SkyscraperCity Forum banner

Flygradar zwiększył zasięg !

27425 Views 36 Replies 19 Participants Last post by  lulek89
Nie wiem czy to chwilowe, czy na stałe, ale wchodzę dziś ot tak i oczom nie wierzę.
Zasięg zwiększony do prawie całej Polski! :banana:

http://www.flygradar.nu/flygradar.php
1 - 20 of 37 Posts
nice :)
Kiedyś ktoś wrzucał coś podobnego dla obszaru Szwajcarii, mógł by ktoś rzucić linka bo nie mogę znaleźć?
Ze Szwajcarii mam to:

http://radar.zhaw.ch/radar.html

A jak chcesz sobie posluchac rozmow z wieza to tu:

http://www.liveatc.net/
G
O kuźwa! Właśnie "prawie" nad chatą przeleciał mi A380. Szkoda, że zachmurzone niebo ;)
G
O kuźwa! Właśnie "prawie" nad chatą przeleciał mi A380. Szkoda, że zachmurzone niebo ;)
Fajnie, ja tez chyba ten lot widzialem.
Ja mam UL980 nad chatą, tak więc mam a380 SIA oraz Quantasa.

http://sbs1.republika.pl/
Z ciekawszych nabytków to 2 tygodnie temu widziałem B767 Romana Abramowicza jak leciał nad Bałtykiem z Londynu w strone Sankt Petersburga
See less See more
Właśnie nad rodzinnym Dęblinem mi się coś takiego przewineło :)
* Callsign: BMA851
* Reg: G-MIDO
* Hex (Mode-S): 4009F9
* Modell: Airbus A320-232 (A320)
* Flygbolag: BMI British Midland
* Lat: 51.47076
* Lon: 22.5238
* Höjd: 34975 fot (10660 m)
* Hastighet: 459 knop (850 km/h)
* Riktning: 102 grader
* Tid: 2009-06-08 13:46:24
* Radar: EPRZ

ps. zanim wstawiłem ten tekst i zdjęcie to był już koło Lublina :eek:
See less See more
WTF? Czyżby zrzut kontenera z przesyłkami ekspresowymi nad Okęciem? :nuts:

See less See more
Ale super strona. Zawsze mnie interesowało z jakiego do jakiego miasta lecą samoloty nad moją głową. A tu taka niespodzianka :)
WTF? Czyżby zrzut kontenera z przesyłkami ekspresowymi nad Okęciem? :nuts:
Raczej normalne lądowanie. Usiadł, załadował się i poleciał dalej. Kolory oznaczają wysokosc - żółty poniżej 100 m chyba.
Super sprawa. Ja co prawda patrze głównie na to co pływa, ale i jednym okiem zerknąć na to co lata nie zaszkodzi, tym bardziej, że tu wszystko zmienia się z minuty na minutę.
Na morzu za to wszystko płynie woooooolnooooo - http://www.marinetraffic.com
ale wygląda na to ze rozpoznaje tylko niektore typy samolotów - nie ma np ATR czy E145, E70, E75 dlatego na mapie praktycznie nie ma samolotów LOTu i generalnie jest duzo mniej samolotów niz w rzeczywistości
Raczej normalne lądowanie. Usiadł, załadował się i poleciał dalej. Kolory oznaczają wysokosc - żółty poniżej 100 m chyba.
Nic podobnego. Widziałem, jak "przelatywał" nad lotniskiem (chyba, że to jakaś radarowa aproksymacja, ale raczej cały czas się przemieszczał). W przypadku lądowania linia robi się pomarańczowo-czerwona i po osiągnięciu pułapu poniżej 100m maszyna znika z radaru. Ten samolot nie zniknął.
Poza tym nie wiem, czy zapamiętane/rysowane trasy mogą zawierać międzylądowania (choć w opisie parametrów rejsu czasami podawane są miejsca międzylądowań).
ale wygląda na to ze rozpoznaje tylko niektore typy samolotów - nie ma np ATR czy E145, E70, E75 dlatego na mapie praktycznie nie ma samolotów LOTu i generalnie jest duzo mniej samolotów niz w rzeczywistości
Zgadza się. Nie widać większości samolotów. Z ok. 10 samolotów, które miały startować/lądować na Rębiechowie nie widziałem ani jednego. Za to nad Kopenhagą zawsze mrowie.
Zgadza się. Nie widać większości samolotów. Z ok. 10 samolotów, które miały startować/lądować na Rębiechowie nie widziałem ani jednego. Za to nad Kopenhagą zawsze mrowie.
Bo też Kastrup obsługuje bez porównania większy ruch, niż Rębiechowo. W dodatku flygradar.nu to szwedzka strona, a dużą część ruchu w Kopenhadze generuje SAS (który zresztą używa głównie stosunkowo dużych maszyn). Dostrzegasz zależności? ;)
Bo też Kastrup obsługuje bez porównania większy ruch, niż Rębiechowo. W dodatku flygradar.nu to szwedzka strona, a dużą część ruchu w Kopenhadze generuje SAS (który zresztą używa głównie stosunkowo dużych maszyn). Dostrzegasz zależności? ;)
ale nie o to chodziło - głównym "zarzutem" jest to ze radar nie pokazuje niekotórych maszyn (są B737 i większe, tak samo z Airbus'em, widziałem tez fokkera 100) ale ani jednego E, brak ATR czyli jednak duzej części ruchu nad Polską. Czy ktos zna moze adres gdzie mozna sledzic w podobnej formie ruch takze wymienionych przeze mnie maszyn??
A według mnie to o tym czy jest na radarze samolot, a czy go nie ma ( chodzi mi o radar SBS ) decyduje pewien nadajnik ( nazwy nie pamiętam; nie chodzi mi o transponder ). ATRki ich nie posiadają.
Panowie , wystarczy poczytać na stronie, radar nie oddaje całego ruchu lotniczego, poziom usługi zgodnie z zasadą "best effort" :lol: ale i tak jest to ciekawe narzędzie.
Więcej na temat kogo widać a kogo nie:

Flygradar.nu use not of a proper radar of the type used by air traffic control, but several radio that receives updated positions from the aircraft which are equipped with a Mode-S/ADS-B-transponder and sends out its position.

In the current situation is not all airplanes equipped with a Mode-S/ADS-B-transponder. Generally, the larger the airplane is, dessto greater the chance that the aircraft has the transponder. Most aircraft flying internationally have the transponder. Smaller home plan and sports plan lacks most often this transponder.

Frequently airplane models usually appear on the radar are:

* All Airbus models (A300, A310, a318, A319, A320, A321, A330, A340, A380)
* BAe ATP
* BAe Avro RJ85
* BAe Avro RJ100
* Boeing 737
* Boeing 747
* Boeing 757
* Boeing 767
* Boeing 777
* Fokker 70
* Fokker 100
* Gulfstream V
* Vissa nyare Tupolev t.ex TU204

Frequently airplane models usually not visible on the radar are:

* ATR-42
* ATR-72
* Boeing 707
* Boeing 717
* Boeing 727
* All Bombardier Dash 8 models
* All Bombardier CRJ models
* Dornier 328
* All Embraer models
* Jetstream 32
* Fokker 50
* All McDonnell Douglas MD models
* Saab 340
* Saab 2000

Of course there are exceptions from the above. Eg shows a Lufthansa CRJ900, a LOT ATR-72 and some MD8X from Onur Air.
1 - 20 of 37 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.