SkyscraperCity Forum banner

Foster projektuje "miasto bez odpadów" dla szejków

3289 Views 17 Replies 13 Participants Last post by  luki
Szaleństwa w Abu Dhabi ciag dalszy. Foster&Partners zaprojektowali "pierwsze na świecie miasto bez odpadów i dwutlenku wegla". Wszystko ma chodzić na prąd z baterii słonecznych:eek2:

W mieście nie będzie samochodów. Ma być główną siedzibą „Inicjatywy Masdar”, powstałej w marcu tego roku organizacji, która ma pracować nad odnawialnymi źródłami energii.

Szejkowie myślą jednak o tym co będzie gdy się ropa skończy ;)

Więcej o projekcie tu: Ekologiczne miasto Fostera w ZEA

1 - 18 of 18 Posts
Oooooooooooo... łał...

przynajmniej nie wszyscy szejkowie będą musieli ciągnąć swoje Maybachy wielbłądami.
:eek:hno: A wrażenie mam odwrotne: mroczne miasto technologi XXI wieku, ale może to tylko wrażenie... no cóż Emirates Dream :lol:
:eek:hno: A wrażenie mam odwrotne: mroczne miasto technologi XXI wieku, ale może to tylko wrażenie... no cóż Emirates Dream :lol:
Faktycznie coś w tym jest. Oglądając te wizki gdzieś w czaszce czają się skojarzenia z filmami s-f.
wyglada jak szare ghetto, albo KZ..totalnie mi sie nie podoba!! :|

no i jak to powiedzial Siara w Killerze - 'Maja rozmach skur**syny' ;):D
Zamiast roślin (które wyparowują zbyt wiele cennej wody) mają maski nad dachami i całość dość mocno odbija światło słoneczne (pewnie to także tam tkwią fotoogniwa).
Z góry wygląda jak przerośnięty procesor i jakiś koprocesor :D
Sama idea miasta bez samochodów i spalin, ale zapewniającego szybką komunikację, jest na medal.

Arabowie przesiadają się z jednego źródła energii, w które obfitują ich kraje (ropa i gaz) na inny, jeszcze obfitszy (słońce). Tak trzymać :eek:kay:
Sądzę, że Jeryho z lotu ptaka musiało wyglądać podobnie, chyba Foster chce wracać do korzeni, ale w sumie czemu nie.
Nie no idea fajna, ale wg mnie tutaj troche chybiona...
Super sprawa... zyczylbym sobie, by powstało takie osiedle np w Polsce ! Juz nie mowiąc o miescie! Z reszta co za problem, budując nowe budynki można odrazu je pokrywac bateriami slonecznymi! Napewno by to poprawiło poziom dwutlenku wegla wydalanego do atmosfery! Bo komunikacja miejska... wiadomo, że to kwestia czasu, że to wodór bedzie królował !
Bo komunikacja miejska... wiadomo, że to kwestia czasu, że to wodór bedzie królował !
A po czym wnosisz?
śmiechu warte nic nie znaczące przesiębzięcia...ja przypomnę że 11.05.2007...biurowiec w moskiwe na licytacji poszedł za...3,9 mld euro...a tu o jakiś szejko-komuno-kibucach podajecie nudne infa..ten tegion świata był..będzie i zostanie na zawsze zadupiem..nawet jak w niego wpompują 100-200 mld euro..:)
Ale super!!!:), kurcze Foster szaleje:)
O rzesz w d*pe wielbłąda... a jeszcze 100 lat temu w glinianych lepiankach mieszkali, jezdzili na wielbłądach... woda sodowa do łebka uderzyła i budują sobie babilony...

wygląda mi to na marną kopię XVIII-wiecznego miasteczka na Roztoczu - Frampola:D:

Z Zamościa też zresztą zżynali ;P
wygląda mi to na marną kopię XVIII-wiecznego miasteczka na Roztoczu - Frampola:D:

Z Zamościa też zresztą zżynali ;P
No idąc tym tropem to można stworzyć listę kilkuset dawnych miasteczek i miast z których "zżynali". To tak jakby powiedzieć, że wieżowiec Libeskinda jest kopią PKiNu bo też będą go budować w górę, a nie w dół :eek:hno:
No idąc tym tropem to można stworzyć listę kilkuset dawnych miasteczek i miast z których "zżynali". To tak jakby powiedzieć, że wieżowiec Libeskinda jest kopią PKiNu bo też będą go budować w górę, a nie w dół :eek:hno:
widzę że Cię to strasznie smuci, więc podpowiem Ci że to był taki żart tylko...
dziwnie bardzo wyglada ten projekt jak jakas baza wojskowa czy moze gesty wiedn:)
Powrot do korzeni, mniej wiecej tak wygladaly pierwsze miasta, oczywiscie z XXI-wiecznymi dodatkami. Jest nawet mur obronny, a zamiast zigguratu grzybek :)
1 - 18 of 18 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.