SkyscraperCity Forum banner

[Francja i Wielka Brytania] Oba brzegi kanału La Manche.

30269 Views 391 Replies 13 Participants Last post by  geogregor
Czas zaczac kolejny watek bo wlasnie wrocilem z kilkudniowego wypadu do poludniowych sasiadow.

Wybralismy sie do St Malo w Bretani. W tamta strone poplynelismy promem a wrocilismy tradycyjnie Ryanairem ;)

Mapa podrozy, akurat byla w terminalu promowym:

DSC08565
by Geogregor*, on Flickr

A co bedzie w watku?

Zaczniemy od Portsmouth:

DSC08432
by Geogregor*, on Flickr

Beda statki:

DSC08568
by Geogregor*, on Flickr

Bedzie duzo fantastycznego St Malo:

DSC08621
by Geogregor*, on Flickr

Bedzie tez klasyka:

DSC09205
by Geogregor*, on Flickr

Beda fale:

DSC09605
by Geogregor*, on Flickr

I duzo koloru niebieskiego:

DSC09878
by Geogregor*, on Flickr

Jak tylko ogarne troche zdjecia (jest ich ponad 1000 z 3,5 dniowego wyjazdu) to sie rozkrece z relacja.
See less See more
7
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 392 Posts
No to ja czekam !!!!
Tak właśnie się zastanawiam gdzie pojechać sobie w ten weekend biorąc pod uwagę, że lato się zrobiło. Myślę o Mont-Saint-Michel i okolicach poraz chyba 10ty już. Te miejsce nigdy mi się nie znudzi. Uwielbiam tamtejsze okolice. Są fantastyczne plaże. Godne uwagi jest też miasto Granville. Ogólnie tam jest tak pięknie, że w tych rejonach człowiek nudzić się nie może.

No to czekam na rozwój tego wątku bo zapowiada się świetnie!
See less See more
No to ja czekam !!!!
Tak właśnie się zastanawiam gdzie pojechać sobie w ten weekend biorąc pod uwagę, że lato się zrobiło. Myślę o Mont-Saint-Michel i okolicach poraz chyba 10ty już. Te miejsce nigdy mi się nie znudzi. Uwielbiam tamtejsze okolice. Są fantastyczne plaże. Godne uwagi jest też miasto Granville. Ogólnie tam jest tak pięknie, że w tych rejonach człowiek nudzić się nie może.

No to czekam na rozwój tego wątku bo zapowiada się świetnie!
Na Mont-Saint-Michel bylem drugi raz, faktycznie miejscowka powala. Ale tlumy turystow doprowadzaja do szalu. Bylismy tam w srodku tygodnia w kwietniu. Az nie chce sobie wyobrazac co tam sie dzieje w letnie weekendy :eek:hno:

Wydaje mi sie ze bylo tam gorzej niz w trakcie mojej pierwszej wizyty. Wtedy bylem tam w lipcu ale jednak ponad 10 lat temu, liczba tutystow wyraznie idzie w gore. Masa grup, od szkolnych wycieczek z calej Europy po cale autokary Azjatow.

St Malo za to fantastyczne. Nie za ciasno, nie za pusto, do tego swietna pogoda.
Watek zacznie sie jednak chronologicznie, wiec na poczatku bedzie Portsmouth. Musisz przebolec zanim dotrzemy do Francji ;)

A w miedzyczasie przegladam strone Brittany Ferries i zastanawiam sie czy nie zrobic podobnego wypadu do Normandii, korzystajac z promow do Caen albo Le Havre, ewentualnie DFDS z Newhaven do Dieppe.
See less See more
Na Mont-Saint-Michel bylem drugi raz, faktycznie miejscowka powala. Ale tlumy turystow doprowadzaja do szalu. Bylismy tam w srodku tygodnia w kwietniu. Az nie chce sobie wyobrazac co tam sie dzieje w letnie weekendy :eek:hno:

Wydaje mi sie ze bylo tam gorzej niz w trakcie mojej pierwszej wizyty. Wtedy bylem tam w lipcu ale jednak ponad 10 lat temu, liczba tutystow wyraznie idzie w gore. Masa grup, od szkolnych wycieczek z calej Europy po cale autokary Azjatow.

St Malo za to fantastyczne. Nie za ciasno, nie za pusto, do tego swietna pogoda.
Watek zacznie sie jednak chronologicznie, wiec na poczatku bedzie Portsmouth. Musisz przebolec zanim dotrzemy do Francji ;)

A w miedzyczasie przegladam strone Brittany Ferries i zastanawiam sie czy nie zrobic podobnego wypadu do Normandii, korzystajac z promow do Caen albo Le Havre, ewentualnie DFDS z Newhaven do Dieppe.
No niestety turyści rozdeptują te miejsca. MSM to po Paryżu drugie najchętniej odwiedzane miejsce więc wcale to nie jest dziwne. Około 2,5 miliona turystów rocznie na tak małej powierzchni to jednak szok. Tam najlepiej pojechać jesienią i najlepiej wziąć hotel na samym miejscu. Uczucie wyludnienia wieczorem musi być niesamowite. A taki spacer nocny po MSM w pełnej illuminacji musi być fantastyczny.

Z MSM warto jest pojechać w kierunku Avranches a potem do Granville wybierając jazdę jak najbliżej brzegu morza mijając po drodze urocze miasteczka. Bardzo fajna plaża jest w Carolles. Same Granville jest naprawdę super. Szczególnie cześć stara położona na wzniesieniu z widokiem na port.

Pomysł na Normandię jest jak najbardziej dobry. Normandia w ogóle jest atrakcyjna turystycznie. Każdy znajdzie cós dla siebie a liczba zabytków powala. Trzeba też wcześniej rezerwować hotele bo na przykład na ten nadchodzący weekend dosłownie prawie nigdzie nie mogę znaleźć wolnych miejsc.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
No to czas zaczac.

Wyjazd z Londynu Waterloo okolo poludnia i po 14-tej docieramy do stacji Portsmouth Harbour:

DSC08420
by Geogregor*, on Flickr

Prom odplywa dopiero o 20:15 wiec mamy troche czasu zeby powloczyc sie po miescie. Niestety pogoda poczatkowo byla, powiedzmy eufemistycznie, srednia. Pierwszy widok po wyjsciu ze stacji:

DSC08421
by Geogregor*, on Flickr

Ten niski barak to wlasnie wiata stacji Portsmouth Harbour, w tle Spinnaker Tower:

DSC08422
by Geogregor*, on Flickr

Centrum handlowo-uslugowe w zgentryfikowanej czesci dokow:

DSC08424
by Geogregor*, on Flickr

DSC08426
by Geogregor*, on Flickr

DSC08428
by Geogregor*, on Flickr

DSC08430
by Geogregor*, on Flickr
See less See more
7
  • Like
Emirates Spinnaker Tower, wysokosc 170 metrow:

DSC08433
by Geogregor*, on Flickr

DSC08435
by Geogregor*, on Flickr

Po prawej prom na wyspe Wight:

DSC08437
by Geogregor*, on Flickr

Zachowany kawalek starego Portsmouth:
https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Portsmouth

DSC08440
by Geogregor*, on Flickr

DSC08442
by Geogregor*, on Flickr

DSC08444
by Geogregor*, on Flickr

DSC08447
by Geogregor*, on Flickr
See less See more
7
  • Like
Max 5 foto na post pliz :)
Moglby mi ktos wyjasnic sens tej zasady? Wszedzie w innych watkach i na innych subforach (UK czy Irlandia) zasada zwsze bylo i jest 10 zdjec na post.
Zreszta chyba tak samo jest w watkach infrastrukturalnych czy budowalanych, i tak kiedys bylo tez tutaj (jak zaczynalem przygode z fotorelacjami, te dobre 10 lat temu).

W miedzyczasie komputery poszly do przodu, mamy szybszy internet a limit zdjec idzie w dol :nuts:

To sie nazywa postep...

No ale spoko, bedzie po 5 na post od tej pory.

Tylko niech nikomu nie przychodzi do glowy zmniejszac limit, np do 3 fot. Nie ma nic bardziej frustrujacego jak relacje gdzie jest nabijanie jedno-dwuzdjeciowych postow.

Old Portsmouth:

DSC08459
by Geogregor*, on Flickr

DSC08460
by Geogregor*, on Flickr

DSC08461
by Geogregor*, on Flickr

DSC08463
by Geogregor*, on Flickr

DSC08465
by Geogregor*, on Flickr
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
W takich okolicznościach przyrody mycie okien można sobie chyba darować ;)
Tam sa pewnie potrzebne porzadne okiennice. Nie wiam jak tam mozna spac, zwlaszcza w czasie zimowych sztormow.

Ok, ciagle jestesmy w Portsmouth:

DSC08466
by Geogregor*, on Flickr

DSC08467
by Geogregor*, on Flickr

DSC08468
by Geogregor*, on Flickr

DSC08469
by Geogregor*, on Flickr

DSC08471
by Geogregor*, on Flickr
See less See more
5
  • Like
Reactions: 2
Ciagle troche szaro i mgliscie:

DSC08472
by Geogregor*, on Flickr

Blokowisko na horyzoncie:

DSC08473
by Geogregor*, on Flickr

DSC08475
by Geogregor*, on Flickr

Poduszkowiec z Isle of Wight:

DSC08477
by Geogregor*, on Flickr

DSC08479
by Geogregor*, on Flickr
See less See more
5
  • Like
Reactions: 3
Portsmouth nie zachwyca, jak na razie. Czekam na przepiękne St Malo.
Mam nadzieję, że wiele się nie zmieniło od mojego tam pobytu.
Portsmouth nie zachwyca, jak na razie. Czekam na przepiękne St Malo.
Mam nadzieję, że wiele się nie zmieniło od mojego tam pobytu.
Portsmouth nie umywa sie do St Malo ale tez na pewno lepiej wyglada w sloncu. Miasto ma sporo atrakcji zwiazanych z morzem ale tym razem nie mielismy czasu na muzea. Zrobilismy sobie w sumie tylko spacer po kawalku centrum i musielismy zmierzac w strone terminalu promowego (ok 30 min spaceru od historycznego centrum).

DSC08488
by Geogregor*, on Flickr

DSC08489
by Geogregor*, on Flickr

DSC08490
by Geogregor*, on Flickr

DSC08492
by Geogregor*, on Flickr

DSC08493
by Geogregor*, on Flickr
See less See more
5
Prom pomiedzy centrum Portsmouth a Gosport. Bardzo przydatna sprawa bo dookola portu to ponad 20km:

DSC08495
by Geogregor*, on Flickr

Portsmouth Harbour
by Geogregor*, on Flickr

DSC08498
by Geogregor*, on Flickr

DSC08499
by Geogregor*, on Flickr

DSC08501
by Geogregor*, on Flickr
See less See more
5
  • Like

DSC08502
by Geogregor*, on Flickr

Stare i nowe:

DSC08503
by Geogregor*, on Flickr

DSC08504
by Geogregor*, on Flickr

Przejasnia sie, to zapowiedz pogody jaka czeka nas przez reszte wyjazdu :cheers:

DSC08506
by Geogregor*, on Flickr

DSC08510
by Geogregor*, on Flickr
See less See more
5
  • Like
1 - 20 of 392 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.