LYON
Bonjour Bonjour!
Ostatnio zamarłem trochę na forum więc czas się reaktywować w nowym sezonie jesiennym 2017.
Dziś zabieram Was do trzeciego co do wielkości miasta Francji- do Lyon’u. To była moja totalna premiera i trzeba było mi czekać aż tyle czasu aby się w tym mieście zakochać. Zupełnie nie wiem dlaczego aż tak długo ? Lyon bowiem spełnił moje wszelkie oczekiwania i co prawda wiedziałem czego mam się spodziewać to jednak miasto mnie po prostu powaliło. Zakochałem się tak bardzo, że przez moment zastanawiałem się czy nie wybrać Lyonu w przyszłości do przeprowadzki. I jest juz na mojej liscie.
Zwiedziłem co prawda tylko najstarszą część miasta ale podkreślić trzeba to, że Lyon jest jednym wielkim placem budowy i można tam zobaczyć porządna nowoczesną architekturę na światowym poziomie. Dzielnice Part Dieu to jedna wielka przebudowa. Następnym razem wizytę zacznę właśnie w tamtych okolicach.
Do Lyonu udałem się w sobotę wczesnym popołudniem i w sumie dojechałem na godzinę 19 kiedy już było ciemno. Wybrałem hotel w dzielnicy Vaise położonej jakieś 5 kilometrów od centrum miasta. Ten hotel to Park Sâone Hotel świeżo oddany do użytku i polecam wszystkim tym, którzy się do Lyon’u wybierają. Zaraz niedaleko znajduje się stacja metra Vaise. Sama dzielnica to nowoczesność na każdym kroku.
Czas zacząć nasz spacer po Lyon’ie. Mam nadzieję, że Wam się spodoba. Jak macie jakieś pytania to piszcie śmiało, komentujcie itd...
wikipedia...
Lyon (rzymskie Lugdunum, arpit. Liyon) – miasto we Francji. Tworzy trzecią co do wielkości aglomerację we Francji (po Paryżu i Marsylii). Leży w środkowo-wschodniej części kraju, nad rzekami Rodanem i Saoną, w regionie Owernia-Rodan-Alpy, w departamencie Rodan. Jest stolicą regionu i departamentu.
Lyon został założony przez Rzymian w 43 p.n.e. jako Lugdunum i po pewnym czasie przekształcił się w główny ośrodek prowincji Galia. Około 470 miasto zajęte zostało przez Burgundów, a następnie przez Franków (534). W 879 powróciło do Burgundii, w 1032 zostało przyłączone do Świętego Cesarstwa Rzymskiego. Prawa miejskie od XIII wieku. Od 1307 Lyon należy do Francji. Po okresie upadku w średniowieczu, w XVI wieku rozpoczął się ponowny rozwój Lyonu jako ważnego ośrodka handlowego i finansowego. W 1793, w czasie rewolucji francuskiej, w mieście wybuchło powstanie żyrondystów i rojalistów przeciwko jakobinom. Natomiast w latach 1831 i 1834 miały tu miejsce krwawo stłumione powstania tkaczy. W czasie II wojny światowej mieściła się w Lyonie najważniejsza komórka francuskiego ruchu oporu, którą dowodził Jean Moulin.
To tutaj bracia Lumière zbudowali swój kinematograf i nakręcili pierwszy film. Natomiast pierwszą projekcję kinową przeprowadzili w Paryżu (uczestniczyło w niej 33 widzów). Wydarzenie to miało miejsce 28 grudnia 1895 i jest powszechnie uważane za początek historii kina.
Lyon to ważny ośrodek handlowo-finansowy. Jest siedzibą giełdy oraz wielkich banków (m.in. Societé Lyonnaise de Banque i Crédit Lyonnais). Odbywają się tu wielobranżowe targi międzynarodowe.
Miasto jest tradycyjnym ośrodkiem przemysłu włókienniczego (nazywa się je czasem światową stolicą jedwabiu). Ponadto rozwinięty jest przemysł chemiczny (zakłady Rhône-Poulenc i Institut Merieux), metalowy, maszynowy, samochodowy (zakłady Renault), elektroniczny, odzieżowy, obuwniczy i spożywczy.
Lyon jest dużym węzłem kolejowym ze stacją Gare de Lyon-Saint Paul oraz drogowym. Miasto obsługują stacje Lyon Part-Dieu (główny dworzec kolejowy, położony we wschodniej części miasta) oraz Lyon Perrache (dworzec kolejowy i autobusowy). Znajdują się tu również międzynarodowy port lotniczy imienia Antoine’a de Saint-Exupéry’ego (dawniej Satolas) oraz port rzeczny.
Miasto zostało połączone z Paryżem i Marsylią szybką linią kolejową TGV. Dzięki temu czas podróży do Paryża uległ skróceniu do 115 minut, zaś do Marsylii można dojechać w 104 minuty.
W Lyonie działają dwie linie kolei szynowo-linowych (Vieux Lyon – Saint-Just i Vieux Lyon – Fourvière), cztery linie metra (A, B, C i D), pięć linii tramwajowych (T1, T2, T3 i T4), jedna linia tramwaju dwusystemowego (Rhône Express) i kilkadziesiąt linii autobusowych oraz dwie linie trolejbusowe (C1 i C3).
19 maja 2005 roku w mieście uruchomiono nowoczesny system wypożyczania rowerów o nazwie Vélo’v. Obecnie składa się on z sieci 340 stacji (pokrywa ona obszar Lyonu oraz sąsiedniego miasta Villeurbanne) oraz ponad 4000 rowerów. Wypożyczenie roweru jest tanie, co w założeniu ma się przyczyniać do redukcji zanieczyszczenia i zmniejszenia natężenia ruchu samochodowego w mieście oraz zachęcać mieszkańców do prowadzenia zdrowego trybu życia.
architektura
Lyon posiada nie tylko doskonale zachowaną i odrestaurowaną starą część miasta, ale również powstają w nim nowoczesne budynki.
Przykładem tego są szklane biurowce przy dworcu kolejowym Part-Dieu, a także zrewitalizowany obszar poprzemysłowy przy połączeniu Rodanu i Saona w dzielnicy Confluence. Obecnie znajduje się tam nowoczesne centrum handlowe z przeszklonym dachem, lofty, biurowce i siedziby administracji publicznej.
Jednak najchętniej oglądanymi budynkami jest zespół apartamentowców oraz oryginalny budynek Le Orange Cube zaprojektowany przez pracownie Jakob + MacFarlane, który przypomina kostkę żółtego szwajcarskiego sera z ogromną dziurą przechodzącą przez środek budowli.
Obok pięknych i zabytkowych budynków starego miasta, to właśnie dzielnica Confluence stała się kolejnym celem bardzo często odwiedzanym przez turystów.
Posluchamy
Paradis- Recto verso
Zaczynamy od okolic hotelu.
Po wyjsciu z niego. Dzielnica Vaise.