SkyscraperCity Forum banner

[Francja] Paryż i Prowansja

31787 Views 56 Replies 17 Participants Last post by  thiago2
Witam serdecznie i zapraszam do obejrzenia naszych zdjęć z wycieczki zorganizowanej "Paryż i Prowansja", w którą udaliśmy się wraz z biurem podróży ITAKA.
Kilka słów na początek - wycieczka była 11-dniowa, gdzie wliczona była podróż do i z Francji. Pani pilot trafiła nam się wyśmienita, opowiadała dużo i przede wszystkim interesująco, zwiedziliśmy kilka miejsc, których nie było w programie. Jedyny minus to niskiej klasy autokar.
Poglądowa mapa przedstawia trasę, którą się poruszaliśmy. Wycieczka zaczęła się od Paryża, potem na południe do Avignon, Nimes, Arles. W tych rejonach byliśmy jeszcze dwóch miejscach, których nazw nie mogę sobie przypomnieć - Pont du Gard oraz średniowieczne miasteczko. Jeśli ktoś rozpozna na zdjęciach, to proszę o info, uzupełnię wtedy. Później jeszcze zwiedziliśmy Marsylię, Cannes, Grasse, Niceę oraz na deser: Monako.
Zapraszam do oglądania i komentowania!

1. Wejście na cmentarz Pere-Lachaise. Pochowany tu został m.in. Fryderyk Chopin, Jim Morrison czy Edith Piaf.

2.

3. Fryderyk Chopin

4.

5. Odnawiana krypta. W tym miejscu pani pilot opowiedziała historię miłosną, para została pochowana razem.

6. Krematorium.

7. Urny.. Mnóstwo urn.

8. Mała fontanna przed wejściem. Było ich więcej.

9. Katedra Notre Dame z autobusu.

10. Dzielnica łacińska.

11. W drodze do wieży Eiffla.

12.

13. Wieża pod deszczowym niebem.

14.

15.

16.

c.d.n.
See less See more
17
1 - 20 of 57 Posts
17. Wjeżdżając windą na pierwszą platformę wieży Eiffela.

18. Tam też zaraz wjedziemy.

19. W drodze wyżej...

20. No i widoki z wysokości ponad 270m.

21.

22.

23.

24. Piękny pałac inwalidów.

25.

26.

27.

28. Nowoczesna dzielnica La Defence z daleka.

29. Place du Tertre - najlepsze miejsce do zrobienia sobie zdjęcia z całą wieżą Eiffela.

30.

31. La Defence nieco bliżej.

32. Słynny łuk triumfalny.

33. Mosty nad Sekwaną.

34.

35.

c.d.n.
See less See more
19
Widzę, że pogoda nie dopisała. Natomiast Paryż z lotu ptaka :uh: cudo
36. Tradycyjnie zdjęcie boiska musi być :D

37.

38.

39.

40. Pomału zaczęło się ściemniać nad miastem...

41. To już następny dzień. W drodze do Wersalu, po drodze stadion narodowy Stade de France.

42.

43. Wersal - i wszystko jasne.

44.

45.

46.

47. Ogrody Wersalu. Coś pięknego i olbrzymiego!

48.

49.

50. Neptun wynurzający się z wody - najładniejszy pomnik moim zdaniem w całych ogrodach.

51. Wersal w tle.

52.

53.

54. Poglądowa mapa ogrodów.

55. Kaczuchy :)

56.

57.

c.d.n.
See less See more
22
58. Wersal od środka.

59.

60. Kaplica w Wersalu.

61.

62. "Kryształowa sala" - tutaj król stał tyłem do ogrodów i oglądał je w lustrzanym odbiciu.

63.

64. Tutaj już udaliśmy się do muzeum D'Orsay, czyli muzeum impresjonizmu. Widok od wewnątrz.

65. Ten budynek, jak łatwo zauważyć, był kiedyś dworcem kolejowym.

66. W drodze do Luwru ukazał nam się Palais Bourbon, czyli siedziba Assemblée Nationale.

67. Luwr od środka.

68.

69. Część egipska.

70. Wenus z Milo.

71. Nike. Troszkę przypomina mi zaginiony, szczeciński pomnik Sediny ;)

72.

73. Tłumy, po prostu tłumy przed Mona Lizą...

74.

75. Jazda dalej - opera.

76. Plac przy operze.

77. To już Grand Hotel na placu Vendome.

c.d.n.
See less See more
20
78. Kościół św. Magdaleny:

79. To już plac De La Concorde.

80. Egipski pomnik na tym placu.

81. To samo, ale z fontanną.

82. W oddali łuk triumfalny.

83. Petit Palaise.

84. Wieża ... ;)

85.

86. Wieża, ale widziana z rejsu statkiem po Sekwanie.

87.

88. Najbogatszy i najpiękniejszy most w Paryżu, produkcji rosyjskiej.

c.d.n.
See less See more
11
101. Dalej widoki od strony rzeki.

102.

103.

104.

105.

106.

107.

108. Koniec trasy, zawracamy bardzo blisko wieży Eiffela...

109. ...która w nocy jest pięknie oświetlona.

110.

111.

112. Co jakiś czas również się świeci :)

c.d.n.
See less See more
12
113. Niestety tylko takie zdjęcie bez nas z Mont Martre, znajduje się tam bazylika Sacre-Coeur.

114. Winiarnia w pobliżu.

115. To już plac Blanche i słynny wiatrak Moulin Rouge.

116.

117. No i łuk triumfalny.

118. Wspomniany plac L'esplanade des Droits de l'Homme przy pałacu Chaillot, najlepsze miejsce na robienie zdjęć wieży Eiffela.

119. Pałac inwalidów. Niestety był zamknięty.

120. Zdobienie na armacie przy pałacu.

121. Widok na pałac inwalidów spod wieży Eiffela.

122. Po raz n-ty wieża...

123.

124. To w drodze do ogrodów luksemburskich.

125. Ogrody w pełnej krasie.

126.

127.

128. Łódeczki można było wypożyczać i sobie popływać, fajna sprawa.

c.d.n.
See less See more
16
129. Siakiś karaś lub inny karp - pełno tego pływało, a nad nimi łódeczki.

130. Ludzie dosłownie tutaj odpoczywają...

131. Dalej zwiedzaliśmy katedrę Notre Dame.

132.

133.

134.

135. to już hotel De Ville, czyli ratusz miejski.

136.

137. To już najdziwniejsze miejsce w mieście - centrum Pompidou, czyli budynek wyciągnięty na lewą stronę i to dosłownie!

138.

139.

140. Widok od drugiej strony.

141. Tu już wjechaliśmy do La Defence - nowoczesnej dzielnicy, która tak naprawdę znajduje się pod Paryżem (poza granicami miasta).

142.

143.

144. Wieżowce, wieżowce...

c.d.n.
See less See more
16
145. Nadal dzielnica La Defence.

146. Piękne wieżowce...

147.

148.

149.

150. Bryła pusta w środku :)

151.

152.

153.

154. Ogólnie niemalże wymarłe miejsce. Pani pilot opowiadała, że po pracy ta dzielnica dosłownie zasypia.

155.

156.

157.

158.

159. Budowa :banana:

160.

161. ...pełno budów :banana:

162.

163. Powrót do łuku triumfalnego.

c.d.n.
See less See more
19
Tysiace zdjec bez chocby slowa komentarza to nie jest dobry pomysl... Gdyby nie to, ze tam mieszkalem prawie rok, nic by mi te zdjecia nie mowily.

A tak poza tym, ciekawie jest zobaczyc np jak sie rozbudowuje La Defense. I te "laciate" bloki gora! - przy nich parkowalismy jak sie wybieralismy w tamte okolice :)
Masz rację. Postaram się chociaż pierwsze zdjęcie z kolejnego miejsca podpisać. Wyedytuję w najbliższym czasie posty.

EDIT:
Pierwsze opisy dodane. Musiałem konsultować się z narzeczoną, nie pamiętam wszystkich nazw i jak się je pisze, także jak zauważycie błędy to proszę informować. Miłego oglądania kolejnych porcji i mam nadzieję, że teraz już będzie ciekawiej.
Paryż wspaniały, jak zwykle zresztą. Przychylam się do uwagi jfidelk, brak opisów doprowadza do monotonni... No i wieżowce o standardowej, wręcz klockowatej bryle na La Defense... Miód. :D
morze kamienic i ta gęstośc zabudowań...miodzio :)
tak wygląda prawdziwa europejska stolica
164. Łuk triumfalny, widok od dołu.

165. Noga łuku. Na którejś były też polskie miasta.

166. Szybki rzut oka na La Defence...

167. ...i na Champs Elysees.

168.

169. Niesamowite samochody w salonach Peugeota, Mercedesa czy Toyoty...

170.

171. Piękne ciuchy na wystawach, to może oznaczać tylko jedno...

172. Jesteśmy na Champs Elysees!

173. Słynna restauracja z czerwonym dywanem.

174. Symulator formuły F1 w salonie Toyoty.

175.

176.

177. Tutaj pracuje Nicolas Sarkozy.

178.

179. To już ponownie plac De La Concorde.

180.

181.

182. Ponownie plac Vendome.

183.

c.d.n.
See less See more
20
184. Wróciliśmy pod operę.

185.

186. To jest wieża św. Jakuba.

187. Widok nad Sekwanę w pobliżu domu Marii Curie-Skłodowskiej.

188. No i biblioteka polska.

189. To już dzielnica żydowska.

190.

191. Dojechaliśmy do Montparnasse. Wchodzimy na 210m aby obejrzeć panoramę miasta.

192. Piękne widoki...

193.

194.

195.

196.

197.

198.

199.

200.

I w ten sposób zakończyliśmy zwiedzanie Paryża. 4 dni morderczego marszobiegu po mieście, w zasadzie od 9:00 do 20:00-22:00, ale warto było. Piękne miasto. Niezapomniane widoki i przeżycia. Polecam każdemu, kto jeszcze nie był, albo chciałby sobie przypomnieć co się zmieniło od jego ostatniej wizyty. Ja w Paryżu byłem po raz 4., ale ostatni raz był dawno temu i wiele miejsc było dla mnie nowych, bądź ich nie pamiętałem.
Dalej była nocna jazda na południe Francji, do Prowansji. Już niebawem pierwsze zdjęcia z tego uroczego regionu Francji.
See less See more
17
Hyper said:
W tych rejonach byliśmy jeszcze dwóch miejscach, których nazw nie mogę sobie przypomnieć - Pont du Gard oraz średniowieczne miasteczko. Jeśli ktoś rozpozna na zdjęciach, to proszę o info, uzupełnię wtedy. Później jeszcze zwiedziliśmy Marsylię, Cannes, Grasse, Niceę oraz na deser: Monako.
To średniowieczne miasteczko to może przypadkiem Les Baux?
^^
Tak się złożyło, że korzystałem tam z bankomatu i z historii rachunku wynika coś takiego: CRCA DU LANGUEDOC - AIGUES MTS EX, FR.
Nie znam francuskiego, ale zakładam, że w tym ciągu znaków zakodowana jest nazwa tego miasteczka ;)
Ojojoj! Jak nasz forumowy paryżanin Massiege zaglądnie do tego wątku, to padnie trupem. ;)

Zdjęcie 78 przedstawiające kościół św. Magdaleny Église de la Madeleine podpisane jest "jeszcze raz wspomniany budynek", a wcześniej była fotka Grand Hotelu. Chyba, że komentarz odnosił się do tego zdjęcia, ale to też nie jest św. Magdalena, tylko Palais Bourbon, siedziba Assemblée Nationale.

Natomiast zdjęcie 118 to nie jest Place du Tertre, tylko l'esplanade des Droits de l'Homme przy Pałacu Chaillot. Place du tertre to malutki placyk na Montmartre, gdzie malarze wystawiają swoje obrazy.

Zdjęcia trochę tendencyjne, ale Paryż mogę oglądać bez przerwy. :banana:
1 - 20 of 57 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.