Żródło: https://biznes.radiozet.pl/Newsy/Pozar-Notre-Dame.-Miliarder-Francois-Henri-Pinault-daje-100-mln-euro-na-odbudowe-katedryFrancuski miliarder daje 100 mln euro na odbudowę katedry
François-Henri Pinault, francuski miliarder i właściciel m.in. marki Gucci, zaoferował 100 milionów euro na odbudowę*Katedry Notre-Dame w Paryżu. Wielką zbiórkę na odrestaurowanie symbolu francuskiej stolicy zapowiedział prezydent Emmanuel Macron.
![]()
Miliarder daje 100 mln na odbudowę Notre-Dame
Jak podała agencja AFP, chęć pomocy zaoferował francuski miliarder*François-Henri Pinault. Jest on szefem właścicielem koncernu Kering skupiającego marki luksusowe m.in. Gucci i*Yves Saint Laurent oraz firmy*Artemis,
„Mój ojciec (François Pinault senior - przy. red.) i ja postanowiliśmy uwolnić z funduszy Artemis kwotę 100 milionów euro, aby wziąć udział w wysiłku, który będzie niezbędny do całkowitej rekonstrukcji Notre Dame” - napisał Pinault w oświadczeniu przesłanym do AFP.
Premier Mateusz Morawiecki zapowiedział, że zaangażujemy się w odbudowę katedry Notre Dame. Będą różne możliwości włączenia się w pomoc - powiedziała we wtorek wicepremier Beata Szydło. Pożar w ikonicznej świątyni wybuchł w poniedziałek wieczorem, we wtorek nad ranem strażacy opanowali ogień. Udało się ocalić strukturę budowli i fasadę zachodnia, straty jednak są ogromne.
Włosi też zadeklarowali. Ale nie kasę, ludzi z doświadczeniem i technologię. Więc i Polska powinna pomóc w takim właśnie zakresie.500+, krowa+, świnia+, Notre Dame+:
Beata Szydło: Będziemy chcieli włączyć się w odbudowę Notre Dame
Zdecydowanie dach taki będzie :troll:musza odbudowac jeszcze wspanialsza niz byla :cheers:
Żródło: https://www.o2.pl/artykul/pozar-notre-dame-najbogatszy-czlowiek-w-europie-da--mln-euro-na-odbudowe-6370920860850305aPożar Notre Dame. Najbogatszy człowiek w Europie da 200 mln euro na odbudowę
Rodzina Bernarda Arnaulta, najbogatszego człowieka w Europie, przeznaczy 200 milionów euro na odbudowę Notre Dame. Cenna katedra została zniszczona w wyniku poniedziałkowego pożaru.
70-letni Arnault jest prezesem koncernu LVMH. W wydanym oświadczeniu poinformowano, że koncern i rodzina biznesmena pomogą w odbudowie jednego z największych symboli Francji i całej Europy.
Rodzina Arnault i grupa LVMH chcą okazać wsparcie w czasie narodowej tragedii i przyłączają się do odbudowy tej niesamowitej katedry, która jest symbolem Francji, jej dziedzictwa i francuskiej jedności – czytamy w oświadczeniu, które cytuje Reuters.
Majątek Arnaulta szacuje się na ponad 80 miliardów euro. W rankingu najbogatszych ludzi świata wyprzedzają go tylko Jeff Bezos i Bill Gates. Koncern LVMH, którego jest prezesem, jest producentem dóbr luksusowych, w tym alkoholi i kosmetyków.
Tyle zabytkowych kościołów odbudowano ze zniszczeń wojennych znacznie bardziej dramatycznych i druzgoczących, a tutaj sfajczył się tylko dach, sygnaturka i zawalił się fragment jednego sklepienia. Myślę, że w parę lat się spokojnie uwiną.Za mojego życia to nie będzie odbudowane. Po prostu nie ma szans.
"Chodzi o to by zbierać, a nie zebrać i skończyć zbieranie" :troll:Tyle zabytkowych kościołów odbudowano ze zniszczeń wojennych znacznie bardziej dramatycznych i druzgoczących, a tutaj sfajczył się tylko dach, sygnaturka i zawalił się fragment jednego sklepienia. Myślę, że w parę lat się spokojnie uwiną.
Okazja do pomocy ze strony polskiego rządu jak znalazł. Lasy Państwowe z przyjemnością wytną w Białowieży odpowiednią liczbę 300-letnich dębów :troll:Co do dachu to francuski ekspert do spraw dziedzictwa kulturowego Bertrand de Feydeau wypowiedział się w radiu France Info, iż odbudowa konstrukcji dachowej nie jest możliwa jak przed pożarem, ponieważ na ich terytorium nie rosną drzewa takich rozmiarów jak podczas budowania Notre Dame.