REGION CENTRALNY- CENTRE
Bonjour!
Witam wszystkich. Kolejny długi weekend (maj rozpieszcza) i kolejna weekendowa podróż. Tym razem odwiedzimy Region Centralny a konkretnie okolice Orleanu ale do samego Orleanu nie dotrzemy. Kiedyś zakładałem już wątek dotyczący tego regionu ale było to miasto Chartres i okolice a jednak tym razem pojedziemy znacznie głębiej i dalej. Wielokrotnie pisałem, że uwielbiam francuską prowincję tak więc i tym razem będzie prowincjonalnie. Odwiedzimy małe średniowieczne miasteczka, pojeździmy po wzgórzach pełnych winnic w okolicach Sancerre gdzie produkują doskonałe wina, zobaczymy krajobrazy nad Loarą, obejrzymy zamki, natkniemy się na historyczne miejsca śladami Joanny d'Arc. Jednym słowem będzie co oglądać i mam nadzieję, że się Wam spodoba a przede wszystkim tym, którzy ten kraj po prostu uwielbiają i mają do niego sentyment. Ten region to taka Francja prawdziwa (100% Francji z Francji).
Pogoda zrobiła się genialna. Dziś atmosfera jest iście wakacyjna co widać na drogach. Francuzi wyruszyli na długi weekend...
taka fajna mapka z regionami
REGION CENTRALNY (fr.Centre)
Region Centralny (fr. Centre) – region administracyjny w środkowej Francji, w którego skład wchodzi 6 departamentów: Cher, Eure-et-Loir, Indre, Indre-et-Loire, Loir-et-Cher, Loiret. To bardzo zielony region, pełny lasów. To przede wszystkim region rolniczy (1 miejsce w Europie pod względem uprawy pszenicy). To także region bardzo turystyczny ze względu na liczne zamki, średniowieczne miasta i miasteczka. Ważniejsze miasta to: Bourges, Chartres, Châteauroux, Tours, Blois, Orléans. Region liczy ponad 2,5 miliona mieszkańców ale gęstość zaludnienia to ledwie 65 osób/km2.
Myślę, że to wszystko tytułem wstępu. Czas zacząc. Kilka zdjęć z trasy. Z aglomeracji paryskiej wyjechałem autostradą A6 ( tzw. autostrada słońca) prowadząca na południe Francji a następnie A77 ( z ciekawostek: autostradę tą nazywają "autostradą drzewa"- "l'autoroute de l'arbre" ponieważ wzdłuż rosną różnego gatunku drzewa i każdy gatunek jest opisany natomiast na parkingach i zajazdach są zaprojektowane ogrody).