SkyscraperCity Forum banner

[Francja] Weekend w Burgundii

20716 Views 262 Replies 17 Participants Last post by  stvoreque
9
Weekend w Burgundii

Witam wszystkich. Wiosna już na dobre się zadomowiła więc czas na nową odsłonę kolejnych części Francji.
W tamtym tygodniu zastanawiałem się gdzie wyjechać na mój 3-dniowy weekend i w sumie od razu padło na Burgundię. Nie wiem, czy Burgundia kiedykolwiek gościła na forum ale to mało istotne, ponieważ udało mi się zrobić całą masę zdjęć jeżdżąc po rejonach winniczych i odwiedzając te przepiękne średniowieczne miasteczka... To prawdziwy raj dla miłośników francuskiej prowincji bo charakter tego regionu jest bardzo prowincjonalny. Cisza, spokój, zapachy pól i lasów zachwycają i powodują, że człowiek nie chce stamtąd odjeżdżać. To genialny sposób na weekend, na całkowite odcięcie się od codziennej pracy i wszystkich obowiązków i jak dla mnie zapomnienie o tym całym paryskim zgiełku, zatłoczonym metrze itd...

Czas więc zacząć naszą przygodę w Burgundii. Zanim jednak na dobre rozpoczniemy naszą wędrówkę trochę informacji ogólnych o tym pięknym regionie.
Wikipedia mówi nam:

Burgundia (fr. Bourgogne) – kraina historyczna i region administracyjny, położony w centralnej Francji. Graniczy z pięcioma regionami: Centre – od zachodu, Île-de-France i Szampania-Ardeny – od północy, Franche-Comté – od wschodu, a Rodan-Alpy i Owernia – od południa. Sam region dzieli się na 4 departamenty: Côte-d'Or, Nièvre, Saona i Loara i Yonne. Nazwa regionu wywodzi się od germańskiego plemienia Burgundów.

Poza Dijon (147,2 tys. mieszk.), które stanowi główny ośrodek tego regionu, większymi miastami są: Chalon-sur-Saône (49,0), Nevers (39,6), Auxerre
(37,6), Mâcon (33,6), Sens (26,8), Le Creusot (25,6) oraz Beaune (21,5).

Logo regionu:

My osobiście odwiedzimy tylko 2 departamenty: Yonne i Côte-d'Or.

Region Burgundii słynie z produkcji win. Winnice ciągną się wąskim pasem od Dijon na północy po Lyon na południu, obejmując obszar około 45.000 hektarów. Rejon ten, w odróżnieniu od innych rejonów winiarskich we Francji, nie posiada wspólnej dla całego rejonu apelacji ogólnej.

No to zaczynamy.

Do Burgundii udało mi się wyjechać w sobotę około 11. Biorąc pod uwagę fakt, że zaczęły się wakacje wiosenne dla regionu paryskiego i Bordeaux myślałem, że będzie jakiś dramat na drogach. Nie było jednak tak źle. Ominąłem większe korki jadąc A5 zamiast A6.

Na A5 było totalnie pusto.

Spokojnie.

I po wjechaniu do Burgundii od razu rzuciły się w oczy winnice i to dosłownie wszędzie!!!

Piknik musi być ;)
See less See more
  • Like
Reactions: 2
1 - 20 of 263 Posts
2
Moim punktem "wypadowym" było miasto Auxerre, gdzie zarezerwowałem hotel. Piękne, spokojne miasto swoją drogą.

AUXERRE

Wikipedia mówi nam:

Auxerre (wym. [o.'sɛʁ]) – miasto i gmina we Francji, w regionie Burgundia, w departamencie Yonne.

Według danych na rok 1990 gminę zamieszkiwało 38 819 osób, a gęstość zaludnienia wynosiła 777 osób/km² (wśród 2044 gmin Burgundii Auxerre plasuje się na 4. miejscu pod względem liczby ludności, natomiast pod względem powierzchni na miejscu 29.).

Auxerre to średniowieczne miasto. Usytuowane na wzgórzu tuż obok rzeki Yonne (która pełni rolę szlaku wodnego – pływają po niej statki i barki). Administracyjnie jest stolicą Dolnej Burgundii. Znajduje się 150 km na północny zachód od Dijon, stolicy całej Burgundii. Dwa razy odwiedziła je Joanna d'Arc na czele swojego wojska. Tutaj marszałek Ney przeszedł na stronę Napoleona w trakcie marszu Napoleona I na Paryż po ucieczce z Elby.

W Auxerre ostatnie lata życia spędził i dokonał żywota Maurycy Mochnacki, jeden z teoretyków polskiego romantyzmu, uczestnik i kronikarz powstania listopadowego (autor m.in. Powstania narodu polskiego w roku 1830 i 1831).

Współcześnie miasto jest znane m.in. z klubu piłkarskiego AJ Auxerre.

Witamy więc w Auxerre.
Moje odczucia? Spokojnie, ładnie, czysto i prowincjonalnie ale w pozytywnym znaczeniu. W tym wątku jednak to będzie jedyne "większe" miasto. Skupiłem się bardziej na zwiedzaniu małych miasteczek i wsi a było co zwiedzać. Zresztą zobaczycie sami!

See less See more
3
Niedzielny poranek w Auxerre.

Po zjedzeniu śniadania i wypiciu porannej kawy udałem się na spacer po mieście. Było dosyć rześko. Mój hotel był w samym centrum miasta więc spacer zaczynamy od ścisłego Starego Miasta. Od razu rzucają się w oczy pustki na ulicach ale mi to nie przeszkadza.
Hotel

See less See more
2
Stare Auxerre jest dosyć rozległe. Od razu rzuca się w oczy francuskie zamiłowanie do ogrodnictwa;)

See less See more
  • Like
Reactions: 1
Miło widzieć nowy francuski wątek. "Weksę frąse" już się trochę przejadło :)

Pierwsze wrażenie bardzo sympatyczne. Ale w Burgundii domów "w kratę" się nie spodziewałem. Myślałem, że raczej kończą się na Alzacji i Lotaryngii.
3
A nad rzeką??? Brocante czyli "pchli targ". To jest coś, co Francuzi uwielbiają.

Spacer brzegiem Yonne. Swoją drogą idealnie zaprojektowana przestrzeń. Aż chce się wychodzić na spacery albo uprawiać jogging.

See less See more
  • Like
Reactions: 2
1 - 20 of 263 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.