SkyscraperCity Forum banner

[Francja]- Weekend w Górnej Normandii

24925 Views 165 Replies 16 Participants Last post by  Falubaz
3
WEEKEND W GÓRNEJ NORMANDII

Bonjour! :)
Korzystając z długiego weekendu we Francji (jeśli ktoś wziął dziś wolny dzień) udałem się do Normandii a dokładniej do Górnej Normandii. Zakładam więc nowy wątek aby wszystkim przybliżyć chociaż trochę ten niezwykle interesujący region w północnej Francji. Będzie trochę miejsko i trochę wiejsko. Trafimy nad morze do Dieppe jak również zagłębimy się w typowo wiejskie normandzkie klimaty. Zanim jednak na dobre rozpoczniemy wędrówkę po tym regionie trochę wykładu o Górnej Normandii.

HAUTE NORMANDIE- czyli Górna Normandia

Logo regionu

Jest to region administracyjny w północnej Francji, obejmujący wschodnią część historycznej Normandii. Pojawiały się kiedyś propozycje połączenia go z sąsiednią Dolną Normandią (Basse Normandie) ale póki co istnieje rozłam. Dzieli się na dwa departamenty: Eure (27) i Seine-Maritime (76). Największym miastem regionu jest historyczna stolica Normandii Rouen. Inne większe miasta to: Conches-en-Ouche, Dieppe, Évreux i Hawr. Jest to jeden z bogatszych regionów Francji gdzie mamy przemysł m.in. petrochemiczny, chemiczny, samochodowy, metalurgiczny, stoczniowy, maszynowy, elektrotechniczny.

Położenie geograficzne

Sam region i podział na 2 departamenty

To by było na tyle tytułem wstępu.
See less See more
1 - 20 of 166 Posts
5
Rozpoczniemy zatem od prowincjonalnych akcentów. Tak jak mówiłem nad morze również zajedziemy ale póki co lądujemy na wsi jak Alianci w Górnej Normandii;). Kilka zdjęć z podróży drogą krajową N31 gdzie były totalne pustki.

Pustki...jechało się idealnie

See less See more
6
Niestety pogoda jest beznadziejna. Gdzieś w Normandii...

Lądujemy w Lyons-la-Forêt w departamencie Eure, w małej mieścinie a właściwie to na wsi. Nie jest to taka zwykła miejscowość ponieważ jest wpisana na listę ponad 157 najpiękniejszych miasteczek Francji. Jest tam niezwykle klimatycznie co zręsztą zobaczycie na zdjęciach. Jak sama nazwa wskazuje Lyons-la-Forêt położone jest w otoczeniu lasów daleko od miejskiego zgiełku aczkolwiek łatwo tu dotrzeć chociażby z Rouen czy też Paryża. Wielu Paryżan oczywiście tu przyjeżdża na weekendy. To miejsce gdzie można pospacerować po pieknych lasach, pojeździć konno, zjeść w licznych dobrych restauracjach i po prostu odpocząć.
Otoczenie

See less See more
Normandia to mi się od jakiegoś czasu kojarzy głównie z Szeregowcem Ryan'em. Więc ciekaw jestem co tu będzie się działo w tym wątku :cheers:
6
Lyons-la-Forêt - ok.800 (aż) mieszkańców ;-)

W tak małym miasteczku jest sporo dobrych restauracji, kawiarni, barów i salonów herbaty.

i jeszcze kwiaciarnie, sklepy z dekoracjami, galerie sztuki itp...

See less See more
W porównaniu do Twoich innych wątków to architektura baardzo się różni. Zwłaszcza rodzaje elewacji.
Normandia się wyróżnia to fakt. Jeszcze bardziej bajecznie według mnie jest w Bretanii. Tam można znaleźć miasteczka żywcem wyjęte w czasów Średniowiecza.
A cóż to za śliczności? Byłem w samym Rouen i tam też są takie belkowane ściany, ale biegną na kilka kondygnacji wyżej, niż w domkach tej wioseczki. Baśniowo!
Normandia zachwyca i jest to chyba mój ulubiony region- choć nigdy tam akurat nie byłem :) , podoba mi się tym bardziej, że często jest tam deszczowo i pochmurno, a ja bardzo lubię takie klimaty:)
Normandia zachwyca i jest to chyba mój ulubiony region- choć nigdy tam akurat nie byłem :) , podoba mi się tym bardziej, że często jest tam deszczowo i pochmurno, a ja bardzo lubię takie klimaty:)
To z pewnością by Ci się tam spodobało! Normandia ma bardzo wiejski charakter. Słaba gęstość zaludnienia, piękne krajobrazy, zamki, dworki, szlaki literackich bohaterów (np. Szlak Emmy Bovary) i legendarne nadmorskie plaże gdzie ladowali Alianci. Jednym słowem bardzo wyróżniający się region.
A cóż to za śliczności? Byłem w samym Rouen i tam też są takie belkowane ściany, ale biegną na kilka kondygnacji wyżej, niż w domkach tej wioseczki. Baśniowo!
Ano to jakaś bajka ale za bardzo niewiem jaka:)! W Normandii jest sporo takich miejsc.
1 - 20 of 166 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.