3
WEEKEND W GÓRNEJ NORMANDII
Bonjour!

Korzystając z długiego weekendu we Francji (jeśli ktoś wziął dziś wolny dzień) udałem się do Normandii a dokładniej do Górnej Normandii. Zakładam więc nowy wątek aby wszystkim przybliżyć chociaż trochę ten niezwykle interesujący region w północnej Francji. Będzie trochę miejsko i trochę wiejsko. Trafimy nad morze do Dieppe jak również zagłębimy się w typowo wiejskie normandzkie klimaty. Zanim jednak na dobre rozpoczniemy wędrówkę po tym regionie trochę wykładu o Górnej Normandii.
HAUTE NORMANDIE- czyli Górna Normandia
Logo regionu
Jest to region administracyjny w północnej Francji, obejmujący wschodnią część historycznej Normandii. Pojawiały się kiedyś propozycje połączenia go z sąsiednią Dolną Normandią (Basse Normandie) ale póki co istnieje rozłam. Dzieli się na dwa departamenty: Eure (27) i Seine-Maritime (76). Największym miastem regionu jest historyczna stolica Normandii Rouen. Inne większe miasta to: Conches-en-Ouche, Dieppe, Évreux i Hawr. Jest to jeden z bogatszych regionów Francji gdzie mamy przemysł m.in. petrochemiczny, chemiczny, samochodowy, metalurgiczny, stoczniowy, maszynowy, elektrotechniczny.
Położenie geograficzne
Sam region i podział na 2 departamenty
To by było na tyle tytułem wstępu.