SkyscraperCity banner

1 - 20 of 55 Posts

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Frankfurt se nalazi u srednjo-zapadnom djelu Njemacke na rijeci Main. Grad ima trenutacno oko 680.000 stanovnika (31.12.2011) i time je najveci grad pokrajine Hessen, a sta se tice cile drzave je na 5 mjestu po populacji. „Metro-podrucije” Frankfurt ima neki 2,2 Mio. stanovnika.

Prvi put se Frankfurt spominje 794 godine. Kako ime grada vec pokaze, usko je vezan uz Franke koji su se doselili negdje na pocetku srijednog vijeka. Prije njih su se tamo i Rimljani nalazili, prve otisake su jos iż kameni doba.

Frankfurt je bio nekoliko puta misto krundibe u srijednom vijeku, a poslje dugo pod nekim carstvima sve do 1815. Tad je Frankfurt dobio status slobodnog grada. 1848 godine je Frankfurt imao vaznu ulogu. Tokom Märzrevolution (revolucija u njemackim gradovima i malim drzavama da se stvori slobodna njemacka drzava) je bio misto nacionalnog okupljanja.

1866 Frankfurt gubi slobodu i pada pod Preußen. Iako je grad izgubio svoju slobodu, za ekonomski rast grada je Preußen bio vrlo koristan. Brzo se grad sirio, 1875 je vec presao broj od 100.000 stanovnika a 1925 je imao vise od pola miljuna stanovnika.

Tokom prvog svijetskog rata Frankfurt nije bio ostecen, tokom drugog svijetskog rata su priko 70 % grada unisteni kroz zracne napada saveznika. U vrime Hitlera su iż Frankfurta depotirani vise od 11.000 zidova. Nakon rata je Frankfurt pao pod kontrolu SAD i za malo postao glavni grad Njemacke, te na kraju izgubio izbor protiv Bonn-a.

Danas je Frankfurt jedan od najvaznij ekonomski sjedista Njemacke. Definitivno financisjki centar cile drzave a i sire. Pokraj njemacke burze se tamo nalaze nekoliko sjedista velikih banaka poput Deutsche Bank i Commerzbank, te sjediste EZB (Europska centralna banka). Velike internacionalne poduzece imaju svoje njemacke ili europske sjediste bas u Frankfurt.

Pokraj jakog finacijskog sektora Frankfurt ima i nesto industrije i jos veliki tercijarni sektor.

Najveca zracna luka drzave se nalazi u Frankfurt sa 57,5 Mio. putnika u 2012. Time je treci po prometu u Europi nakon London i Paris. Po teretnom prometu je cak najveca zracna luka Europe sa 2 Mio. tone.

U Frankfurtu se dodatno nalazi jedan od najveci sajmova Europe te je takodjer jedan vazan ekonomski faktor grada i razlog da velik broj inozemnih putnika bas u Frankfurt dolaze.

Frankfurt je jedan od najbogatih i najproduktivnih gradova Njemacke i Europe. Uz to se ipak mora rec, da je po pitanju kriminala u Njemackoj najgorij grad sa najvise kriminala po broju stanovnika.

Naravno je Frankfurt poznat po njegovim neboderima i lipoj skyline. Po tome je debelo Alpha Njemacke a i njegov nadimak Mainhattan mi je dobar.

Ja sam prije nekoliko mjeseca bio poslovno u Frankfurt, pa sam lipo vrime i malo slobodnog vrimena izkoristio da nesto slikam i vama predstavljam. Inace sam redovno u Frankfurt jer imam rodbinu tamo. Ako ima ljudi poput insidera, koji takodjer imaju slike grada, vas bi zamolio da na kraju reportaże stavljate vase slike.

Nemojte previse o reportazi ocekivat, nisam Ballota koji ima kameru i taj feeling za slikanje a i nisam insider koji ima previse slobodnog vrimena pa moze sve slikat. A i nisam krz koji je zaljubljen u sve njemacko. :lol:

Ako jedan od modova zeli popravit moj hrvatski pravopis i gramatiku, slobodno. :lol::lol::lol::lol: 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #2
Main
Rijeka koja lijeva kroz Frankfurt je Main i ima duzinu od 527 km. Rijeka ima dvije izvorne rijecice, weißer Main (bijeli Main) u Fichtelgebirge i roter Main (crveni Main) u Fränkischer Alb. Od Bamberg-a je plovidba moguca, sveukopno 388 km imaju brodove na raspolaganju. Rijeka je povezana sa Dunavom kroz kanal koji je izgradjen 1992, te na kraju se uljeva kod Mainz u Rhein. Nekoliko rijecne luke se nalaze na Main jer ta rijeka ima veliki znacaj sa plovidbu. Ona povezuje Nordsee (Amsterdam) i Crno More (Constanta) priko Rhein, Main, Donau i dva kanala. 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #7
Super slike. Hoćemo još. Jel si se peo negde?
Hvala, imam puno slika, nisam se nigdje popeo, nazalost nisam imao puno vrimena. Auto sam parkirao u centru, pa sam malo setao i slikao.

Main Plaza
Toranj, izgradjen 2001, ima visinu od 88 m i podjseca jako na New Yorski stil 1920 godina. Sluzi ka hotel te ima neke stanove. Nazalost slika nije bas ispala.


EZB
Novogradnja tornjeva europske centralne banke. Sveukopne ce imat tri zgrade, od cega su jedna dvorana i dva tornja. Sjeverni toranj ce imat visinu od 185 m a juzni toranj visinu od 165 m. Na sjevernji toranj ce se dodat jos antene te imat visinu od 201 m. Gradnja je pocela 2010, a tribalo se uselit iduce godine. Oko 2.300 zaposlenika EZB ce tamo radit. Sveukopne troskove ove gradnje su 1,2 Mrd. €, 350 Mio. vise nego na pocetku planirane.

 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #10

Alte Nikolaikirche
Evangelisticka crkva koja se nalazi u blizini glavnog trga grada. Prvo je bila ka kapelica izgradjena u 12. stoljeca a u 15. stoljecu je dobila danasnji izgled. Toranj ima visinu od 48 m, cila crkva se lipo uklapa u srednjovjecni dio Frankfurta.


 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #11
Dalje ne mogu, tribate malo cekat jer idem dole nekoliko dana. Mogao sam na brzaku sve slike utrpat ali vise volim kad malo opisujem sve i dajem neke podatke.
 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #13
super fotke :)
i ja ću nakon ljeta u frankfurt.

Super, ides poslovno ili privatno? Bas me zanima kako ce ti bit tamo.

Cilj mi je ovdje pokazat da Frankfurt nije samo "Moderna" i neboderi nego da ima i povjesne stare zgrade.
 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #15 (Edited)
Römerberg
Glavni trg grada koji se nalazi nedaleko od rijeke. Ovo je centar staroga Frankfurta iz srednjog vijeka. Velik dio zgrada je bio porusen u bombardiranju grada u 1944 sa strane britanskog zrakoplovstva te je jedan dio rekonstruiran originalno.


 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #16
Justitiabrunnen (bunar pravde)
Ovaj bunar se nalazi izpred gradske vijecnice i datira iz 1611 godine. Jedan je od poznatih znamenitosti grada.
Minervabrunnen
Bunar posvecen Minervi, boginji mudrosti.

Römer
Gradska vijecnica, koja je veci kompleks i sluzi od 15. stoljeca. Ovo je karakteristicna prednja strana. Tamo se nalaze kipovi 4 cara, Friedrich Barbarosa (1152), prvi brian kralj u Frankfurtu, Ludwig der Bayer (1330), Karl IV. (1356) i Maximilian II. (1562), prvi kralj koji je krunjen u frankfurtskoj katedrali. Na balkonu ove zgrade njemacka nogomentna reprezentacija slavi uspjehe posto je u Frankfurt sjediste DFB-a, njemacki nogometni savez.

Paulskirche
Evangelisticka crkva koja je izgradjena izmedju 1789 i 1833 na mjestu jednog samostana. Izmedju 1848 i 1849 je crkva sluzilia za okupljanje prvog njemackog narodnog sabora (Frankfurter Nationalversammlung). 1944 je crkva izgorila tokom bombardiranje te je prva povjesna zgrada, koja je nakon rata rekonstruirana u Frankfurtu. Ova crkva je danas nacionalni simbol za slobodu.


 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #18
Einheitsdenkmal
Ovaj spomenik se nalazi isprid Paulskirche, izgradjen 1903 u cast njemackom ujedinjenje.
Dio Gradske Vijecnice 
  • Like
Reactions: mb92
1 - 20 of 55 Posts
Top