SkyscraperCity Forum banner

Jak oceniasz?

[Frankfurt] Commerzbank Tower

4457 Views 18 Replies 14 Participants Last post by  MAR_tm
Kilka informacji dotyczących tego banku:

- Najwyższy biurowiec we Frankfurcie nad Menem.
- Commerzbank Tower to główna siedziba Commerzbank AG jednego z największych banków w Niemczech i głównego akcjonariusza polskiego BRE Banku.
- Wieżowiec, wraz z lampą sygnalizacyjną, liczy 300,10 m.
- Budynek ma 56 pięter nad ziemią i 2 piętra podziemne. Koszt jego budowy wyniósł okokło 300 mln euro.
- W budynku pracuje około 3 tysięcy osób.

See less See more
19
1 - 19 of 19 Posts
Korona Europy :) Bardzo go lubie :)
Nie bedziemy sie klocic o jeden metr choc tutaj faktycznie 1metr robi roznice (psycholoczine 300m przekroczone). Ja jednak czesciej sie spotykalem z opinia ze jest powyzej 300 m :D i niech tak pozostanie. Kto nie wierzy niech zmierzy :D
Na prośbę autora wątku wstawiam polla :)
Ode mnie 9,5/10 - najciekawszy wieżowiec w Europie moim bardzo skromnym zdaniem (pół punkta odejmuję za niezbyt gustowną antenę ;))
^^ Ja praktycznie wszedzie spotykałem się z 299. Nawet jak zaczeli budować Federation Tower w Moskwie, to pisali, ze bedzie to pierwszy "super wiezowiec" w Europie, czyli ponad 300
Bardzo ładny 10/10
Dalem 9,5. Moim zdaniem najlepszy wiezowiec w Europie, no i te 300 metrow :)
4 - zwalisty, ciezki, banalny w formie. w hong kongu czy szanghaju bylby jednym z wielu przecietnych ss.
szczerze mówiąc to nigdy nie podobał mi się ten wieżowiec, aczkolwiek wysokość robi wrażenie ;) 7/10
daauyi said:
4 - zwalisty, ciezki, banalny w formie. w hong kongu czy szanghaju bylby jednym z wielu przecietnych ss.
Nieco przesadzasz, gdzie wedlug twojego systemu oceny w takim razie znalazl by sie na przyklad taki ToiToi?

Pzdr.
MARCIN said:
Nieco przesadzasz, gdzie wedlug twojego systemu oceny w takim razie znalazl by sie na przyklad taki ToiToi?

Pzdr.
w skali minusowej :]
Budynek-symbol, za sprawą wyjątkowo charakterystycznej sylwetki.
9
Więcej o tym budynku:

http://www.emporis.com/en/wm/bu/?id=109691

Daję mu 9/10
G
Dalem mu 9. Tylko za wysokosc.
Messeturm podoba mi sie o wiele bardziej.
mi też w ogole sie nie podoba ! sprawia wrażenie ciężkiego kloca ! 5,5 max !
no dokładnie taki masyw jak ...karol krawczyk:)
nie jest uosobieniem mojego wzorca piękna
nie mniej jednak 9/10
1 - 19 of 19 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.