SkyscraperCity Forum banner

[Głogów] Stare Miasto

322524 Views 956 Replies 181 Participants Last post by  Misiek144
Wprawdzie ju zkiedys było ale znalazłem nowe, aktualne fotki.

a to na dole to odrestaurowane fundamenty kościoła Łódz Chrystusowa

Ratusz wciaz w renowacji

powstaja nowe kamienice

poczta

rynek-jak widac z lewej wciaz czeka na całkowita odbudowe.

ponownie fundamenty koscioła

nowy park-juz pewnie poza starym miastem

zamek książąt głogowskich

mury obronne
See less See more
18
1 - 20 of 957 Posts
z jednej strony to straszna tandeta, ale z drugiej strony rozumiem chec odbudowy jakiejs milej przestrzeni. A w takim malym miescie na zaden "swiatowy" projekt nie ma co liczyc..
kotbehemot said:
z jednej strony to straszna tandeta, ale z drugiej strony rozumiem chec odbudowy jakiejs milej przestrzeni. A w takim malym miescie na zaden "swiatowy" projekt nie ma co liczyc..
nie ustepuje innym odbudowom starych miast :)
a co powiesz o odbudowie tego koscioła w Głogowie? wątek o tym załozyłem kiedys na zabytkach.
See less See more
Rafis said:
nie ustepuje innym odbudowom starych miast :)
mylisz pojęcia:) To nie jest odbudowa tylko parafraza:) Odbudowa to krotko mówiąc budowanie tego co było, czyli +- to co wykonano w Warszawie po wojnie- i to ma racje bytu w pewnych okolicznosciach. A tutaj to jest cos, co udaje cos innego- czyli kicz :)
Ale tak jak napisalem, w przypadku takich malych miejscowosci rozumiem ze to najbardziej rozsądna droga:)

Ale we Wroclawiu nie chcialbym takiego czegos widziec!

Nie wiem niestety o jakim kosciele mowisz- moge prosic linke?:)
See less See more
wejdz do działu zabytki-podbiłem tamten wątek
A mnie sie podoba, karzdy wie ze niejest to orginalna zabudowa tylko swego rodzaju odbudowa. Napewno nigdzie poza Polska sie tak niebuduje i wyglada to bardzo ciekawie.
Mi to przypomina odbudowę Elbląga,oba miasta powinny założyć jakiś związek miast bliźniaczych czy coś w tym stylu bo oba są na podobnym etapie odbudowy.
Wyglada sympatycznie :) Niektorzy jak widac wola komunistyczne bloki w centrum :)
Niektóre te kamieniczki są całkiem, całkiem, jednak większość to niezły kiczyk :crazy2:
Z drugiej strony jednak lepsze to, niż pustkowie porośnięte chaszczami albo co gorsza jakieś potworne "płytowce" :crazy:
Odbudowa ciekawa i napewno po latach farby sie zestarzeja, bo narazie na niektorych budynkach wyglada za prowizorycznie. Musza sie budynki troche ostac. Poza tym jak przybedzie tego wiecej i beda cale kawalki miasta to powstanie o wiele inny klimat, na razie klimatu wyczuc pewnie nie mozna bo dookola sa budowy. Potem jak sie postawi wiecej zieleni, beda ogrodki piwne, waskie uliczki, tarasy etc to bedzie bardzo przyjemnie.

Jeszcze dodam ze takie budowy byly i sa prowadzone nie tylko w Olsztynie ale rowniez w Szczecinie, Kolobrzegu, Elblagu, Lidzbarku Warminskim, Mikolajkach, Ostrowi Mazowieckiej, Jeleniej Gorze i wielu innych miastach i miasteczkach.
See less See more
Jacek said:
Jeszcze dodam ze takie budowy byly i sa prowadzone nie tylko w Olsztynie ale rowniez w Szczecinie, Kolobrzegu, Elblagu, Lidzbarku Warminskim, Mikolajkach, Ostrowi Mazowieckiej, Jeleniej Gorze i wielu innych miastach i miasteczkach.
w Jeleniej Górze to w wiekszosci jest remont istniejacych budynków.
See less See more
eh. mozecie mi przyblizyc temat? Odbudowuje sie stare miasto, ale bylo tam jeszcze miejsce na to (wolne tereny) przez tyle lat? Czy byly tam jakies bloczki ktore rozebrano i stawia sie te kamieniczki? Bo np. u mnie w S-cy jakby chcialo sie odbudowac dawne przedmiescia np. Nowe miasto i Psie pole to trzeba by zrownac z ziemia XX wieczna zabudowe. W starym miescie jest kawalek miejsca z bloczkami, ale zrobili je ladnie i nawet nie jest zle ;)
I kto finansuje odbudowe starego miasta? UM czy prywatni inwestorzy? Teraz u mnie ruszyla odbudowa Zaułka Swietokrzyskiego, to kilka kamienic na obecnym jakby podworku za rynkiem. Wg. renderow maja wygladac podobnie do tych stawianych w Glogowie, ale sam zaulek bedzie wygladal extra (pozniej moze te rendery wstawie do jakiegos watku).
A co do samych kamienic w Głogowie, to jak sie na nie patrzy ogolem to wygladaja spoko, ale jak sie przyjzy kazdej z osobna to widac ze to jakis dziwny styl, ubogie fasady itp. Najlepiej by wygladalo jakby fasady byly w stylu barokowym, albo renesansowym, to wtedy by wszystko pieknie wygladalo :)
See less See more
pochodze z glogowa i mowie wam że na żywo to wyglada bardzo artystycznie kolorowo . I miasto przez te barwy wyglada weselej.
Mimo to miasto wygl.ąda schludnie, tylko zastanawiam si.ę dlaczego nic nie odbudowywano po wojie, i leżały pustę, nie zabudowane działki. Ale tego liliowego mostu żaden kicz nie przebije ;)
Tak jak wspomniał kolega piter89 miasteczko wygląda bajkowo. Te żywo kolorowe kamienice przypominają mi bardzo bajkowe klimaty i jak już będzie wszystko tak wyglądać to powiem szczerzę będę zachwycony. Bardzo dobrze to się prezentuje takie pokazowe miasto i jak dodał Andrzej bardzo schludnie równe krawężniki kostka zero śmieć wręcz niemiecka czystość. Coś mi zapachniało nie Polską.
See less See more
1 - 20 of 957 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.