SkyscraperCity banner

Status
Not open for further replies.
581 - 600 of 638 Posts

·
Banned
Joined
·
544 Posts
Преди 50 години, когато
на 1 август била прерязана
лентата на новия и модерен за Габрово хотел-
ресторант „Балкан“, габровци нарекли неговата
сграда „Пармския манастир“.
Вероятно заради строгата архитектура, типична
за соца, а и заради филма, който тогава въртяха
по екраните на кината.
Рождения ден на този габровски хотел припомни
нашата съгражданка В. Василева, която е била и първият администратор на хотела. Първите 24 часа тя изкарала сама, тъй като все още не били назначени
хора с езикова подготовка,
а тя владеела английски,
немски и руски.
Днес малко хора си спомнят за това, че хотелът
е имал и своя прякор, даден му от габровци. Дори мениджърът Галина Метева
прие с удивление този факт и се зарече, че ще се опитат да го използват в бъдеще. Първата хотелска сграда на „Балкан“ посреща
своя 50-годишен юбилей обновен – с модерно обзавеждане
и климатици в стаите. Метева обясни, че до края на годината лятната
градина ще бъде изцяло преобразена. Предвижда се тя да бъде присъединена
към основната сграда, за да се използва през зимата, а през лятото ще бъде с открити пространства.
В момента „вървят“ проектните работи за предстоящата
реконструкция и модернизация на пуснатото
в действие през 1971 г. разширение на хотелската сграда. Предвижда се комплексът
да се превърне в четиризвезден хотел с модерни ресторанти. Неотдавна
класическият ресторант
е разширен с още две зали, открити са и нощни заведения.

http://www.stovesti.info/Arhiv_2010/1314819644_204.pdf
 

·
Banned
Joined
·
659 Posts
Поглед отвисоко към терена на бъдещия Кауфланд.Вижда се разчистения терен на бившата "РОДОПА".:)

 

·
Registered
Joined
·
375 Posts
Строят пътната връзка „Съзаклятие” - „Скобелевска”

Започна строителството на пътната връзка между ул. “Съзаклятие“ и ул „Скобелевска“, съобщи инж. Марияна Костадинова, шеф на дирекция „Строителство и благоустрояване“ към Община Габрово. Обектът е на стойност 710 хиляди лева и се финансира от общинския бюджет.
След провеждане на конкурс по Закона за обществените поръчки фирма „Инвестстрой – 92“ ЕООД е избрана за изпълнител на проекта. Кметът Николай Сираков вече е подписал договора за изпълнение.
„Искам да уточня, че преди същинските строителни дейности ще се извършат организационни дейности за пренасочване на движението на моторните превозни средства“ - заяви още инж. Костадинова.
Костадинова съобщи още, че строителството ще наложи да се изсекат големите борове и дървета точно зад сградата на Съда и зад кино „Алеко“, за да се разшири улицата, но след това ще бъдат засети нови дървета.
По време на строителство на новата пътна връзка ще има неудобство както за пешеходците, така и за водачите на моторни превозни средства, особено за тези, които предпочитат да паркират зад Съда и в района на Бинго залата.
„Но аз искам да уверя всички, че след изграждането на новата пътна връзка ще има повече места за паркиране и движението ще бъде еднопосочно и по-удобно“ - представи целта на проекта “Изграждане на пътна връзка ул. „Съзаклятие“ - ул. “Скобелевска“ инж. Марияна Костадинова.

http://www.100vesti.info/news.php?city=1&id=1757
 

·
Banned
Joined
·
544 Posts
Кауфланд ще инвестира в Габрово

До началото на следващото лято германската верига за бързооборотни стоки "Кауфланд" ще отвори свой магазин в Габрово.
Вече са конкретизирани условията по сделката за покупко-продажба между компанията и собственика на имота на ул. "Ивайло" № 4.

Новият хипермаркет ще бъде изграден на 5000 кв. метра застроена площ на мястото на бившето месопреработвателно предприятие "Родопа". За улеснение на гражданите ще има и безплатен паркинг с около 200 места.
По данни на инвеститора в магазина ще бъдат открити около 150 нови работни места.

Веригата "Кауфланд" е представена с над 1000 хипермаркета в 7 европейски държави. Компанията e надежден работодател за над 127 000 служители в Германия, Полша, Чехия, Словакия, Хърватска и Румъния, от които над 4200 служители в България.

"Кауфланд" стъпва на българския пазар преди пет години, като за това време са построени около 40 хипермаркета в цялата страна. За този период компанията успява да завоюва солидни позиции и да се наложи като един от лидерите на пазара на бързооборотни стоки.

http://www.indeximoti.bg/show.php?storyid=1156854
 

·
Banned
Joined
·
659 Posts
Нова настилка около Спортната зала 

·
Rough'n'tough
Joined
·
11,577 Posts
Откриване на новото крило на Априловската гимназия


На 3 октомври министър – председателят Бойко Борисов откри новия корпус на Националната Априловска гимназия в Габрово. На октиването присъства и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Средствата за довършването на новото крило на гимназията, които са в размер на 1.5 млн. лв., са осигурени от Министерство на образованието, младежта и науката.

http://www.touristmedia.info/bg/articles/Откриване-на-новото-крило-на-Априловската-гимназия/7730/index.html
 

·
Banned
Joined
·
544 Posts
Арх. Мария Хлебарова:
Археологическите структури в крепостта Градище спешно се нуждаят от консервация, паркът трябва да се социализира

Парк "Градище" не е точно градски парк, по-скоро е извънградски, граничен, но сраснат с градската среда. Разположен е на площ 170 ха на изток от града, като е свързан с него със сравнително поддържани асфалтови пътища – от Лъката, от Камъка, от Петкова нива, от Радичевец, от Бичкинята. Пресичат го трасета на пешеходни маршрути, маркирани и немаркирани, лесни, по-трудни, екстремни, облагородени екопътеки, горски пътища и просеки, които идват от красиви местности с красиви планински села. Преди повече от 17 века се е зародило селище. Изникнало като крепост в края на III век подобно на околните калета (малки крепости с чисто военизирани функции), то бързо се разраства – защитената територия е 24 дка - и се превръща в полуградско укрепено селище, единствено по рода си в широката римска провинция Долна Мизия, създадено да пази пътя към старопланинските проходи по времето на Великото преселение на народите, обитавано и обслужвано от военизирани "пришълци" федерати и местно население. Това място е обявено за паметник на културата с категория "местно значение" през 1967 г., държавна собственост. Археологически сондажи са правени през 1920, теренни проучвания в периода 1975 - 1992, консервационни и реставрационни дейности - през 80-те години по методическо ръководство, а в периода 1990 - 1992 по проект на НИПК, филиал Янтра.

Към момента е необходимо допроучване, почистване, спешна реконсервация и експониране на архитектурните археологически структури в крепостта Градище. Достъпът се осъществява по асфалтов път (3 км от административния център на Габрово) и по пешеходни и екопътеки. Туристическа инфраструктура (експозиционни пътеки, панорамни площадки, приемно и информационно ядро, санитарни възли и пр.) на територията на крепостта почти няма. Съществува метална рампа, вероятно за панорамен поглед. През крепостта преминава макадамов път за обслужване на ретланслатор, който се ползва епизодично и от автомобили. Налице са основания за лесно осъществима социализация - на голяма част от територията, защитена от стената, археологическите проучвания са приключили. Ясен е историческият период, подлежащ на експониране. Съществуващите архитектурни археологически структури са в значителна височина и цялост. След частичната консервация през 80-те и 90-те години на ХХ век са сравнително добре запазени и при извършване на необходимите дейности за реконсервация и частична реставрация подлежат на експониране, а защо не и реконструкция по типологични характеристики.

Необходимите дейности и процедури, които трябва да се направят, са свързани с мотивирано предложение за промяна на категорията на недвижимата културна ценност от "местно значение" на "национално значение"; определяне на граници на недвижимата културна ценност и охранителна територия, както и режими на опазване по реда на Закона за културното наследство, Закона за устройство на територията и Закона за кадастъра и имотния регистър; изготвяне на концептуален устройствен план за опазване (реконсервация, консервация, реставрация, експониране и социализация) и план за управление на недвижимата културна ценност; изготвяне на инвестиционни проекти за консервация, реставрация и експониране на недвижимите културни ценности и реновация на съществуваща и създаване на нова туристическа инфраструктура на базата на съгласуван и одобрен по реда на Закона за културното наследство и Закона за устройство на територията концептуален устройствен план за опазване.

http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=970966
 

·
Registered
Joined
·
285 Posts
Предполагам става въпрос за разкопките до телевизионната кула. Няма ли възможност да се кандидатства по европейски проект за финансирането му? Ще е хубаво ако се реставрират цялостно местата, където археологическите проучвания са приключили.
 

·
Registered
Joined
·
285 Posts
Почти всички активи на "Капитан Дядо Никола" са обявени за продажба

Основната част от активите на габровското предприятие "Капитан Дядо Никола" са обявени на търг от съдия-изпълнител Весела Цонева, пише в новия брой седмичникът "Капитал". Причината са дългове към ОББ и Райфайзенбанк.

"Капитан Дядо Никола" произвежда пластмасови изделия, основно тръби и фитинги, а според последния му отчет към края на юни общите му дългове към двете банки са 23 млн. лв. (виж таблицата).

Продажбата на оборудването е обявена на 14 октомври, а крайният срок за подаване на предложения е до 15 ноември. Минималната цена за всички активи е 13.93 млн. лв. без ДДС. Пред "Капитал" директорът за връзки с инвеститорите на компанията Даниела Пеева е уточнила, че става въпрос за 90% от всички активи и ако те бъдат продадени, производството ще спре.В момента "Капитан Дядо Никола" работи, като за първите шест месеца на тази година продажбите му са близо 3 млн. лв.

От обявлението не става ясно кои точно заеми са причина да се обяви търгът. Отчетът за първото полугодие показва 1.6 млн. лв. дълг към Райфайзенбанк, чийто падеж е бил на 15 ноември миналата година. Другите два дългосрочни заема имат срок чак до 2013 г., но компанията има и над 9 млн. лв. краткосрочни, с падеж до 12 месеца и е възможно те да са причината.

Сред продаваното имущество са машини, автомобили, мотокари, мебели, компютри. Земите и сградите на самото предприятие не са обявени за продажба.

"Капитан Дядо Никола" е публична компания и основният пакет акции в него е собственост на американското офшорно дружество Niccoren LLC, която купува дела от турската "Алтън Мая" през 2001 г.

Останалите книжа са собственост на различни юридически и индивидуални инвеститори. "Капитал" посочва, че от началото на годината компанията не е публикувала никакви данни за обслужването на дълговете си, а на общото събрание на 29 септември са отишли акционери с едва 0.53% от капитала.

От протокола от събранието става ясно, че един от дребните собственици – Ангел Мъстънов, е искал да попита големите акционери какво е състоянието на дружеството. По повод запора на активи срещу банковите кредити Мъстънов е заявил, че това е "пълна безотговорност от страна на ръководните органи", а причина за лошото състояние на "Капитан Дядо Никола" е "слабото управление".

Борсовият залез на компанията

Акциите на дружеството бяха търсени от инвеститорите по време на борсовия бум през 2006-2007 г. В началото на октомври 2007 г. цената им стигна връх от 238 лв. за брой. Това оценяваше цялото дружество на повече от 87 млн. лв., посочва "Капитал". Силното търсене и надеждите за добро развитие на компанията станаха причина книжа от нея да си купят и пенсионни фондове. С напредването на кризата обаче сделки с акциите имаше все по-рядко, а цената им непрекъснато падаше. Последната е 2.15 лв., за търговия от последната сесия в петък.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/10/16/1178871_pochti_vsichki_aktivi_na_kapitan_diado_nikola_sa/
 

·
Banned
Joined
·
544 Posts
Почти всички активи на "Капитан Дядо Никола" са обявени за продажба

Основната част от активите на габровското предприятие "Капитан Дядо Никола" са обявени на търг от съдия-изпълнител Весела Цонева, пише в новия брой седмичникът "Капитал". Причината са дългове към ОББ и Райфайзенбанк.

"Капитан Дядо Никола" произвежда пластмасови изделия, основно тръби и фитинги, а според последния му отчет към края на юни общите му дългове към двете банки са 23 млн. лв. (виж таблицата).

Продажбата на оборудването е обявена на 14 октомври, а крайният срок за подаване на предложения е до 15 ноември. Минималната цена за всички активи е 13.93 млн. лв. без ДДС. Пред "Капитал" директорът за връзки с инвеститорите на компанията Даниела Пеева е уточнила, че става въпрос за 90% от всички активи и ако те бъдат продадени, производството ще спре.В момента "Капитан Дядо Никола" работи, като за първите шест месеца на тази година продажбите му са близо 3 млн. лв.

От обявлението не става ясно кои точно заеми са причина да се обяви търгът. Отчетът за първото полугодие показва 1.6 млн. лв. дълг към Райфайзенбанк, чийто падеж е бил на 15 ноември миналата година. Другите два дългосрочни заема имат срок чак до 2013 г., но компанията има и над 9 млн. лв. краткосрочни, с падеж до 12 месеца и е възможно те да са причината.

Сред продаваното имущество са машини, автомобили, мотокари, мебели, компютри. Земите и сградите на самото предприятие не са обявени за продажба.

"Капитан Дядо Никола" е публична компания и основният пакет акции в него е собственост на американското офшорно дружество Niccoren LLC, която купува дела от турската "Алтън Мая" през 2001 г.

Останалите книжа са собственост на различни юридически и индивидуални инвеститори. "Капитал" посочва, че от началото на годината компанията не е публикувала никакви данни за обслужването на дълговете си, а на общото събрание на 29 септември са отишли акционери с едва 0.53% от капитала.

От протокола от събранието става ясно, че един от дребните собственици – Ангел Мъстънов, е искал да попита големите акционери какво е състоянието на дружеството. По повод запора на активи срещу банковите кредити Мъстънов е заявил, че това е "пълна безотговорност от страна на ръководните органи", а причина за лошото състояние на "Капитан Дядо Никола" е "слабото управление".

Борсовият залез на компанията

Акциите на дружеството бяха търсени от инвеститорите по време на борсовия бум през 2006-2007 г. В началото на октомври 2007 г. цената им стигна връх от 238 лв. за брой. Това оценяваше цялото дружество на повече от 87 млн. лв., посочва "Капитал". Силното търсене и надеждите за добро развитие на компанията станаха причина книжа от нея да си купят и пенсионни фондове. С напредването на кризата обаче сделки с акциите имаше все по-рядко, а цената им непрекъснато падаше. Последната е 2.15 лв., за търговия от последната сесия в петък.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/10/16/1178871_pochti_vsichki_aktivi_na_kapitan_diado_nikola_sa/
Продажбата на това предприятие на турците беше една от мегадалаверите на масовата приватизация.Работех по това време там и съм свидетел как го разграбиха и изнесоха всички скъпи машини за Турция.
Пример за "прекрасните" времена на И.Костов :bash:
 

·
Registered
Joined
·
10,999 Posts
^^Така е. Тоя мавър разпродаде огромни предприятия за жълти стотинки и донесе загуба за десетки, ако не стотици милиарди на България. Днеска се разкарва като някакъв цербер и икономически експерт и ръси мъдри съвети със и без да му ги е искал някой.
Разбива и дясното заради егоизма и себелюбието си, но това вече не е за тази тема :)!
 

·
Banned
Joined
·
544 Posts
Eкипът на проекта "Създаване на привлекателна физическа среда на град Габрово чрез интегрирани мерки за градско възстановяване и развитие", няма особени притеснения за неговото завършване в срок. „Това, което виждам е, че работят. Това, което знам е, че има доста детайли, които трябва да се изпълнят по максимално добър начин, а това означава, че се изисква и малко повече време.
Това, което съм информирана е, че ако не вали, може и -10 градуса да е , проектът ще бъде приключен в рамките на срока си, който е 10 януари 2012 г.", коментира пред журналисти кметът на Общината Таня Христова. Относно поставянето на камери, тя посочи, че видеонаблюдението може да се реализира и при наличие на сняг. Много е важно обаче, всички обекти да бъдат покрити."Има места, където част от съоръженията вече са изпочупени. Не можем да разчитаме, че гражданите, младежите и родителите ще разберат, че трябва да се пази. За мен е важно камерите да бъдат на място, за да може в крайна сметка да има контрол и да може да има наказания за безотговорните", подчерта Таня Христова.
В рамките на проекта ще се извърши рехабилитация на паркова площ кв. „Голо Бърдо", Младост, благоустрояване на подходи, междублоково пространство и детска площадка северно от бл. „Щастие"; благоустрояване на района на Спортна зала „Орловец"; реконструкция на ул. „Аврам Гачев"; благоустрояване на пространството около мост „Игото" и рехабилитация на градски парк в административен център.


 

·
Banned
Joined
·
544 Posts
AES присъства у нас и с проекта за ТЕЦ Марица Изток 1 край Гълъбово. Друг неин важен проект е завод за преработка на въглища край Габрово на стойност 1.3 млн. евро. Освен в България, AES Solar има действащи или в процес на изграждане електроцентрали в Италия, Испания, Франция, Индия и САЩ.
http://www.citybuild.bg/news/amerikanska-kompaniia-izgradi/17564

Някой има ли инфо къде ще е завода в Габрово?
 

·
Banned
Joined
·
544 Posts
Оценката на икономическата ефективност на изграждането на тунел под Шипка е „предизвикателство, независимо от реалностите“, каза инж. Юлиан Тюфекчиев, директор на Мотт МакДоналд България ЕООД, по време на Клуб Investor.bg.
Той даде пример с хипотетичен проект, във връзка със значението на участието на компания, управляваща строително-инвестиционните проекти при всяка една инвестиционна идея.
В случая става дума за оценка за евентуален проект за тунел, която той е правил преди няколко години във връзка със запитване от страна на японски инвеститор.
Тюфекчиев уточни, че оценката е правена при множество неясни параметри и без участието на компания, играеща ролята на ръководител проект.
Въпреки това неговият екип е доказал „отзад напред, с много техническа фантазия“ как проектът може да бъде ефективен.


Той каза, че предвидените капиталови разходи за проекта тогава са били около 100 млн. долара.
В края на 2000 г. имаше информация, че японски инвеститори предлагат кредит от 120 млн. долара за изграждането на тунел под Шипка, заедно с други по-малки инфраструктурни проекти. През последните години за евентуална инвестиция на съоръжението се посочват суми между 250 и 440 млн. лв.
„Слава Богу в този си вариант проектът не се реализира“, каза Тюфекчиев относно идеята отпреди години, тъй като за нея е имало различни неизвестни и трудности.
Преди месец министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова каза, че решение за строежа на тунела се очаква да бъде взето през март 2012 г.

http://www.investor.bg/news/article/124753/332.html
http://www.investor.bg/news/article/126610/416.html
 
581 - 600 of 638 Posts
Status
Not open for further replies.
Top