SkyscraperCity banner

1801 - 1820 of 1824 Posts

·
Registered
Joined
·
898 Posts
Нови подадени проекти.

Общината кандидатства пред МОСВ и ПУДООС с 16 проекта

Община Габрово кандидатства пред Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) с 11 проектни предложения за селата и 5 за град Габрово.
Проектите са част от националната кампания „Чиста околна среда – 2020 г.“ и са насочени към изграждане на зони за отдих, ремонтиране на детски площадки и озеленяване. Общата стойност на подадените заявления е 159 808 лв.
Предложени за изграждане са кътове за отдих в селата Армените, Враниловци, Гъбене, Дебел дял, Златевци, Копчелиите, Орловци, Райновци, Чарково, Яворец и Янковци.
Включено е обновяване на две съществуващи детски площадки и един кът за отдих на ул. „Свищовска“, както и детски площадки на улиците „Петър Михов“ и „Орловска“. За всеки от класираните обекти ще бъдат предоставени средства до 10 000 лв., като дейностите разчитат и на доброволния труд на гражданите.
В рамките на кампанията за финансиране на обща стойност 24 438 лв. кандидатстват също местните детски и учебни заведения. Подадени са проекти от училищата „Васил Левски“ и „Св. св. Кирил и Методий“, както и от детските градини „Мечо Пух“, „Перуника“ и „Явор“. Те могат да получат до 5 000 лв., за да реализират своите инициативи.
Целта на дейностите е повишаване на екологичната култура и самосъзнание, формиране на позитивна нагласа към природата, затвърждаване на умения и желание за опазване на околната среда у хората.
Одобрените проекти ще бъдат публикувани на 16 април 2020 г. на интернет страницата на ПУДООС – http://pudoos.bg/, в раздела на кампанията „Чиста околна среда – 2020 г.“ с мото „Обичам природата и аз участвам“.
 

·
Registered
Joined
·
129 Posts
Продължават дейностите по подмяна на изкуствената трева в СК "Христо Ботев". Старата тревна настилка вече е събрана на рула и днес ще бъде изнесена от терена. Предстои подравняване и уплътняване на основата.

IMG_8927.JPG
IMG_8925.JPG
IMG_8926.JPG
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
129 Posts
След като на 16 април 2020г. бяха поставени първите седем контейнера за облекло и обувки в Габрово, днес са монтирани и останалите два съда, намиращи се в централна градска част - на ул. „Чардафон“ №14 (до стълбичките за Летния театър) и на ул. „Петко Каравелов“ 5 (в близост до паметника на Цанко Дюстабанов). Така контейнерите за дрехи и обувки в нашия град са общо девет и са разположени на общодостъпни места в кварталите.

Справката за събраните количества текстилни и кожени изделия показва, че до момента, само седмица след разполагането на първите седем специализирани контейнера, са предадени 1200 кг дрехи и обувки, като са спазени всички изисквания за правилното им предаване. Събраните материали ще бъдат сортирани според вида на материята, след което ще бъдат рециклирани или оползотворени.

Системата от контейнери е изградена от Община Габрово в партньорство с фирма „Хедуей Интернешънъл“ ЕООД, като деветте специализирани съда са разположени на следните точки:

бул. "Могильов" (контейнерна площадка до градинката срещу блок Катюша)

ул. "Д-р Тота Венкова" (контейнерна площадка до автобусната спирка)

ул. "Ал. Стамболийски" (контейнерна площадка до спортната площадка с фитнес уреди)

блок „Здравец“ (контейнерна площадка)

ул. "Чайка" с ул. "Мирни дни" (контейнерна площадка)

бул. "Столетов" с ул. "Китка" (контейнерна площадка срещу ОУ "Христо Ботев")

бул. "Трети март" 25/27 (контейнерна площадка)

ул. „Чардафон“ №14 (до стълбичките за Летния театър)

ул. „Петко Каравелов“ 5 (в близост до паметника на Цанко Дюстабанов)

Контейнерите за дрехи са в син цвят, за да се отличават от останалите съдове за разделно събиране на отпадъци. На фронталната им част е поставен стикер с ясно упътване за начина, по който следва да се използват. Освен дрехи и обувки в контейнерите могат да бъдат поставени хавлиени кърпи, чанти, пердета и завеси. Важно изискване е всички ненужни текстилни или кожени предмети да бъдат предварително опаковани в затворена торба или плик.

Поставянето на ненужните дрехи и обувки става чрез барабанен механизъм, който ограничава достъпа до вътрешната част на съда, чийто обем достига 1,2 куб. м. С цел осигуряване на чисти материали, подходящи за рециклиране или повторна употреба, е забранено изхвърляне на друг битов отпадък в контейнерите.

Специализираните съдове осигуряват удобен и лесен начин жителите на Габрово да предадат своите ненужни дрехи и обувки и дават възможност на този вид материи да бъдат преработени или използвани по различен начин.

I www.gabrovo.bg
 

·
Registered
Joined
·
129 Posts
РЕМОНТЪТ НА ФУТБОЛНО ИГРИЩЕ В ГАБРОВО ПРИКЛЮЧВА В НАЧАЛОТО НА ЮНИ

30.04.2020 / 16:25 - CityBuild.bg
В момента се извършва подмяна на изкуствената тревна настилка.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на града Таня Христова и директорът на "Общински спортни имоти" Росица Бакърджиева посетиха спортния комплекс "Христо Ботев". Там се извършва подмяна на изкуствената тревна настилка на едно от помощните игрища. Проектът е на стойност 238 763, 23 лв. и е изцяло финансиран от ММС с цел модернизиране на спортната база и привеждането й в съответствие с националните и международни стандарти.Теренът, който е със стандартни размери, ще бъде затревен с най-висок клас настилка, одобрена от FIFA, която ще пристигне от Италия. Ще бъдат монтирани и нови футболни врати.

Игрището на спортен комплекс "Христо Ботев" се използва целогодишно за тренировки от тима на "Янтра" Габрово, който през тази година се завърна сред професионалистите. От следващия сезон местният отбор ще играе във Втора лига на България. На него заниманията си провеждат и играчите от детско-юношеската школа. Игрището се използва и за официални срещи при подрастващите, турнири и различни спортни прояви на местно и национално ниво.
 

·
Registered
Joined
·
129 Posts
Зоните за платено паркиране в Габрово ще заработят 14 дни след отмяната на извънредното положение.
IMG_0041.JPGОбщински съвет – Габрово прие зоните за платено паркиране да бъдат групирани в осем района, обявиха от администрацията на кмета.

Районите са територии за платено и безплатно паркиране, в които, според адреса си, собствениците на пътно превозно средство /ППС/ с платен абонамент „Локално преференциално паркиране“ могат да спират на регламентираните платени паркоместа.

Местният парламент определи дневен и часови режим на работа на зоните за платено паркиране от 09.00 часа до 17.00 часа в дните от понеделник до петък, с изключение на официалните празници.

Паркоместата в зони за платено паркиране, разположени в улици и улични уширения, представляващи граници между два съседни района, ще мога да се ползват при еднакви условия от живущите и в двата района.

Паркоместа от зони за платено паркиране, граничещи /прилежащи/ с жилищни имоти, непопадащи в зони за платено паркиране, ще могат се ползват от живущите в тези имоти по реда на правото на Локално преференциално платено паркиране.

Общински съвет – Габрово подкрепи промяна в Наредбата за реда за престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на община Габрово, с която хартиените талони за различите видове абонаменти и кратковременно паркиране се заменят с електронни.


Промяната е възможна, благодарение на иновативния софтуер, с които предприятие „Паркиране и репатриране“ ще работи.

Електронните талони изключват възможностите за фалшификации, ограничават субективния елемент при проверка, правят работата на проверяващите екипи по-бърза и ефективна, чрез автоматизирана проверка по регистрационния номер на автомобила и осигуряват удобство за гражданите като елиминират необходимостта от поставяне на хартиен талон на таблото при паркиране.

Разбира се предвид по-високата степен на автоматизация на процесите, ползвателите на услугата трябва да съблюдават точното и правилно изписване на регистрационния номер на автомобила, тъй като той се определя като основен източник на информация за статута на ППС.

От Общината припомнят че, в края на февруари, предложението за определяне на зони за платено паркиране на територията на град Габрово беше оттеглено за доработване и определяне на райони, които да обхванат всички хора, живеещи в зони за платено паркиране и да регламентират статута им в зоните.

Зоните за платено паркиране в Габрово ще заработят 14 дни след отмяната на извънредното положение.

Информационното приложение на районите за платено паркиране и зоните в тях можете да видите оттук.gabrovonews.bg
 

·
Registered
Joined
·
129 Posts
ШЕСТ ГАБРОВСКИ ПРОЕКТА СА ОДОБРЕНИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ПО ПУДООС

04.05.2020 / 16:23 - CityBuild.bg
Това са детска площадка, кът за отдих и инициативи на две училища и две детски градини.

Полученото финансиране е за реализиране на проекти в националната кампания „Чиста околна среда - 2020 г.". Средствата се осигуряват от Министерството на околната среда и водите чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

IMG_0042.JPG

Снимка: Детска площадка на ул. „Д-р Тота Венкова" в кв. „Трендафил ІІ", обновена по ПУДООС през 2018 г. Община Габрово

Два проекта са на Община Габрово - за обновяване на детска площадка на ул. „Петър Михов" на стойност 9 990 лв. и за изграждане на кът за отдих в село Орловци на стойност 9 996 лв. Одобрени са инициативите на ОУ „Св. св. Кирил и Методий" - „Сред цветя и игри и ученето ни върви!" на стойност 4 976,88 лв., и на НУ „Васил Левски" - „Обичам природата и аз участвам" на стойност 4 994,34 лв. Финансиране ще получат и ДГ „Мечо Пух" с „Уча и играя в класна стая без стени" - 4 968 лв., и ДГ „Явор" със „С мен играй и ти" - 4 980 лв.

Крайният срок за изпълнение на дейностите е 30 ноември за общините и кметствата, а за училищата и детските градини - до 30 октомври.

Кампанията „Чиста околна среда" придоби широка обществена популярност и благодарение на нея с доброволния труд и мащабното участие както на възрастните, така и на подрастващите, са постигнати резултати в цялата страна, които водят до ново отношение към природата и грижата за опазването ѝ.
 

·
Registered
Joined
·
129 Posts
Една добра новина от посещение на Т. Дончев в Габрово – от ФБ....Подготвя се нова индустриална зона между Габрово и Севлиево.

Габрово и Тракия икономическа зона станаха партньори

От: Редактори -
13 януари, 2020
Копирано от standartnews.com

View attachment 106167

Меморандум за сътрудничество подписаха на 10 януари кметът на Габрово Таня Христова и председателят на „Клъстер Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев. По този начин регионът около Габрово се включва към териториалния обхват на „Тракия икономическа зона”.

Според подписания документ страните ще работят за постигане на стратегически цели: привличането на мащабни инвеститори в Габрово; създаване на съвременна бизнес инфраструктура на територията на съществуващите индустриални зони, както и изграждане на нови индустриални зони; съдействие за развитието на високотехнологични компании; създаване на среда, благоприятстваща иновациите; подпомагане разработването на Общи устройствени планове, предвиждащи инфраструктурно развитие на промишлените и индустриални зони; осигуряване на кадри за нуждите на индустрията чрез осъществяване на съвместни проекти в сферата на висшето и средно професионално образование, и ранното кариерно ориентиране; промотиране на региона и интернационализация.

Община Габрово и „Клъстер Тракия икономическа зона“ ще работят съвместно за подпомагане на български и чуждестранни инвеститори, привличане на средства за извършване на анализ, проучване и проектиране, активно участие в междуведомствени работни групи, вътрешни и международни икономически форуми. Партньорите ще насочат усилия и към създаване на механизъм за предотвратяване на нелоялна конкуренция между отделните региони при привличане на инвеститори и създаване на възможности за реален и информиран избор при локализиране на мястото за инвестиране.

Меморандумът ще послужи за основа за изготвянето на последващо споразумение за осъществяване на публично-частно партньорство между Община Габрово и „Клъстер Тракия икономическа зона”.

„Тракия икономическа зона“ доказа на практика не само, че бизнесът и общините могат да работят заедно, но тя е пионер и в обединяването на самите общини“, посочи при подписването на споразумението инж. Панчев, уточнявайки, че към зоната вече се включиха Бургас и Хасково.

„Целта на това партньорство е заедно да постигнем реален положителен икономически ефект в развитието на община Габрово“, каза при подписването кметът на града Таня Христова.

ТИЗ е успешен модел на публично-частно партньорство. С над 180 предприятия и над 2 млрд. евро инвестиции тя превърна Пловдив в индустриалната столица на страната, благодарение на сътрудничеството между 9 общини - Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски, две сдружения - "Клъстер Тракия икономическа зона" и "Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив", и бизнеса. „Само за последните две години инвестициите в ТИЗ достигат 300 млн. евро“, конкретизира създателят на най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в Източна Европа инж. Панчев.

Копирано от standartnews.com
 

·
Registered
Joined
·
898 Posts
Интересно ще се получи когато заработи платената зона... . Орловска я забраниха за паркиране, от горната снимка виждаме че крайречната улица е пълна с паркирали. Очаква се тези от двете бизнес сгради и тези които няма да искат да влизат в синята зона да търсят места наоколо... Дано поне в новите сгради направят някое- друго подземно място.
 

·
Registered
Joined
·
310 Posts
Трябва просто зоната да хваща всичко между Брянска и Орловска до гарата, ако не и още по на север.
 

·
Registered
Joined
·
34,907 Posts
Можете ли да ми изпратите подробности за тия бизнес сгради. Може и на лично. Искам да кача, ако има рендъри във фб страницата на форума. Яко е, че и в Габрово има развитие и искам да го споделя с широката аудитория :)
 

·
Registered
Joined
·
898 Posts
Не са излизали рендъри. Фирмата която ги прави е голяма габровска в технологиите, която оперира в София предимно а сега идва и в Габрово.
 

·
Registered
Joined
·
898 Posts
Не е Стемо те си имат офис сграда и не ги споменават в публикации. Тази е някаква създадена преди 20 години в Габрово а собственикът габровец създава това ново дружество.
 

·
Registered
Joined
·
977 Posts
Чак сега се разходих по новия пешеходен мост, и щракнах и няколко снимки на пълноводната Янтра.
Преди години - когато учех в Габрово - зоната около реката - беше в трагично състояние.
Сега стана супер - както около БЧК, така и сега към залата. Използват се качествени материали - гранит, масивни парапети...
Браво!
 

·
Registered
Joined
·
5,192 Posts
Изглежда много добре! Много се радвам да видя, че Габрово се развива толкова добре.
 

·
Registered
Joined
·
129 Posts
Съвсем скоро по улиците на Габрово ще се движат още 8 нови екологични автобуса, които ще заменят част от остарелите и некомфортни превозни средства от обществения транспорт в нашия град.

Днес, 19 май, екип от шофьори на „Общински пътнически транспорт“ пристигна в Петрич, близо до границата на България с Гърция, със задачата да преминат инструктаж за работа и да придвижат до Габрово новите превозни средства, научи от свои отлично осведомени източници „Габрово Нюз“.

Новинарският портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ се сдоби с набор от ексклузивни снимки, направени непосредствено след пристигането и показващи новите автобуси за градския транспорт за първи път. Превозните средства са в два цвята – зелено със сиво.

Автобусите са марка Yutong, а моделът им е ZK6126GHA. Задвижват се на природен газ (CNG), който осигурява една по-екологична алтернатива за придвижване в градска среда.

Всяко 12-метрово превозно средство, нископодово, е с корпус от двойно галванизирана стомана, за да бъде осигурена по-голяма защита на пътниците. Автобусите отговарят на най-високите изисквания за екологичност в Европа. Те са снабдени с газови бутилки от композитни материали и капацитет 1500 литра.

При експлоатация в нормални условия гарантираният пробег на автобуса при напълно заредени бутилки е 400 км. Двигателят е 6 цилиндров, с максимална мощност от 239 kW и водно охлаждане. Автоматичната скоростна кутия е с вграден ретардер, който допълнително намалява скоростта и забавя движението при натискане на спирачния педал или на лоста разположен под волана.


Всички CNG автобуси Yutong разполагат със система за видеонаблюдение, частично отваряеми и тонирани прозорци, климатична система и две USB устройства за зареждане на мобилен телефон.

Освен това автобусите са снабдени с механична рампа и система за накланяне на превозното средство, което допълнително улеснява достъпа до тях на трудноподвижни лица и майки с колички и малки деца. Подът е от противохлъзгащо покритие, а седалките с ергономичен дизайн, изработени от устойчиви на износване и замърсяване материали.


Превозните средства разполагат още с бутони за спирка по желание, отваряем вентилационен люк на покрива, двойни пневматични врати със сигнализация и функция против отваряне на вратите в движение, ръкохватки за правостоящи пътници и др.

Те са една по-екологична алтернатива на конвенционалните дизелови автобуси. Над 130 т. емисии въглероден диоксид ще бъдат спестени от един автобус за целия срок на експлоатация.


Около 30% по-малко ще са отделените азотни окиси и приблизително над 90% по-малко ще са отделените прахови частици при използването на автобус задвижван на природен газ в сравнение с конвенционален дизел автобус.

Припомняме, че обновяването на автобусния парк с осемте нови автобуси е част от стратегията на Общината за осигуряване на достъпен, качествен и екологичен градски транспорт, и се осъществява по проект за развитие на устойчив градски транспорт на Габрово. Така новите екологични автобуси в Габрово стават общо 11.

Договорът за доставката бе подписан на 12 септември 2019 г. от кмета на Габрово Таня Христова и изпълнителния директор на Българска Автомобилна Индустрия Андон Димитров

IMG_9048.JPG
IMG_9049.JPG
IMG_9050.JPG
IMG_9051.JPG
IMG_9052.JPG


Info. www.gabrovonews.bg
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Някой има ли представа каква е историята на сградата от снимката на ул. Оборище?
154865
 
1801 - 1820 of 1824 Posts
Top