SkyscraperCity banner

1821 - 1840 of 1844 Posts

·
Registered
Joined
·
910 Posts
Зоните за платено паркиране в Габрово стартират на 1 юни

29 май 2020, 10:00


На 1 юни започват работа зоните за платено паркиране в Габрово.
Всички заинтересовани граждани могат да се запознаят с правилата в зоните за платено паркиране, с техния обхват и видовете абонаменти, от които могат да се възползват, на сайта на Община Габрово - в секция Платено паркиране -ПАРКИРАНЕ И РЕПАТРИРАНЕ | Община Габрово
Зоните за платено паркиране ще работят от 9:00 часа до 17:00 часа, в дните от понеделник до петък, с изключение на официалните празници.......

Повече в Зоните за платено паркиране в Габрово стартират на 1 юни | Община Габрово
 

·
Registered
Joined
·
1,107 Posts
Нещо не го виждам приложението, дето го дават за възможно за плащане.
 

·
Registered
Joined
·
910 Posts
Нещо не го виждам приложението, дето го дават за възможно за плащане.
Казват че приложението е в процес на изграждане а и дадоха гратисен период за месец юни да могат хората да свикнат и да си закупят абонаменти....
 

·
Registered
Joined
·
135 Posts
МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“ ЕООД отвори врати

Жителите на Габрово и региона вече могат да поверят грижата за своето здраве на медицинските специалисти от МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово” ЕООД.

Изградена в тих и спокоен район, встрани от интензивния градски трафик, и същевременно на достъпно място, първата частна болница в Габрово предлага отлични условия за предоставяне на лечение и медицински грижи.

Многопрофилната болница за активно лечение отвори врати при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, работи съобразно световните здравно-хигиенни стандарти, с изградена строга организация за прием на пациенти. Безупречното ниво на хигиена се гарантира чрез антисептичните и антибактериални безфугови настилки и стенни покрития от най-висок клас.

В лечебното заведение е създаден единен стандарт за добра медицинска практика и система за контрол на качеството, а висококвалифицираният й екип е готов да докаже, че инвестицията в здравеопазването е най-добрата инвестиция – чрез нея грижата за отделния пациент допринася за устойчивото развитие на цялото общество.

Съгласно сключения договор с Националната здравноосигурителна каса МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово” ЕООД оказва болнична помощ по 16 клинични пътеки в областта на пневмологията и фтизиатрията, кардиологията, нефрологията и физикалната и рехабилитационна медицина.

В болницата функционират Диагностично-консултативен блок и две клинични и едно диагностично отделения: отделение по Вътрешни болести, отделение по Физикална и рехабилитационна медицина и отделение по Образна диагностика.

В отделението по вътрешни болести се осъществяват дейности в областта на пневмологията и фтизиатрията, кардиологията и нефрологията. Отделението разполага с 37 легла за активно лечение, всяко с индивидуален блок за мониториране на жизнените функции. Болничните стаи са оборудвани и обзаведени съобразно съвременните стандарти за предоставяне на медицинска помощ и медицински грижи, с изключителна прецизност и в името на максималния комфорт на пациентите – с независими вентилационни и климатични системи, с вградена централна кислородна инсталация, със собствен санитарен възел, интернет и телевизия.


Отделението по физикална и рехабилитационна медицина разполага със съвременно оборудван възстановителен център, в който се изпълняват процедури по ранна рехабилитация при болести на централната и периферна нервна система, при първични мускулни увреждания и спинална мускулна атрофия, при болести на опорно-двигателния апарат и други, като предоставя възможност както за продължително лечение, така и за еднодневна рехабилитация.

На територията на МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово” ЕООД се помещава База 2 на Медицински център „Свети Иван Рилски”, който предлага извънболнична специализирана медицинска помощ. Специалистите, които работят в двете бази в Габрово – база 1 на ул. ”Райчо Каролев” №2 и база 2 в сградата на болница „Свети Иван Рилски” на бул. „Трети март” №9, са утвърдени и доказани професионалисти, за които водещ принцип е качеството на предлаганите услуги.

Медицински център „Свети Иван Рилски” – база 2 е оборудван със свръхмодерна апаратура, част от която е и магнитен резонанс от най-ново поколение – отворен тип „ S-SCAN ”- без тунел, единствен на територията на Северна България. Магнитно-резонансната томография не използва облъчване с йонизиращи (рентгенови) лъчи, което прави метода безвреден и без ограничение за неговата повторяемост. Отвореният дизайн на магнитния резонанс улеснява диагностицирането на пациенти, страдащи от клаустрофобия, не изисква пълна анестезия при изследване на деца и разрешава присъствието на родител.

Наред с изследване чрез магнитен резонанс, болница „Свети Иван Рилски Габрово” извършва ехокардиография, ехография на коремни органи, щитовидна жлеза, млечни жлези, полови органи, ЕКГ, холтер мониториране, ендоскопско изследване на уши, нос и гърло, лабораторна и дигитална рентгенова диагностика. Лечебното заведение работи и с най-висок клас анестезиологична и реанимационна апаратура.

Мултидисциплинарният подход е водещият модел за предоставяне на болнична помощ в МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“ ЕООД. Високата квалификация на лекарите и професионалистите по здравни грижи, комфортните условия и модерното оборудване на болницата са основните предпоставки за провеждането на комплексно лечение с грижа и отношение към всеки пациент.

IMG_9127.JPG
IMG_9128.JPG


Info. www.gabrovonews.bg
 

·
Registered
Joined
·
135 Posts
Ново кръгово ще се появи в центъра на Габрово
Кръгово ще свързва „Скобелеска“, „Чардафон“ и „Ем. Манолов“ в Габрово.

Реконструкцията на зоната ще започне до края на месец юни, информира днес по време на брифинг за журналисти кметът на Габрово Таня Христова.

По думите й дейностите ще започнат първо със събарянето на всички отчуждени сгради. Таня Христова пое ангажимент пред медиите на следващ брифинг да оповести повече подробности, когато ще бъде представено и техническото решение на бъдещото кръстовище.

„До месец стартират дейностите. Те са възложени на „Пътстрой“, отговарящи и за текущите ремонти в Габрово. Възможно е и дори по-рано да започнат работа по връзката“, допълни още Таня Христова.
IMG_9155.JPG


Info Gabrovonews.bg
 

·
Registered
Joined
·
35,459 Posts
Новите еко автобуси ще бъдат представени пред габровци

Габровци ще могат да се запознаят с удобствата на новите екологични автобуси.


Габровци ще имат възможността да се запознаят с удобствата на новите екологични автобуси от обществения транспорт на града ни. Церемонията по предаването на осемте чисто нови превозни средства „Юйтун“ (Yutong), задвижвани на природен газ, ще се състои в четвъртък, 11 юни, от 11.00 часа на централния площад „Възраждане“.

Новината за медиите официално оповести днес, 8 юни, кметът на Габрово Таня Христова, която даде брифинг за журналисти. По думите й доставката на новите автобуси е една важна стъпка към подобряване качеството на обществения транспорт.

Доставчик на новите попълнения към автопарка на транспортното дружество на Габрово е Българска автомобилна индустрия, официален представител за България на най-голямата китайската фирма за автобуси.

От казаното пред журналистите стана известно още, че през есента в Габрово ще бъдат доставени и други 3 нови електробуса. Дотогава ще бъдат изградени три зарядни станции – в зоната на обръщалото в кв. Русевци, в района фирма „Инструмент“ и в депото на ОПТ – Габрово. Ще има и една мобилна зарядна станция.

„Надявам се, че с тези допълнителни, но изключително важни транспортни средства поетапно ще се променя качеството на транспортната услуга. Пандемията от КОВИД – 19 засегна различни сфери, като тази с обществения транспорт бе една от най-потърпевшите. Надявам се, че ще намираме решенията за подкрепа на тази изключително социална дейност“, заяви Таня Христова.

Според нея много са индивидуалните желания на гражданите, които общественият транспорт да изпълнява като различни маршрути, но трябва да се търси балансът между възможното и това, което в най-голяма степен може да удовлетворява използващите го.

„Автобусите са в Габрово от близо 14 дни. В момента се извършват всички необходими регистрации. Надяваме се, че от 11 юни, ако всички процедури и документи са налице, тези превозни средства ще се включат в транспортната схема, която се изпълнява към момента“, информира още кметът Христова, която обеща много изненади на тези, които ще присъстват на представянето на пл.“Възраждане“.

Новите автобуси са 12-метрови, нископодови, с корпус от двойно галванизирана стомана, имат механична рампа и система за накланяне, което улеснява качването на трудноподвижни лица и майки с колички.

Стойността на един автобус е 474 000 лв., а общата сума по договора за доставка е 3 792 000 лв., който включва и гаранционно обслужване за 24 месеца или 100 хил. км. С това новите екологични автобуси в Габрово стават общо 11.

През миналата година бяха придобити три чешки метанови автобуса, а през есента се очаква и доставката на последните по проекта три 12-метрови електробуса.

 

·
Registered
Joined
·
135 Posts
Една идея, която е забравена. Сега след смъртта на Христо Явашев може да се осъществи и съм сигурен, че ще има посещаемост.

Арх. Ростислав Радев от Габрово направи първия и единствен засега проект за Музей на модерното изкуство на името на Христо Явашев. Проектът му е дипломен за защита на магистърска степен по архитектура. Това е още една стъпка към осъществяване на идеята на сдружение „Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово” да се отдаде нужната почит и уважение към световноизвестния творец Кристо, който е роден в Габрово, пише „100 вести“ в уводната си статия.

Идеята за създаването на такъв музей е подкрепена с решение на местния парламент. Има подкрепата на семейство Явашеви, на държавни институции, от които зависи нейното реализиране, и на самия Кристо. Нещо повече, в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Габрово е отреден терен за изграждането на такъв музей, в който ще бъдат изложени постерите на Кристо, които той подари на Габрово.Теренът за изграждане на Музей на модерното изкуство, съгласно разрешението за проучване и проектиране, се намира в широкия център на Габрово, съгласно регулационния план на общината. Площта на парцела е 4466,52 квадратни метра и е в близост до магазин „Билла“ и спортна зала „Орловец“.

„Всичко е направено така, все едно, че утре ще започне да се строи“ – разказа младият архитект за дипломния си проект. Ростислав Радев е имал разговори с главния архитект на Габрово Таня Стойкова при подготовката на проекта си, за да бъде той съобразен с реалния парцел, реалните размери и предназначение на музея.

Музеят, проектиран от Ростислав Радев, е предназначен за различни дейности в сферата на изкуствата, разполага с мултифункционална зала – подходяща за представления, пиеси, концерти ревюта и други събития, галерии за временни и постоянни изложби, вътрешни изложбени площи, места за четене, разглеждане на списания, за тази цел е налична и библиотека, кафене.

Проектът предлага и предмузейно външно пространство, подходящо пак за различни дейности, свързани с изкуството – рисуване на открито, изложби на открито, излагане на скулптори, провеждане на творчески игри и др.

IMG_9156.JPG
 

·
Registered
Joined
·
30 Posts
Някой знае ли, или още по-добре ако може да качи плановете, как ще стане свързването със Скобелевска? Тази розова къща ще я събарят ли, отчуждена ли е и т.н.
 

·
Registered
Joined
·
35,459 Posts
Според това ще я съборят:

 

·
Registered
Joined
·
30 Posts
Ясно, благодаря! Интересно каква ще е организацията на движение откъм Свищовска.
 

·
Registered
Joined
·
35,459 Posts
Много благодаря на @m.vlashev за помощта в намиране на рендър на новата сграда на Сентия:

195722 

·
Registered
Joined
·
910 Posts
И в превод
Събитието се случи в присъствието на много тесен кръг от присъстващи, но за да върви всичко спокойно, бяха спазени някои важни традиции. SCIENTIA ще изгради съвременен ИТ бизнес комплекс, предназначен да привлича ИТ компании, стартиращи и научноизследователски центрове, както и центрове за развитие.
Бизнес комплексът ще се състои от две съседни сгради, разположени непосредствено до брега на река Янтра в сърцето на Габрово. Уникалните гледки към реката и изцяло обновената, богата на зеленина инфраструктура ще добавят стойност и комфорт на служителите, работещи в сградите на SCIENTIA. Комплексът ще предлага и зали за тренировки, заседателни зали, столова с възможности за кетъринг, огромни лоджии на всеки етаж и сенчести тераси на покривите, просторен фитнес и открита тенис площадка до сградите. Подземните и надземните паркинги ще бъдат на разположение за компаниите, избрали сградите на SCIENTIA за дом на своя бизнес
 

·
Registered
Joined
·
35,459 Posts
Одобриха проекта на „Етъра“, решаващ десетилетни проблеми

Регионален исторически музей – Габрово също ще бъде ремонтиран.

Европроектът за обновяване на Регионалния етнографски музей на открито „Етър“, решаващ редица проблеми, натрупани през последните десетилетия при функционирането на една от емблемите на Габрово, е одобрен за финансиране. Средствата ще дойдат от Оперативна програма „Региони в растеж“.

Новината за медиите съобщи вчера, 8 юни, кметът Таня Христова. По думите й Габрово е единствената община към момента с одобрени два туристически обекта. Освен проекта „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“, който е на стойност 9 779 150 лв., със средства от оперативната програма ще бъде ремонтиран и Регионалният исторически музей в Габрово.

„Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6 679 150 лв., а 3 100 000 лв. ще бъдат осигурени чрез инвестиционен кредит, съгласно изискванията на приоритетна ос, съчетаваща безвъзмезден и кредитен ресурс“, припомни Христова по отношение на проекта за реставриране и консервиране на обекти от музей „Етър“.

„Предстои, най-късно през следващата седмица, да се подпише договорът с управляващия орган“, информира Таня Христова, която пред журналистите припомни накратко основните параметри и дейности по двата проекта.

Много от дейностите на проекта на „Етъра“ са насочени към подобряване на ефективността и намаляване на оперативните разходи за съоръженията, както и към подобряване на атрактивността на експозициите и осигуряване на допълнителни експозиционни площи.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Според Таня Христова сроковете са изключително кратки, предвид мащабите, особено при инициативите в рамките на проекта за Етъра – 24 месеца. Най-голямата сграда в музея – Кръстник Колчовия хан, която сега се използва за административни нужди, ще стане многофункционално пространство с изложбени зали и места за активности на посетителите. Промяната, която се предвижда там, ще позволи в „Етър”-а да бъдат приемани международни изложби, към които има специални изисквания за сигурност и площ. В Кръстник Колчов хан ще се осигури достъп за хора с увреждания, ще бъде създадена и липсващата сега вътрешна връзка между етажите.

Предвидено е пълното обновяване на хотел „Странноприемница” на РЕМО „Етър“, създаден през 1981 година. Днес покривът му е напълно компрометиран, а стаите не отговарят на очакванията на съвременните потребители, поради което туристите предпочитат други места за настаняване. Напълно ще се обнови отоплителната система с по-ефективна и екологично чиста. Предвидено е и създаването на конферентен център, който ще осигурява допълнителни приходи.

снимка: РЕМО „Етър“, Архив

Общо 10 обекти и съоръжения, задвижвани с вода, ще бъдат реставрирани и консервирани благодарение на проекта. Къщите по Чаршията също ще претърпят ремонт. „Целта е да възстановим, реставрираме и отстраним нещата, които към днешна дата за съжаление могат да се видят като компромис“, поясни Таня Христова.

Една от важните задачи пред РЕМО „Етър“ е да гарантира на посетителите достъпна среда и това ще бъде възможно в различни точки на музея. Чрез проекта ще се осигури най-накрая и достатъчен брой тоалетни, включително и специализирани за хора със специални нужди и за деца. Към тях ще бъдат монтирани малки пречиствателни съоръжения.

Предвижда се обновяване и оборудване на неизползваните с години керамични пещи, в които някога майсторите на музей „Етър” са създавали своя продукция. Проектът адресира и дългогодишния проблем с фондохранилищата на музея. В бившето училище на кв. Етъра, което е предоставено за стопанисване на музея, ще бъдат позиционирани фондовете. Съхраняването на културните ценности става в помещения със специален температурен режим и определена влажност. Сградата ще бъде изцяло реновирана, за да се постигнат необходимите параметри. В нея ще се разположат ателие за реставрация и консервация, художествени работилници, а дворът ще стане място изяви на творци от страната и чужбина.

Архов, Copyright © GabrovoNews.bg

Проектът предвижда създаване на разглобяема мултифункционална сцена на открито, при възможност с места за съблекални на певците и танцьорите, които се изявяват. Проблемът с паркирането на автомобили в района също ще бъде решен. Ще бъдат изградени удобни паркинги. Ще бъде дадена възможност хората с увреждания най-накрая да получат достъп до експозициите в „Етъра“, без да се нарушава автентичността на музея. Те ще могат да използват 2 електрически колички. В рамките на проекта ще бъдат изградени и 2 пречиствателни съоръжения, едното е свързано с Детския център, а другото – от целия комплекс.

Кметът Таня Христова увери, че работата по проекта и дейностите няма да се осъществяват в ущърб на посетителите, а РЕМО „Етър“ няма да спира работа.

снимка: Регионален исторически музей – Габрово

По отношение на ремонта на Регионалния исторически музей в Габрово тя каза, че проектът е на стойност от 1 615 008,40 лв. От тях безвъзмездната финансова подкрепа е 1 365 008,40 лв., а 250 000 са инвестиционен кредит, за който вече има преминали решения и сключен договор. Срокът също е 2 години.

По думите й по-голямата част от средствата са съсредоточени към ремонт на сградата на Музея и по-малко за Дечковата къща. Ще бъдат обновени покривът и мансардният етаж на Историческия музей. Цялостно вътрешно и външно пребоядисване. Дограмата ще бъде подменена. Компрометираната настилка ще се обнови на всички етажи. Енергийните качества на сградата ще бъдат подобрени, което ще позволи нормалното й ползване през всички сезони.

Освен това по проекта ще бъде закупено и ново оборудване на експозиционните площи и техниката на конферентния салон. Много технологични решения като: холограмни изображения, 3D екрани и принтер за сувенири, също ще бъдат осигурени. В рамките на дейностите се предвижда газифициране на Дечковата къща, а на сегашните две ателиета на приземния етаж, ще бъде изградено ретро кафене.

 

·
Registered
Joined
·
910 Posts
Да видим общината какви планове са изложили пред китайците и дали ще реализират някой проект.
Община Габрово получи дарение 5 000 маски от китайската компания СССС


Пет хиляди маски за еднократна употреба получи Община Габрово като дарение от китайската компания China Communications Construction Company /СССС/. Това е най-голямата компания за проектиране и строителство на пътища, мостове и тунели в света, за проектиране и строителство на пристанища, за драгиране и най-големият производител на пристанищна техника. В България дружеството участва в открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Проектиране и строителство на проект „Обход на гр. Габрово от км. 20+124,50 до км 30+673,48, включително тунел под връх Шипка“ с възложител Агенция „Пътна инфраструктура“.
Представители на компанията се срещнаха с кмета на Габрово Таня Христова и предадоха лично дарението, което ще бъде използвано за нуждите на общинските структури и свързаните с общината звена. Те представиха дейността на компанията пред кмета на града и се запознаха с плановете за развитие на общината и възможностите за сътрудничество и инвестиции.

Габрово.бг
 

·
Registered
Joined
·
35,459 Posts
Нови 4 подземни контейнери за отпадъци в Габрово

Нови четири площадки за отпадъци с подземни контейнери ще бъдат изградени в Габрово през този строителен сезон, съобщи кметът Таня Христова. Община Габрово вече е избрала изпълнител. Новите площадки ще бъдат направени в зоните на ул. „Младост“, с номера 5, 12 и 48, както и на ул.“Свищовска“ 75.

„Целта ни е била да надграждаме и обхванем жилищни зони, които ще могат да решат или да създадат отношение на хората, живеещи в един блок, да си припознаят контейнерите като техни. По този начин, във времето, с възможността да бъдат надграждани интелигентни системи ще могат да се постигат и други цели“, каза кметът на Габрово.

Личното желание на Таня Христова е през следващата година подземните контейнери в нашия град да бъдат много повече. По думите й, там където вече са изградени такива съоръжения, те се приемат доста добре от живущите в районите им, а степента и разделността на отпадъка е висок.

„Винаги има какво да се желае. Има много работа в тази посока, но това е положителна тенденция. Мисля, че на всички им харесва, че няма нещо, което да загрозява пространството“, коментира още кметът Христова, която припомни, че с тези 4 общият брой на площадките с контейнери за отпадъци под земята в нашия град стават общо седем.

 

·
Registered
Joined
·
135 Posts
Новото кръгово в центъра ще е на „Баждар“, „Ем.Манолов“ и „Чардафон“


Новото кръгово кръстовище в центъра на Габрово ще бъде изградено в зоната на пресичане на улиците „Баждар“, „Емануил Манолов“ и „Чардафон“. Проектното решение беше показано днес, 15 юни, пред местните медии по време на брифинг на кмета Таня Христова, участие в който взеха още нейният заместник арх. Николай Меразчиев и строителни специалисти.


Copyright 2020 GabrovoNews.bg
Всички те обясниха това, което ще се случва в рамките на настоящия строителен сезон, за да разсеят всички спекулации, съмнения и притеснения относно изпълнението на този обект. Съществуващите в момента в района на бъдещите дейности три отчуждени сгради ще бъдат съборени до края на месеца. Една вече беше премахната.


Copyright 2020 GabrovoNews.bg
Новото кръгово в центъра на Габрово силно ще наподобява по размери и визия на изграденото миналата година кръстовище в района на спортна зала „Орловец“. Предвижда се запазване на растителността в максимална степен. Няма да се режат дървета, освен ако това не бъде крайно наложително. Ще бъде изграден паркинг с над 20 места, вкл. и места за хора с увреждания.

Предвиждат се пешеходни пътеки и ще бъде обновена алейната мрежа. За движещите се по ул.“Скобелевска“ в посока към площад „Възраждане“ ще има лента за направо, а тези от ул.“Баждар“, които искат преминат към централния площад ще е разрешен само десния завой.

Изцяло ще бъде реновирана зелена площ по протежението на коритото на река Синкевица. Кметът Таня Христова подчерта, че обектът като инициатива датира от поне 10 години. Той е съобразен с градоустройствените планове, а след всички отчуждителни процедури вече може да се пристъпи към неговото изпълнение.


Copyright 2020 GabrovoNews.bg
Обектът, по-известен като „къса връзка“ сред специалистите, е част от Инвестиционната програма на Община Габрово. Той е основан на последния градоустройствен план на Габрово, действащ от 2003 година насам, допълни още арх. Меразчиев.

Тази връзка между кръстовището на „Чардафон“, „Емануил Манолов“, „Баждар“ и „Скобелевска“ е заложена още с общия градоустройствен план през 80-те години, с последващите го подробни планове.

Според строителния експерт Момчил Корназов изграждането на новото кръговото кръстовище в центъра на Габрово ще доведе до създаване на достатъчно безопасна зона, а в същото време ще се „отпуши“ движението в тази точка на града.

„Да, сега изглежда тясно мястото, но в момента, в който се съборят всички сгради, разстоянието е достатъчно. Кръстовището няма да бъде по-малко или различно от това, които са ни на основните пътни артерии. Броят на ПТП-тата ще намалява, тъй като предпоставките стават по-малко“, коментира Корназов.


Copyright 2020 GabrovoNews.bg
Зам.-кметът Меразчиев счита, че кръговото там е най-удачно, спрямо останалите форми на регулиране на кръстовища, тъй като е саморегулиращо, подчинено изцяло на самодисциплината на шофьорите и ограничената скорост за преминаване.

По думите му кръговите кръстовища доказват своята ефективност при организацията на движението на всички точки в нашия град, където има изградени.

Кметът на Габрово Таня Христова обеща, че новото кръгово ще бъде напълно завършено най-късно в края на месец октомври тази година. Инвестицията е в размер на 500 000 лв. Изпълнител на обекта е „Пътстрой Габрово“. Според нея обектът не е сложен. Ще бъде подменена подземната комуникация в района и използван интегриран подход.

IMG_0056.JPG
IMG_0058.JPG
IMG_0057.JPG
 

·
Registered
Joined
·
910 Posts
Освен да коментираме строителството на сгради и да гледаме снимки да видим какво правят в една бизнес сграда в града.

БОЖИДАР БОШНАКОВ: Габрово има потенциал, а зад успеха стоят труд, старание и постоянство

,

В рубриката „Избирам Габрово“ днес ви срещаме с Божидар Бошнаков, регионален мениджър на FFW.
Срещата с него ни отведе в офиса на компанията, намиращ се в бизнес сградата, точно до двата моста в Габрово. Първото впечатление – модерен и технологичен офис, място, в което не само работиш, но и се чувстваш комфортно – пантофи под бюрата, големи удобни пуфове, дори и кухненски сектор, купа с плодове и аромат на кафе. Посрещна ни млад човек, усмихнат, динамичен и много словоохотлив – Божидар Бошнаков. Ето какво сподели той:
 

·
Registered
Joined
·
910 Posts
Още по темата... Оказа се че работните места ще са до 400 а не както обявиха отначало само 80. Тук може да видим и визията на сградите, които се включват великолепно до новия мост и зоната до река Янтра.

Цветелина Стоянова: Надявам се габровци да харесат идеята ни и да успеем да задържим младите хора в града

.Около реката кипи усилена работа, а габровци оживено коментират какво ще се строи на мястото до „къдравия мост“… Разглеждаме проектите и оставаме приятно изненадани от визията, цветовото решение, модерното излъчване и концепцията за развитие на двете сгради, които ще изникват пред очите ни в следващите две години. Разговаряме за това с Цветелина Стоянова - представител на инвеститора клас „А“ – „Сиентиа“ АД.
- “Инвестиция на зелено” – в тази категория бе номиниран проектът на „Сиентиа“ АД в конкурса “Инвеститор на годината” за 2019 г. Какво стои зад идеята за нова ИТ компания в Габрово?
Изграждане на софтуерен комплекс от най-висок клас в сърцето на България. Желанието за развиване на софтуерно инженерство, иновации и разработки в областта на информационните технологии, както и технологичното време в което се намираме, наложи реализиране на бизнес стратегията ни. Локацията на местата, където е започнало изграждането на комплекса за софтуерен инженеринг ни мотивираха допълнително и решението беше взето. Номинацията в категорията „Инвестиция на зелено“, съвпада изцяло с нашите възгледи за изграждане на център от най-висок клас, с модерни и екологични решения за реализирането му.
- Какъв е размерът на инвестицията, колко нови работни места ще се създадат в Габрово и каква е концепцията за бъдещото развитие?
Размерът на бъдещата инвестиция ще бъде около 7 млн. лв. Ще се изградят две сгради по поречието на река Янтра, където в подходяща среда ще работят между 350 и 400 колеги, занимаващи се с високо интелектуален труд. Нашата цел е да се предостави възможност на младите хора в Габрово да останат в нашият град, както и да се привлекат още инвестиции от цялата страна. В комплекса ще има изградени две обучителни зали, където различни фирми от бранша, учебни заведения и обучаващи фирми ще могат да си партнират, да провеждат тестове и проби, необходими за постигане на целите ни. Знаем, че това ще бъде дълъг и труден процес, но се надяваме нашата инвестиция да привлече и други компании и да подобри, както икономическата, така и социалната обстановка в града.
- Как си представяте живота в новите две сгради след 2022 година, когато се очаква те да бъдат завършени?
Искрено се надявам след 2022 година комплексът да бъде изпълнен с млади и креативни хора, готови да допринесат чрез своите идеи и мислене за развитието на софтуерното инженерство в Габрово. В обучителните ни центрове възнамеряваме да се провеждат курсове по програмиране, съвместни обучения, презентации на продуктите и услугите, които разработваме. Ще има заведение за отдих и кетъринг, а когато някой реши да спортува, ще може да се възползва от фитнес залата в комплекса и игрището в непосредствена близост до едната сграда. На всеки етаж ще има изградена лоджия и място за хранене и кафе с колеги.

- Защо избрахте тази инвестиция да се случи точно в Габрово?
На първо място защото сме габровци и смятаме, че обезлюдяването на града ни не се харесва на никого. На второ - заради локацията на местата, където ще бъде изграден бъдещият софтуерен комплекс. Приглушените шумове от централната градска част, ромона на реката и чистият въздух на Габрово, са само част от нещата, които ни убедиха инвестицията да бъде точно тук. И не на последно място, защото в Габрово е спокойно да създадеш семейство и отгледаш децата си. Лесният достъп до детски заведения и училища, бързото придвижване до работното място, красотата и зеленината на природата в града и региона, както и климата, правят Габрово привлекателна дестинация за специалисти от ИТ сектора. В софтуерната ни фирма, която развива дейност в столицата, придвижването до работа и намирането на свободно място в детско заведение стават все по-голям проблем за колегите ни.
- Има нещо знаково в това, че тази инвестиция се случва край реката - мястото, което е избрал Рачо Ковача, за да създаде работилницата си и да стане причина за съществуването на Габрово… Случаен ли беше избора?
Когато обмисляхме бъдещите си планове, разглеждахме места в Русе, София и Габрово. Терените край река Янтра спечелиха симпатиите на всички от екипа. Когато работиш в големия град, се налага да жертваш доста неща от живота си. Чист въздух, уникална гледка, спокойствие, това са част от нещата които решиха мястото на инвестицията.
- Опишете ни с няколко думи екипа на компанията… Какви хора могат да станат част от него?
Екипът ни е нашият най-голям актив и ценност. Хората са това, което ни прави успешна компания. Квалификацията и професионализмът, знанията и уменията са само едната част на монетата. Екипът ни е изграден от мотивирани и амбициозни хора, които постоянно се стремят да се подобряват и учат. Могат да работят здраво, но и така се забавляват. Това е тайната. Гордеем се с него.
- Лесно или трудно е да успяваш в родния си град?
Ако кажа, че е лесно означава да излъжа. Пътят към успеха е дълъг и труден, но когато усетиш удовлетворение от това, което си направил, разбираш че си заслужава. Много се надявам габровци да харесат идеята ни и да успеем да задържим младите хора в града. Да работиш на място с всички необходими условия и заплащане на труда, което не се различава от това в мегаполиса – това смятаме е достатъчно основателна причина да избереш Габрово.
- Как изглежда ежедневието в офиса?
Ежедневно се справяме с различни задачи и проблеми, които трябва да се решават. Работата е динамична и на всяко нещо трябва да се отдели нужното внимание. Мисля, че точно това ме мотивира най-много.
- А извън него?
Свързано е със семейството ми – съпруга ми, двете ми дъщери и къщата, в която живея. Имаме си зеленчукова градина, в която прекарвам голяма част от свободното си време. Така разпускам от ежедневните задачи, които е трябвало да се решат. Обичам и да се разхождам сред природата в околностите на Габрово.
- Какво ви кара да се гордеете?
Семейството ми е моята най-голяма гордост, както и постигнатите успехи в професионален план до момента. Гордея се, че имам възможност да работя с колегите ми, които са невероятни хора и истински приятели.
- Какво бихте казали на младите хора на Габрово?
Да гледат само напред, да преследват мечтите си и да не забравят корена си. Ще се радвам ако в бъдеще имаме възможност да работим заедно.
габрово.бг
 
1821 - 1840 of 1844 Posts
Top