Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 160 Posts

·
rakastan sisua!
Joined
·
382 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Având în vedere ultimele discuţii de pe "Motorways" m-am gândit că poate n-ar fi cel mai rău lucru cu putinţă să iniţiem un thread dedicat acestei zone cumva "ciudate" a României (mă refer la particularităţile geografice şi chiar geo-politice), cea a Cotului pe care-l face Dunărea spre Est în dreptul oraşelor Brăila şi Galaţi şi a întregului context zonal.
 

·
rakastan sisua!
Joined
·
382 Posts
Discussion Starter · #3 · (Edited)
În principiu argumentele ar fi următoarele:


1. Este un "dat" faptul că Autostrada "Moldova" (adică cea de pe Coridorul IX paneuropean) trebuie făcută. Este co-finanţată de UE şi e fundamentală pentru NE-ul României, dar şi pentru Polonia, Ucraina şi Rep.Moldova.


2. Pornind de la realitatea de la punctul "1" (faptul că AM se va construi oricum), Zona Galaţi-Brăila ar trebui legată de de acest Coridor IX pentru a face legătura atât cu Bucureştiul cât şi cu tot restul ţării, mai puţin Dobrogea şi Sudul Bărăganului.

- Pentru a face această legătură (între AM şi Galaţi-Brăila) cel mai simplu, ieftin şi eficient pe termen lung mi se pare un "braţ" care să lege viitoarea Autostradă "Urbană" Galaţi-Brăila (AUGB) pe drumul cel mai scurt de AM, făcând joncţiunea cu aceasta undeva la jumătatea distanţei dintre Rm.Sărat şi Focşani, în dreptul localităţii Dumbrăveni.

- După cum spuneam şi acum un an, în felul acesta (adică pornind Autostrada de legătură a Zonei GB cu AM în dretul localităţii Dumbrăveni) se rezolvă simultan şi legătura cu Sudul României (Bucureşti, Muntenia, Oltenia), cât şi cu Nordul României (Moldova de dincoace de Prut), dar şi cu Ardealul, prin legăturile viitoare de autostradă (peste munţi).

- Dacă s-ar porni din dreptul Râmnicului Sărat sau chiar din dreptul Buzăului, legătura ar avantaja "sudiştii" şi ar presupune un mare ocol pentru "moldoveni".

- Dacă s-ar porni de la Focşani sau chiar de la Mărăşeşti, avantajaţi ar fi "moldovenii", dar "sudiştii" ar ocoli f.mult.

- Şi, în sfârşit, dacă s-ar face 2 legături în loc de una (cea propusă de mine) ale AM cu Zona Galaţi-Brăila (una pt Moldova şi una pt Sud), ar însemna un consum de fonduri şi timp mult mai mare şi cu totul nejustificabil în situaţia economică a României de acum.


3. Autostrada "Urbană" Galaţi-Brăila îmi pare musai să fie făcută pornind de la capătul de Nord al Galaţiului şi să se termine în capătul de Sud al Brăilei, ocolind pe la Vest cele 2 oraşe şi "înţepând" în felul acesta toată reţeaua de Drumuri Naţionale şi Judeţene ce pornesc din ele. Varianta unei AUGB strict între cele 2 oraşe (aşa cum e propunerea oficială acum) mi se pare o treabă făcută pe sfert (nici măcar pe jumătate) şi gândită nicicum. Eventual în porţiunea dintre ieşirile principale ale Galaţiului şi Brăilei se poate lăţi autostrada la 3 benzi, în rest rămânând la 2.


4. Autostrada "Slobozia" (AS), adică Drajna (A2) - Slobozia Nord (la intersectarea cu DN 2C) ar aduce cu sine următoarele beneficii:

a. I-ar ajuta pe transportatorii care fac legătura între Portul Constanţa şi Moldova, Ucraina, Polonia. Aceştia ar merge pe A4, A2, apoi pe AS şi pe DN 2C până la Buzău, după care ar intra pe AM.

- În viitor AS s-ar putea prelungi până la Buzău şi astfel s-ar merge numai pe autostradă.

- De asemenea ar fi avantajaţi turiştii estivali ai Litoralului Românesc şi Bulgăresc care vin dinspre Moldova, sau chiar din Ardealul de Est.

- Tot în viitor se va putea continua AS şi spre Călăraşi, acolo unde se preconizează un pod peste Dunăre şi astfel o legătură mai directă spre Balcani a celor din Spaţiul ex-Sovietic.

b. Ar fi o legătură f.avantajoasă pentru brăileni şi gălăţeni cu Constanţa şi Litoralul (prin DN 21).

c. Avantaj şi pentru cei care merg de la Bucureşti la Tulcea, aceştia având de la Slobozia un drum bun şi aproape gol pe DN 2A şi DN 22A.

d. În sfârşit, avantaj şi pentru cei din Slobozia care scapă atât de traficul greu prin oraş, cât şi de aglomeraţia de pe DN 21, între Slobozia şi Drajna.

e. Eventual un boost şi pentru Staţiunea Amara (habar n-am cum mai arată astăzi), aflată pe DN 2C imediat după Slobozia.

f. Pentru moment, AS ar rezolva şi traficul intens între Galaţi-Brăila şi Bucureşti, până la finalizarea legăturii prin Autostrada "Moldova".


5. După realizarea autostrăzilor din aceasta hartă, s-ar mai lămuri încă alte 2 probleme majore discutate aprig aici, pe SSC, în ultimii ani:

a. Legătura transportatorilor şi turiştilor din Spaţiul ex-Sovietic cu Pen.Balcanică, prin AM (Coridorul IX) şi Autostrada ce se va face la un moment dat între Bucureşti şi Giurgiu, prelungită de bulgari cu noua autostradă Ruse-Slivengrad, al cărei proiect l-au anunţat de curând.

b. Legătura dintre Galaţi-Brăila şi Contanţa (ideea favorită a lui Cadîr), care s-ar face pe 2 căi principale:

- GB-DN21-AS-A2-A4
- GB-Măcin-Horea-Ciucurova-Constanţa,

ambele foarte bune, în condiţiile în care transportatorii vor fi practic "scoşi" de pe porţiunile de DN ale celor 2 variante.
 

·
Registered
Joined
·
2,614 Posts
Daca tot s-a creat acest thread, postez si aici propunerea de pod postata si pe "My vision, ...":
Am incercat ceva cu minim bani, maxim eficienta si future proof, adica daca se cere prelungirea ca autostrada spre Tulcea sau spre Constanta sa fie posibil.
 

·
Registered
Joined
·
92 Posts
In primul rand centura Galati nu poate fi numita centura, o centura chiar si dincolo de combinatul siderurgic ar fi mana cereasca.In al doilea rand (pt vancouverro) e bine cu continuarea centurii la braila pana la dig numai ca acesta nu suporta greutate peste 5 t.ca si legatura intre Br.-Gl.
Si nu in ultimul rand soseaua de dincolo la jud.Tl trebuie reconstruita aproape toata , zici ca esti(edit) pe transfagarasan, pana la Tulcea.
E numai o pararere , in cunostinata de cauza si poate de luat in seama.
Mult timp am crezut ca nu se vrea construirea unui pod la Br.-Gl. sa nu cumva sa se mute 50-60% din trafic spre Tl.-Ct. ceea ce ar fi crima si pedeapsa pt. soferi.
 

·
Registered
Joined
·
2,614 Posts
In primul rand centura Galati nu poate fi numita centura, o centura chiar si dincolo de combinatul siderurgic ar fi mana cereasca.In al doilea rand (pt vancouverro) e bine cu continuarea centurii la braila pana la dig numai ca acesta nu suporta greutate peste 5 t.ca si legatura intre Br.-Gl.
Si nu in ultimul rand soseaua de dincolo la jud.Tl trebuie reconstruita aproape toata , zici ca esti(edit) pe transfagarasan, pana la Tulcea.
E numai o pararere , in cunostinata de cauza si poate de luat in seama.
Mult timp am crezut ca nu se vrea construirea unui pod la Br.-Gl. sa nu cumva sa se mute 50-60% din trafic spre Tl.-Ct. ceea ce ar fi crima si pedeapsa pt. soferi.
Stiu ca e rau drumul Galati-Tulcea.
Eu am cautat sa rezolv problema - prioritara evident - a podului. Gasirea unei locatii optime si a unei posibilitati optime de tranzit pentru legatura Moldova - Dobrogea, care totusi sa serveasca si intereselor locale, adica o legatura cât mai eficienta Galati-Braila-Tulcea.

In zona in care am desenat eu podul latimea Dunarii este minima si pe nici o parte a podului nu sunt obstacole sau asezari urbane care sa fie poluate de trafic. Un alt punct de latime minima este la Braila, exact pe DN22, dar acolo pe partea stânga a Dunarii este orasul, asadar ar fi o prostie construirea primului pod acolo. Eventual a unui al doilea pod la un moment dat.

Nodul cu drumul de pe dig intr-adevar poate fi suprimat la o adica, desi asta inseamna ca centura prin Baldovinesti va fi cu atât mai aglomerata. Mai degraba se face totusi, astfel ca traficul de autoturisme poate sa meraga pe aceasta scurtatura inclusiv spre Tulcea.
 

·
Registered
Joined
·
6,457 Posts
@scurt/2

Dupa parerea mea de localnic si de persoana care a calatorit destul de mult prin zona, varianta ta de legatura spre Autostrada Moldova mi se pare un hibrid care nu va fi folosit nici de cei care vor merge spre Buc si nici de o mare parte a celor care vor merge spre Moldova. Drumul cel mai aglomerat dintre Braila-Galati si Moldova este DN24 Gl-Tecuci, care nu vad cum va fi degrevat de aceasta autostrada, poate doar de o mica parte din traficul de lung parcurs pe aceasta directie ar folosi-o.
DN24 este destul de aglomerat in special datorita traficului local, dintre Gl si Tecuci si satele extrem de numeroase de pe traseu. Cat despre legatura cu Buc, ea se va face in continuare pe DN21, care este foarte ok trecand prin putine localitati si unde o medie de 80-85km/h se obtine mergand legal. Mai ales daca s-ar construi acea legatura dintre Drajna si N Slobozia. Nimeni nu va ocoli 100km pentru a ocoli 80km de DN pe care se circula in conditii bune.

In schimb o legatura Drajna-Braila-Galati-Tecuci-Marasesti ar fi excelenta si ar impaca perfect toate directiile (atat spre Ct, cat si spre Buc, Iasi, Bacau etc). Nu ar costa nici mult fiind intr-o zona de campie aproape perfect plana, aici nu avem nici macar vaile care se regasesc intre Arad si Timisoara.
 

·
Registered
Joined
·
507 Posts
Galati - Tulcea nu este rau deloc. Este unul dintre cele mai bune din tara. Problema lui este ca are profil de drum judetean (nu are latimea de drum national).
Anyways, in cazul unui pod peste Dunare, drumul principal trebuie sa mearga pe 22D, spre Baia, nu spre Tulcea. Inteleg ca trebuie sa legam Braila Galati si Moldova de Constanta, nu de Tulcea.

Oricum, imi pare mai buna solutia unei autostrazi pe la Giurgeni, decat prin Tulcea.
Tulcea este un judet care n-ar trebui sa aiba autostrazi ever. Maxim drum expres 2+1.
 

·
rakastan sisua!
Joined
·
382 Posts
Discussion Starter · #10 ·
@scurt/2

Dupa parerea mea de localnic si de persoana care a calatorit destul de mult prin zona, varianta ta de legatura spre Autostrada Moldova mi se pare un hibrid care nu va fi folosit nici de cei care vor merge spre Buc si nici de o mare parte a celor care vor merge spre Moldova. Drumul cel mai aglomerat dintre Braila-Galati si Moldova este DN24 Gl-Tecuci, care nu vad cum va fi degrevat de aceasta autostrada, poate doar de o mica parte din traficul de lung parcurs pe aceasta directie ar folosi-o.
Nu mai departe de ieri sau astăzi, cineva spunea tot aici, pe SSC (parcă pe Motorways), că, în ciuda percepţiei generale, precum că brăilenii şi gălăţenii merg în majoritate spre Bucureşti prin Slobozia şi apoi pe A2, ei de fapt ar merge prin Buzău (sau Rm.Sărat, nu mai ştiu exact) şi apoi pe DN 2...

În fine, oricum ar fi, mie unuia mi-e foarte greu să cred că odată autostrăzile din harta de mai sus ar fi realizate, cineva ar da comfortul unui drum integral pe autostradă (vorbesc de GB-Bucureşti), dar mai lung cu vreo 50 de kilometri, pe o cursă de 80-100 de kilometri pe DN 21 (urmată evident de o porţiune pe autostradă, de la Slobozia).

Pe autostradă e mai sigur, mai uşor, mai rapid, mai distractiv şi more elementsproof (în principiu). Ce te faci când plouă abundent, ninge, e polei, etc? O autostradă e mult mai rapid curăţată şi îngrijită decât un DN. Ce te faci când trebuie să mergi noaptea? Şamd...

OK, acum despre DN 24 (Galaţi-Tecuci). Păi să vedem: Cei care merg de la GB spre Focşani, Adjud, Bacău, Roman, Piatra, Suceava şi chiar Iaşi (!!!) ar lua-o lejer pe autostrada "hibridă". Ar mai rămâne traficul local pe Galaţi-Tecuci şi cel spre Bârlad şi Vaslui. Mi se pare o "împărţire" justă şi o situaţie win-win!
 

·
Registered
Joined
·
2,614 Posts
Anyways, in cazul unui pod peste Dunare, drumul principal trebuie sa mearga pe 22D, spre Baia, nu spre Tulcea. Inteleg ca trebuie sa legam Braila Galati si Moldova de Constanta, nu de Tulcea.
Am cautat cea mai buna varianta. Dar astept si alte variante concrete.

Oricum in varianta desenata de mine, nimic nu împiedica continuarea "mini-autostrazii" de traversare a Dunarii cu un drum centura Garvãn-Jijila-Macin, care sa ocoleasca aceste 3 localitati si apoi sa intre in DN22D spre Constanta.

Asa ceva (i-am zis DN23, si in general DN22D poate fi redenumit in DN23):

Oricum, imi pare mai buna solutia unei autostrazi pe la Giurgeni, decat prin Tulcea.
Tulcea este un judet care n-ar trebui sa aiba autostrazi ever. Maxim drum expres 2+1.
De acord 100%.
Iar argumentul secundar este faptul ca A2 se înfige fix în Bucuresti, pe când o autostrada care sa treaca Dunarea pe la Girgeni, oricum ar fi, va duce spre Moldova si Transilvania FARA a se apropia de Bucuresti, fara a fi necesara folosirea centurii Bucuresti sau A3 Bucuresti-Ploiesti.
Argumentul principal ramâne evident faptul ca DN2a este aglomerat.
 

·
rakastan sisua!
Joined
·
382 Posts
Discussion Starter · #12 ·
@scurt/2

In schimb o legatura Drajna-Braila-Galati-Tecuci-Marasesti ar fi excelenta si ar impaca perfect toate directiile (atat spre Ct, cat si spre Buc, Iasi, Bacau etc). Nu ar costa nici mult fiind intr-o zona de campie aproape perfect plana, aici nu avem nici macar vaile care se regasesc intre Arad si Timisoara.
Defectele majore ale acestei soluţii sunt:

1. Dublează autostrada de pe Coridorul IX (Bucureşti-Ploieşti-Buzău-Focşani-Mărăşeşti) şi asta la o distanţă foarte mică (80-100km). Îţi reamintesc că nu prea sunt multe state care să îşi permită luxul acesta, ce să mai vorbim despre situaţia economică precară a României... Ar fi bani (de la buget!) cheltuiţi fără o necesitate imediată şi lipsită de echivoc.

2. Nu ar împăca deloc toate direcţiile! Ce te faci cu Ploieştiul, cu Buzăul, cu Rm.Sărat, dar şi cu legătura (care astfel s-ar pierde) către Valea Prahovei, Braşov şi Ardeal, dar şi spre Târgovişte şi Piteşti (printr-o viitoare continuare spre Oltenia a Autostrăzii Moldova)?
 

·
Registered
Joined
·
2,614 Posts
Defectele majore ale acestei soluţii sunt:

1. Dublează autostrada de pe Coridorul IX (Bucureşti-Ploieşti-Buzău-Focşani-Mărăşeşti) şi asta la o distanţă foarte mică (80-100km). Îţi reamintesc că nu prea sunt multe state care să îşi permită luxul acesta, ce să mai vorbim despre situaţia economică precară a României... Ar fi bani (de la buget!) cheltuiţi fără o necesitate imediată şi lipsită de echivoc.

2. Nu ar împăca toate direcţiile! Ce te faci cu Ploieştiul, cu Buzăul, cu Rm.Sărat, dar şi cu legătura (care astfel s-ar pierde) către Valea Prahovei, Braşov şi Ardeal, dar şi spre Târgovişte şi Piteşti (printr-o viitoare continuare spre Oltenia a Autostrăzii Moldova)?
1. Corect
2. O autostrada Constanta-Hârsova-Slobozia-Urziceni-Mizil (Ploiesti) va trebui oricum facuta la un moment dat, si Bucuresti-Urziceni-Buzau de asemenea. Cu asta s-a rezolvat. Oricum mai e mult pâna acolo (minim 15 ani de finalizat alte autostrazi muuuult mai importante).
 

·
rakastan sisua!
Joined
·
382 Posts
Discussion Starter · #14 ·
O autostrada Constanta-Hârsova-Slobozia-Urziceni-Mizil (Ploiesti) va trebui oricum facuta la un moment dat
Nu pot să cred că vorbeşti serios!

Adică mai întâi eşti de acord că dublatul Coridorului IX (la 80-100km distanţă) nu este de acceptat şi imediat vii şi propui dublatul A2 la 30-40km distanţă!!! Poate n-am înţeles eu bine...
 

·
Genuine Tatar
Joined
·
12,364 Posts
Galati - Tulcea nu este rau deloc. Este unul dintre cele mai bune din tara. Problema lui este ca are profil de drum judetean (nu are latimea de drum national).
Anyways, in cazul unui pod peste Dunare, drumul principal trebuie sa mearga pe 22D, spre Baia, nu spre Tulcea. Inteleg ca trebuie sa legam Braila Galati si Moldova de Constanta, nu de Tulcea.

Oricum, imi pare mai buna solutia unei autostrazi pe la Giurgeni, decat prin Tulcea.
Tulcea este un judet care n-ar trebui sa aiba autostrazi ever. Maxim drum expres 2+1.
De acord 200% cu tot ce ai scris aici. :)

Chiar azi m-am intors de pe aceste drumuri, am fost pana la Macin pe DN 22D si m-am intors pe la Isaccea-Tulcea.

1) Despre DN 22 (Macin-Isaccea-Tulcea) nu am decat cuvinte de lauda, asfalt impecabil, rigole curate si semnalizare excelenta. Si parapeti marginali. Numai ca e prea sinuos pe alocuri, cred ca prin adaugarea a 3-4 viaducte se pot rezolva si aceste curbe.

Aceasta e portiunea cu pricina:
http://goo.gl/maps/GC3BJ

2) Pe DN 22D (Macin-Ciucurova) am intalnit o mica portiune cu piatra cubica, dar nu m-a deranjat, se integreaza bine in coltul acela uitat de lume.
Pe acest drum e plin de masini cu numere din judetele Moldovei: IS, NT, BC, SV, BT (mai putin) dar mai ales GL si VS.

Undeva langa Muntii Macin, parc national, poze de ieri: 

·
Registered
Joined
·
6,457 Posts
Defectele majore ale acestei soluţii sunt:

1. Dublează autostrada de pe Coridorul IX (Bucureşti-Ploieşti-Buzău-Focşani-Mărăşeşti) şi asta la o distanţă foarte mică (80-100km). Îţi reamintesc că nu prea sunt multe state care să îşi permită luxul acesta, ce să mai vorbim despre situaţia economică precară a României... Ar fi bani (de la buget!) cheltuiţi fără o necesitate imediată şi lipsită de echivoc.

2. Nu ar împăca deloc toate direcţiile! Ce te faci cu Ploieştiul, cu Buzăul, cu Rm.Sărat, dar şi cu legătura (care astfel s-ar pierde) către Valea Prahovei, Braşov şi Ardeal, dar şi spre Târgovişte şi Piteşti (printr-o viitoare continuare spre Oltenia a Autostrăzii Moldova)?
1. Nu se dubleaza autostrada de pe CIX deoarece noua autostrada ar deservi cu totul alte directii de transport, legand Moldova de Constanta si zona GL-BR de Bucuresti si Moldova. CIX nu face asta.
2. Ar impaca destul de bine legatura cu Pitestiul avand in vedere ca de la Drajna ai merge pe A2+A0+A1. Ar fi chiar mai scurta legatura decat in varianata propusa de tine, Pe AM-A3-A0-A1. Spre Brasov vei mai putea pe Oituz avand autostrada pana la Adjud. Insa aceste directii sunt total minoritare ca si trafic comparativ cu traficul GL-BR-Buc si Moldova-CT.

Pe de alta parte autostrada desenata de tine trece prin zone nepopulate, intre BR si AM nefiind nici macar un orasel de provincie. Nu stiu de ce la noi s-a incetatenit ideea ca autostrazile trebuie sa fie doar pentru traficul de lung parcurs, care in 99% din cazuri este mult inferior celui local, care se deplaseaza pe sa zicem maxim 50km. In varianta propusa de tine nu ajuti deloc traficul local, care este mult mai intens pe directia sugerata de mine, deci ai o reteta sigura de a construi un ghost motorway.
Cat despre faptul ca majoritatea brailenilor merg spre Buc prin Buzau, asta se intampla acum cativa ani, acum toata lumea stie de autostrada si o ia pe acolo. Nu mai stiu pe nimeni care sa mearga pe Buzau, toate cunostintele mele merg pe A2. Eu am mai mers pe Buzau o singura data in ultimii 2 ani, si asta fiindca am avut ceva treaba in Surdila Greci.
 

·
rakastan sisua!
Joined
·
382 Posts
Discussion Starter · #19 ·
1. Nu se dubleaza autostrada de pe CIX deoarece noua autostrada ar deservi cu totul alte directii de transport, legand Moldova de Constanta si zona GL-BR de Bucuresti si Moldova. CIX nu face asta.
Dumnezeule mare!

Panda80, iartă-mă dar, după mine, eşti foarte departe de a avea dreptate.

Deci tu afirmi că o autostradă AM/Mărăşeşti-Tecuci-Galaţi-Brăila-Slobozia-A2/Drajna "ar deservi cu totul alte direcţii de transport" decât Autostrada "Moldova" (Coridorul IX) + Dumbrăveni-Măcin + Autostrada "Slobozia" din harta postată de mine mai sus... Nu?

Atunci s-o luăm metodic:

Intro (necesar)

Mai întâi un amănunt important: Fostul ministru Anca Boagiu s-a luptat mult şi am impresia că a şi reuşit ca acest Coridor IX (care leagă Balcanii de Sud de Spaţiul ex-Sovietic) să nu mai treacă pe la Tecuci-Bârlad-Albiţa, ci, de la Mărăşeşti să "urce" pe direcţia Nord, adică pe la Adjud, Bacău şi Roman. De aici nu ştiu sigur cum a rămas, dacă s-a păstrat varianta prin Iaşi spre Chişinău, sau direct spre Suceava-Rădăuţi-Cernăuţi...

Oricare din cele 2 variante s-ar fi păstrat, un lucru este cert şi anume că acest nou traseu al Coridorului IX prin România va fi principala autostradă a Moldovei (de dincoace de Prut), de unde şi numele propus, acela de Autostrada Moldova.

a) Legarea Moldovei de Constanţa.

Buuuun. Acum uită-te, te rog, încă o dată pe harta postată de mine şi spune-mi cum poţi să afirmi că Moldova nu ar fi "legată" de Dobrogea (Constanţa) prin acel Braţ de Autostradă care ar porni din AM la Dumbrăveni şi s-ar termina în Dobrogea la Măcin? Desigur, de la Măcin la Constanţa nu ar mai fi autostradă, dar oare chiar ar fi nevoie să fie?

Gândeşte-te că ar mai fi şi varianta ca "moldovenii" să aleagă să vină pe autostradă (AM) până la Buzău şi de acolo să "coboare" spre Slobozia pe DN 2C (care, evident ar trebui modernizat şi el) şi apoi ar avea numai autostradă până la Constanţa.

Ba mai mult, dacă drumul între Podul de la Giurgeni (DN 2A) şi Viziru (DN 21) s-ar moderniza şi el, atunci "moldovenii" ar beneficia şi de o a 3-a variantă pentru a ajunge la Constanţa: de la Brăila pe DN 21, apoi pe "scurtătura" Viziru-Giurgeni şi în continuare, pe DN 2A, până la Constanţa.

Oare aceste 3 (!!!) variante de legătură Moldova-Constanţa nu sunt mai mult decât suficiente?

b) Legarea zonei Galaţi-Brăila de Bucureşti şi Moldova (spui tu: "CIX nu face asta")

Încă o dată: Dumnezeule mare, cum poţi să spui că zona Galaţi-Brăila din harta "mea" nu ar fi legată la Bucureşti şi de Moldova, când tocmai asta am şi vrut să se facă, legând Autostrada "Urbană" GB de Autostrada "Moldova" prin Braţul de Autostradă Dumbrăveni-Măcin?
 

·
Registered
Joined
·
1,408 Posts
Din punctul meu de vedere, sunt doua variante (de autostrada sau chiar si drum expres):

1. O conexiune CIX (zona Rm. sarat) - BR/GL - Dobrogea - Constanta.Avantaje:

- e cea mai scurta distanta intre BR/GL si CIX (vreo 80 km)

- asigura aceeasi distanta intre BR/GL si Bucuresti ca si varianta prin Drajna si A2 sau Buzau si DN2 (in jur de 220 km)

- asigura legatura BR/GL plus Tulcea cu Bucuresti (prin Buzau - Ploiesti), cu Moldova (Bacau - Iasi - Suceava), cu Nordul si N-Vestul Transilvaniei (prin Autostrada Tg. Mures - Iasi) cat si cu Sudul Transilvaniei si Vestul tarii (prin Buzau - Ploiesti - Brasov - Sibiu)

- e cea mai scurta legatura intre BR/GL si litoral (in jur de 150 km)

- e cea mai scurta legatura intre CIX (implicit Moldova, Transilvania, Republica Moldova, Ucraina) si litoral (romanesc, bulgaresc etc) - total cam 230 km de autostrada/drum expres construiti.

- ar scurta drumul intre Moldova si Constanta cu cel putin 50 de km

- ar asigura prelungirea A4 pana la BR/GL si CIX

Dezavantaje:

- trece prin Dobrogea. Chiar daca ocoleste zona deluroasa, nu e chiar campie curata.

- autostrada urbana (drum expres) intre BR si GL trebuie construita separat

2. O conexiune intre CIX (zona Tecuci) - BR/GL - Drajna - A2.Avantaje:

- Ar avea o lungime totala mai scurta decat varianta 1: cam 205 km

- Ar include automat si autostrada urbana dintre Braila si Galati

- Ar asigura legatura zonei BR/GL atat cu litoralul, cat si cu Moldova dar si cu Bucurestiul

- Ar conecta CIX ( implicit Moldova, Transilvania, Republica Moldova, Ucraina) de A2 si mai departe de litoral.

Dezavantaje:

- Lungeste drumul dinspre CIX (dar si dinspre BR/GL) spre litoral cu circa 75 km

- aglomereaza A2 (atat spre Bucuresti cat si spre Comstanta)

- Nu va putea asigura legatura intre BR/GL si sudul Transilvaniei/Vestul tarii

- lasa Tulcea definitiv izolata de reteaua de autostrazi/drumuri expres, mai ales in contextul in care prin aceasta varianta construirea podului peste Dunare la BR/GL nu va mai deveni chiar justificata economic.

Personal prefer prima varianta, ptr ca face drumul intre CIX si litoral mai scurt cu vreo 75 de km, ar conecta si judetul Tulcea la restul tarii, ar duce si la dezvoltarea acestei zone, dar si pentru ca ar fi o autostrada (drum expres) mai frumoasa, cu pod peste Dunare si pe la poalele muntilor Dobrogei.
 
1 - 20 of 160 Posts
Top