SkyscraperCity banner

181 - 196 of 196 Posts

·
AUTOBANN.ED
Joined
·
37,673 Posts
Discussion Starter #181
UPDATE. Centura mare a Galaţiului, din nou la licitaţie
16 Ianuarie 2020

Lansată pe 5 octombrie 2019 şi suspendată pe 4 noiembrie 2019, licitaţia pentru proiectarea şi execuţia Variantei de Ocolire Galaţi - centura mare a oraşului - a fost repusă în desfăşurare. Conform datelor publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), termenul de primire a ofertelor expiră peste numai două zile, pe 17 ianuarie 2020, la ora 15,00!

"Procedura va fi reluată de îndată ce se va publica răspunsul consolidat la clarificările solicitate de operatorii economici potenţiali participanţi la procedură. Menţionăm că termenul de depunere a ofertelor se va prelungi corespunzător", ne comunica, la solicitarea noastră, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Răspunsurile la clarificări au fost publicate pe 14 ianuarie 2020. Termenul de primire a ofertelor, stabilit iniţial pentru 12 decembrie 2019, expiră pe 17 ianuarie 2020, adică extrem de repede, în opinia noastră. Rămâne de văzut în ce măsură se vor înscrie ofertanţi până la această dată, în caz contrar licitaţia urmând să se anuleze. Şoseaua, în lungime de 33,6 km, ar urma să fie finanţată din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Valoarea estimată a contractului este de 1.070.471.630 de lei cu TVA.

Contactat telefonic, Marius Humelnicu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, ne-a declarat că, într-adevăr, termenul de depunere a ofertelor până pe 17 ianuarie este scurt. Este însă convins că acest termen va fi extins prin intermediul eratelor, astfel încât să poată fi depuse ofertele la licitaţie. Procedura prevede şi o a doua etapă de clarificări la care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va trebui să răspundă.
 

·
AUTOBANN.ED
Joined
·
37,673 Posts
Discussion Starter #182
Primăria Galați construiește prima creșă de stat la 30 de ani de la Revoluție

Primăria Galați construiește prima creșă de stat la 30 de ani de la Revoluție. În oraș sunt doar două creșe de stat, iar cererea depășește cu mult capacitatea acestor unități. Noua creșă va fi construită într-un imobil vechi și nefolosit din zona centrală a orașului, investiția fiind estimată la 2,8 milioane lei, bani ce ar urma să vină din fonduri europene, potrivit Mediafax.

Creșa este deocamdată doar pe hârtie. Consilierii locali din Galați abia au aprobat propunerea Primăriei privind înființarea unității.

Potrivit proiectului aprobat de aleșii locali, clădirea veche are două corpuri, cu subsol, parter și etaj, iar lucrările presupun amenajarea și recompartimentarea spațiului, reabilitarea termică și consolidarea clădirilor, înlocuirea instalațiilor, refacerea finisajelor și a trotuarelor, montarea de bănci și coșuri de gunoi, precum și amenajarea spațiilor verzi.

„Este prima creșă care se construiește în Galați după Revoluție. Este mare nevoie de așa ceva, ne gândim chiar mai departe. Acum avem o proprietate veche, nefolosită, pe care vrem să o transformăm, să o reabilităm, să-i dăm un aspect primitor. Vom amenaja exterioarele și interioarele, vom lucra la utilități, va fi dotată cu mobilier pentru copii, echipamente de joc și lift”, a declarat, pentru Mediafax, primarul orașului Galați, Ionuț Pucheanu.

În prezent, în Galați funcționează două creșe de stat, iar cererea depășește cu mult capacitatea acestor unități. Acestea sunt supraglomerate, iar pe liste se află zeci de copii care așteaptă eliberarea unui loc.
Înainte de 1989, în orașul Galați erau peste 30 de creșe care s-au închis treptat după Revoluție.
 

·
AUTOBANN.ED
Joined
·
37,673 Posts
Discussion Starter #183
Cel mai mare proiect de infrastructură din Galaţi a primit undă verde: Lucrările pentru şoseaua de centură a oraşului încep peste o lunăCentura oraşului Galaţi, cel mai mare proiect de infrastructură din ultimii 30 de ani, a primit undă verde. Lucrările încep peste o lună, după obţinerea ultimelor avize şi autorizaţii. La final, şoseaua va avea două benzi pe sens şi un pod hobanat, unic în regiune.

Investiţia, în valoare de 30 de milioane de euro, este făcută de Consiliul Judeţean Galaţi, cu ajutorul fondurilor europene.

Consilierii judeţeni au aprobat proiectul tehnic şi documentaţia de execuţie pentru cel mai mare proiect de infrastructură din ultimii 30 de ani din Galaţi. Dacă totul merge conform planului, constructorul se va putea apuca de treabă în luna februarie, cel mai târziu la începutul lunii martie.

„Cea mai complexă lucrare din cadrul acestui proiect este realizarea podului hobanat. Mai avem de luat două avize, după care vom depune toate actele pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, astfel încât luna viitoare să putem emite ordinul de începere a lucrărilor”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

Lucrarea trebuie să fie terminată în 18 luni, ceea ce înseamnă că gălăţenii vor putea folosi noua centură în toamna anului viitor.

La final, drumul de centură al Galaţiului va avea patru benzi de circulaţie, un pod înălţat, trei sensuri giratorii, piste pentru biciclete, trotuare pentru pietoni şi iluminat public modern.

„Podul hobanat va avea o lungime de aproximativ 500 de metri liniari, fără rampele de acces, şi o lăţime de 19 metri. Acesta va avea patru benzi de circulaţie, pistă de biciclete şi trotuare. De asemenea, în cadrul proiectului vor fi reabilitate trotuarele, se va amenaja o pistă pentru biciclişti pe o lungime de 6,5 kilometri, vor fi reabilitate toate podeţele de pe traseul drumului şi va fi modernizată reţeaua de colectare a apelor pluviale. Lucrările se vor desfăşura pe o lungime de 10,45 kilometri”, afirmă reprezentanţii Biroului de Presă al Consiliului Judeţean Galaţi.

Pentru realizarea obiectivului vor fi făcute exproprieri şi vor fi demolate 57 de case şi sedii de societăţi comerciale.
 

·
nostalgic incurabil
Joined
·
1,689 Posts
Dar au de gând să reabiliteze vreo linie de tramvai?

Revin cu întrebarea. Că de acum 2 ani s-au putut schimba lucrurile..
 

·
AUTOBANN.ED
Joined
·
37,673 Posts
Discussion Starter #185
Am fost recent dar nu am observat stalpii intentionat. Din ce imi amintesc, m-au deranjat matzele de cabluri care erau probabil pe stalpi. Am pus si niste poze mai sus. Cred ca inca mai sunt stalpii ...

 

·
AUTOBANN.ED
Joined
·
37,673 Posts
Discussion Starter #186
Singurul castru roman din Moldova va fi scos la lumină după 1.600 de ani. „Tezaurul neştiut” este considerat al doilea ca importanţă din România dupa Sarmisegetusa RegiaLucrările au fost scoase la licitaţie, termenul de depunere a ofertelor fiind 20 februarie. Proiectul în valoare de 3,5 milioane de euro este gestionat de autorităţile locale de la Galaţi, iar finanţarea este acoperită în proporţie de 50% din fonduri europene.

Singura cetate romană din Moldova, Tirighina-Barboşi, care se află chiar la marginea oraşului Galaţi, va fi restaurată şi pusă în valoare prin intermediul unui amplu proiect cu o valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro. Primăria municipiului Galaţi a scos deja la licitaţie lucrările, termenul limită de depunere a eventualelor oferte fiind 20 februarie 2020.

„În cadrul proiectului licitat se vor realiza: restaurarea şi conservarea sitului arheologic, dotarea şi punerea lui în valoare. Se vor executa lucrări de conservare şi restaurare a vestigiilor arheologice antice şi interbelice, construirea unor structuri de protecţie permanente şi temporare a acestora, amenajarea unui muzeu de sit cu punct de informare”, se menţionează în caietul de sarcini al licitaţiei.

În acelaşi timp, vor fi configurate traseele de fortificaţii şi de circulaţii antice, vor fi protejate taluzurile împotriva eroziunii, se vor face plantări şi va fi asigurat iluminatul arhitectural şi peisagistic. Pentru accesibilitatea vizitatorilor se vor realiza nu numai drumul şi parcarea, ci şi alei pietonale.

„Spaţiile vor putea găzdui festivaluri, concerte, lansări de carte şi alte acţiuni culturale”, se mai menţionează în documentul citat. De altfel, în zonă se desfăşoară, de câţiva ani, un festival de reconstituire antică, unde se strâng la fiecare ediţie mii de oameni, iar de la el au derivat mai multe acţiuni voluntare de ecologizare a promontoriului pe care se află castrul roman.

O jumătate din suma necesară pentru proiectul de reabilitare (adică aproximativ 8,2 milioane de lei) va fi asigurată printr-o finanţare europeană şi se referă strict la restaurarea şi protejarea castrului roman şi a împrejurimilor acestora. O sumă echivalentă este cheltuită din bugetul local şi presupune realizarea drumului de acces, a aleilor, parcării şi asigurarea tuturor utilităţilor necesare.

Interesant este că termenul de implementare este foarte scurt, doar şapte-opt luni, având în vedere că în contractul de finanţare europeană este stabilită ca dată de recepţie finală 31 octombrie 2020. Termenul este considerat însă, nerealist, estimările fiind că este nevoie de minimum doi ani pentru ca totul să fie gata.

Conform arheologilor situl Tirighina-Barboşi ar fi al doilea din România ca importanţă, după Sarmizegetusa-Regia, fiind supranumit „tezaurul neştiut”. Dincolo de faptul că este singura cetate romană din Moldova, el ascunde sub temelia lui urmele unei cetăţi dacice cu o vechime de aproape trei milenii, iar în jur există numeroase alte mărturii ale faptului că retragerea romană nu a însemnat plecarea tuturor romanilor de aici.

Mai mult, turnul octogonal al castrului ar fi unic în zona de sud-est a Europei, după cum spune arheologul Gabriel Jugănaru, iar complexitatea sitului este un material de studiu excepţional. „Traseul zidului castrului, unul dintre cele trei şanţuri de apărare, cu o configuraţie impresionantă, dar şi patru locuinţe romane, dintre care una cu sistem de canalizare, descoperite în cadrul celei de-a doua campanii de cercetări arheologice, vor fi puse în valoare, alături de alte numeroase vestigii, la situl arheologic Tirighina-Barboşi”, afirmă arheologul amintit.
 

·
AUTOBANN.ED
Joined
·
37,673 Posts
Discussion Starter #187 (Edited)
Hotărârea nr. 80/2020 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții "Platformă multimodală Galați - înlăturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente și asigurarea conexiunilor lipsă pentru rețeaua centrală Rhin-Dunăre/Alpi"Art. 1. -
Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții "Platformă multimodală Galați - înlăturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente și asigurarea conexiunilor lipsă pentru rețeaua centrală Rhin-Dunăre/Alpi", prevăzuți în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. -
Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 se realizează în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, astfel:

a) din fonduri externe nerambursabile prin Mecanismul pentru interconectarea Europei (CEF TRANSPORT) și în completare de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Fondurilor Europene, conform prevederilor art. 6 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2016;

b) din Programul operațional Infrastructura mare (POIM 2014-2020) prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, conform art. 6 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 40/2015, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2016;

c) din fonduri private.

Art. 3. -
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, prin Compania Națională "Administrația Porturilor Dunării Maritime" - S.A. Galați, răspunde de modul de utilizare a sumelor aprobate potrivit prevederilor prezentei hotărâri.

Indicatori tehnico-economici

- Valoarea totală a investiției, inclusiv TVA mii lei 455.120
(în prețuri valabile la data de 3.04.2019; 1 euro = 4,7585 lei)
din care:
- construcții montaj mii lei 349.754
- Eșalonarea investiției
- Anul I INV/C+M mii lei/mii lei 70.000/40.000
- Anul II INV/C+M mii lei/mii lei 150.000/120.000
- Anul III INV/C+M mii lei/mii lei 150.000/120.000
- Anul IV INV/C+M mii lei/mii lei 85.120/69.754
din care:
Compania Națională "Administrația Porturilor Dunării Maritime" - S.A. Galați
Valoarea investiției, inclusiv TVA mii lei 195.135
din care C+M mii lei 172.524
Societatea Comercială "Port Bazinul Nou" - S.A. Galați
Valoarea investiției, inclusiv TVA mii lei 233.807
din care C+M mii lei 157.125
Societatea Comercială "Metal Trade International" - S.R.L. Galați
Valoarea investiției, inclusiv TVA mii lei 26.178
din care C+M mii lei 20.105
- Capacități
• Modernizare cheu ml 868
• Modernizare sistem rutier, inclusiv pasaj ml 2.284
• Repoziționare cale ferată ml 390
• Platformă multimodală mp 125.264
• Zonă acces mp 33.682
din care:
Compania Națională "Administrația Porturilor Dunării Maritime" - S.A. Galați
• Modernizare cheu ml 868
• Modernizare sistem rutier, inclusiv pasaj ml 2.284
• Repoziționare cale ferată ml 390
Societatea Comercială "Port Bazinul Nou" - S.A. Galați
• Platformă multimodală mp 125.264
Societatea Comercială "Metal Trade International" - S.R.L. Galați
• Zonă acces mp 33.682
- Durata de execuție a investiției luni 40

Finanțarea investiției

Finanțarea obiectivului de investiții se realizează în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, astfel:

a) din fonduri externe nerambursabile prin Mecanismul pentru interconectarea Europei (CEF TRANSPORT) și în completare de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Fondurilor Europene, conform prevederilor art. 6 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2016;

b) din Programul operațional Infrastructura mare (POIM 2014-2020) prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, conform art. 6 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2016;

c) din fonduri private.
 

·
AUTOBANN.ED
Joined
·
37,673 Posts
Discussion Starter #188
Dar au de gând să reabiliteze vreo linie de tramvai?
^^^^
Deja e predat amplasamentul, s-a facut si majorarea de rutina a lucrarilor, cu pana in 10%, macar lucrarile sa mearga bine si sa iasa ceva de calitate. TANCRAD face lucrari bune. Tot ei au facut lucrarile de modernizare in Sinaia si a iesit exemplar pentru Romania.

Conform sursei citate, luni, 6 ianuarie, a fost predat amplasamentul pentru execuţia lucrărilor care vizează în principal reabilitarea liniilor de tramvai (4.740 m), a carosabilului (32.000 mp), a trotuarelor (20.480 mp), realizarea de piste pentru biciclete (7.680 mp), reabilitarea şi modernizarea a 18 staţii de călători. În plus, vor fi plantaţi arbori şi arbuşti şi vor fi amenajate spaţii verzi. În cadrul investiţiei va fi modernizat iluminatul public stradal, vor fi înlocuite reţelele de apă şi canalizare şi vor fi introduse în subteran reţelele aeriene (fibră optică, telefonie, tv)
Axa Siderurgiştilor - 1 Decembrie va avea nevoie de lucrări suplimentare
 

·
AUTOBANN.ED
Joined
·
37,673 Posts
Discussion Starter #191
SC AQUA PARC SRL angajează pentru lucrarea ”EXTINDERE ŞI MODERNIZARE DRUM CENTURĂ GALAŢI”:

manager proiect;
inginer execuție CFDP;
șef laborator gr.III drumuri;
laborant beton si asfalt;
maistru construcţii drumuri şi poduri;
inginer departament tehnic si calitate;
responsabili SSM(siguranta circulației si mediului);
operator staţie betoane si asfalt;
mecanici utilaje: excavator, buldoexcavator, încărcător frontal, autogreder, cilidru compactor terasament
şoferi autobasculantă, autobetonieră, cisternă apă;
magazioner;
dulgheri, fierari, pavatori.
SALARII COMPETITIVE.
https://www.viata-libera.ro/actual/141458-sc-aqua-parc-srl-angajeaza-pentru-lucrarea-extindere-si-modernizare-drum-centura-galati
 

·
AUTOBANN.ED
Joined
·
37,673 Posts
Discussion Starter #192
Contract pentru ambulatoriul spitalului de copii

Cu o ofertă de 7.322.807 de lei fără TVA, asocierea Moviland Met - Submit - Consumcoop Galaţi a câştigat licitaţia organizată de Primăria Galaţi pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de "Modernizare, extindere şi dotare Ambulatoriu Integrat - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii «Sf. Ioan»". Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, criteriul de atribuire a contractului a fost "preţul cel mai scăzut".

Primăria a câştigat şi semnat două finanţări europene pentru Spitalul de Copii. Prima vizează reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea compartimentului primiri de urgenţe, investiţie pentru proiectarea şi realizarea căreia contractul a fost adjudecat de asocierea Rovis Lider SRL - Proiect SA, cu o ofertă de 5.834.939 de lei fără TVA. Cel de-al doilea contract, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, vizează modernizarea, extinderea şi dotarea ambulatoriului integrat, investiţie prin care Spitalul "Sf. Ioan" va deveni singura unitate medicală din regiune ce va putea oferi diagnosticare şi tratament în oncologie pediatrică.
 

·
AUTOBANN.ED
Joined
·
37,673 Posts
Discussion Starter #195
Judeţul Galaţi are cel mai mare buget din istorie.
Majoritatea banilor vin din finanţări europene, iar cea mai mare parte a sumei va fi folosită pentru investiţiiJudeţul Galaţi va avea cel mai mare buget din istorie, iar cea mai mare parte a sumei va fi folosită pentru investiţii. Consilierii judeţeni au aprobat structura bugetului record, care este cu 30 la sută mai mare decât cel din anul trecut.

Suma totală prevăzută în bugetul judeţului ajunge la 770 de milioane de lei, iar banii vor fi folosiţi în special pentru dezvoltare. Bugetul a fost aprobat de consilierii judeţeni şi, potrivit statisticilor, este mai mare cu peste 30% în comparaţie cu anul trecut.

Aproape trei sferturi din bani vor fi folosiţi pentru investiţii. Cele mai mari sume vor merge la investiţiile în infrastructura rutieră şi în sănătate, au anunţat reprezentanţii Consiliului Judeţean Galaţi. Ei au precizat că 65% din suma pentru investiţii reprezintă fonduri europene.

„Buget record pentru investiţii. 73% din bugetul Consiliului Judetean Galati va fi folosit pentru dezvoltarea judeţului, adică aproape 120 de milioane de euro, cu 45% mai mult faţă de 2019 şi de 43 ori mai mult faţă de acum patru ani. 65% din această sumă înseamnă bani europeni. De altfel, fondurile europene pe care le-am atras la Galaţi sunt motivul pentru care avem cel mai mare buget din istorie, asta în condiţiile în care Guvernul a dat Galaţiului cu 23 de milioane de euro mai puţin faţă de anul precedent. În 2020, Consiliul Judeţean Galaţi va avea în buget de 770 de milioane de lei, cu 31% mai mare faţă de 2019 şi de aproape patru ori mai mare faţă de acum patru ani. Cea mai mare sumă este alocată pentru modernizarea drumurilor judeţene, adică 389.860.000 de lei, cu 40% mai mult faţă de 2019. De asemenea, sănătatea are un buget cu 110% mai mare faţă de anul trecut, respectiv de 160.022.000 de lei”, a anunţat, pe Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

Cu banii din buget, autorităţile vor continua proiectele aflate în diverse stadii de implementare şi vor demara alte investiţii.

Pe lista cu obiective a Consiliului Judeţean Galaţi se găsesc reabilitarea spitalelor şi a tuturor drumurilor judeţene, construirea a două noi spitale şi a unui sediu pentru Muzeul de Arte Vizuale, realizarea centurii oraşului Galaţi, amenajarea unei sere pentru plantele exotice şi finalizarea proiectului privind gestionarea gunoaielor.
 

·
AUTOBANN.ED
Joined
·
37,673 Posts
Discussion Starter #196
Hotărârea nr. 80/2020 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții "Platformă multimodală Galați - înlăturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente și asigurarea conexiunilor lipsă pentru rețeaua centrală Rhin-Dunăre/Alpi"

^^

proiectul "Platforma Multimodală Galaţi - înlăturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente şi asigurarea conexiunilor lipsă pentru reţea*ua centrală Rhin - Dunăre - Alpi" va debuta la sfârşitul lunii februarie şi se va încheia în 2023, având ca beneficiari principali APDM Galaţi şi doi operatori portuari privaţi, respectiv Port Bazinul Nou şi SC Metaltrade International.

Proiectul este structurat pe trei etape, fiecare dintre acestea beneficiind de finanţare europeană, dar şi de contribuţie privată sau de la bugetul de stat.

Prima etapă a proiectului (cu o valoare totală de peste 25 de milioa*ne de euro, din care 21,77 milioane euro - finanţare europeană) prevede realizarea următoarelor lucrări: modernizarea cheului existent, lucrări de dragare în bazinul situat în zona Port Bazinul Nou, umplerea parţială a bazinului portuar şi nivelarea profilului elevaţiei platformei. La finalul lucrărilor, care sunt prevăzute să înceapă în 28 februarie şi să fie finalizate peste 18 luni, cheul modernizat va avea o lungime totală de 86 metri, vor exista cinci dane, suprafaţa platformei fiind de 125.264 mp.

Cea de-a doua etapă, în valoare de aproximativ 12 milioane de euro (din care 10,1 milioane de euro vor fi asigurate prin Programul Operaţional Infrastructura Mare - POIM - 2014-2020, proiect aflat în prezent în evaluare), presupune realizarea lucrărilor de racordare a portului la reţeaua de transport feroviar şi rutier.


Cea de-a treia etapă, în valoare de aproximativ 43 milioane euro, reprezintă doar investiţia beneficiarului privat, Metaltrade International & Port Bazinul nou şi constă în realizarea unei platforme multimodale şi a zonei de acces la platformă.

Toate cele trei etape ale proiectului sunt estimate a se finaliza în august 2023. Din acel moment, prin portul Galaţi vor putea fi operate, anual, 150.000 de containere cu marfă, trans*formând obiectivul în unul unic la nivel naţional şi dezvoltând economia locală prin crearea de 20.000 de noi locuri de muncă.
https://www.bursa.ro/prin-implementarea-unui-proiect-de-peste-80-milioane-euro-galatiul-va-deveni-cel-mai-mare-port-romanesc-la-dunare-42300937
 
181 - 196 of 196 Posts
Top