SkyscraperCity Forum banner

[Gandawa i Lille] Flandria i jej bogactwo

27174 Views 169 Replies 14 Participants Last post by  rafal_sks
10
Witam wszystkich, zamieszczam moje zdjęcia z pobytu w tych dwóch miastach, pod koniec maja tego roku. Na forum jest mało fotek z Flandrii wiec mam nadzieje, że ten wątek w jakis sposób wypełni lukę. Życzę miłego oglądania.
Na początek krótki wstęp do tego co będzie można zobaczyć w tym wątku

Gandawa:

Lille

See less See more
  • Like
Reactions: 2
1 - 20 of 170 Posts
O proszę, też się już przymierzałem do wątku z Lille, w którym byłem przed miesiącem. Zdjęć nie mam zbyt wiele, więc cieszę się mimo wszystko, że mnie uprzedzono :D
O proszę, też się już przymierzałem do wątku z Lille, w którym byłem przed miesiącem. Zdjęć nie mam zbyt wiele, więc cieszę się mimo wszystko, że mnie uprzedzono :D
I jak sie podobało? dlugo byles?
Cały tydzień tam spędziłem plus jeden dzień w Dunkierce. Generalnie bardzo pozytywnie, niby nie ma się do czego przyczepić, ale brakowało mi tam jakiegoś takiego bardziej południowego klimatu. Widać, że to miasto z pogranicza belgijskiego. Ale ma to też swoje dobre strony ze względu na sporą liczbę różnych piw :) warto pójść do Palais de Beaux Arts i do domu, w którym urodził się Charles de Gaulle. Bardzo mnie zdziwił ruch samochodów na głównych miejskich placach, co prawda oddzielony słupkami, ale mimo wszystko nie szczególnie mi się to podobało.
gent jest super, jedno z moich ulubionych miast w europie, jedna wielka esplanada imponujacych wiez i budynkow uzytecznosci publicznej
Cały tydzień tam spędziłem plus jeden dzień w Dunkierce. Generalnie bardzo pozytywnie, niby nie ma się do czego przyczepić, ale brakowało mi tam jakiegoś takiego bardziej południowego klimatu. Widać, że to miasto z pogranicza belgijskiego. Ale ma to też swoje dobre strony ze względu na sporą liczbę różnych piw :) warto pójść do Palais de Beaux Arts i do domu, w którym urodził się Charles de Gaulle. Bardzo mnie zdziwił ruch samochodów na głównych miejskich placach, co prawda oddzielony słupkami, ale mimo wszystko nie szczególnie mi się to podobało.
To co Ty tam robiłes przez tydzien? - musialeś sie tam niezle nudzic bo to miasto mozna zwiedzic w dwa dni, wszystkie atrakcje turystyczne sa bardzo blisko siebie, co do tych piwek to masz absolutna racje, kazde ktore probowalem bylo wysmienite w Gandawie oczywiscie to samo. Ten ruch samochodów o ktorym piszesz to prawda - utrudnia zwiedzanie zwlaszcza ze nawierzchnie ulic I placow sa takie same tylko slupki pokazuje gdzie jest ulica
10
GANDAWA

Wycieczke rozpoczynamy w okolicach Citadelpark, niestety pierwszy dzień był dość deszczowy i pochmurny

1.

To już sam park - dość ładny trzeba przyznać, ale nie zachęca do odwiedzania w deszczowe dni ze względu na piaszczystą nawierzchnię niektórych alejek, która od razu po deszczu przekształca sie w błoto, wtedy pozostają tylko głowne alejki parku

2.

3.

4.

5.

wychodzimy z parku i kierujemy się w kierunku starego miasta

6.

7.

8.

9.

10.
See less See more
10
11.

Kościół Św. Piotra i plac jego imienia
12.

13.

14.

15.

16.

Opuszczamy plac i kirujemy sie w kierunku Vooruit czyli czegoś w rodzaju centrum kultury, po drodze mijamy takie budynki
17.

18.

19.

20.
See less See more
Panowie mieliście taki problem z imageshackiem, że ładował pojedyncze zdjęcia w wiekszej rozdzielczosci niz wybraliscie? tzn. na powiedzmy 10 przez Was wybranych zdjeć jedno lub dwa załaduja sie w zupełnie innym rozmiarze niz pozostałe mimo iz nie zmienialiscie ustawień ?
Panowie mieliście taki problem z imageshackiem, że ładował pojedyncze zdjęcia w wiekszej rozdzielczosci niz wybraliscie? tzn. na powiedzmy 10 przez Was wybranych zdjeć jedno lub dwa załaduja sie w zupełnie innym rozmiarze niz pozostałe mimo iz nie zmienialiscie ustawień ?
Ja mam często ten problem i mnie to wkurza.
Pamiętam, że w Gandawie największe wrażenie zrobił na mnie Ołtarz Gandawski w katedrze św. Bawona. Jest naprawdę niesamowity. No i jeszcze widok z mostu św. Michała. Ale miasto również bardzo przyjemne i - obok Antwerpii - jest moim ulubionym w Belgii. Brugia jest jednak tylko do odwiedzenia, ale, w żadnym wypadku, nie jest do mieszkania.

Jestem ciekaw Lille, bo Flandrię Francuską znam tylko z filmu Jeszcze dalej niż północ:)
Pamiętam, że w Gandawie największe wrażenie zrobił na mnie Ołtarz Gandawski w katedrze św. Bawona. Jest naprawdę niesamowity. No i jeszcze widok z mostu św. Michała. Ale miasto również bardzo przyjemne i - obok Antwerpii - jest moim ulubionym w Belgii. Brugia jest jednak tylko do odwiedzenia, ale, w żadnym wypadku, nie jest do mieszkania.

Jestem ciekaw Lille, bo Flandrię Francuską znam tylko z filmu Jeszcze dalej niż północ:)
Chodzi Ci o to, że Brugia jest zbyt nudna i senna? Podobno to miasto dobre dla dziadków aby żyć spokojnie na emeryturze - tak słyszałem
1 - 20 of 170 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.