4,563 Posts
Da se i ja jednom sjetim da napravim reportazu sa putovanja. Ovaj put ce to biti Skotska dje sam bio pocetkom maja mjeseca. Iako sam duze vremena planirao putovanje, nikako nijesam mogao da nadjem dovoljno slobodnog vremena za tako nesto. Kako su mi se studije privele kraju, mogao sam sebi priustiti taj luksuz da na nekoliko dana napustim London i uputim u sjeverne krajeve. Nasao sam odlican deal na lastminute.com...svega 150£ ukljucujuci povratni let sa Heathrow-a.
Idemo redom.
Prvo dvije slike iz Londona i kraja u kojem sam iznajmio sobu. Smjestaj u Londonu je uzasno skup, mozda cak i najskuplji na svijetu. Ne smijem ni da spomenem cifru. Uglavnom, putovanje pocinjemo sa Kensingtona.
Slika sa prozora moje sobe...
ulica u kojoj sam zivio
Koristimo metro sa Earl's Court stanice sa kojim krecemo direktno na Heathrow aerodrom. Putovanje traje jedno 45 minuta. Heathrow je najveci londonski aerodrom i kao takav najprometniji na svijetu. Dosta zastarjelo izgleda i po opremi i materijalima koriscenim, najvise me podsjeca na beogradski, samo sto je MNOGo veci.
Dolazimo na Terminal 1 odakle ide nas BMI let za Edinburg.
Pogled na pistu iz terminala
Slika iz aviona (Airbus 320)
Poslije sat vremena leta, dolazimo u Edinburg.
Kontrolni toranj
Bus redovno saobraca od aerodroma do centra grada. Nijesmo morali mnogo da cekamo.
Ispred aerodroma
Put ka centru...prvih kilometar dvije trake...
...a onda se kacimo na autoput (ovaj mi je most ql)
kuce i naselja koja smo usput vidjeli su prelijepi. za razliku od londona gdje su sve kuce bocno spojene i formiraju tzv. lamele, u edinburgu to nije slucaj. sve su separatne od drugih i okruzene prelijepim bastama.
na stanici haymarket napustamo bus i nastavljamo put do hotela pjeske. u neposrednoj blizini se nalazi kongresni centar
Smjesteni smo u hotel Mercure Point koji se nalazi u samom centru grada. Kad sam usao u hotel vidio sam da je deal koji sam nasao na net pravi bargain. Hotel se nalazi u renoviranom starom zdanju.
Slika hotela
Soba je imala sve sto ti treba, pa i vise. Plazma tv samo jedna od stvari..
Pogled na dvorac ispred hotela
Krecemo odmah u setnju...
Jos jedna slika edinburskog dvorca sa Grassmarket-a
Grassmarket ulica koja je poznata po mnostvu kafica i restorana. smekerski
naravno, ne propustamo priliku da udjemo u jedan da nesto popijemo i prezalogajimo. skoti me umnogome podsjecaju na crnogorce....jako su prijateljski raspolozeni prema strancima, sami ti pridju i zapocinju razgovor, vole da idu u kafice vise od svega, bucni, itd, itd. simpaticni llikovi u svakom slucaju. crnaca nema skoro uopste dok se od ostalih manjina mogu sresti jedino indijci i pakistanci.
slika iz kafica
nastavljamo setnju ka najstarijoj ulici u Edinburgu - Royal Mile
Idemo redom.
Prvo dvije slike iz Londona i kraja u kojem sam iznajmio sobu. Smjestaj u Londonu je uzasno skup, mozda cak i najskuplji na svijetu. Ne smijem ni da spomenem cifru. Uglavnom, putovanje pocinjemo sa Kensingtona.
Slika sa prozora moje sobe...

ulica u kojoj sam zivio

Koristimo metro sa Earl's Court stanice sa kojim krecemo direktno na Heathrow aerodrom. Putovanje traje jedno 45 minuta. Heathrow je najveci londonski aerodrom i kao takav najprometniji na svijetu. Dosta zastarjelo izgleda i po opremi i materijalima koriscenim, najvise me podsjeca na beogradski, samo sto je MNOGo veci.

Dolazimo na Terminal 1 odakle ide nas BMI let za Edinburg.
Pogled na pistu iz terminala

Slika iz aviona (Airbus 320)

Poslije sat vremena leta, dolazimo u Edinburg.

Kontrolni toranj

Bus redovno saobraca od aerodroma do centra grada. Nijesmo morali mnogo da cekamo.
Ispred aerodroma

Put ka centru...prvih kilometar dvije trake...

...a onda se kacimo na autoput (ovaj mi je most ql)

kuce i naselja koja smo usput vidjeli su prelijepi. za razliku od londona gdje su sve kuce bocno spojene i formiraju tzv. lamele, u edinburgu to nije slucaj. sve su separatne od drugih i okruzene prelijepim bastama.

na stanici haymarket napustamo bus i nastavljamo put do hotela pjeske. u neposrednoj blizini se nalazi kongresni centar

Smjesteni smo u hotel Mercure Point koji se nalazi u samom centru grada. Kad sam usao u hotel vidio sam da je deal koji sam nasao na net pravi bargain. Hotel se nalazi u renoviranom starom zdanju.
Slika hotela

Soba je imala sve sto ti treba, pa i vise. Plazma tv samo jedna od stvari..

Pogled na dvorac ispred hotela

Krecemo odmah u setnju...
Jos jedna slika edinburskog dvorca sa Grassmarket-a

Grassmarket ulica koja je poznata po mnostvu kafica i restorana. smekerski

naravno, ne propustamo priliku da udjemo u jedan da nesto popijemo i prezalogajimo. skoti me umnogome podsjecaju na crnogorce....jako su prijateljski raspolozeni prema strancima, sami ti pridju i zapocinju razgovor, vole da idu u kafice vise od svega, bucni, itd, itd. simpaticni llikovi u svakom slucaju. crnaca nema skoro uopste dok se od ostalih manjina mogu sresti jedino indijci i pakistanci.
slika iz kafica

nastavljamo setnju ka najstarijoj ulici u Edinburgu - Royal Mile