SkyscraperCity Forum banner

[Gdańsk] Falowiec na liście zabytków?

7132 Views 27 Replies 21 Participants Last post by  krzysztof_wolf

"Gazeta Wyborcza": Gdański historyk sztuki Jacek Friedrich zaproponował wpisanie do rejestru zabytków falowca, najdłuższego budynku Europy.
Friedrich podkreśla, że ochrony doczekał się juz Okrąglak w Poznaniu, a także szczecińskie kino Kosmos. We Wrocławiu trwa dyskusja o ochronie słynnych wieżowców na placu Grunwaldzkim. Twierdzi również, że powojenna odbudowa sprawiła, że znieczuliliśmy się na to, co jest zabytkiem, a co repliką. - A to przecież nie to samo znaleźćc się w murach, które mają 600 lat, czy w takich, które mają 6 lat, nawet jeśli wyglądają podobnie - dodał.

Według gdańskiego wykładowcy UG i ASP, choć nowsza architektura wydaje nam się zwykła, codzienna i nieciekawa, nie oznacza, że nie ma w niej historii. - Jest tylko krótsza. Dziwię się, że potrafimy ekscytować się wydarzeniami na Wybrzeżu z lat 70., 80., a otoczenie, miejsca, w których się działy, nie budzą już w nas takich emocji.

- Warto pamiętać o osobistej historii każdego z nas, wśród tej architektury dorastaliśmy. Gdyby zniknęła z krajobrazu miasta, stracilibyśmy łączność z przeszłością - powiedział "Gazecie Wyborczej" Friedrich.

źródło:
http://wiadomosci.onet.pl/2701,1743968,chce_bloku_giganta_na_liscie_zabytkow,wydarzenie_lokalne.html
See less See more
1 - 20 of 28 Posts
Gówno na trawniku też ma swoją historię, to nie powód żeby stało tam wiecznie.
Czy kogos wam w tym pieknym Gdansku poje***o?! Rozumiem takie postulaty na poczatku sierpnia, po 2 tygodniowej fali upalow, ale mamy dosc pochmurny poczatek maja - wiec ten pan po prostu jest chyba....&*%#Q^@^&)(!!! Jakos w Niemczech nie maja takich dylematow, odbudowuja wszystkie "repliki" na potege, wyglada to swietnie, a za 6 lat, WSZYSCY zapomna ze te budynki maja wlasnie te 6 czy 7 lat, ba! trud odbudowy jest sam w sobie czynnikiem uszlachetniajacym budowle... A u nas jak zwykle - wpisac do rejestru najwieksze badziewie, bo socjal tez moze byc "piekny"!
A ja wiem skad to sie bierze; mamy takie prawo jakie mamy, niemoc panstwa jest po prostu gigantyczna... Powiedzmy sobie szczerze; gdyby tak jak np. w USA, dalo sie wywlaszczcyc bez wiekszych problemow takiego falowca, czy inne badziewne bloki, przesiedlic i wyburzyc czy to pod rekonstrukcje czy nowa arch. to nikt SEKUNDY by sie nie wachal i nikomu do lba by nie strzelilo wpisac te gnioty do zadnych rejestrow - chyba ze do rejestru tego co do wysadzenia.
Ale jak w naszym kraju to trwa setkami lat, to badziewie juz zabytkiem zdazy zostac, a i znajdzie sie czas na pojawienie sie takich wlasnie kretynow jak pan Jacek Friedrich.
P.S. to calkiem zabawne - mam nauczyciela filozofii o dokladnie takim samym imieniu i nazwisku... Jezeli to rodzina, to juz wszystko jasne....
See less See more
widocznie nie stać nas, tak jak Niemców, na odbudowywanie starych zabytków, więc zabytki będziemy robić z czego się da...wdług zasady na bezrybiu i rak ryba :p
niedługo ogródki działkowe zaczną byc traktowane jako "unikalne zespoły urbanistyczne miejsko-wiejskie" :D

PS mam pytanie, czy zrekonstruowane po wojnie kamienice i zabytki na gdańskim Starym Mieście i w innych miastach też są powpisywane na listę zabytków? bo jeśli tak to w sumie faktycznie wypada wrzucić na tą listę blokowiska, które są w sumie niewiele młodsze... ;)
Ja jestem za...jest to jeden z najbardziej charakterystycznych i symbolicznych obiektów pewnego okresu, w którym wiekszosc forumowiczów ma korzenie, nie wspominajac juz o ich rodzicach. Falowiec jest wrecz kwintesencja szalenstwa lat wielkiej plyty. Nie wystarczy do definicji zabytku?
...nie wspominajac o tym ze moze i nie jest zbyt ladny, ale na pewno ciekawy;)
  • Like
Reactions: 1
Porównanie jest bezsensowne, równie dobrze mozna zestawic kosciólek na Poznanskiej Śródce z Katedra Notre Dame w Reims...
PS mam pytanie, czy zrekonstruowane po wojnie kamienice i zabytki na gdańskim Starym Mieście i w innych miastach też są powpisywane na listę zabytków? bo jeśli tak to w sumie faktycznie wypada wrzucić na tą listę blokowiska, które są w sumie niewiele młodsze... ;)
całe Historyczne Śródmieście gdańska, więc zarówno Stare, Dolne jak i Główne Miasto, jest zabytkiem. co do pojedynczych kamienic to do rejestru są wpisane tylko rekonstrukcje, a trzeba wiedzić że większość kamienic na Głównym Mieście to historyzacja.

-----------

a falowiec? niech go wpisują, na tym przymorzu przedtem było tylko pole. co innego bloki w centrum, które trzeba bezwzględnie w przyszłości zburzyć.
Dziś "Uwaga" 19:45, TVN. Cały program ma traktować o naszym falowcu z tego co widziałem w reklamie.
Oglądałem reportaż na TVN ten budynek to jakiś koszmar a wpisanie tego budynku do rejestru zabytków ta jakiś absurd ciekawe czy ten architekt co sie wypowiadał z zachwytem na temat tego bloku chciałby zamieszkać w takich dziuplach:lol:
Falowiec jest najlepszym przykladem na budonictwo w czasach PRL. Dlatego powinien zostac wpisany na liste zabytkow.
Z każdej epoki warto zachować jakąś pamiątke po to, by upamiętnić historię...
^^ I żeby w przyszłości nie popełniać więcej błędów :yes:

Mam mieszane uczucia co do wpisywania Falowca na listę zabytków. O ile przed zniesieniem klas zabytków byłoby to do przełknięcia, to obecnie gdy jego wartość miała by być taka sama jak np. genialna katedra wrocławska, czy warszawska starówka która jest na liście UNSECO, to mam do tego mieszane uczucia.
Tu ewidentnie chodzi o wyłudzenie pieniędzy na "zabytek" Takich falowców w Gdańsku jest przecież więcej. Niedługo dojdziemy do kuriozum wpisująć całe osiedla PRL'owskie w poczet zabytów. Poprzewracało się we łbach co niektórym...
Tu ewidentnie chodzi o wyłudzenie pieniędzy na "zabytek" Takich falowców w Gdańsku jest przecież więcej. Niedługo dojdziemy do kuriozum wpisująć całe osiedla PRL'owskie w poczet zabytów. Poprzewracało się we łbach co niektórym...
Owszem, jeśli klarownie się czymś wyróżniają, to dlaczego nie? Nową Hutę również wyrzuciłbyś z rejestru?
Jeżeli już chcecie wy....burzać te wszystkie betonowe osiedla, to taki jeden budynek, pomnik, pamiątka mógłby zostać. Inna sprawa czy za x lat, ktoś będzie chciał w takim "czymś" mieszkać. I co miałby pusty stać, albo robić za melinę? To jst zupełnie inna sytuacja niż zabytki na starówce, gdzie mieszkać to luksus i duży prestiż. A, że akurat ten, a nie inne, co stoją obok to chyba naturalne, że ten, bo najdłuższy i sławny w PL i poniekąd też w Europie.
100% za. falowiec jest super i nie jest to tylko moja opinia ale także wielu moich znajomych z zagranicy, którzy mieli okazję Go zobaczyć
A chciałbyś zamieszkać w tej groteskowej karykaturze domu wielorodzinnego?
1 - 20 of 28 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.