SkyscraperCity Forum banner

GENT | TRACK: a contemporary city conversation

11017 Views 54 Replies 18 Participants Last post by  Puinkabouter

Vandaag is de aftrapdatum voor TRACK, binnen een uur geeft Termont het startschot.

Ook begon ik al te twijfelen of die ingestorte favela's nu zo bedoeld waren of niet :lol:

Sloppenwijk Track stort deels in

GENT - De denkbeeldige sloppenwijk die de Japanse kunstenaar Tadashi Kawamata in de verzonken zwaaikom van de Dampoort bouwde in het kader van de stadstentoonstelling Track, is voor een deel ingestort. Wellicht spelen de slechte weersomstandigheden een rol. Kawamata bouwde met dun lattenhout een favela in Gent. Smak-directeur en Track-organisator Philippe Van Cauteren denkt ook aan het slechte weer als oorzaak. ‘Kawamata is al teruggekeerd naar Parijs, waar hij woont, voor een zieke zoon. Ofwel laten we de sloppenwijk zoals ze is, mét het ingestorte deel, ofwel herstellen we de favela. Daar zullen we volgende week in overleg met de kunstenaar over beslissen', zegt Van Cauteren.

Kawamata is een grote naam in de kunstwereld, die overal ter wereld zijn broze constructies optrekt. In deze uithoek van Gent zoekt hij het verrassingseffect op. Omdat het oversteken van de rotonde levensgevaarlijk is, plaatste Track op de kop van de Hageland- en de Schoolkaai twee uitkijktorens van waar men de sloppenwijk goed kan zien.​


See less See more
2
1 - 20 of 55 Posts
Dingen die ik al gespot heb: Search and Destroy aan het Vleeshuis, een tekst op de blinde gevel van het UFO (zeer aangenaam om daar iets te zien verschijnen, maar ik begreep er zelf niets van), die hotelkamer aan de toren van het station (maar die is nog niet af? Of blijft dat zo?), en heel wat pijltjes
See less See more
Toren aan station is nog niet af denk ik, waren althans gisteren nog serieus veel dingen aan het doen.
Ook in de Overpoort zijn een paar blinde gevels aangepakt, graffitistijl :)See less See more
2
Ik vind het eerder 'vergroezelen' dan bijdragen aan een veilige sfeer.
Die graffiti in de Overpoort mag van mij nog lang blijven, dat geeft het direct een veel properder uitzicht.
Ah, dat is maar tijdelijk. Jammer :(
Mag gerust uitbreiden naar de hele straat!
Ik vind het ook bijzonder knappe graffiti voor een keer!
Het vergroezelende effect trekt wel aandacht. Ik vind de graffiti ook heel geslaagd.Een video geschoten tijdens de bouw van de favela-wijk in de zwaaikom aan de Dampoort.


En even later vond ik deze met wat random beelden ertussen, onder een schijf van David Byrne ;)

See less See more
Trackballon gescheurd door slechte weer


GENT - De heliumballon ‘The Castle of Vooruit', hét uithangbord van Track, wordt momenteel gerestaureerd in Engeland. Het kunstwerk raakte beschadigd door het slechte weer van de afgelopen weken.

De site van de Waalse Krook ziet er weer behoorlijk kaal uit. De gigantische Heliumballon ‘The Castle of Vooruit' die de site opfleurde in het kader van Track werd noodgedwongen neergehaald. ‘De naden van de ballon waren blijkbaar niet opgewassen tegen het slechte weer van de voorbije weken. Daardoor zaten er scheurtjes in de ballon. Hij liep langzaam leeg', zegt Eline Verbauwhede van Track. ‘We hebben hem neergehaald en naar Engeland getransporteerd. Daar wordt hij gerestaureerd door een gespecialiseerde firma.' Als alles goed gaat, hangt de ballon er in de loop van volgende week terug.

Ondertussen moeten de bezoekers het zonder hét uithangbord van Track stellen. ‘Natuurlijk is dat jammer. Maar de bezoekers hebben nog veel moois om te bekijken. Ze moeten dan maar eens terugkomen voor de ballon', lacht Verbauwhede. The Castle of Vooruit is een werk van Ahmet Öðüt, dat een zwevende rots voorstelt. Het werk verwijst naar een schilderij van Magritte: Le château de Pyrénées. Het geheimzinnige kasteeltje op de top heeft de kunstenaar vervangen door een replica van de Vooruit.​

Slachtoffer nummer 2!
See less See more
Slachtoffer nummer 2!
Als je het koperen kunstwerk dat binnen moet blijven en de onafgewerkte stunt bovenop GSP meerekent, zitten we aan 4.
Ook in de Overpoort zijn een paar blinde gevels aangepakt, graffitistijl :)
De graffiti is een initiatief van "De Gentse Tappers", de verzamelde cafébazen van de Overpoortstraat dus en het kunstcolectief "Street Art Belgium". Het initiatief heeft niks met Track te maken, de bedoeling is om de leegstaande panden wat aantrekkelijker te maken. Maar de timing is wel gekozen met Track in het achterhoofd.
See less See more
De graffiti is een initiatief van "De Gentse Tappers", de verzamelde cafébazen van de Overpoortstraat dus en het kunstcolectief "Street Art Belgium". Het initiatief heeft niks met Track te maken, de bedoeling is om de leegstaande panden wat aantrekkelijker te maken. Maar de timing is wel gekozen met Track in het achterhoofd.
Ah, dan gaat het misschien toch blijven? (fingers crossed)
Er mogen van mij nog een aantal gevels aangepakt worden, het maakt de Overpoort direct veel aantrekkelijker en properder. (niet dat ik er nu niet kom :cheers: )
See less See more
Maakt het ook heel wat authentieker. Zou volgens mij een fantastisch resultaat opleveren moest de meerderheid van de panden daar een originele gevel krijgen.
(Je zou het ook chaotisch kunnen noemen dan, maar dat stoort daar niet, vind ik)
^^ 't Is niet dat het daar nu niet al chaotisch is, uiteindelijk... Een tweede Werregarenstraatje, in't extra groot. Zou ik wel zien zitten :cheers:
De favelawijk in de zwaaikom aan de Dampoort is hersteld! Gelukkig maar :)
Enkele foto's van het bouwwerk rond de toren van Gent-Sint-Pieters a.k.a. Hotel Gent.
Er werd nog gewerkt daar toen ik de foto's nam op 17 mei

Meer foto's: http://nap0.wordpress.com/2012/05/1...mer-rond-toren-van-station-gent-sint-pieters/
See less See more
2
van DeMorgen.be:

'The Castle of Vooruit' in Gent beschoten door vandalen
De leeggelopen heliumballon 'The Castle of Vooruit' van Ahmet Ögüt, een van de publiekstrekkers van de openluchttentoonstelling Track in Gent, werd door vandalen beschoten. Dat blijkt uit het technische rapport van een Engelse firma, zo werd vernomen van de organisatie.

De heliumballon 'The Castle of Vooruit', die in de nabijheid van het Kunstencentrum Vooruit hangt, werd vorige week neergehaald om technische redenen. Er werd gedacht dat de naden niet bestand waren tegen het slechte weer en dat de ballon daarom leegliep, maar uit het technische rapport van de Engelse firma die het kunstwerk herstelde, blijkt dat er twee kogels en verschillende kogelgaten in het zeil gevonden werden.

"Uiteraard hebben we dat overgemaakt aan de politie die een onderzoek opstartte", aldus Eline Verbauwhede van het S.M.A.K. "De ballon is intussen hersteld. Hij wordt zondag gevuld en opgelaten, en zou er vanaf 's middags moeten hangen. Er zullen camera's geplaatst worden om het kunstwerk te bewaken."

Publiekssucces
Toch is Track niet enkel kommer en kwel. Het openingsweekend lokte 12.000 bezoekers en sindsdien kwamen al meer dan 20.000 mensen de openluchttentoonstelling bekijken.

Op Pinkstermaandag kunnen van 10 tot 18 uur met een 'Track-rittenkaart', naast alle open locaties van Track, ook het S.M.A.K., het MSK, het Huis van Alijn en de Sint-Pietersabdij bezocht worden. De andere Track-adressen, de locaties die van dinsdag tot zondag met een rittenkaart toegankelijk zijn, blijven maandag wel dicht.
See less See more
Deze middag eens een stukje gaan TRACKen. Mijn favorieten tot nu toe: De grafstenen in het citadelpark en de Bookyard in de tuin van St-Pieters abdij.
1 - 20 of 55 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top