Ik denk van wel. Het staat niet meteen zo in het samenwerkingsakkoord uit 1991. Daar staat wel dat uitbreidingswerken of nieuwe lijnen betaald worden door het gewest waarin ze liggen.^^ Onderhoud misschien wel, maar ik dacht dat de eigenaar veranderde op de gewestgrens ?
Toch is het broodnodig en interessant, voor zover men het op de juiste manier aanpakt.^^"een volledige inventaris van alle tramsporen in Vlaanderen...".
Dat moet een helse karwei zijn! Liggen er buiten Antwerpen, Gent en de Kust veel tramsporen in Vlaanderen?
Korenmarkt, Ferrerlaan en stationsbuurt zal wel niet, da's allemaal nog fonkelnieuw. Wel al de rest binnen de R40 waarschijnlijk. Dus de Rabotstraat, Burgstraat, Veerleplein, Koophandelsplein, Nederkouter en Kortrijksepoortstraat.
Het zal mij niet verwonderen als het in de Poperingestraat, de Gebroeders de Smetstraat of de Schouwingstraat/Heinakker ook nodig wordt.
Kaduke tramsporen in Kortrijksepoort worden vernieuwd
GENT - Een van de meest zorgwekkende stukken tramspoor in Gent wordt momenteel vernieuwd: twee stroken in de Kortrijksepoortstraat, op de drukke tramlijn 1.
De Lijn is begonnen met het vernieuwen van de tramsporen in de Kortrijksepoortstraat. Twee stukken spoor tussen de Veergrep en de R40 (Charles de Kerchovelaan) waren in zeer slechte staat en worden vervangen. De sporen worden vernieuwd en het asfalt, dat op bepaalde stukken grote gaten en barsten vertoonde, wordt vernieuwd.
Maandag- en dinsdagnacht is het asfalt uitgebroken en zijn nieuwe sporen gelegd. Dat gebeurde ’s nachts omdat de drukke tramlijn 1 dan niet moest worden onderbroken. “Tot 22 uur kan tram 1 blijven rijden, daarna wordt hij omgeleid”, klinkt het bij De Lijn. Tegen 2 maart moet de klus geklaard zijn.
Bewoners klagen over nachtlawaai en probeerden de politie in te schakelen. “Daar hebben we begrip voor. Maar het moet gewoon gebeuren”, zegt De Lijn. “We willen de bediening van de belangrijke lijn 1 zo lang mogelijk kunnen aanhouden. Daarom werken we ’s nachts. Omdat het een vrij smalle straat is wordt het lawaai van de werken wel nog versterkt. Het kan niet zonder enige hinder.”
PPS zou geen probleem mogen zijn, normale slijtage (bvb X jaar / Y passages) moet in het contract voorzien zijn. Anders wordt het als er zich problemen voordoen door de samenhang sporen/wegdek/ondergrond. Dan wordt het een discussie met drie of meer waarin de gebruiker, De Lijn, een zwakkere rol heeft. Het komt me voor de d-grootste problemen zich voordoen op sporen die onder de bevoegdheid van DL vallen, allen van het deel Antwerpen L.O. is het me niet duidelijk of die onder een PPS-constructie dan wel in eigen beheer aangelegd werden. Maar inderdaad zo een kadaster van de traminfrastructuur ( niet alleen sporen, ook pylonen, kabels...) is belangrijk. Ik durf niet denken dat zoiets niet bestaat.Toch is het broodnodig en interessant, voor zover men het op de juiste manier aanpakt.
Ik denk net dat het de bedoeling is om een juist beeld te krijgen van hoe oud sporen zijn, hoe frequent (hoeveel trams per uur) ze bereden worden en wanneer vervanging noodzakelijk zal zijn. Bijkomend, en niet onbelangrijk: wie eigenaar is. Met de recentste PPS projecten betaalt de overheid heel veel huur, maar het onderhoud en de vervanging komt is dan ook ten laste van de externe partner.
Misschien is net dat soort bestand hetgeen we hier al jaren missen en voor de nodige miserie kan zorgen, want niemand binnen De Lijn of de overheid zal luidop roepen dat binnen x tijd de sporen vervangen moeten worden. Wat er nu gebeurt, is gauw gauw herstellingen uitvoeren, of erger, zoals in Gent, een traject buiten dienst te stellen. Ik kan maar hopen dat dat bestand er snel komt en dat men er ook iets nuttigs mee doet. Vooral dat laatste dus.
focus1965
Hier doe je een inschattingsfout - zeer zelden bij jou, maar hier dus wel.^^ Dat is eigenlijk een basis proces van asset management.
Dat doen alle infra beheerders de laatste 10 jaar ook steeds beter. Of het nu gaat over glasvezel, rioleringen, waterleidingen of gasleidingen. Er is veel geld te besparen om de pro-actieve vervangingen net lang genoeg uit te stellen. Theoretisch ideaal is ze 1 dag voor dat ze stuk gaan vervangen. Wat wel haalbaar is om op basis van de soorten en ervaringscijfers beter te kunnen inschatten wanneer er iets vervangen moet worden. Nu zijn de investeringsprogramma's vaak op globale inschattingen gebaseerd (type: een hoofdwaterleiding moet om de 40 jaar vervangen worden). Dit zou moeten worden: een hoofdwaterleiding van type A kan wel 50 jaar mee, maar die van type A' zijn minder goed en kunnen maar 25 jaar mee.
Nu nog het asset management bij De Lijn introduceren. Hoe dan ook een werk van lange adem, omdat de historische data vaak niet aanwezig zijn.
Een zeer korte vertaling (eerste zin):Da diese Fahrzeuge nur noch aus 3 Wagensegmenten bestehen, verkehren in Bremen erstmals Gelenkwagen, die ein Wagensegment weniger als Drehgestelle haben, was den Verschleiß der Spurkränze entscheidend herabsetzt. Die beiden mittleren Drehgestelle befinden sich aber nicht genau unter den Gelenken, sondern unter dem mittleren Wagenkasten, ein Prinzip, das eine größere Wagenlänge bei gleicher Kurvengängigkeit ermöglicht und sich schon seit Jahrzehnten bei Hochflurzügen der Freiburger Straßenbahn (Typ Düwag GT8 Typ Freiburg) bewährt hat.
De slijtage aan de wielen resulteert onmiddellijk aan slijtage aan de sporen.Aangezien deze voertuigen uit slechts drie auto sectoren zijn actief in Bremen voor het eerst gelede wagens die een segment minder dan draaistellen, die aanzienlijk vermindert slijtage van het wiel flenzen.
Dank je voor het compliment.Hier doe je een inschattingsfout - zeer zelden bij jou, maar hier dus wel.
De investeringsstrategie is anders. Mijn voorbeeld van riolering was een voorbeeld van een simplele strategie om het uit te leggen. Voor ieder type van asset is er een andere strategie.De vergelijkingen met rioleringen en andere leidingen kan je totaal niet meer maken met tramsporen.
Ik had het al eerder over de lagevloertrams, die een veel grotere slijtage aan de sporen veroorzaken dan de vorige generatie trams. Heel wat trajecten werden aangelegd of gemoderniseerd toen er van lagevloertrams lang geen sprake was: denk maar aan Linkeroever.- En voor trams is het eigenlijk eenvoudiger, omdat je dan vrij nauwkeurig kan weten hoeveel en welke trams erover rijden. Op basis hiervan kan je voorspellingen maken wanneer er herstellingen nodig zijn en dit opnemen in de meerjaren investeringsprogramma's. Een belangrijk aspect zal de aanwezigheid zijn van bochten in het traject.
De draad gaat hier over Gent en laat dit nu net een oud, historisch tramnet zijn met heel wat bogen over quasi gans het net, op uitzondering van de recent (...) aangelegde uitlopers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat net daar (in Gent) men plots met een veel snellere slijtage van de sporen te kampen heeft: enerzijds zijn er al heel wat bogen, anderzijds heeft het trambedrijf afscheid genomen van haar P.C.C.'s... en rijden er dus nog quasi uitsluitend lagevloertrams rond.Inevitably, low floor trams with fixed bogies experience increased track wear and tear, while decreasing the speed at which a tram can drive through a curve (usually 4-15km/h in 20m radius curve). Some public transport authorities report that low-floor trams have 15% higher maintenance costs for the rolling stock, and 20% higher maintenance costs for the infrastructure on average.
Wat prentjes van ondertussen een week geleden, vrijdag 21-09-2018.3.
Op en rond de treinsporen gebeurt er niet veel meer... Maar nu is het wel gank rond de tramsporen op het Maria-Hendrikaplein. Alle tramlijnen van Gent maken gebruik van deze twee sporen en hun wissels - het is dus misschien wel het drukste stukje tramspoor van de stad.
De wissels, de wisselsturing en de sporen worden volledig vervangen.
Het is me niet duidelijk of daarna deze hele zone ook heraangelegd wordt naar ontwerp van Alain Marguerit. Het Maria-Hendrikaplein en de omliggende straten zijn al gedeeltelijk zo heraangelegd (thv. de noordwestelijke gevelrij) - al jàren zelfs. Deze kant kan het nog meer gebruiken, het is de drukste.
4.
5.
HLN - 3 augustusGrote werken in Burgstraat tot eind dit jaar
![]()
De versleten tramsporen en bijhorend kapotte wegdek in de Burgstraat en de Rabotstraat worden eindelijk aangepakt. Maandag starten de (voorbereidende) werken, en er wordt veel hinder verwacht. Voor kerst moeten de werken klaar zijn.
Voor wie geregeld de tram neemt is het geen verrassing dat de sporen in de Burgstraat dringend moeten worden aangepakt. In die straat wiebelt de tram gevaarlijk, omdat de sporen helemaal zijn uitgesleten en los liggen. Maandag starten de voorbereidende werken. Dan wordt een tijdelijke wissel geplaatst ter hoogte van de Rabotstraat. Vanaf vrijdag 9 augustus wordt tramlijn 1 onderbroken.
De sporen moeten er helemaal uit, want ook de fuderingen onder de sporen moet vernieuwd worden. Het wegdek wordt eveneens vernieuwd, van greppel tot greppel. De voetpaden blijven dus wel toegankelijk. En terwijl er dan toch gegraven wordt, worden meteen ook nutswerken uitgevoerd. De leidingen worden verdiept en Farys voert rioleringswerken uit. Dat alles verklaart waarom de werken meer dan 4 maanden zullen duren. De vooropgestelde einddatum is 12 december. Dat is kort voor kerst, een topperiode voor alle handelaars, en dus ook die in de Burgstraat. Iedereen hoopt dan ook dat de deadline wordt gehaald.
Vanaf volgende vrijdag zal Lijn 1 dus onderbroken zijn van de halte Korenmarkt tot de halte Rabotstraat. Reizigers kunnen die afstand te voet overbruggen en aan de andere kant van de werken opnieuw de tram nemen, of een omleiding volgen via tram 4 en verschillende buslijnen. Voor fietsers en automobilisten wordt een omleiding voorzien, voetgangers kunnen de Burgstraat wel nog gewoon gebruiken.
Alle info op de website van De Lijn