SkyscraperCity banner

161 - 171 of 171 Posts

·
Moderator
Joined
·
12,380 Posts
Discussion Starter #162
Die trolleybus had ook ondersteunende infrastructuur nodig. Die had nog aparte bovenleidingen en die kostten ook geld. Die in stand houden voor slechts één lijn en rollend materieel onderhouden dat je slechts op die ene lijn kan inzetten is niet efficiënt. Toch zeker als je er rekening mee houdt dat een trolleybus behalve die elektrische aandrijving in niks verschilt van een gewone bus: zelfde capaciteit, zelfde draaicirkels als een gewone gelede bus.

Laat ons niet vergeten: de belangrijkste meerwaarde van een tram is niet de elektrische aandrijving, het is het feit dat het door sporen binnen een bepaalde baan gehouden wordt en vooral dat je er simpelweg véél meer mensen mee kan vervoeren dan met een bus.
 

·
Registered
Joined
·
749 Posts
Ik ben het met je eens en begrijp de beslissingen van toen, tramnetwerk behouden en later die om de trolleybus af te voeren, zeker.
(off-topic) Aan de andere kant heeft bijvoorbeeld Saint-Etienne relatief recent gekozen om in zowel hun kleine tramnetwerk als in hun nog kleiner trolleynetwerk te investeren. Met de huidige kennis over batterijbussen begrijp ik dat ook. Deze bussen kunnen al rijdend op delen van hun traject opladen om lijndelen zonder (dure) bovenleiding ook te bedienen zonder lokale uitstoot. Daarbij hoeft niet noodzakelijk zoals bij "klassieke" batterijbussen stilstaand bijgeladen te worden.
Praag experimenteert hier ook mee, een stad waar nota bene al een tijdje geen trolleybusnetwerk meer was. Of hoe dat alles toch weer een beetje terugkomt. (einde off-topic)
 

·
Kempische Gentenaar
Joined
·
796 Posts

·
Registered
Joined
·
2,069 Posts
De opheffing van de trolleybus vond ik een domme beslissing. Het was in 2007 al mogelijk om met nieuwe trolleybussen gedeeltelijk zonder bovenleiding te rijden. Dat is niet alleen handig bij werkzaamheden, maar ook voor uitlopers van trolleybuslijnen. In Pilsen, in Tsjechië waren er toen al lijnen die een stuk zonder bovenleiding reden.

Men had dan bijvoorbeeld ook lijnen 38 en 39 met trolleybussen kunnen uitbaten.
 

·
Moderator
Joined
·
12,380 Posts
Discussion Starter #167
Maar behalve hun elektrische aandrijving hebben trolleybussen geen voordeel op gewone bussen (ze zijn niet groter, ze vervoeren niet meer mensen). Er staat tegenover dat je meer infrastructuur moet aanleggen en onderhouden.

Tenzij je echt een volledig netwerk maakt, heeft zo'n trolleybuslijn geen meerwaarde. De enige lijn die ooit een trolley was is ook gewoon te druk: daar moeten grotere voertuigen op. In principe zouden dat ook dubbelgelede trolleys kunnen zijn, maar dan heb je weer rollend materieel dat maar op 1 lijn dient. Bovendien zwenken die dingen uit en lijn 3 laat daar op sommige plaatsen zeer weinig ruimte voor.

Een tramlijn heeft dankzij de sporen geen last van dat uitzwenken. Het biedt een hogere capaciteit dan een gelede buslijn én omdat er al een bestaand tramnet is kan je het rollend materieel ook flexibel inzetten.
 

·
Registered
Joined
·
383 Posts
Heraanleg Jozef Vervaenestraat – Botermarkt – zone Moscou

Vanaf 1 maart 2021 starten De Lijn, de Stad Gent en FARYS met de wegenis- en rioleringswerken in Ledeberg. De werfzone zal zich in verschillende fases uitstrekken over de Botermarkt, de Hundelgemsesteenweg, de Ledebergstraat en de Jozef Vervaenestraat. We vernieuwen de straten en leggen ook een nieuw rioleringsstelsel aan. Verder worden de tramsporen vernieuwd, zodat de tram opnieuw tot de eindhalte Moscou kan rijden. Deze werken zullen in 4 fases verlopen, die elk ongeveer zo’n zes maanden duren.

Fase 1 start op maandag 1 maart.
In eerste instantie zal de aannemer een aantal sonderingen uitvoeren. Op basis van die gegevens kan hij studies uitvoeren en rekennota’s opstellen die hij later nodig heeft. De weken na de sonderingen kan er dus nog niet gewerkt worden. Vanaf maandag 19 april wordt de straat in zone 1 (gele zone op het kaartje) opgebroken en wordt centraal een nieuw rioleringssysteem voorzien.

Wanneer de rioleringswerken klaar zijn, worden de straat en de trambaan heraangelegd. Voor de trambaan werken we met doorgaand gewapend beton en er komt een trillingdempende opbouw voor de tramsporen. Tijdens fase 1 (vanaf 19 april) is de impact van de werken het grootst. In deze fase zijn de Botermarkt en de Hundelgemsesteenweg afgesloten. We streven ernaar om fase 1 eind augustus 2021 af te ronden. Na het beëindigen van fase 1

zijn de Botermarkt, Hundelgemsesteenweg en alle zijstraten (behalve de Jozef Vervaenestraat) terug volledig beschikbaar. De daaropvolgende fases beperken zich tot de Jozef Vervaenestraat.

Fase 2

In deze zone worden dezelfde werken uitgevoerd als in zone 1 (opbraak, nieuwe riolering, nieuwe trambaan, wegverharding en voetpaden). Fase 2 start in het najaar van 2021.

Fase 3

De werken in zone 3 starten in de loop van 2022 en volgen hetzelfde stramien.

In deze fase zijn er ook werken aan de eindhalte Moscou. De parking wordt uitgebreid en de haltes worden heraangelegd, zodat ze aangepast zijn aan de langere trams. Deze werken gebeuren door een aparte aannemer en zijn beperkt tot de eindhalte en de zone van de parking. De werken hebben geen impact op de Jozef Vervaenestraat of de Oefenpleinstraat.

Fase 4

In deze fase is er opnieuw een grote impact op het gemotoriseerd verkeer dat vanuit de zijstraten komt (Vervaenestraat, Oefenpleinstraat, Moscouviaduct, Papeleupark).

Impact op het openbaar vervoer:

  • Tram 4 blijft tijdens de werken rijden tot aan de eindhalte in de Ledebergstraat.
  • Tijdens de eerste fase rijden de bussen van/naar Merelbeke vanaf 19 april in omleiding.
  • Omdat in fase 1 de Botermarkt wordt aangepakt, kan pendelbus P4 Moscou vanaf 19 april niet volgens de huidige reisweg rijden. De aangepaste pendelbus 40 Zuid - Moscou - Flora bedient vanaf 19 april de wijken Moscou en Merelbeke Flora en houdt rekening met de werken die in deze periode uitgevoerd worden aan de Bergwijkbrug in Merelbeke.
Brochure werken
De Lijn
 

·
Moderator
Joined
·
12,380 Posts
Discussion Starter #169
Het is in november 2017 dat de tram plots niet meer van Ledebergplein naar Moscou kon sporen. Het zal in het beste geval terug mogelijk zijn in maart 2023. Een half decennium zowaar! Enfin, eerlijkheid gebiedt wel dat er, terecht, niet gekozen werd om snel even nieuwe sporen te leggen, maar het dan ineens goed te doen en het openbaar domein en de rioleringen aan te pakken.

Ik hoop maar dat hier voldoende lessen uit zijn getrokken voor de toekomst en dat dit soort heraanleggingen niet meer voorafgegaan moeten worden door jarenlange dienstonderbrekingen. Ik hou toch een beetje mijn hart vast voor de as Veldstraat-Kortrijksepoortstraat.
 

·
Registered
Joined
·
10,039 Posts
Ik weiger te geloven dat hetzelfde scenario zoals de Jozef Vervaenestraat te wachten staat voor de as Veldstraat/Kortrijksepoortstraat. De Jozef Vervaenestraat was een eindhalte en hier werden maar 3 haltes niet meer bedient de laatste 3,5 jaar. Het is bovendien een zone dat nog vrij snel toegankelijk is met lijn 2 en enkele buslijnen.

De Veldstraat/Kortrijksepoortstraat is een ware schande. Je loopt/fietst er op kasseien die zo slecht liggen dat het binnenkort kan opgenomen worden in het parcours van de Ronde van Vlaanderen en de voetpaden zijn al diverse keren opengebroken waardoor je daar ook vaak met loszittende delen zit.
Het beste scenario is een heraanleg van gevel tot gevel, zonder hoogteverschillen. Zoiets zoals de Sint-Niklaasstraat en dat mag je dan meteen doortrekken over de Nederkouter tot aan de Kortrijksepoortstraat. (Alle parkeerplaatsen schrappen aan de Nederkouter mag geen taboe zijn).
Waar het mogelijk is een boompje, bankje, ... en het wordt daar meteen al een heel stuk aantrekkelijker.
 

·
Moderator
Joined
·
12,380 Posts
Discussion Starter #171
Niet zo lang geleden werd er in de Studentenwijk-thread verwezen naar een concept van ontwerp voor het Verlorenkostkruispunt - de stad zocht input van fietsers over dat concept. Het toont dat ze wel degelijk bezig zijn met dat ontwerp, en ik kan er maar van uitgaan dat dat gebeurt in overleg met Farys en De Lijn.

Maar elke keer het eens een uur geregen heeft zijn er stukken trambaan die onder water staan. Als de tram wat snelheid pakt in de Nederkouter zie je die alle kanten uit wiebelen. Het voelt soms alsof het daar morgen ineens kan gedaan zijn. Er zijn op die as daarom trouwens wel al noodherstellingen uitgevoerd, niet zo lang geleden in de bocht van de Kortrijksepoortstraat.
 
161 - 171 of 171 Posts
Top