SkyscraperCity banner

41 - 60 of 77 Posts

·
Registered
Joined
·
5,234 Posts
^^

Ik heb eerder foto's gepost van die afscheidsrit met PCC1. Toen werd me officieus verteld dat het inderdaad de bedoeling is om de gerenoveerde PCC's af te voeren als de volgende reeks nieuwe trams volledig afgeleverd zal zijn.
In mensentaal: inderdaad in een horizon van +/- 3 jaar.
Overigens kunnen de lange Albatrossen maar op lijn 1 rijden: wie het eindpunt 'Moscou' ziet, weet meteen waarom.

focus1965
 

·
Registered
Joined
·
908 Posts
^^

Ik heb eerder foto's gepost van die afscheidsrit met PCC1. Toen werd me officieus verteld dat het inderdaad de bedoeling is om de gerenoveerde PCC's af te voeren als de volgende reeks nieuwe trams volledig afgeleverd zal zijn.
In mensentaal: inderdaad in een horizon van +/- 3 jaar.
Overigens kunnen de lange Albatrossen maar op lijn 1 rijden: wie het eindpunt 'Moscou' ziet, weet meteen waarom.

focus1965
Die perrons zijn niet lang genoeg zeker?
 

·
Moderator
Joined
·
12,380 Posts
Het eindpunt Moscou is inderdaad heel krap, maar de terminussen op het UZ, in Zwijnaarde, in Melle en onder het viaduct van Gentbrugge lijken me toch wel allemaal groot genoeg. Niet dat ik denk dat de huidige lijnen 2 en 4 het speciaal nodig hebben. De toekomstige lijn 7, daarentegen, waarschijnlijk wel.
 

·
Registered
Joined
·
5,234 Posts
@ Apestaart

idd.Het perron, waar de PCC staat, kan wellicht verlengd worden. Het ander niet: achteraan in beeld zit men tegen de spoorlijn en vooraan past de Hermelijn net op die plek om de wissel nog vrij te houden.

focus1965
 

·
Moderator
Joined
·
12,380 Posts
De 'baai' waarin die PCC staat is langer dan die waar de Hermelijn in staat. Je hoeft in ieder geval geen PCC's te houden gewoon om de 4 te kunnen laten rijden. Tram 4 wordt trouwens nu al praktisch uitsluitend met Hermelijnen bediend. De laatste PCC's rijden tegenwoordig vooral op de zwaar gedegradeerde lijn 2.
 

·
Registered
Joined
·
1,780 Posts
^^Ik neem aan dat daar terug meer HermeLijnen op gaan komen als lijn 21 Zwijnaarde gaat bedienen?

Toevallig was ik woensdag trouwens in Gent en zag ik 's avonds een HermeLijn op lijn 22. Worden in Gent de meeste avondritten eigenlijk met lagevloer gereden (gezien dat in Antwerpen niet het geval is)?
 

·
Registered
Joined
·
10,039 Posts
Bouw van groot nieuw depot voor De Lijn in Gent eindelijk uit het slopGent - De bouw van een groot nieuw bus- en tramdepot aan de Nieuwevaart in Gent, de stelplaats Wissenhage, komt na jaren van stilstand opnieuw op gang. Een nieuwe bouwvergunning is aangevraagd. De Lijn zegt in 2020 te willen verhuizen naar de nieuwe stelplaats.

Stelplaats Wat? De naam Wissenhage doet bij weinig Gentenaars een belletje rinkelen. Maar over een jaar of vijf zal het aan het einde van de dag als eindbestemming op bijna alle trams staan. Wissenhage is de naam van een groot nieuw depot dat De Lijn wil bouwen in de Wondelgemse Meersen, een industriegebied in ontwikkeling naast de Nieuwevaart.

De Lijn wil er 78 lange trams en 96 bussen kunnen parkeren, plus een groot parkeergebouw neerzetten voor nog eens 55 bussen en 340 auto’s. De huidige stelplaatsen in Gentbrugge en aan de Dendermondsesteenweg zijn veel te klein. Op de nieuwe stelplaats zijn ook werkplaatsen en wasstraten voorzien.

"Op de nieuwe stelplaats dient er opstelruimte te zijn voor 96 gelede en 55 standaard bussen", staat in de opdracht voor de bouw. "Het plan voorziet ook een opstelcapaciteit voor 78 gelede trams: 54 van het type Hermelijn van 30m lengte, en 24 trams van het type van 42m lengte. Dit vertegenwoordigt ongeveer tweederde van de totale hoeveelheid trams... De nieuwe stelplaats moet ontworpen worden voor een levensduur van minstens 50 jaar."

Werkloos
Het dossier van Wissenhage ligt al meer dan tien jaar op de plank, maar de laatste jaren was het er muisstil rond. De trambrug over het water staat er al meer dan vijf jaar werkloos bij. Nu beweegt het dossier opnieuw. “De nieuwe bouwaanvraag is ingediend”, zegt Isabelle Colbrandt van De Lijn. “Tegen 2020 willen we verhuizen van Gentbrugge naar Wissenhage.”

De Lijn gaat de stelplaats en de gebouwen met een private partner bouwen, in een zogenaamde PPS-constructie. “We rekenen op twee jaar voorbereiding. In het voorjaar van 2018 willen we beginnen bouwen.” En waarom sleept het dossier al zo lang aan? “Het verwerven van de terreinen was veel complex dan gedacht, waardoor we opnieuw van nul zijn moeten beginnen. Maar ondertussen zijn alle gronden van ons en kunnen we opnieuw een bouwaanvraag indienen.”
Het Nieuwsblad - 12 februari
 

·
Registered
Joined
·
1,780 Posts
Het laatste nieuws ivm Wissenhage:

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-gent/stelplaats-niet-open-in-2008-of-2013-wel-in-2022-a3093499/

GENT 01/03/2017 - 07u50

TRAMBRUG NAAR WONDELGEMSE MEERSEN 12 JAAR NA AANLEG IN GEBRUIK
Stelplaats niet open in 2008 of 2013, wel in 2022

De nieuwe stelplaats voor De Lijn in de Wondelgemse Meersen, waar al sinds 2001 over gesproken wordt, zal in 2022 in gebruik genomen worden. De trambrug naar de site ligt er al sinds 2010, maar voor de rest is er nog geen steen verlegd.

Wat juist de problemen waren met het gebied in de Wondelgemse Meersen is nooit helemaal duidelijk geweest. Het bleek moeilijker dan verwacht om de grond te verwerven en plots werd dan gesproken over een PPS-constructie (publiek-private samenwerking), waardoor het hele dossier terug van nul moest starten. Maar voor stelplaats Wissenhage die in 2008 zou opengaan, en daarna in 2013 en 2015, is er vandaag nog geen steen verlegd. "Maar eind dit jaar starten we de aanbestedingsprocedure, waardoor de bouw in 2018 kan starten, en Wissenhage in 2022 open kan", belooft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

De vertraging heeft intussen wel tot gevolg dat tramlijn 22 in Gentbrugge wordt afgeschaft (zie kader). Want de huidige stelplaatsen van De Lijn barsten zodanig uit hun voegen dat de sporen van tram 22 gebruikt zullen worden als extra stelplaats. Dat moet wel: voor de 16 nieuwe albatrostrams, elk 43 meter lang, is er anders gewoon geen plaats.

Wissenhage wordt 39.000 vierkante meter groot, en zal verschillende gebouwen hebben. Er zal ruimte zijn om 78 trams en 151 bussen te stallen. Er komt ook een parking voor 340 auto's, en enkele werkplaatsen, waaronder ook een carwash voor bussen. Het wordt daarmee de grootste stelplaats van Vlaanderen.

Renovatie voor gebruik

Bereikbaar was het terrein in de Wondelgemse Meersen al enkele jaren. Ondertussen ligt de trambrug over de Gasmeterlaan en de Nieuwevaart er al sinds 2010 afgewerkt, maar vooral ongebruikt bij. Het bouwwerk werd 'Gaardeniersbrug' gedoopt en heeft 7,17 miljoen euro gekost. Er hangt ook een fietsbrug aan die wel gebruikt wordt, maar de trambrug zelf zal minstens 12 jaar oud zijn eer er ooit een tram over rijdt. Misschien dringt zich dan al een renovatie op.​
 

·
Registered
Joined
·
10,039 Posts
De Lijn heeft de milieuvergunning (AA+) voor stelplaats Wissenhage in Wondelgem op zak. Het kan dus weer vooruit nu. Er is blijkbaar ook een onderzoek gebeurd naar de invloed van de hoogspanning boven het terrein, er zou geen hinder zijn op vlak van gezondheid bij het personeel.
 

·
Kempische Gentenaar
Joined
·
796 Posts
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180307_03395524
De Lijn moet nog vier jaar wachten op nieuwe stelplaats in Gent

GENT - Ten vroegste eind 2022 of begin 2023 zal De Lijn in Gent een nieuwe stelplaats voor trams en bussen in de Wondelgemse Meersen in gebruik nemen. Dat is twee jaar later dan oorspronkelijk gepland, bevestigt De Lijn.

De bouw van de zogenaamde ‘stelplaats Wissenhage’, ligt al vijftien jaar op de plank. De huidige stelplaatsen in Gentbrugge en aan de Dendermondsesteenweg barsten uit hun voegen. Maar De Lijn heeft nog steeds niet alle gronden in handen.

Pas eind vorig jaar kon worden gestart met de zoektocht naar een private partner die de stelplaats gaat bouwen. “Die procedure kan twee jaar lopen”, zegt De Lijn. Dat komt overeen met informatie die CD&V-volksvertegenwoordiger Jos De Meyer opvroeg in het Vlaams parlement. Daaruit blijkt dat de start van de bouw van de nieuwe stelplaats momenteel gepland staat “eind 2019”.

De Lijn wil er 78 lange trams en 96 bussen kunnen parkeren, plus een groot parkeergebouw neerzetten voor nog eens 55 bussen en 340 auto’s. De kostprijs van het totale project, inclusief studies, bouw en inrichting van het terrein, bedraagt ongeveer 100 miljoen euro.
 

·
Registered
Joined
·
10,039 Posts
Na 19 jaar: dan toch groen licht voor tram- en busstelplaatsEn plots kan het wel. Na maar liefst 19 jaar wachten staat het licht op groen voor de stelplaats Wissenhage van De Lijn. De stelplaats heeft een prijskaartje van 111 miljoen euro en moet klaar zijn in 2023.

De problemen met het viaduct van Gentbrugge hebben één van de oude problemen van De Lijn nog eens extra pijnlijk duidelijk gemaakt. De trams en bussen staan al jaren onder dat viaduct als tijdelijke oplossing tot de realisatie van de stelplaats Wissenhage op braakliggende terreinen in Wondelgem. De Lijn en de stad wachten al sinds 1999 maar steeds kwam er wel iets tussen. Onlangs maakte schepen Filip Watteeuw zich nog kwaad toen het er naar uit zag dat die termijn nog zou oplopen, maar er bewoog weinig. Het incident met de brokstukken heeft dan toch voor een doorbraak gezorgd. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) maakte het nieuws vandaag bekend.

De stelplaatsen van De Lijn in Gentbrugge en Destelbergen barstten al uit hun voegen. De nieuwe Albatrostrams van 43 meter zijn zelfs te lang om goed gestald te worden. En met alle bijkomende trams, bussen en trambussen wordt de nood aan een nieuwe stelplaats nog acuter. Doe daar nog eens de problemen met het viaduct bij en het is snel duidelijk dat de nood zeer hoog is.

Op het terrein van 14 hectare zal plaats zijn voor 78 lange trams en 151 bussen. Er komt ook een parkeergebouw, onderhoudswerkplaatsen, magazijnen, was- en tankstraten voor de bussen en trams, burelen voor het administratief personeel en opleidingslokalen voor de chauffeurs. “Gent krijgt de grootste stelplaats van Vlaanderen”, zegt Weyts. “Zo kunnen we beter zorg dragen voor het rollend materieel en de dienstverlening verbeteren voor de reizigers”. Een private partner zal de stelplaats ontwerpen, bouwen en gedurende 25 jaar onderhouden.

Opvallend. Aan het Rabot werd al in 2010 een trambrug gebouwd met het ook op de stelplaats. Als de eerste tram daadwerkelijk in 2023 tot aan Wissenhage rijdt, zal de brug dertien jaar gewacht hebben.

Intussen is beslist dat de bussen en trams die onder het viaduct stonden gestald zullen worden op vier plaatsen. Enerzijds de trolleyloods van De Lijn in Gentbrugge, de Oefenpleinstraat, een helihaven langs de E17 en de huidige stalplaats langs de Brusselsesteenweg.
HLN - 21 december
 

·
Registered
Joined
·
10,039 Posts
Ik heb vandaag wat foto's gemaakt van de bouwlocatie waar De Lijn haar grootste stelplaats van Vlaanderen zal bouwen. De steplaats krijgt de naam 'Wissenhage'.
Trams en bussen die nu nog geparkeerd staan langs de Brusselsesteenweg in Gentbrugge zullen dus over 4 jaar naar Wondelgem verhuizen.


De trambrug ligt er intussen al 9 jaar. In die 9 jaar is ze nog geen enkele keer gebruikt.
In de achtergrond zie je de 'Tondeliersite' in de Rabotwijk.
Eind volgend jaar zal gestart worden met de bouw van de grootste stelplaats van Vlaanderen.
Volgens de recentste plannen komt -rechts op de foto- de stelplaats voor de trams in combinatie met de wasstraat.
Achter de hoogspanningsmast komt een 'utility gebouw'
Deze foto werd genomen vanaf de Buitensingel. In de voorgrond zie je spoorlijn 58, de treinverbinding tussen Eeklo en Gent Dampoort.
Als de invulling van het terrein nog steeds klopt, dan krijgen we een busstelplaats met een parkeerterrein op het dak. Rechts (net buiten de foto) komt de was- en tankinstallatie voor de bussen.


(Note voor wie de foto's wil: Sla ze best lokaal op. Mijn Flickr-account staat bijna vol en ik kan niet garanderen dat ze voor de eeuwigheid hier zichtbaar zullen blijven. Ik probeer ze sowieso te laten staan tot bij oplevering van de stelplaats)
 
41 - 60 of 77 Posts
Top