SkyscraperCity banner

61 - 77 of 77 Posts

·
Registered
Joined
·
10,033 Posts
Ik dacht ergens opgevangen te hebben dat de kantoren daar wel zullen blijven en dat het directiegebouw van De Lijn Oost-Vlaanderen nog steeds langs de Brusselsesteenweg gevestigd zal zijn.
Misschien dat er wel een deel van het terrein (Brusselsesteenweg) verkaveld zal worden?

Wissenhage is vooral een stelplaats om de voertuigen te parkeren omdat de stelplaats in Gentbrugge VEEL te klein en te verouderd geworden is. Je moet ook weten dat die bussen daar overal geparkeerd staan tot zelfs langs de E17 en de helihaven.
In Wissenhage komen een aantal kantoren.
 

·
Registered
Joined
·
1,780 Posts
Is Wissenhage groot genoeg om alle Gentse trams + werkwagens + ijzeltrams + toekomstig rollend materieel voor lijnen 7 & 3 op te vangen? Indien niet, denk ik dat men Gentbrugge best nog wel even zal open houden, ook al zullen er minder trams gesteld staan.

Bovendien ligt Gentbrugge aan de andere kant van het net (tov Wissenhage), wat handig is om het aantal in/uitrijkilometers te beperken. Als de trams die moeten uitrukken op lijn 2 helemaal uit Wissenhage moeten komen, moeten die toch heel wat kilometers doen, lijkt me.

Edit: Ik heb zelf even de berekening gemaakt. 78 trams van 45m komt overeen met 3510 meter opstelruimte. Het huidige trambestand (41 HermeLijnen, 26 Albatrossen en 4 PCC's) komt overeen met 2460 meter.

Trams 3 en 7 zullen zo'n 15,2 kilometer lijnlengte (niet aslengte) aan het huidige net (38,3km) toevoegen, wat overeenkomt met een uitbreiding van 40%. Als we dit vermenigvuldigen met het huidige trambestand komen we op 3444 meter. Hier is echter de verlenging langs Dok-Noord/Dok-Zuid van lijn 4 niet mee in begrepen.

Conclusie: het kan nét, maar verdere uitbreidingen zullen toch ook de bouw van een tweede stelplaats vergen.
 
  • Like
Reactions: Puinkabouter

·
Registered
Joined
·
2,251 Posts
Ookal sleepte Wissenhage enorm aan, een tweede stelplaats zie ik sneller gerealiseerd worden dan tram 3, 7 en die aan Dok Noord samen.
 

·
Registered
Joined
·
2,053 Posts
Voor Gent zijn 18 CAF-trams voorzien die dan dienen voor het uitbreiden van het tramnet. Dat betekent dat er op termijn 85 gelede trams zijn, maar de meesten zullen maar 31 meter zijn.
Daarnaast heb je nog meer dan 10 PCC's in een opslagloods. Die zullen daar toch niet eeuwig blijven staan, gezien de loods niet van De Lijn is?
 

·
Registered
Joined
·
5,234 Posts
Voor Gent zijn 18 CAF-trams voorzien die dan dienen voor het uitbreiden van het tramnet. Dat betekent dat er op termijn 85 gelede trams zijn, maar de meesten zullen maar 31 meter zijn.
Daarnaast heb je nog meer dan 10 PCC's in een opslagloods. Die zullen daar toch niet eeuwig blijven staan, gezien de loods niet van De Lijn is?
Die 16 (nu: 10) p.c.c.'s dienen als 'koude' reserve, in afwachting van de CAF trams.

* 6 zijn naar Antwerpen gegaan, voor lijn 12.
* mocht er iets serieus mislopen in Antwerpen (bv. onherstelbaar defect), dan kan er uit Gent een andere tram komen.
* Mochten ze in Gent ooit een zwaar (tram/tram) ongeval hebben en een tekort hebben, dan hebben ze effectief p.c.c.'s om zich (tijdelijk) te verhelpen.
* idem mocht er iets (met een Gentse hermelijn) aan de kust gebeuren...

Enzovoort. Je kan genoeg redenen bedenken waarom deze rijvaardige trams bewaard blijven, in afwachting van de CAF trams. Als daar genoeg van zullen zijn, dan kunnen de p.c.c.'s afgevoerd worden.

focus1965
 

·
Registered
Joined
·
10,033 Posts
We zullen misschien eind dit jaar meer weten? De offertes moeten vóór 10 juli binnen zijn bij De Lijn. Dan zal De Lijn beslissen wie het wordt en misschien krijgen we daarna wel de plannen te zien.
 

·
Registered
Joined
·
10,033 Posts
Ik zag maandag en dinsdag leven op het terrein. Aclagro heeft daar een stuk groen ontruimd (wat bomen en struiken gerooid) om machines te plaatsen.
Geen idee of dat in het kader van de stelplaats is of dat dit voor een naburig project is?
 

·
Registered
Joined
·
10,033 Posts
Het oefen- en examenterrein langs de Buitensingel/Hurstweg wordt voor korte tijd uitgesteld. De Lijn heeft er mee ingestemd dat het Romakamp er een half jaar langer mag blijven.
(Dit is nog niet de stelplaats Wissenhage. Het gaat hier louter om een oefenterrein en een examencentrum)


Stad wil Romakamp nog half jaar langer aan Wiedauwkaai houden: “Maar daarna worden alle illegale barakken in Gent ontruimd”Gent - De Stad wil de caravanbewoners van het Romakamp nabij de Wiedauwkaai nog een half jaar langer op de site houden. Ze heeft daarvoor uitstel gevraagd aan De Lijn, de eigenaar van het terrein. In tussentijd zoekt ze naar een nieuwe opvanglocatie voor alle clandestiene caravanbewoners in Gent. “Tegen eind februari worden alle illegale kampementen ontruimd”, zegt burgemeester Mathias De Clercq.

Het is bijna een jaar geleden dat toenmalig burgemeester Daniël Termont (SP.A) besliste om betonblokken te leggen rond een Romakamp op de Galvestonsite aan de Hurstweg, vlakbij de Wiedauwkaai. Termont wilde verhinderen dat het kamp zou aangroeien en tegelijk de bewoners een kans geven zich onder begeleiding te integreren in de maatschappij.

Het project loopt in september af omdat eigenaar De Lijn een nieuwe rijschool wil bouwen op de site. Maar de Stad heeft zes maanden uitstel gevraagd, tot februari. Dat maakte ze vrijdagochtend, vlak voor de Gentse Feesten, in het stadhuis bekend. “Dat geeft ons de tijd om een nieuwe locatie te zoeken”, zegt burgemeester Mathias De Clercq, geflankeerd door bijna het voltallige schepencollege. “Niet alleen voor de mensen aan de Hurstweg, maar voor alle bewoners van kampementen in Gent. We gaan dat niet meer tolereren.”

Vrijwillige terugkeer
De Stad werkt aan een centrale opvang met verplichte begeleiding voor alle intra-Europese migranten die clandestien in mobiele woonwagens of barakken wonen. Dat kan in een gebouw zijn, of op een site met wooncontainers. Samen met externe partners zal er de klok rond bed, bad, brood en begeleiding worden voorzien.

Bewoners krijgen de keuze: meewerken ofwel vrijwillig terugkeren naar hun thuisland. “We gaan voor een humane totaaloplossing”, aldus burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). “Van zodra de nieuwe opvang operationeel is, zullen alle caravankampen in Gent worden ontruimd. Zulke kampementen zijn Gent onwaardig en zullen we niet meer tolereren.”

Volgens de Stad wonen momenteel zo’n 170 mensen, waaronder 40 kinderen, in caravankampen of barakken verspreid over Gent (in de Aziëstraat bijvoorbeeld). Op de nieuwe site zullen ze worden begeleid naar een woonst, onderwijs en werk. “Duiken er toch nieuwe kampen op dan zullen we daartegen optreden”, aldus De Clercq. “Zij worden niet in het project opgenomen.”

Het project loopt drie jaar. Hoeveel geld het zal kosten, is nog onduidelijk. Het nieuwe initiatief komt bovenop de maatregelen die in het bestuursakkoord staan.
Het Nieuwsblad - 19 juli
 

·
Registered
Joined
·
10,033 Posts
De Lijn steekt plannen oefenterrein in koelkastDe Lijn steekt haar plannen voor de bouw van een oefenterrein in de Hurstweg, waar nu nog een groep Oost-Europeanen in caravans woont, in de koelkast.
Het Nieuwsblad - 17 februari 2020
 

·
Registered
Joined
·
10,033 Posts
Het ligt aan het feit dat het overheidsopdrachten zijn zeker? NMBS moet wachten op geld en goedkeuring en bij De Lijn zal dat niet anders zijn.

Vooraleer de papiermallemolen voorbij 6 directeurs geraakt is en iedereen zijn/haar zegje gedaan heeft, zijn ze 5 jaar verder. Dan is er ondertussen een nieuwe regering met voogdijminister die ook nog eens het plan gaat bekijken en aanpassen. Ondertussen is de inflatie gestegen en kosten materialen en werkuren weer 10% meer waardoor je de hele financiële rompslomp er ook weer bij moet nemen. En zo blijf je bezig.


In de privé is dat anders. Daar zijn 2 of 3 directeurs die er even over onderhandelen en een beslissing nemen. Handtekening er onder en klaar.
 

·
Registered
Joined
·
10,033 Posts
Als privépersoon bel je een aannemer op en van zodra je een bouwvergunning op zak hebt kun je beginnen. Afhankelijk van gemeente per gemeente verschilt die timing, in Gent duurt dat ong. een goeie 6 weken.


In een overheidsbedrijf werkt dat even anders. Daar moet je verplicht met een openbare aanbesteding werken want elke aannemer moet de kans krijgen om in te tekenen. Zo'n periode kan 3 maanden duren tot zelfs een half jaar. Dan spreken we nog niet over de verschillende aannemers die elk hun eigen 'ambacht' uitvoeren. (Een ruwbouwaannemer is nog net iets anders dan een loodgieter of elektricien). Dat daar zeer veel tijd over gaat is normaal bij dergelijke projecten maar meer dan 20 jaar wachten is gewoon uitzonderlijk lang!


Maar nogmaals, het is niet alleen bij De Lijn. NMBS doet er ook heel lang over en bij wegenwerken kan het ook decennia aanslepen voor er iets beweegt.
 

·
Registered
Joined
·
78 Posts
Momenteel loopt de aanbesteding voor de laadinfrastructuur voor de E-bussen.
men is bezig achter de schermen. Zowel Gentbrugge als Destelbergen blijven open.
 

·
Registered
Joined
·
10,033 Posts
Nog maar eens vertraging voor tramstelplaats Wissenhage: opening in 2025Pas in 2025 zal tramstelplaats Wissenhage in Wondelgem in gebruik genomen worden. Dat antwoordt Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) op een vraag van Vincent Van Peteghem (CD&V). Daarmee lopen de plannen zo’n anderhalf jaar vertraging op.

Wissenhage is een lang aanslepend verhaal. Getuige daarvan de trambrug die nu al tien jaar klaar ligt aan de Nieuwe Vaart. Het zal nu zeker nog eens vijf jaar duren vooraleer de eerste tram er over de zogenaamde Gaardeniersbrug rijdt. Omdat er ondertussen zwaardere Albatrostrams in gebruik zijn genomen moet die brug eerst nog eens getest worden of ze voldoende gewicht aankan en of de waterdichte laag nog waterdicht is.


“Gelet op de complexiteit van het dossier is het essentieel dat de kandidaten over voldoende tijd kunnen beschikken zodat zij een gedetailleerde en sluitende offerte kunnen indienen. Contractsluiting is daarom gepland in het najaar van 2021”, zegt minister Peeters. “De effectieve start van de werken wordt momenteel gepland voor midden 2022. De werken duren 30 maanden. De geplande indienstneming is bijgevolg momenteel voorzien in 2025”, klinkt het. Eerder werd 2023 vooropgesteld. Deze week schoof dat nog op naar 2024 en nu blijkt het zelfs al 2025 te zijn.
Bron: HLN - 16 juli 2020
 
61 - 77 of 77 Posts
Top