Stad wil Romakamp nog half jaar langer aan Wiedauwkaai houden: “Maar daarna worden alle illegale barakken in Gent ontruimd”
Gent - De Stad wil de caravanbewoners van het Romakamp nabij de Wiedauwkaai nog een half jaar langer op de site houden. Ze heeft daarvoor uitstel gevraagd aan De Lijn, de eigenaar van het terrein. In tussentijd zoekt ze naar een nieuwe opvanglocatie voor alle clandestiene caravanbewoners in Gent. “Tegen eind februari worden alle illegale kampementen ontruimd”, zegt burgemeester Mathias De Clercq.
Het is bijna een jaar geleden dat toenmalig burgemeester Daniël Termont (SP.A) besliste om betonblokken te leggen rond een Romakamp op de Galvestonsite aan de Hurstweg, vlakbij de Wiedauwkaai. Termont wilde verhinderen dat het kamp zou aangroeien en tegelijk de bewoners een kans geven zich onder begeleiding te integreren in de maatschappij.
Het project loopt in september af omdat eigenaar De Lijn een nieuwe rijschool wil bouwen op de site. Maar de Stad heeft zes maanden uitstel gevraagd, tot februari. Dat maakte ze vrijdagochtend, vlak voor de Gentse Feesten, in het stadhuis bekend. “Dat geeft ons de tijd om een nieuwe locatie te zoeken”, zegt burgemeester Mathias De Clercq, geflankeerd door bijna het voltallige schepencollege. “Niet alleen voor de mensen aan de Hurstweg, maar voor alle bewoners van kampementen in Gent. We gaan dat niet meer tolereren.”
Vrijwillige terugkeer
De Stad werkt aan een centrale opvang met verplichte begeleiding voor alle intra-Europese migranten die clandestien in mobiele woonwagens of barakken wonen. Dat kan in een gebouw zijn, of op een site met wooncontainers. Samen met externe partners zal er de klok rond bed, bad, brood en begeleiding worden voorzien.
Bewoners krijgen de keuze: meewerken ofwel vrijwillig terugkeren naar hun thuisland. “We gaan voor een humane totaaloplossing”, aldus burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). “Van zodra de nieuwe opvang operationeel is, zullen alle caravankampen in Gent worden ontruimd. Zulke kampementen zijn Gent onwaardig en zullen we niet meer tolereren.”
Volgens de Stad wonen momenteel zo’n 170 mensen, waaronder 40 kinderen, in caravankampen of barakken verspreid over Gent (in de Aziëstraat bijvoorbeeld). Op de nieuwe site zullen ze worden begeleid naar een woonst, onderwijs en werk. “Duiken er toch nieuwe kampen op dan zullen we daartegen optreden”, aldus De Clercq. “Zij worden niet in het project opgenomen.”
Het project loopt drie jaar. Hoeveel geld het zal kosten, is nog onduidelijk. Het nieuwe initiatief komt bovenop de maatregelen die in het bestuursakkoord staan.