SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 436 Posts

·
Registered
Joined
·
6,362 Posts


Omschrijving:

Muide-Meulestede-Afrikalaan is een maritieme wijk net ten noorden en oosten van het stadscentrum. De wijk bestaat een schiereiland met Meulestede in het noorden en Muide in het zuiden, en een wat grijze stadszone omheen de Afrikalaan in het oosten. De wijk wordt begrensd door het Handelsdok en het kanaal Gent-Terneuzen in het westen, loopt in het noorden uit op een punt, en is in het oosten begrensd door de spoorlijn Gent-Eeklo. In het zuiden reikt de wijk tot net aan de zwaaikom van de Dampoort.

De wijk wordt over de hele lengte ontsloten door buslijn 6. Tram 4 raakt net niet aan de wijk, maar komt dichtbij de grens met de wijk Tolhuis, in de Voormuide. In de wijk Muide lag ooit een treinhalte, maar die is buiten dienst. Belangrijke wegen zijn de Meulestedesteenweg die de ruggengraat vormt van Muide-Meulestede, en de New Orleansstraat, die een van de belangrijkste (schaarse) verbindingswegen is tussen de oost- en westoeverkant van de haven. De wijk Afrikalaan bestaat vooral uit losse sprieten bewoning en veel oude bedrijfsactiviteit rondom de N424 (Afrikalaan) en de parallel gelegen Koopvaardijlaan. Op de middellange termijn zou de Afrikalaan geïncorporeerd worden in de R40, na de bouw van een brug over het Handelsdok. Momenteel is de wijk met 1 fiets- en wandelbrug over het Handelsdok rechtstreeks verbonden met het stadscentrum.

Grote bovenlokale aantrekkingspolen heeft de wijk vooralsnog niet, maar dat verandert wellicht na de voltooiing van het project Oude Dokken, dat een totale transformatie van de wijk Afrikalaan voor ogen staat. Er zijn echter wel enkele belangrijke baanwinkels langs de Afrikalaan en een beetje verder, net als een populaire nachtclub (Culture Club).
Een handvol cijfers:

 • Inwonertal: 5.909
 • Oppervlakte: 1,51 km²
 • Gemiddelde bevolkingsdichtheid: 3.917 inw./km²
 • Bebouwingsgraad: 23,3%
 • Aandeel bevolking Etnisch-Culturele Minderheid: 2.364 (39,5%)
 • Aantal kotstudenten: 36 (1 studenten per 100 inwoners)
 • Aantal huishoudens: 2.526 (2,34 pers./huish.)Opvallende lopende projecten:

 • Oude Dokken

  De kaaien van het Handelsdok en het Houtdok zijn sinds enkele jaren niet langer ingekleurd als industriegebied, maar als stedelijk woongebied. De reconversie van de terreinen is een van de grootste lopende projecten in Gent. Omwille van deze enorme schaal en het feit dat het gebied ligt op een scharnier van verschillende wijken, volgen we het op in een aparte thread: GENT | Oude Dokken.
 • Voorhaven

  In de wijk Muide, langs het kanaal Gent-Terneuzen, ligt een hoop verlaten havengebied, dat wordt omgezet in een onderdeel van de stedelijke woonwijk. Een terrein tussen de Londenstraat en de Voorhavenlaan werd ingericht als speelpark, en 2 van de 3 overblijvende katoenloodsen op de Voorhavenkaai ernaast werden al opgeknapt. Loods 20 werd door de stad gerestaureerd, maar is voorlopig nog een naakt staalskelet met een dak erboven. Een voorstel om er een outletcentrum in onder te brengen werd afgekeurd omwille van de effecten op het verkeer. Loods 21 bestaat al een tijd niet meer en de lege ruimte zou ooit omgezet worden in een ruim opgezet wijkplein. Loods 22 werd door een private ontwikkelaar omgebouwd tot een gemend kantoor- en loftgebouw. De naburige Loods 23 zou hetzelfde lot beschoren zijn. Op de plek waar ooit loods 24 stond, wil SOGent een nieuw woongebouw realiseren, dat momenteel wordt aangevochten door een deel van de buurt omdat het zou voorbijgaan aan de hoge erfgoedwaarde van zijn omgeving.

  Tussen de Chocoladesteeg en de spoorweg Gent-Eeklo wordt een terrein verkaveld voor nieuwe bewoning.


 • Lourdeshoek

  In het noorden van Meulestede werd een huizenblok afgebroken om plaats te maken voor een klein bedrijventerrein en een aangepaste inrichting van de openbare weg. Sinds de afbraak is er weliswaar niets gebeurd, en liggen de plannen nog ter studie.


  Inrichtingsplan fase 2 by sogent, on Flickr


 • Achtermuide

  Op een groot perceel op de hoek van de Vorkstraat met de Meulesteedesteenweg wordt een sociaal woongebouw opgetrokken.
Recent afgewerkte projecten:

 • De Waterspiegel - Dienstencentrum Meulestede

  In de wijk Meulestede werd enkele jaren geleden een nieuw dienstencentrum gebouwd, dat oa. een bibliotheekfiliaal, administratief loket en een OCMW-kantoor omvat. • Cultureel Centrum Meulestede

  Ook in Meulestede, tegenover het nieuwe buurtcentrum, werd een oud pand omgebouwd tot cultureel centrum.


  Officiële opening Cultureel Centrum Meulestede by stadgent, on Flickr
 

·
Moderator
Joined
·
13,403 Posts
GENT | Wijk Muide - Meulestede - Afrikalaan

Er komt blijkbaar wat schot in de Voorhaven. Ik heb hier al vaker plannetjes van gezien, maar nergens iets opgevangen over de uitvoering etc.:

De Gentenaar said:
Nieuw evenementenplein in Voorhaven

GENT - Zaterdag wijdde schepen van Openbare Werken Martine De Regge plechtig het publieke sanitair in aan de Voorhavenlaan. Dit 99ste plaspunt van de stad Gent is ondergebracht in een oud stempellokaaltje in de schaduw van een gigantische katoenloods. Daarmee wordt de eerste aanzet gegeven voor De Nieuwe Voorhaven dat de leefbaarheid en werkgelegenheid in de desolate Muidewijk moet verhogen.
Het is nog niet zeker dat de beschermde oude loodsen heringericht worden als kantoren of lofts, maar tussen de twee mastodonten in wordt zeker een bedrijfsgebouw voor elektromotoren afgebroken om plaats te maken voor een groot evenementenplein. Daar kan ook een buurtmarkt komen. Naast een steiger zal ook een fietspad lopen dat Gent-Centrum via de Muide met Wondelgem zal verbinden.

Maar eerst wordt werk gemaakt van de verfraaiing en uitbreiding van het speelpark.

Helaas moest de schepen al vaststellen dat het publieke urinoir de afgelopen dagen bezocht werd door vandalen die een ruit hadden stukgegooid en een wc-rolhouder in brand hadden gestoken. Herstellingsprijs: 2.000euro.

De schepen riep de buurtbewoners dan ook op om een oogje in het zeil te houden en vandalenstreken te melden. (gn)
Een schets:klik
 

·
Moderator
Joined
·
13,403 Posts
GENT | Wijk Muide - Meulestede - Afrikalaan

Loods 22.

De Gentenaar said:
Nieuw leven voor oude havenloodsen
Voorhavenproject schiet definitief uit de startblokken

GENT - Aan de Voorhavenlaan in de Muide is gisteren de renovatie gestart van de roestige loods 22. Binnen twee jaar verrijzen in de oude hangaar twintig lofts en 3.400 vierkante meter kantoorruimte.


Loods 22 is een brok industriële geschiedenis. Tussen 1885 en 1900 werden aan de Voorhaven vijf hangaars opgetrokken om er katoen in op te slaan voor de textielindustrie. Loods 20 tot en met 24 raakten echter in onbruik en midden de jaren tachtig ging gebouw 21 tegen de vlakte om plaats te maken voor een firma in elektromotoren. Begin jaren negentig onderging loods 24 hetzelfde lot. De drie overgebleven gebouwen leken hetzelfde lot beschoren, ware het niet dat net dan het Voorhavenproject vorm begon te krijgen. Projectontwikkelaars zagen wat in de vervallen loodsen en wilden ze een nieuwe bestemming geven. Voor loods 20 was dat een outletcentrum, voor 22 en 23 woningen en kantoorruimte.

'Daarmee werden die loodsen van de sloophamer gered', zegt Dirk Valvekens. Hij is zaakvoerder van Locus Developments, de projectontwikkelaar die loods 22 en 23 onder handen zal nemen. 'Wij hebben al heel wat ervaring in de wijk. In de Londenstraat en de New Yorkstraat richtten we meer dan twintig lofts in in de vroegere gebouwen van de stukwerkers. Aan de Voorhavenlaan realiseerden we een nieuwbouwproject met zeventien woningen.'

Meccano's

Loods 22 en 23 zijn een ander paar mouwen. Het zijn gigantische meccano's die stuk per stuk gerestaureerd moeten worden. Gisteren werd bij loods 22 de eerste van 44 stalen kolommen verwijderd om die in een atelier te herstellen of, bij te zware beschadiging, na te maken.

'Dat is allemaal zeer tijdrovend', gaat Dirk Valvekens verder. 'De restauratie van loods 22 kan makkelijk twee jaar duren. Daarna nemen we loods 23 onder handen.'

Op het gelijkvloers van beide gebouwen komt er kantoorruimte met in de kelder ruimte voor vergaderzalen of archieven. Op de eerste verdieping is plaats voor twintig lofts. Die hebben allemaal een terras en een schitterend zicht op de stad en/of de haven Daar moet je wel wat voor neertellen. De prijzen schommelen tussen ongeveer 275.000 (straatkant) en 350.000 euro (aan het water) en dan moet je je loft zelf nog inrichten. Er zijn er al enkele verkocht. De investering om de loods te renoveren ligt tussen zeven en acht miljoen euro.

De omgeving van de loodsen ziet er nu nog verloederd uit, maar daar komt binnen enkele jaren verandering in. Tussen de Voorhavenlaan en de Londenstraat komt een buurtpark. De gebouwen van EMR tussen loods 20 en loods 22 verdwijnen om plaats te maken voor een buurtplein. Loods 20 is de voorbije jaren grotendeels gerenoveerd, ook al zit het outletcentrum al een tijdje in de koelkast.
klik
 

·
Urban Explorer
Joined
·
1,091 Posts
Het zijn prachtige gebouwen met veel details. Ze passen perfect in de omgeving.
Dit is nog een interessant artikel:

- Renovatie van oude havenloods 22 start nog dit jaar.
GENT - Het Gentse stadsbestuur heeft een bouwvergunning afgeleverd voor de oude havenloods22 aan de Voorhavenkaai. Nog dit jaar start de verbouwing van het industriële gebouw tot twintig lofts en acht kantoren. De voorhaven zal binnen twee jaar terug bruisen van het leven. Loods 22 is een oude katoenopslagplaats in de Muide, tussen de Voorhavenkaai en de Voorhavenlaan. Daar werden tussen 1885 en 1900 vijf loodsen gebouwd. Buitenlandse schepen kwamen er katoen lossen. Per spoor ging het katoen vanuit de loodsen naar de textielfabrieken in Gent en omgeving. In de loop der tijden raakten de loodsen in onbruik. Loods 21 en 24 werden zelfs afgebroken. De drie overgebleven loodsen (20, 22 en 23) werden echter in 1996 als stadsgezicht beschermd omwille van hun waardevolle industrieel-archeologisch karakter.
Voor loods 20 is de renovatie ondertussen in volle gang. De bvba Gentse Voorhaven wil er een outletcenter uitbouwen. De werken aan loods 22 starten binnenkort. ,,In het oude havengebouw komen op het gelijkvloers acht kantoren en op de verdieping twintig lofts”, zegt Kate Dossin van projectontwikkelaar Beta Developments. ,,De lofts zullen uitkijken op het water of op de Voorhavenlaan. Nog dit jaar willen we eraan beginnen. De werken zullen 22 maanden duren.” Groot buurtpleinDe lofts en de kantoren worden verkocht door Locus. De goedkoopste loft (173 vierkante meter) zal 215.000 euro kosten, de duurste (460 vierkante meter) 690.000 euro. ,,Alle lofts beschikken over een ruim buitenterras en overal wordt het originele houten dak van de havenloods bewaard en gerestaureerd. ” Als alles meezit, kunnen eind 2007 de eerste bewoners hun intrek nemen in loods 22. De buurt krijgt de komende jaren een volledige facelift. Na loods 22 neemt Beta Developments ook loods 23 onder handen. Ook daar komen lofts en kantoren. Tussen de loodsen 20 en 22 legt het stadsbestuur een groot buurtplein aan met de afmetingen van de Kouter. Hier zullen markten en evenementen kunnen plaatsvinden. Tussen loods 22 en 23 komt een ondergrondse parking. Het door de buurt fel gecontesteerde outletcenter in en naast loods 20 komt er pas na de aanleg van de Handelsdokbrug, tussen de stadsring en de Afrikalaan. Die is ten vroegste voorzien in 2008. (Bron: Dieter Herregodts)

Hier nog enkele foto's van Loods 22 die ik enkele weken geleden genomen heb:

 

·
Urban Explorer
Joined
·
1,091 Posts
Nieuws van 2007, doch weet iemand iets meer wanneer men eindelijk gaat beginnen aan de bouw van de nieuwe Wiedauwkaaibrug?

Wiedauwkaai krijgt nieuwe spoorbrug

GENT - De spoorwegbrug tussen de Muide en de Wiedauwkaai wordt vervangen. De voorbereidingswerken daarvoor starten eind deze maand. Daardoor zullen er drie weekends geen treinen rijden tussen Gent en Eeklo.

De spoorwegbrug aan de Wiedauwkaai dateert van 1926'', zegt Geert Dierckx van de NMBS. ,,De brug is dus al even oud als de NMBS zelf, die ook in dat jaar is opgericht. De brug is dan ook dringend aan vervanging toe. Met die vervanging gaan we nu dus van start - al is de eigenlijke plaatsing van de nieuwe brug pas gepland voor het voorjaar van 2008.''

Over de nieuwe brug is veel te doen geweest. De stad Gent had immers het hele spoortraject tussen de Afrikalaan en de Wiedauwkaai graag over een viaduct zien verlopen - kwestie van de Muide niet af te sluiten telkens er een trein voorbij dendert én de vitale spoorverbinding van de Gentse haven vlotter te doen verlopen. Dat project kostte echter ruim 45 miljoen euro.

Te duur, oordeelde de Vlaamse overheid, die het merendeel van de kosten op zich had moeten nemen. De NMBS besliste dan maar om de bestaande spoorbrug gewoon te vervangen, zonder ophoging van de hele spoorlijn. ,,Daarmee zijn de plannen voor de ophoging van de spoorweg definitief opgeborgen'', bevestigt Dierckx.

Identiek

De nieuwe brug die NMBS-dochter Infrabel aan de Wiedauwkaai bouwt, wordt vrijwel identiek aan de oude, zegt Dierckx nog. ,,Die oude draaibrug is immers beschermd, zodat we geen te grote wijzigingen mogen aanbrengen. Toch is het noodzakelijk de brug daadwerkelijk te vervangen. Ze is tot op de draad versleten.''

De slijtage aan de oude brug zorgde in het verleden al geregeld voor problemen op de spoorlijn tussen Gent en Eeklo.

De komende weken worden het houten schutstaketsel van de brug vernieuwd, komen er nieuwe signalisatieseinen voor het scheepvaartverkeer en moet de onderbouw worden gestabiliseerd. ,,Daardoor zullen er geen treinen kunnen rijden tussen Gent-Dampoort en Eeklo in de weekend van 28 en 29 april, 5 en 6 mei en 12 en 13 mei. We proberen de hinder te beperken tot de weekends én we zullen telkens ook vervangbussen inleggen.''

Ook volgend jaar wil de NMBS de hinder minimaal houden. ,,De nieuwe brug zal in één stuk worden gebouwd en dan in de plaats worden geschoven van de oude'', zegt Dierckx. ,,Ook in 2008 zal de hinder voor het treinverkeer vermoedelijk beperkt blijven tot enkele weekends.''

De werken aan de nieuwe spoorwegbrug kosten 6,4 miljoen euro. (tod)
 

·
Registered
Joined
·
6,469 Posts
Over de nieuwe brug is veel te doen geweest. De stad Gent had immers het hele spoortraject tussen de Afrikalaan en de Wiedauwkaai graag over een viaduct zien verlopen - kwestie van de Muide niet af te sluiten telkens er een trein voorbij dendert én de vitale spoorverbinding van de Gentse haven vlotter te doen verlopen. Dat project kostte echter ruim 45 miljoen euro.

Te duur, oordeelde de Vlaamse overheid, die het merendeel van de kosten op zich had moeten nemen. De NMBS besliste dan maar om de bestaande spoorbrug gewoon te vervangen, zonder ophoging van de hele spoorlijn. ,,Daarmee zijn de plannen voor de ophoging van de spoorweg definitief opgeborgen'', bevestigt Dierckx.
Schandalig eigenlijk, de Vlaamse overheid heeft nochtans geld over, maar noord-Gent moet op oost-Europees niveau blijven.

Hopelijk geeft die handelsdokbrug verlichting en zorgt men daar bij de WEBA dan voor een tunnel of brug over de spoorweg.
 

·
Urban Explorer
Joined
·
1,091 Posts
Op deze warme zomerdag zonet eventjes enkele fotootjes gaan nemen van de nieuwe ijzeren spoorwegbrug aan de Wiedauwkaai. De brug is echt prachtig en je kan het verschil niet zien met de oude, behalve dan misschien aan de kleur. Er reed ook net een trein over toen ik daar stond en dit ging echt geruisloos! De nieuwe brug is zeker en vast een heuse verbetering!

23 mei 2008 is alles volledig afgewerkt en kan het verkeer weer door aan de Wiedauwkaai.

Ik vraag me af wanneer men eindelijk die Meulestedebrug gaat vervangen...
Is die brug ook beschermd?

back in time...


De pas gerenoveerde loods ligt er maar verlaten bij aan de overkant...
De nieuwe spoorwegbrug in zijn geheel


De overwegsignaallichten zijn ook vernieuwd


 

·
Moderator
Joined
·
13,403 Posts
GENT | Wijk Muide - Meulestede - Afrikalaan

Enige jaren terug, en dan spreek ik van rond het jaar 2000, werd een groot stadsvernieuwingsproject opgestart rond de Voorhaven. Dat is de westkant van de wijk Muide-Meulestede. Het voorzag in een aantal opwaarderingswerken langs de Voorhavenlaan:

 • Renovatie van de 3 oude katoenloodsen
 • Renovatie van het hekwerk
 • Aanleg van een groot plein tussen 2 loodsen
 • Installatie van een outletcenter
 • Renovatie van een aantal panden in de buurt
 • Heraanleg van straten in de buurt

Nu lijkt het wel of het project een stille dood is gestorven. Het hekwerk is wel gerenoveerd, en er zijn panden gerenoveerd in de buurt (zoals de oude brandweerkazerne). Het outletcenter is geschrapt omdat dat afhing van de Handelsdokbrug, maar de Vlaamse Regering heeft daar ook 8 jaar later nog steeds niets over beslist. Het outletcenter verhuisde dan maar naar The Loop, naar 't schijnt.

Met de renovatie van de oude katoenloodsen en de heraanleg van de kaai is het weliswaar helemààl stilgevallen. Loods 20 is maar half gerenoveerd, maar doordat het geen outletcenter meer kon worden is men daar gewoon mee gestopt. Voor loods 22 is lang geleden wel een bouwaanvraag ingediend, maar het staat er nog steeds een bouwval te wezen. Loods 23 ziet er nog erger uit. Ook van het nieuwe plein is nog niets te zien.

Deze pagina op de oude website van de stad sprak nog van deadlines in 2004 en 2005, maar dat is ondertussen allemaal al 3, 4 jaar geleden en de resultaten staan hierboven.

Zijn er brave zielen die weten hoe het hiermee eigenlijk gesteld is?

 

·
Registered
Joined
·
6,469 Posts
Ik heb mij laten wijsmaken dat de lofts in de loodsen niet verkocht geraken.

(natuurlijk, de Muide is niet interessant genoeg voor juppies, maar hier ga ik niet verder over uitwijden, deze keer ;) )
 

·
Moderator
Joined
·
13,403 Posts
't Is vooral niet interessant omdat alles ver weg ligt. In de zin van stations, autosnelwegen, supermarkten. Toch in vergelijking met andere, meer riante buurten. Van de 20 lofts in loods 22 zijn er maar 6 verkocht, en ze zijn al op de markt sinds 3 jaar ofzo :lol:

Érg aantrekkelijk is het ook niet: je koopt ze 'casco'. Het enige wat je hebt zijn de muren die de ruimte van je appartement afbakenen. Voor de rest moet je het nog volledig zelf inrichten. Alles opgeteld zal het dat toch vrij duur maken. Maar daarmee heb je enkel loods 22. Loods 20 is wel gerenoveerd, maar doordat dat outletcenter niet meer doorging wordt daar nu niets meer mee gedaan. Het is al geweten dat het ook nóóit nog een outletcenter gaat worden... waarom duurt het dan nog zo lang eer men er een andere bestemming voor bedenkt?

Bovendien had men de omgeving al aantrekkelijker kunnen gemaakt hebben door op z'n minst de kaaien opnieuw aan te leggen en dat plein tussen loods 20 en 22 aan te leggen. Het had misschien de interesse voor de loodsen al een beetje meer kunnen aanwakkeren. Maar behalve de opkuis van een paar huizen in de buurt en de renovatie van het hekwerk is hier na 8 jaar nog steeds nougatbollen gebeurd. Triestig.
 

·
Registered
Joined
·
6,469 Posts
Tja, dat kost geld allemaal. De Stad Gent heeft wel andere prioriteiten.

Ze zouden aan de voorhaven meer moeten mikken op jonge gezinnen met bescheiden inkomen. De lofts en woonboten hebben er nu wel hun hoogtepunt bereikt. De wijk is niet zo leuk als de Brugse Poort maar toch rustiger.
Met die andere projecten aan de St-Salvatorstraat en het Houtdok zal de buurt wel stilaan aantrekkelijker worden.
 

·
Moderator
Joined
·
13,403 Posts
Mja, 'andere prioriteiten'. Dit zijn prioriteiten die ze zich reeds gesteld hebben, zo veel jaar geleden, en ze hebben gewoon niets gerealiseerd. Dat men beter kan mikken op een ander bevolkingssegment is tot op zekere hoogte waar, hoewel ik eerder het idee voorsta dat een homogene bevolking (ook op sociaal vlak) niet goed is. Feit is dat die loodsen beschermd zijn, en dat er moet gezocht worden naar een bestemming.

Dok Noord kan de buurt inderdaad een injectie geven, hoewel de Muide alweer een eindje verder ligt. Verdere ontwikkelingen zoals aan het Houtdok hangen in feite vast aan de realisering van de Handelsdokbrug daarmee de verlegging van de R40, om ze niet al te zeer af te snijden van de rest van de stad. Maar aan de vooruitgang van dat dossier valt vooral op te maken dat de bevoegde instanties Gent-Noord blijkbaar als quantité négligeable beschouwen.

:bash:
 

·
Registered
Joined
·
6,469 Posts
Homogeen zal de bevolking zeker niet zijn, want nu al zijn er lofts.

Een aantal straten zijn daar al heraangelegd, over de kaaien is nooit gesproken. Geld groeit niet tussen de kaaistenen hé.
 

·
Moderator
Joined
·
13,403 Posts
Over de kaaien is wel degelijk gesproken:

link uit openingspost said:
Aan de kant van het water worden de kaaien opnieuw bestraat.
Ontwerpbureaus konden meedingen om het ontwerp hiervoor uit te tekenen. De aanleg zelf gebeurt daar over een 2-tal jaren. In juli 2003 wordt het gekozen bureau aangesteld om een definitief ontwerp te maken.
Op de website van het ontwerpbureau ABSCIS, die oa. ook de heraanleg van het Sint-Pietersplein deden, staat al lang zo'n structuurschets... al van 1998 dateert die!

Geld groeit niet tussen de kaaistenen, neen, maar is het dan zo gek om te vragen dat er middelen worden uitgetrokken om tegemoet te komen aan een engagement dat al bijna een decennium oud is?
 

·
Urban Explorer
Joined
·
1,091 Posts
Ik ben er enkele dagen geleden nog eens voorbijgefietst en ik heb toch weer een kleine vooruitgang opgemerkt aan Loods 22.

Men heeft er enkele ijzeren onderdelen volledig vervangen door nieuwe replica's.
 

·
Moderator
Joined
·
13,403 Posts
Allez vooruit, er gebeurt dan toch wat, met kleine beetjes. Hopelijk is het niet om uiteindelijk zoals Loods 20 dan uiteindelijk blinkend gerenoveerd te staan wezen zonder enige bestemming. Straks mogen ze die opnieuw renoveren, want het is nu ook al ver 2 jaar gewoon een propere leegstand.

Een outletcenter wordt het sowieso niet, maar was er niet eens sprake van een idee om er een (binnen)scheepvaartmuseum in onder te brengen? Dat lijkt me nog wel een fijn idee: het zou een aantrekkingspool kunnen zijn voor de buurt, en geeft het geplande plein meer allure. Het zou een functie zijn die perfect correspondeert met de buurt, want de Muide is de enige echte schipperswijk van Gent. De kaaien waarvan sprake worden gebruikt door tal van aken, en enkele honderden meters naar het Oosten sta je aan het Grootdok van de zeehaven...

Het zou in elk geval mooi zijn als men in een van die loodsen iets dergelijks zou kunnen realiseren. Muide-Meulestede is op dit moment enkel en alleen een woonwijk: je gaat er maar heen als je er woont, of als je iemand kent die er woont, of als je er toevallig door moet. Dat benadrukt het isolement van de wijk, want het is echt een schiereiland, omgeven van het water en schaars verbonden met de binnenstad.

Men zal hoe dan ook het BPA (uit 2001) eens moeten herzien, want daar staat nog steeds factory outlet genoteerd, terwijl die piste echt wel definitief verlaten is.
 

·
Moderator
Joined
·
13,403 Posts
Men gaat blijkbaar beginnen met het heraanleggen van de openbare ruimte.

www.gent.be said:
Naar aanleiding van de start van de werken omgevingsaanleg Nieuwe Voorhaven wordt de huidige speelzone aan de Voorhavenlaan tijdelijk ontoegankelijk.
Omdat er voor de kinderen uit de buurt geen speelalternatieven zijn in de nabije omgeving zochten enkele stadsdiensten in samenwerking met vzw Jong naar een alternatieve speelzone.

Het terrein van de voormalige Loods 21 zal gedurende de omgevingsaanleg opengesteld worden voor kinderen uit de buurt en aangevuld worden met speel- en ontspanningsmogelijkheden.
klik

Wel raar. Het is juist de locatie van de voormalige loods 21 die het grote middelpunt van die omgevingsaanleg is. 't Zal wachten zijn tot op het einde.
 

·
Moderator
Joined
·
13,403 Posts
Dit is wel grappig eigenlijk: men wilde aanvankelijk de straten in de buurt met kasseien heraanleggen, maar daartegen kwam protest van buurtbewoners, die liever asfalt zagen komen. De plannen werden gewijzigd en nu worden de straten in asfalt uitgevoerd, maar daartegen zijn nu andere buurtbewoners aan het protesteren. Sommige mensen...

De Gentenaar said:
Kassei verdeelt Voorhaven
Schepen De Regge wil niet zwichten voor nieuwe druk

GENT - Buurtbewoners die opkomen vóór de kasseien in hun straat, het is eens iets anders. In de Voorhaven willen ze hun kinderkopjes wat graag houden. Schepen Martine De Regge (SP.A) blijft bij haar standpunt: kasseistraten moeten er zoveel mogelijk uit.


In de Voorhaven, het stukje Muide rondom de Voorhavenlaan, is herrie ontstaan over de heraanleg van een aantal straten. In de oorspronkelijke plannen bleven de kasseien in Voorhavenlaan, Londenstraat en New Yorkstraat behouden. Na protest en een petitieactie van de bewoners van de Londenstraat gingen ze eruit. De Londenstraat en de Voorhavenlaan worden grotendeels in asfalt heraangelegd. De werken zijn ondertussen gestart, maar opnieuw komt er verzet, deze keer van buren die de kinderkopjes wel willen houden. Zij lanceerden een nieuwe petitie: Red de kasseien.

'Kinderkopjes passen in het historische kader van deze buurt', zegt Rik Lammertyn. 'Daarvoor zijn wij hier ook komen wonen. Daarnaast is er het aspect van de verkeersveiligheid. Voorhavenlaan en Londenstraat zijn woonstraten. Kasseien zorgen ervoor dat automobilisten de zone30 respecteren. Akkoord dat ze lawaaierig zijn en minder fietsvriendelijk, maar fietsers hebben een alternatief. Vijftig meter verderop, in de Meulesteedsesteenweg, ligt een uitstekend fietspad en er is er nog een tweede gepland langs de kaaien.'

Petitie of niet, schepen Martine De Regge is niet te vermurwen. 'We hebben de plannen al een keer gewijzigd na een petitie van bewoners, we gaan dat geen tweede keer doen', reageert ze. 'Een groep in de buurt wil ze weg, een andere wil ze houden. De heraanleg van de straten is ondertussen gestart en zal grotendeels in asfalt gebeuren. In de New Yorkstraat en op alle kruispunten van de Voorhavenlaan blijven de kasseien behouden als een soort snelheidsremmer.'

De nieuwe wegbedekking in de Voorhaven past in de plannen van Martine De Regge om de kassei zoveel mogelijk uit het straatbeeld te weren. 'Waar het niet noodzakelijk is, kiezen we voor beton of asfalt. Kasseien zijn niet meer van deze tijd. Ze veroorzaken lawaai- en trillingshinder, ze verzakken onder de druk van het verkeer, het wordt steeds moeilijker om goede kasseileggers te vinden en voor fietsers, voetgangers en rolstoelgebruikers is het de hel om er over te rijden.'

Zijn er vandaag in Gent nog altijd een driehonderd straten met een kasseibedekking, dan zal dat aantal de komende jaren geleidelijk aan verminderen. Begin dit jaar nog verdwenen de kasseien in de Wolterslaan en ook in Onderbergen zijn er werken aan de gang. 'Nog deze legislatuur willen we de Papegaaistraat en Annonciadenstraat aanpakken', gaat de schepen verder. 'Ook in de Belfortstraat gaan de kasseien weg. Alleen op sommige plaatsen in het historisch centrum blijven ze behouden.
Klik
 
1 - 20 of 436 Posts
Top