
Omschrijving:
De wijk Watersportbaan-Ekkergem wordt doorgaans niet als één samenhangende wijk ervaren maar is wel alzo vervat in de gebiedsgerichte werking van de Stad. De wijk wordt begrensd door de Drongensesteenweg in het noorden, maar dan zonder het eiland Malem. Voorbij Malem wordt de grens bepaald door de Nieuwe Wandeling. In het oosten is de wijk begrensd door de Coupure en door de Leie, die ook in het zuiden de grens vormt. Een kleine cluster straten tussen de Leie, haar vertakking, en de Nekkersberglaan valt evenwel onder Stationsbuurt-Noord. In het westen is de wijk begrensd door de R4-Ringvaart.
De wijk wordt, onder normale omstandigheden, bediend door tramlijnen 2 en 4 op de Groot-Brittanniëlaan, de Martelaarslaan (R40) en de Bernard Spaelaan. Stadsbussen 17 en 18 raken de wijk op de Drongensesteenweg, terwijl lijnen 38 en 39 via de Henri Dunantlaan en de Verenigde Natieslaan de wijk aandoen. Ook stadsbuslijn 9 loopt over dit traject. Doorheen de wijk loopt een deel van de kleine ring rond Gent (R40), die in feite de scheiding bepaalt tussen de onderdelen Ekkergem (intra muros) en Watersportbaan (extra muros).
De wijk is aardig bedeeld met bovenlokale aantrekkingspolen. UGent heeft er zijn campussen Psychologische en Pedagogische Wetenschappen, Bio-ingenieurswetenschappen en het Hoger Instituut voor Lichamelijke Opvoeding (HILO) samen met de Gentse Universitaire Sportbond (GUSB), het centrale sportcomplex van de Universiteit. HoGent heeft met de Campus Henleykaai en de Bijlokesite (cf. infra) een sterke aanwezigheid. De grootste site van het Jan Palfijnziekenhuis ligt eveneens in de wijk, net als haar vorige locatie, de Bijlokesite, die intussen is herontwikkeld tot een kunstencampus met onder andere het Stadsmuseum (STAM), het Muziekcentrum De Bijloke en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK). Verder ligt ook het Sport- en Recreatiedomein de Blaarmeersen in deze wijk, met daarin verschillende regionale sportvoorzieningen zoals een grote zwemvijver, de Topsporthal Vlaanderen, het BLOSO-hotel, het wielercentrum Eddy Merckx en verschillende andere sportvoorzieningen. Ook de Watersportbaan zelf, die zijn naam aan de wijk geeft, heeft een belangrijke sportieve en recreatieve aantrekkingskracht op de ruime regio.
Een handvol cijfers:
- Inwonertal: 7.762
- Oppervlakte: 3,62 km²
- Gemiddelde bevolkingsdichtheid: 2.144 inw./km²
- Bebouwingsgraad: 12,8%
- Aandeel bevolking Etnisch-Culturele Minderheid: 29,9%
- Aantal kotstudenten: 1.589 (23 studenten per 100 inwoners)
- Aantal huishoudens: 4.372 (1,78 pers./huish.)
Opvallende lopende projecten:
- Alsberghe-Van Oost en het Halfwegpark
Een voormalig fabrieksterrein langs de Drongensesteenweg wordt al enige tijd herontwikkeld tot een nieuwe stadswijk, met enkele gerenoveerde fabrieksgebouwen en een flinke scheut nieuwbouw. Tegelijk wordt het drassige gebied tussen deze wijk en de Watersportbaan door de stad ontsloten en omgezet in een park, met daarin plaats voor enkele sportverenigingen en wellicht ook een nieuwe plek voor het dierenasiel dat nu nog in een 19e-eeuwse pand in het Citadelpark huist. Het project is behoorlijk groot, dus een uitgebreide uitleg volgt in een post direct onder deze openingsfiche.
- De Bijlokesite
In de bocht van de Leie tussen de Jan Palfijn- en de Verlorenkostbrug, omzoomd door de R40 en de Coupure, ligt een stuk stad waar al sinds eeuwen aan ziekenzorg werd gedaan, tot deze activiteiten verhuisden van de Bijlokesite naar een nieuw ziekenhuis aan de Watersportbaan (cf. infra). De oude gebouwen, van een mengelmoes aan leeftijden tot wel 800 jaar, werden gerestaureerd, gerenoveerd en waar opportuun afgebroken om de site om te vormen tot een cultuurcampus. Daar zitten ondertussen het Stadsmuseum (STAM), de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK), de Operastudio Vlaanderen, het Muziekcentrum De Bijloke, theatergroep LOD en dansgezelschap Les Ballets C de la B. Tegelijk met deze functieverandering van de gebouwen, wordt ook de ruimte ertussen herontwikkeld tot publiek toegankelijk park. De laatste werken hieraan zijn nog aan de gang. Omwille van de lange uitvoeringstermijn, de grote schaal en het nogal hermetische karakter van de site ten opzichte van de wijk, volgen we deze ontwikkelingen op in een aparte thread: GENT | De Bijloke.
- Renovatie Jan Palfijnziekenhuis
Het Jan Palfijnziekenhuis, de feitelijke opvolger van de Oude Bijloke, werd gebouwd in de jaren '70 en was ondertussen aan een grondige update toe. Het ziekenhuis wordt dan ook momenteel van kop tot teen gerenoveerd, met onder andere een opvallende nieuwe, witte reclad:
- Securex
Een grote lap braakliggende grond langs de Martelaarslaan, aan de hoek met de Charles Andrieslaan, wordt binnenkort bebouwd om een nieuwe plek te bieden aan Securex, dat nu in een gedateerd kantoorgebouw aan de Jubileumlaan huist. Het ontwerp is afkomstig van Axel Verbeke, en de oplevering wordt verwacht in 2016. Het huidige kantoorgebouw van Securex wordt nadien gesloopt en de vrijgekomen grond wellicht bebouwd met woningen.
- UGent
De Universiteit heeft met 3 campussen (PPS, Bio-Ingenieurswetenschappen en HILO/GUSB) een stevige voet aan grond in deze wijk. De faculteit PPS aan de Henri Dunantlaan is al enkele jaren een lopend bouwproject en wordt nog verder uitgebreid. Er vlak naast wordt ook nieuwe studentenhuisvesting gebouwd door een private ontwikkelaar. Iets langer geleden had UGent overigens ook al flinke gebouwd en gerenoveerd aan de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen, een ontwerp van Henri Vandevelde langs de Coupure.
- CIAC
Langs Einde Were en de Henri Dunantlaan ligt een grote garage van autohandelaar CIAC, die de site binnenkort verlaat. De vrijgekomen ruimte zou worden herontwikkeld met voornamelijk woningen. Verdere details zijn nog niet bekend.
Recent afgewerkte projecten:
- Blaarmeersen
Het Provinciaal Sport- en Recreatiedomein De Blaarmeersen bestaat uit een grote, kunstmatige zwemvijver met daarrond een recreatiepark en een hele hoop sportvoorzieningen: voetbalvelden, een atletiekpiste, een wielerpiste, een BMX-piste, de Topsporthal, een minigolfterrein, etc. Bij een recente totale heraanleg van het domein, werd het strand aanzienlijk vergroot, werd een kinderzwemvijver toegevoegd, een finse piste aangelegd en werden op verschillende plaatsen vrij te gebruiken fitnessapparaten geïnstalleerd. Zelfs met deze werken achter de rug, blijft het domein evenwel evolueren. Zo wordt er binnenkort gestart met de bouw van Europa's grootste klimzaal.
- Kleine Projecten
In de afgelopen 5 jaar vonden niet zo veel grootschalige werken plaats in de wijk Watersportbaan-Ekkergem, buiten de voornoemde. Hier en daar zijn wel kleine en middelgrote nieuwbouwprojecten totstandgekomen, zoals het project Daskalides aan Einde Were: