SkyscraperCity Forum banner

[Gliwice] i okolica...

51588 Views 115 Replies 37 Participants Last post by  marian68
15
Na wstępie - witam wszystkich, to jest mój pierwszy post na forum.

Szczególnie chciałem pozdrowić użytkownika "MarcinK" - nie wie o tym, ale to właśnie on sprowokował mnie do zarejestrowania się na tym forum. Przeglądałem jego wątek o Katowicach i innych miastach GOP i czekałem z niecierpliwością na nowe fotki z mojego rodzinnego miasta. Nie mogąc się doczekać, sam chwyciłem za aparat i postanowiłem się nimi podzielić z szerszą publicznością. Dodam do tego jeszcze, że wszystkie zdjęcia dedykuję ludziom lansującym tezy o "szarym i brudnym Górnym Śląsku" ;-)

Z góry przepraszam też za słabą jakość zdjęć - jestem fotografem-amatorem z amatorskim sprzętem :)

1 Kościół Świętego Mikołaja Biskupa Dobroci góruje nad górnośląską wsią Rudno.

2 Autostrada A4 w kierunku Wrocławia. Kilkaset metrów dalej widoczny węzeł "Kleszczów".

3 Droga krajowa DK88 w kierunku Bytomia. Na horyzoncie majaczą zabudowania gliwickiej podstrefy KSSE.

4 Kaplica na Cmentarzu Centralnym w Gliwicach.

5 Pochodzący z końca XV wieku Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny na Cmentarzu Żołnierzy Francuskich, którzy stacjonowali w Gliwicach na początku 20-lecia międzywojennego. Prócz nich na cmentarzu pochowani także liczni Gliwiczanie, wśród nich przemysłowiec Wilhelm Hegenscheidt.

6 Wieża ciśnień ukryta w liściach za nagrobkami Cmentarza Żołnierzy Radzieckich na Placu Grunwaldzkim.

7 Gliwicki Teatr Muzyczny.

8 Rewitalizacja architektury poprzemysłowej - dawna kopalnia jako Gliwicka Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Inkubator Przedsiębiorczości.

9 Rewitalizacja architektury poprzemysłowej - dawna kopalnia jako Gliwicka Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Inkubator Przedsiębiorczości.

10 Kamienice przy ulicy Okrzei.

11 Kamienica na rogu ulic Opolskiej i Lipowej.

12 Kościół Rektorski Świętego Bartłomieja, zbudowany w stylu romańskim przez Templariuszy w XIII wieku.

13 Kościół Świętego Bartłomieja - zbudowany w stylu neogotyckim w latach 1907-1911.

14 Wieża Radiostacji Gliwickiej. Wysokość przekraczająca 110 metrów czyni z niej najwyższą drewnianią konstrukcję świata.

15 Dom Przedpogrzebowy na Cmentarzu Żydowskim. Niestety - od lat w ruinie.
See less See more
1 - 20 of 116 Posts
15
ciąg dalszy: 16-30

16 Kościół Chrystusa Króla. Hmm, modernizm?

17 Kościół Chrystusa Króla i gmach Górnośląskiego Centrum Edukacyjnego.

18 Róg ulic Zwycięstwa i Barlickiego - w tej kamienicy mieści się siedziba Vattenfall AB (dawny Górnośląski Zakład Elektroenergetyczny).

19 Kuratorium Oświaty w Katowicach - Delegatura w Gliwicach przy ulicy Barlickiego.

20 Pomnik "Gliwiczanom - ofiarom totalitaryzmów" na końcu ulicy Barlickiego, na skraju Parku Chopina.

21 Kamienice przy ulicy Chudoby.

22 Kamienice przy ulicy Barlickiego.

23 Kamienica przy ulicy Barlickiego - siedziba Vattenfall AB (dawny Górnośląski Zakład Elektroenergetyczny).

24 Kamienica przy ulicy Barlickiego - siedziba Vattenfall AB (dawny Górnośląski Zakład Elektroenergetyczny).

25 Willa przy ulicy Barlickiego.

26 Kamienica przy ulicy Zwycięstwa - Hotel Diament.

27 Kamienica na rogu ulicy Zwycięstwa i Alei Przyjaźni.

28 Kamienica na rogu Alei Przyjaźni i ulicy Chudoby.

29 Ruiny Teatru Miejskiego "Victoria". Wewnątrz - niesamowity klimat. Gustaw Holoubek mawiał, że nie ma drugiej tak nastrojowej sceny.

30 Kamienice przy ulicy Zwycięstwa.
See less See more
15
ciąg dalszy: 31-45

31 Kamienica nad Kłodnicą, przy ulicy Zwycięstwa.

32 Kamienica nad Kłodnicą przy ulicy Zwycięstwa - Hotel Diament.

33 Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie.

34 Skwer Doncaster. Skwery w Gliwicach noszą nazwy miast partnerskich Gliwic. Inne to na przykład Skwer Valenciennes, Skwer Nacka, Skwer Dessau...

35 Skwer Doncaster i gmach Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego.

36 Plac Piłsudskiego.

37 Wojewódzki Sąd Administracyjny.

38 Kamienica na rogu ulic Zwycięstwa i Wyszyńskiego.

39 Urząd Miasta na rogu ulic Zwcięstwa i Wyszyńskiego.

40 Kamienica na rogu ulic Zwycięstwa i Wyszyńskiego.

41 Ulica Zwycięstwa.

42 Kamienica przy ulicy Zwycięstwa.

43 Ulica Dolnych Wałów. Na dalszym planie gmach Poczty Głównej.

44 Willa XIX-wiecznego przemysłowca Oscara Caro. Obecnie muzeum. W cieniu rzeźba Lwa Leżącego autorstwa Teodora Kalidego.

45 Willa Caro od strony ulicy Studziennej.
See less See more
15
ciąg dalszy: 46-60

46 Kamienice przy ulicy Dolnych Wałów.

47 Siedziba Urzędu Pracy przy Placu Inwalidów Wojennych.

48 Róg ulicy Zwycięstwa i Placu Inwalidów Wojennych.

49 Północno-wschodnia pierzeja Rynku.

50 Północno-zachodnia pierzeja Rynku.

51 Południowy róg Rynku.

52 Południowo-wschodnia pierzeja Rynku.

53 Ratusz usytuowany pośrodku Rynku.

54 Detal z kamienicy na rogu Plebańskiej i Krótkiej, tuż przy Rynku - nawiązanie do jednej z gliwickich legend.

55 Stare Miasto - placyk za Kościołem Wszystkich Świętych.

56 Stare Miasto - ruiny Bramy Czarnej, zwanej Raciborską.

57 Stare Miasto - Kościół Wszystkich Świętych.

58 Plac Mickiewicza - ulubione miejsce emerytów, którzy chętnie grają tu w szachy.

59 Plac Mickiewicza - Państwowa Szkoła Muzyczna.

60 Kamienica przy Alei Korfantego.
See less See more
13
Ostatnia część: 61-73

61 Sąd Rejonowy przy ulicy Wieczorka. Jest połączony z gmachem Sądu Rejonowego przy ulicy Powstańców Warszawy.

62 Dar od bratniego narodu na tle gmachu Sądu Rejonowego.

63 Plac Mickiewicza i kamienica przy Alei Korfantego.

64 V Liceum Ogólnokształcące przy ulicy Górnych Wałów.

65 Zamek Piastowski, w późniejszych latach miejski arsenał. Po lewej widać fragment średniowiecznych murów miejskich.

66 Neogotycka Katedra Świętych Apostołów Piotra i Pawła.

67 "Transatlantyk" na rogu ulic Mikołowskiej i Wrocławskiej.

68 Wydział Chemii Politechniki Śląskiej - "Czerwona Chemia" na rogu ulic Wrocławskiej i Strzody.

69 Wydział Chemii Politechniki Śląskiej - "Szara Chemia" przy ulicy Strzody,

70 Róg ulic Zwycięstwa i Dolnych Wałów.

71 Kamienice przy ulicy Zwycięstwa.

72 Kamienica na rogu ulic Zwycięstwa i Wyszyńskiego.

73 Dawny PeDeT przy ulicy Zwycięstwa, dziś - "Ikar".

Kto chce wiedzieć, gdzie zostały zrobione zdjęcia, może to sprawdzić pod tym linkiem:
http://picasaweb.google.pl/michal.budryk/GliwiceIZiemiaGliwicka/photo#map

Pozdrawiam!

PS - widzę, że pomyliłem działy. Proszę kogoś władnego o przeniesienie wątku do działu "Miasta polskie". Z góry dzięki.
See less See more
cos fotki sie niewyswietlaja niewiem cz to tylko mi tak czy kazdemu?
u mnie fotki widac i są okej :) Gliwice wygladają bardzo ladnie.

W Wałbrzychu zdaje sie jest podobny budynek http://lh3.ggpht.com/michal.budryk/SB75sxU1vVI/AAAAAAAAAVk/JFBoqlVxsfs/DSCN0157.JPG&imgmax=640

edit:

http://photos.streamphoto.ru/0/3/8/623764e079e96dca5e5824cb80eb8830.jpg

No nie do końca :) Cos zle zapamietalem ;)
Przerzuciłem fotki do imageshack i przy okazji trochę zmniejszyłem, powinno być lepiej.
^^ O ile wiem - zamierzają. Chcą odnowić budynek od zewnątrz, konserwując jednocześnie wnętrze, by zachowało swój klimat. Zajmuje się tym specjalnie do tego celu powołana fundacja. Strona fundacji wisi w sieci pod adresem http://www.ruiny.art.pl/ , ale widzę, że teraz nie działa.
A gdzie te okolice??? Bo Rudno i Kleszczów to nie jedyne ciekawe miejsca wokół Gliwic
Hmmm...

LUBIĘ to FORUM m.in. za to że mogę poznawać nowe miejsca, obalać pewne mity i swoją niewiedzę o różnych miejscach... DOTĄD Gliwice mi się specjalnie NIE kojarzyły z niczym po za Śląskiem (a on z czasów szkolnych- z przemysłem ciężkim)

A TU całkiem przyjemne miasto- sporo ciekawej architektury, ciekawych (wydaje się) miejsc... OGÓLNIE robi przyjemne wrażenie :eek:kay:
^^ Zwykle bawi mnie, gdy do pociągu (np. w Katowicach) wsiadają jacyś ludzie i komentują między sobą: "ale ile tu jest drzew - w życiu bym nie pomyślał!" ;-)

Cieszę się, że zdjęcia się podobają :)

dawid_silesia said:
A gdzie te okolice??? Bo Rudno i Kleszczów to nie jedyne ciekawe miejsca wokół Gliwic
Oczywiście będzie więcej fotek z okolic Gliwic. Tym razem niestety na przeszkodzie stanęła mi niespodziewana "bateriożerność" mojego aparatu - właściwie nie zdążyłem sfocić nawet wszystkiego, co chciałem z samego miasta.
To co mnie uderza na tych zdjęciach, to... czystość! Przynajmniej jak na Górny Śląsk wygląda to bardzo dobrze. Sprowokowałeś mnie, żeby tam pojechać i to zweryfikować ;).
Dzięki za zdjecia:cheers:
Tak więc Polacy , i innej narodowosci ludzie , zmiencie wizerunek GOP'u z Złego na Bardzo dobry... Polecam tez zajrzec gdzie indziej bo jeszcze duzo rzecz tu nie odkrytych jest przez ludzi... pięknie... , szkoda ze Zabrze juz tak dobrze nie moze sie pochwalic tak samo Bytom , więcej remontów w obydwu tych miastach a centra będa jakze okazałe jak Gliwickie,, pozdrawiam
Z tą czystością tak bym nie przesadzał, dla mnie syf to największy problem Gliwic ;).
A fotorelacja świetna, naprawdę dobre fotki :).

PS zapraszam na forum postera ;)
Sprowokowałeś mnie, żeby tam pojechać i to zweryfikować ;).
A zapraszam - zapewniam, że jest co zobaczyć. Choć z tą czystością różnie bywa. Słyszałem, że zwiększone pokłady śmieci zimą wynikały ze źle skonstruowanej umowy dotyczącej oczyszczania - firma miała odśnieżać, a nie czyścić, a że śniegu nie było, to nie działo się nic. Także jest nadzieja, że będzie lepiej... :)

Raz jeszcze dzięki za miłe słowa - więcej zdjęć (tym razem - dla odmiany - planuję bardziej oddalić się od miasta, tym bardziej, że zaopatrzyłem się w lepsze akumulatorki) pojawi się przy okazji mojej najbliższej wizyty w Gliwicach - czyli najprawdopodobniej podczas najbliższego długiego weekendu. Ale nie mogę nic obiecać, bo rektor odgraża się, że nie da nam wolnego piątku... :|
Szczególnie chciałem pozdrowić użytkownika "MarcinK" - nie wie o tym, ale to właśnie on sprowokował mnie do zarejestrowania się na tym forum.
Już wie :D

Świetne fotki, pokazują to co lubię a dodatkowo są dokładnie opisane więc pomogą mi w planowaniu następnego spaceru po Gliwicach;) Byłem 2 razy i zawsze brakowało czasu na porządną penetrację, może za 3 razem się uda.
No niestety w ciągu ostatnich paru lat Gliwice się trochę zapuściły, bardzo mało się remontuje...a szkoda :(

....no i jak juz ktoś wspomniał...z ta czystoscia to lekka przesada ;)
62 Dar od bratniego narodu na tle gmachu Sądu Okręgowego.
Fotorelacja świetna i bardzo aktualna. Pozwolę sobie tylko sprostować jedną wpadkę. Ten budynek powyżej, to jest Sąd Rejonowy. Jak słusznie zauważyłeś, połączony z drugim budynkiem SR, w którym wcześniej mieściło się Technikum Samochodowe. Sąd Okręgowy, natomiast, mieści się przy ul. Kościuszki i wygląda mniej więcej tak:

See less See more
1 - 20 of 116 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.