Nie są to opinie, ale potwierdzone fakty. Właściwy zamek stał w miejscu obecnej plebanii kościoła Wszystkich Świętych, ale został spalony przez Husytów. To co obecnie nazywamy Zameczkiem Piastowskim pierwotnie mogło być magazynem broni.Jeden większy fragment kurtyny z basztą, który został wykorzystany przy wznoszeniu Zamku. Zamek ten był kilkakrotnie przebudowywany. Krążą też opinie, jakoby nie był to "właściwy" zamek. Ten bowiem miał stać w innym miejscu i zostać doszczętnie zniszczonym.
To ścianka działowahttp://i1163.photobucket.com/albums/q553/horizon2a/PICT0004-2.jpg
Surrealistyczny widok - jak żyć z takim murem w środku domu:lol:
Wiedziałem, że mogę na Ciebie liczyćNie są to opinie, ale potwierdzone fakty. Właściwy zamek stał w miejscu obecnej plebanii kościoła Wszystkich Świętych, ale został spalony przez Husytów. To co obecnie nazywamy Zameczkiem Piastowskim pierwotnie mogło być magazynem broni.
Przyjmuje się, że to plebania stanęła na fundamentach starego zamku. Husyci mieli go spalić po zdobyciu miasta.Wiedziałem, że mogę na Ciebie liczyćMam jednak pewne zastrzeżenia. Czytałem, że przypuszcza się, jakoby prawdziwy zamek stał na terenie plebani (z racji zachowanych stropów w jej piwnicach, oraz wielkości tych piwnic), lecz żeby to były potwierdzone fakty?
Druga sprawa, że to husytom spalono zamek
A może były dwa zamki. Ten obecny przebudowany (z więzienia/ arsenału) po zniszczeniu tego pierwotnego?
![]()