SkyscraperCity Forum banner

[GNIEZNO] Cukrownia

6351 Views 13 Replies 8 Participants Last post by  planista
[Gniezno] Cukrownia

Witam, może by tak temat o naszej pięknej cukrowni, którą nam niestety rozkradli i zburzyli, wszelkie foto mile widziane:)
1 - 14 of 14 Posts
Witam. Na terenach cukrowni od dawna nic się nie dzieje. Wszystko straszy a teren zarasta. Szkoda tego bo miejsce idealne na wielkie inwestycje. Bliskość dróg krajowych (15 i 5) i autostrady. Blisko centrum. W sumie to te tereny rozciągają się prawie od samego centrum na samo południe miasta do obwodnicy a i zaraz po drugiej stronie tej obwodnicy rozciągają się kolejne tereny idealne pod inwestycje np mieszkaniowe czy osiedla. Niemcy z Pfeifer & Langen zupełnie się nie interesują tą ziemią. Nawet gdyby ją sprzedali miastu to pewnie nasze władze nie wiedziały by co zrobić z tak wielką powierzchnią. Jedyne co potrafią to postawić tablice przy drodze z num telefonu :] bo liczą że inwestorzy sami przyjdą...
See less See more
witam.
może by tak temat o naszej pięknej cukrowni, którą nam niestety rozkradli i zburzyli, wszelkie foto mile widziane:)
nie jest to forum, na którym piszemy o tym, co jedlismy na śniadanie. jeśli nie masz konkretnych informacji, zdjęć, które chcesz prezentować w temacie, nie zakładasz go. a Ty otwierasz wątek, w którym nic nie prezentujesz i prosisz o wstawianie zdjęć. jest wątek o inwestycjach w Gnieźnie.

a, popraw nazwę wątku na: [Gniezno] Cukrownia
See less See more
^^ popieram - zaszalales gp3090 z otwarciem takiego wątku, rozumiem jakby w miejscu po byłej cukrowni ruszyła potężna inwestycja ale tak to martwy wątek i suche posty.
bardzo mnie ciekawi jak to kiedyś wyglądało, mysle ze wiele osób w moim wieku też by chciało zobaczyc, bo niestety nie pamiętam tego jak tam były te budynki...
mam trochę zdjęć z terenu cukrowni już po rozbiórce, część wrzucałem do wątku o inwestycjach przy okazji miejscowego planu zagospodarowania tego terenu oraz do wątku o kulturze z racji tablicy upamiętniającej śmierć kilku pracowników cukrowni i rafinerii ktra znajduje się własnie na tym terenie. Jeśli poszukam jakieś zdjęcia przedstawiające budynki to wrzucę.
See less See more
:lock:

i to z kilku powodów ale nie ma sensu się rozpisywać.
Inwestycje w Polsce-Wielkopolska i Kujawy a tu jakiś temat historyczny!!

Z punktu widzenia P&L decyzja jak najbardziej uzasadniona (rozbudowano i unowocześniono zakład w Środzie Wielkopolskiej-produkcja mniej rozdrobniona) a z tego co mi wiadomo plantatorzy także są zadowoleni. Brak kilometrowych korków w okresie kampanii buraczanej (pamiętacie ten horror?), mniej zanieczyszczeń w mieście. Minusy to ubytek miejsc pracy (głównie etaty sezonowe) i podatki które zasilały miasto (o ile były płacone). Generalnie nie ma po czym płakać. Zakład tak samo wartościowy jak garbarnia.
See less See more
Od poniedziałku coś ruszyło na terenie cukrowni. Pracują dwie koparki, wygląda na prace przygotowawcze pod nową inwestycję, być może dawno zapowiadane osiedle Art-budu.
Widziałem te kopary wczoraj. Nie wiem czy to pod te budynki ART BUD bo one miały stanąć na końcu ulicy Grabskiego a tu mi wygląda na burzenie tego chyba ostatniego budynku po cukrowni (magazyn?). Widać go na mapach Google i Targeo. Przy okazji dobrze teraz widać wymiane zachodniej ściany hali dawnego Kanstil-u a obecnie Spin-u, która znajduje się kilkadziesiąt metrów na wschód. Wcześniej właściciel wymienił całe pokrycie dachu (wraz ze zmianą konstrukcji) i ścianę północną. Pewnie dwie pozostałę też do wymiany zwłaszcza, że od strony hotelu Feniks wygląda to tragicznie. Nie taniej było budować od podstaw?
See less See more
Nie wiem czy to pod te budynki ART BUD bo one miały stanąć na końcu ulicy Grabskiego a tu mi wygląda na burzenie tego chyba ostatniego budynku po cukrowni (magazyn?). Widać go na mapach Google i Targeo
Racja, zapomniałem, iż tam był jeszcze ten magazyn cukru, ale chyba właśnie go obalili, bo jakoś zniknął z horyzontu. Z planu wynika, że to teren pod zabudowę przemysłową i usługi,a działka była na sprzedaż: http://cukrownia.gratka.pl/tresc/407-7252741-wielkopolskie-gniezno-wrzesinska.html
Wiec albo już ktoś ją kupił, albo Pfeifer & Langen porządkuje teren, by uzyskać wyższą cenę.
See less See more
Ciekawy artykuł o inwestycji w cukrowni, docelowo powstanie tam 2000 małych mieszkań, w pierwszym etapie 84.
  • Like
Reactions: 1
^^ i jak wyglada temat realizacji inwestycji?
Pół roku temu wyglądało na to, że inwestycja dopiero startuje
See less See more
  • Like
^^ i jak wyglada temat realizacji inwestycji?
Do ulicy Grabskiego doprowadzili ciepłociąg i kabel energetyczny. Rozebrali pozostałości budynków i bramę wejściową, przywieźli kontenery i ... inwestycja stanęła. Obecnie jest kryzys na rynku i pewnie zaczną dopiero na wiosnę.
  • Like
1 - 14 of 14 Posts