SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 1111 Posts

·
Registered
Joined
·
2,735 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Ima li nekoga iz Goražda da nam postira update? :)

Nadjoh jedan text

Goražde: U toku izgradnja savremene tržnice - projekt vrijedan dva miliona KM

U naselju Rasadnik u općini Goražde u toku je izgradnja savremene gradske tržnice.

Riječ je o projektu vrijednom oko dva miliona KM koji realizuje goraždanska firma "Kaja Company".

Kako je Feni kazao šef gradilišta ove firme Sead Šalo, najkasnije do kraja ljeta Goražde će nakon niza godina dobiti savremeno uređenu gradsku tržnicu u neposrednoj blizini grada, na desnoj obali Drine.

"Projekt izgradnje gradske tržnice, započeli smo u martu. Do sada je realizovano oko 60 posto planiranih aktivnosti, tako da možemo biti zadovoljni dinamikom izvođenja radova. Prema našoj zamisli i projektnoj dokumentaciji bit će to jedan impozantan objekt po ugledu na veće bh. centre", kazao je Šalo.

"Prostor gradske tržnice bit će u potpunosti iskorišten. Uz ostalo sadržavat će 38 poslovnih prostora površine od 20 kvadrata, zatim magacinski prostor i prostor za smještaj zelene pijace od po 1.000 kvadratnih metara. Također, planiran je i restoran te prostor za parking. S obzirom na to da smo završili sve građevinske radove, ovih dana započet će se s aktivnostima na unutrašnjem uređenju, a nakon toga idu oni finalni radovi koji podrazumijevaju uređenje vanjskog prostora, asfaltiranje i priključenje na elektro i kanalizacionu mrežu “, istakao je šef gradilišta firme "Kaja Company". Dodao je da bi prema procjenama i dinamici radova, projekt trebao biti okončan najkasnije do polovine augusta, kada će i početi s radom.

Realizacijom ovog projekta riješit će se dugogodišnji problem zelene pijace na desnoj obali u Goraždu ali i smještaj trgovaca s tzv. male pijace na lijevoj obali, koja nikada nije imala dozvolu za rad.

Kako ističu u firmi "Kaja Company" gradska tržnica imat će sve neophodne uvjete za normalno funkcioniranje i promet prehrambenih, tekstilnih i drugih proizvoda. Firma "Kaja Company" planira i nova upošljavanja, tako da će prema procjenama vlasnika, na gradskoj tržnici biti zaposleno deset radnika.

Radi stvaranja što boljih uvjeta i privlačenja investicija, Općina Goražde raspisala je i novi konkurs za dodjelu neizgrađenog građevinskog zemljišta radi privođenja trajnoj namjeni. Riječ je o 20 parcela od kojih je najviše njih upravo na lokalitetu Rasadnika. Kako je Feni kazao pomoćnik načelnika za urbanizam i prostorno uređenje Enver Adžem, Općina je obavila sve neophodne predradnje i obavila parcelaciju kompletnog Rasadnika, a svoj interes za izgradnju stambeno-poslovnih, privrednih i drugih objekata na ovom lokalitetu već su iskazali brojni investitori.

"Naša je želja da stvorimo što bolji teren za investiciona ulaganja jer investitori žele znati šta dobijaju i po kakvim uvjetima, a sudeći po interesovanju Općina Goražde bi u bližoj budućnosti mogla postati pravo gradilište", kazao je Adžem.

(FENA)
 

·
Registered
Joined
·
2,735 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Zatvor za žene i Dom za maloljetnike u Goraždu?Zatvor za žene i popravni dom za maloljetnike trebalo bi da budu izgrađeni u Ilovači u Opština Goražde, što je bi moglo biti konačno rješenje za Vladu Federacije, ali i za stanovnike ove mjesne zajednice.

Prema riječima predsjednika Mjesne zajednice Ilovača Rasima Mujagića, koji je prije nekoliko mjeseci pokrenuo pitanje revitalizacije i razvoja ove mjesne zajednice veoma je blizu dogovor u vezi sa izgradnjom zatvora za žene i doma za maloljetnike u koji Federacija BiH namjerava uložiti šest milona KM, te uposliti stotinjak ljudi, uglavnom sa prostora Bosansko – podrinjskog kantona (BPK).

"Svi su odbijali gradnju zatvora u svojoj mjesnoj zajednici, ali ja polazim od pozitivnijih stvari koje donosi ovaj projekat, tako da dajem prednost ulaganju, upošljavanju radne snage sa ovih prostora. Ako realizujemo planove izgradnje zatvora mislim da će se vrlo brzo desiti povratak ljudi koji su napustili našu mjesnu zajednicu, a njih nije malo. Ovih dana me zovu mladići koji su se poslije rata iselili u Sarajevo i pitaju kako se mogu zaposliti u zatvoru, dakle žele da se vrate", kazao je predsjenik Mjesne zajednice Ilovača i viječnik Općinskog vjeća Goražde Rasim Mujagić.

I stanovništvo Mjesne zajednice Ilovača ima pozitivno mišljenje o izgradnji ovog objekta , te traži od Općinskog vijeća da donesu odluku o gradnji.

" Izgradnja i zapošljavanje stvaraju uslove opstanka i života na selu. Zajedno sa zatvorom biće izgrađena i infrastruktura, tako da duboko vjeruju da će ovaj projekat biti realizovan", rekao je Mujagić.


Autor: ONASA
 

·
Registered
Joined
·
2,735 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Goraždanin otkupljuje i prerađuje staru plastiku

Firma AS Company iz Goražda nabavila je u Kini mašinu koja će početkom proljeća početi reciklažu plastične ambalaže na Splavištu.

Vlasnik Abdulah Hasanagić pojašnjava za "Avaz" da je ranije otvorio pogon za livenje različitih dijelova od plastike, a da će sada moći prerađivati plastične boce, gajbe i drugu ambalažu u nove proizvode.

U dva pogona AS Company je investirala više od pola miliona maraka.

- Na ovu ideju došao sam tokom posjete slovenske privredne delegacije preduzeću Bekto Precisa. Tražili su da im prikupljam plastičnu ambalažu i šaljem u Sloveniju. Međutim, shvatio sam da bi to bila šteta, jer se proizvoditi može i ovdje - kaže Hasanagić.

Prema njegovim riječima, ne bi uspio bez pomoći biznismena Redže Bekte.

- Već sam otkupio 70 tona PET ambalaže iz Sarajeva, Tuzle, Tešnja, Žepča i Travnika i to je na lageru. Mašina za reciklažu je univerzalna: pere, razdvaja, melje i pretvara staru plastiku u granulat koji služi za ponovnu proizvodnju, tako da ga više ne moramo uvoziti - pojašnjava Hasanagić.

Za kupovinu granulata već su zainteresirani Kinezi i Slovenci, ali će reciklažom najprije biti snabdjeven pogon za proizvodnju različitih vrsta ambalaže, proizvoda za elektroindustriju, poljoprivrednih alata i drugih artikala u Goraždu.

Otkupna cijena kilograma plastične ambalaže prošle godine bila je 35 feninga.

I Drina će biti čistija


Osim ekonomskih očekuje se da ovaj projekt goraždanske firme ima i ekološki značaj, jer proizvodi od plastike u značajnoj mjeri zagađuju okoliš i svake godine tone plastičnih boca plove Drinom do HE Višegrad.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/biznis/gorazdanin-otkupljuje-i-preradjuje-staru-plastiku
 

·
Banned
Joined
·
1,117 Posts
Ovu vijesta sam čini mi se neku noć gledao na BHT i pravo mi se svidjela, zapošljavanje ljudi, izvoz i naravno čišćenje okoliša. Svaka čast!!!!!
 

·
Registered
Joined
·
6,404 Posts
Esad Papračanin, zaljubljenik u Drinu, sam finansirao uređenje dva kilometra obaleNakon što nije naišao na razumijevanje kod vlasti, Goraždanin Esad Papračanin Podrinjski koji je, kako kaže, srcem i dušom vezan za rijeku Drinu vec oko 40 godina, vlastitim je sredstvima finansirao uredenje njenih obala. Nizvodno od Mosta žrtava genocida u Srebrenici obje obale dobile su mnogo ljepši izgled nakon što je uklonjeno smece, trnje i korov.

- Deponije na obje obale Drine toliko bodu srce i dušu svakog čestitog građanina ovog društva. Ne mogu da shvatim da pojedine institucije i gospoda koja se nalazi na visokim pozicijama i za to prima plaću, sebi mogu oprostiti ovo što su dozvolili jednoj od najljepših rijeka na Balkanu.

Iz sopstvenih sredstava angažovao sam jednog, a poslije drugog radnika koji su uklonili smece, trnje i korov. Ovih 1.800 metara njenih čistih obala poklanjam omladini ovog grada i svim čestitim građanima herojskog Goražda - kazao nam je Podrinjski, dodajući da je za ovaj posao, osim moralne, koju mu sugrađani upuđuju svaki dan, konkretniju podršku dobio jedino od poduzetnika Fikreta Devlića.

Besplatan lijek
Esad Papračanin jedan je od heroja odbrane grada, penzioniran prije dvije godine u činu natporučnika. Autor je nekoliko zbirki poezije, a najljepše stihove je, kako kaže, napisao inspiriran ljepotom rijeke s kojom se druži svaki dan. - Ova rijeka opija i liječi. Nema doktora koji može uraditi ono što može ona. Drina je besplatan lijek kakvog nema, kojeg trebamo mnogo više cijeniti - poručuje Podrinjski.
http://www.gorazde-x.com/index.php/...nu-sam-finansirao-ureenje-dva-kilometra-obale
 

·
Registered
Joined
·
6,404 Posts
Počinje gradnja 25 stanovaU Goraždu su jučer potpisani ugovori o izgradnji zgrade Dom 2 namijenjene za stambeno zbrinjavanje porodica koje su tokom rata ostale bez svojih stanova. Projekt vrijedan oko milion KM finansiraju fondacija Al Zayed posredstvom UNDP-a, Ministarstva izbjeglica FBiH, Sarajevski i BPK Goražde, te općina Goražde, dok će radove izvoditi „Kaja company“.

- Zbrinjavamo 25 interno raseljenih porodica čiji su stanovi u potpunosti devastirani i nije ih moguće obnoviti. Korisnici su prošli sve moguće komisije i u narednih pet mjeseci projekt će biti implementiran - kazao nam je načelnik općine Muhamed Ramović.

Posebne pohvale upućene su pomoćniku načelnika Enveru Adžemu, koji nam je kazao da će, nakon useljenja njih 25 do septembra, biti potrebno osigurati krov nad glavom za još oko 30 porodica, čime bi problem Goraždana koji su bili nosioci stanarskog prava i čija je imovina u ratu totalno uništena definitivno bio riješen.

Načelnik Ramović jučer je najavio početak raspuštanja šest kolektivnih centara na području grada u kojima boravi 149 porodica. Uz pomoć Ministarstva izbjeglica FBiH od milion KM najprije će biti izgrađene kuće stanarima Đačkog doma u centru grada.

- Prvo ćemo se fokusirati na bivši Đački dom, ruglo u centru grada i 30 porodica dobit će kuće po sistemu ključ u ruke. To su uglavnom porodice iz Rogatice, Novog Goražda, Višegrada i Čajniča. Kada oslobodimo prostor adaptirat ćemo zgradu i Ministarstvu obrazovanja BPK predložiti da se Đački dom ponovo stavi u funkciju - kazao je Ramović.
http://www.gorazde-x.com/index.php/deavanja-mainmenu-2/18-gorazde/1755-poinje-gradnja-25-stanova
 

·
Registered
Joined
·
6,404 Posts
Radovi na izgradnji dzamije privode se krajuGoražde će uskoro moći da se pohvali još jednim lijepim objektom, džamijom na desnoj obali rijeke Drine. Naime, izgradnju ove džamije u potpunosti finansira Muftijstvo grada Kayseri iz Turske , a izvođač radova je firma Biat čije je sjedište u Istanbulu.
Kako je kazao šef radova Abdullah Erdem, prva munara je završena, a trenutno se rade grubi radovi, dok će se za nekoliko dana krenut sa izgradnjom druge munare, te da očekuje da bi svečano otvorenje trebalo da se desi prije Ramazana.
Tim povodom Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović sa svojim pomoćnicima i saradnicima, posjetio je danas gradilište, kako bi još jednom potvrdio spremnost Općine Goražde da pruži pomoć, kada su u pitanju neophodna dokumentacija, priključci i uređenje samog platoa i prilaza džamiji.
Općina će pružiti svu neophodnu pomoć, a na ovaj način još jednom se želi odati zahvalnost turskom narodu, kazao je Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.
http://www.gorazde.ba/index.php?vie...privode-se-kraju&option=com_content&Itemid=34
 

·
Registered
Joined
·
6,404 Posts
POTPISAN UGOVOR ZA REKONSTRUKCIJE LOKALNOG PUTA DEDOVA VODA-REŠETNICAU petak 20.03.2009. je u Sarajevu, tačnije u zgradi Fondacije za održivi razvoj ( OdRaz ) upriličeno potpisivanje Ugovora sa izvođačem radova rekonstrukcije lokalnog puta Dedova voda-Rešetnica, kojeg su potpisali Fondacija za održivi razvoj i Općina Goražde, koju zastupa Načelnik Muhamed Ramović kao naručioci posla i izvođača radova Goraždeputevi d.d. koju zastupa direktorica Munevera Ušanović.
Naime riječ je o ugovoru kojim se regulišu prava i obaveze naručioca posla i izvođača radova na projektu III faze rekonstrukcije lokalnog puta Dedova voda–Rešetnica ( Kovačići-Rešetnica 1500m) Ukupna vrijednost projekta iznosi 273.010,53 KM. Rok za završetak radova, prema pomenutom Ugovoru, je 60 dana.
http://www.gorazde.ba/index.php?vie...va-voda-reetnica&option=com_content&Itemid=34
 

·
Registered
Joined
·
6,404 Posts
POTPISANI UGOVORI SA IZVOĐAČEM RADOVA NA IZGRADNJI ZGRADE DOM2Danas je u Maloj Sali Općine Goražde upriličeno otpisivanje Ugovora sa izvođačem radova na izgradnji zgrade DOM 2. Izvođeč radova je firma Kaja Company iz Goražda, a vrijednost potpisanog ugovora iznosi 681,450,30 KM +PDV. Rok za završetak radova prema Ugovoru je 5 mjeseci od dana potpisivanja ugovora.
Izgradnjom zgrade koju zajedno finansiraju Fondacija AL Zajed, UNDP, ministarstvo izbjeglih i raseljenih lica F BiH, Sarajevskog i BPK-a Goražde, trajno će riješiti svoje stambeno pitanje 25 porodica čiji su stanovi u ratu uništeni. Ukupna vrijednost projekta je 1.300.000 KM
http://www.gorazde.ba/index.php?vie...dnji-zgrade-dom2&option=com_content&Itemid=34
 

·
Registered
Joined
·
6,404 Posts
OPĆINA GORAŽDE KAO PRIMJER USPJEŠNE REALIZACIJE GAPOVIH PROJEKATAOpćina Goražde, kao što je poznato, kroz GAP1 2005. godine uspješno je uspostavila Centar za pružanje usluga građanima, u sklopu kojeg djeluje 10 šalterskih pozicija i info punkt. Prema istraživanjima koje je Centar proveo usluge Centra dnevno koristi od 250-300 građana. Ispitivanjem javnog mnijenja, došlo se do podataka da je uspostavljanjem Centra znatno unaprijeđena usluga prema građanima i da je poraslo zadovoljstvo građana.
Zahvaljujući dobrim rezultatima, ostvarenim kroz GAP 1 Općina Goražde jedna je od prvih općina koja je uključena u drugu fazu GAP-a u sklopu kojeg će implementirani 6 novih projekata.
Općina Goražde nakon uspostavljanja Centra dobila je brojne pohvale, a GAP ju je izdvojio kao primjer dobre prakse, te je danas Općinu Goražde zajedno sa koordinatorima GAP-a Tatjanom Muhić i Zlatanom Musićem, posjetila delegacija koju su činili predstavnici 4 nove općine koje tek treba da se uključe u GAP-ov projekat uspostavljanja Centra za pružanje usluga. Riječ je o općinama Novi Travnik, Vareš, Olovo i Vitez. Delegacija se najprije obišla prostorije Centra i samu zgradu Općine, a nakon toga je u Maloj Sali Općine održan prezentacija, na kojoj su o samim iskustvima i svim aktivnostima govorili menadžer centra Behija Obarčanin i Sanid Zirak, šef Službe za javne servise i tehničke poslove.
Njihov zadatak bio je da prisutne upoznaju o samim aktivnostima koje su prethodile uspostavljanju Centra , ulogom menadžera, odnosom uposlenika prema strankama, anketiranju građana i saradnji Centra za službama.
Na kraju ovog susreta, gosti su izrazili svoje zadovoljstvo viđenim, te istakli kako se nadaju da će stečena iskustva iskoristiti u svom budućem radu.
http://www.gorazde.ba/index.php?vie...povih-projekata-&option=com_content&Itemid=34
 

·
Registered
Joined
·
6,404 Posts
''GORAŽDE JE LIJEPO AKO JE ČISTO''

Velika proljetna akcija čišćenja grada koju organizuje Općina Goražde zvanično je otpočela danas, a trajat će do petka 10.aprila 2009. U akciji učestvuju učenici svih osnovnih i srednjih škola, građani, NVO, firme i JKP '' 6 mart''. Cilj je očistiti grad i učiniti da zablista u punom sjaju.Učenici OŠ ''Fahrudin Fahro Baščelija'' iz Goražda jutros rano su počeli sa akcijom, a pridružili su im se i učenici OŠ'' Mehmedalija Mak Dizdar'' Vitkovići i OŠ ''Hasan Turčalo Brzi'' iz Ilovače, dok će ostale škole učešće u akciji uzeti narednih dana.Vrijedne učenike i njihove nastavnike posjetio je i Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović kako bi im poželio uspješan rad i zahvalio im se na odazivu. Načelnik je ovom prilikom još jednom j uputio poziv svim građanima da se uključe u akciju čišćenja grada.Firma ONIPROM i DC također su dale svoj doprinos u donaciji sokova za učenike koji učestvuju u akciji.

http://www.gorazde.ba/index.php?opt...lijepo-ako-je-isto&catid=27:vijesti&Itemid=34
 

·
Registered
Joined
·
958 Posts
Izgleda stvarno impozantno.
Zar nije Goražde jedno od siromašnijih mjesta u državi? Pretpostavljam da ovo guraju arapi i sl. ali da stvarno žele pomoći mislim da ima boljih načina. Pokretanjem neke proizvidnje ili ulaganjem u neku infrastrukturu koja će pokrenuti privredu.
 

·
Registered
Joined
·
2,735 Posts
Discussion Starter · #19 ·
Turci finansiraju i kulturni centar uz džamiju

Prvu gradsku džamiju na desnoj obali Drine Goraždu poklanja bratski grad Kajseri i kompanija Biat iz Istanbula...
24.04.2009. 23:01Predsjednik BZK "Preporod" iz Goražda Nedžad Kurtović kaže da će, po završetku džamije na desnoj obali Drine, prijatelji iz Turske finansirati i izgradnju kulturnog centra u njenoj neposrednoj blizini. Ovo obećanje Kurtović je dobio od reisu-l-uleme Turske Ali Bardakoglua, kojem je uručio zahvalnicu i prenio riječi zahvalnosti stanovnika Goražda na vrijednom daru koji ovih dana poprima svoj konačni oblik.

Naime, prvu gradsku džamiju na desnoj obali Drine Goraždu poklanja bratski grad Kajseri i kompanija Biat iz Istanbula. Džamija je u osmanskom stilu i neodoljivo podsjeća na Gazi Husref-begovu u Sarajevu. U istom stilu bit će građen i kulturni centar.

Avaz
 
1 - 20 of 1111 Posts
Top