SkyscraperCity banner

41 - 60 of 72 Posts

·
Registered
Joined
·
323 Posts
Отвориха кръговото в Горна Оряховица, връщат старите спирки в неделя.Кръговото кръстовище между Пощата и Общината в Горна Оряховица вече е отворено за движение. Продължават ремонтно-възстановителните работи по тротоарите и околните пешеходни зони, които не възпрепятстват движението на автомобили.

От 3 септември (неделя) ще бъде възстановено и движението на градския транспорт през центъра и ще бъдат върнати старите спирки. Пътуващите с маршрутка до Велико Търново ще могат отново да ползват спирката пред хотел „Раховец”. Отварят се спирките пред „Кубчето на Рубик” и пред „Кариба”. Временно изградената спирка на „Св. Княз Борис I” срещу църквата „Св. Георги” се премахва. Пътуващите от и за Долна Оряховица ще могат да ползват старите спирки – пред аптека „Медея” и пред църквата.
http://www.regnews.net/bg/otvoriha-kragovoto-v-gorna-oryahovitsa-vrashtat-starite-spirki-v-nedelya/#.Waw9yLIjGwV
 

·
Registered
Joined
·
465 Posts
Дано стане добре. А какво ще се прави със сградите на пощата и на хотела - празни, изоставени, грозни. Има и още полу-празни сгради по центъра, което придава много тъжно усещане (въпреки, че самият град си е жив)
 

·
Registered
Joined
·
34,909 Posts
Discussion Starter #47
Откриха обновената ДГ „Елена Грънчарова“ в Горна Оряховица

С това приключи и изпълнението на проекта за подобряване на образователната инфраструктура в града по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020.

В реконструкцията на ОУ „Св. св. Кирил и Методий" и две детски градини са инвестирани близо 3 милиона лева.Лентата на обновената детска градина прерязаха вчера заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова, кметът на Общината инж. Добромир Добрев и директорът на детското заведение Йорданка Касабова. Стойността на енергийно-ефективната реконструкция и модернизация на ДГ „Елена Грънчарова" възлезе на 563 647,20 лв. Строително-ремонтните дейности включват: обновяване на сградата и прилежащото дворно пространство, изградени са нови детски площадки с нови детски съоръжения, достъпна среда, въведени са мерки за енергийна ефективност и е обновено обзавеждане и оборудване. Изпълнител на ремонта е фирма „Енел строй".С модернизиране на детското заведение е подобрена образователната и работната среда на 125 деца и на близо 30 души персонал.
http://www.citybuild.bg/news/otkriha-obnovenata-elena-gryncharova/36136
 

·
Registered
Joined
·
86 Posts
А защо е изоставена сградата на пощата? Пощенският клон в друга сграда ли е изместен или ползва част от помещенията?

П.П. Извинявам се за офтопика.
 

·
FEL TEMP REPARATIO
Joined
·
1,824 Posts
Бум на строителството в Горна Оряховица
Публикувана на: 24.01.2018г. 308 прегледа

БУМ НА СТРОИТЕЛСТВОТО ОТЧИТАТ В ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Общо 114 строителни разрешителни са издадени през изминалата година, като за сравнение през 2016 г. са били 93. „Изминалата година за общината бе доста по-добра от предходната по отношение на строителството и доказателство за това са издадените разрешения за строежи“, коментира главният архитект на общината Аталия Братованова. Освен в Горна Оряховица активност по отношение на строителството има и в селата Първомайци и Поликраище, а в Правда са издадени разрешения за 4 къщи.

През 2017 г. строителни разрешения са издадени за саниране на 11 блока и ОУ „Отец Паисий“, както и за разширения на сладкарски цехове, на автосервизи, за изграждане на навеси, на цех за бетонни изделия, на магазини и кафенета. Много от обектите, които предстои да се развиват, са собственост на известни фирми.

През изминалата година в експлоатация са въведени 56 обекта, докато през 2016-а те са били 39. Сред тях са цех за кожи в Първомайци, фирмен сервиз за нафтови помпи в Горна Оряховица, автомивка в кв. „Калтинец“, складова база на фирма „Виктория“, навес за гуми на АСТ, лекарски и стоматологични кабинети, салон за красота.

www.borbabg.com
 

·
Registered
Joined
·
34,909 Posts
Discussion Starter #51
Кампания за залесяване започва в Горна Оряховица

Инициативата е във връзка с програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Приоритетно ще бъде извършено компенсаторно залесяване на местата, където са отсечени дървета във връзка със санирането на жилищните блокове. Управителите на етажната собственост на санираните блокове могат да заявят някои от предлаганите видове: широколистни дървета - албиция, обикновен явор, шестил, каталпа, източен платан (чинар), едролистна липа, гинко; храсти - златен дъжд, рустифина (шмак); иглолистни дървета - западна туя, източна туя.

Заявките за избраните видове дръвчета могат да бъдат изпратени на [email protected] или да бъдат заявени на тел. 0618 6 05 01/ вътр. 117 и 134 и в стаи 211 или 310 на Общината до 16.02.2018 г. включително. Засаждането на дръвчетата ще се извърши през март, при подходящи метеорологични условия. То ще бъде направено от работниците на Общинско предприятие „Пътно поддържане, инфраструктура и озеленяване", след предварителен оглед на местата и съгласно изискванията на общинската наредба за изграждане, стопанисване, контрол и опазване на зелената система. Ангажимент на гражданите, живеещи в блоковете, ще бъде последващата грижа за дръвчетата.

В рамките на общинската инициатива за залесяване заявления за дръвчета могат да подават и всички останали граждани. Условията са същите - засаждането ще се извърши от общинското предприятие, след предварителен оглед на местата и съгласно изискванията на общинската наредба за изграждане, стопанисване, контрол и опазване на зелената система. Ангажимент на гражданите ще бъде да се грижат след това за дръвчетата.

Видове дървета и храсти, предлагани за залесяване
http://www.citybuild.bg/news/kampaniia-zalesiavane-zapochva/36320
 

·
Registered
Joined
·
323 Posts
Като за селскостопанско летище не е зле.:lol:

Започва обновяването на летище Горна Оряховица.
Стартира изпълнението на Генералния инвестиционен план за модернизация на летище Г. Оряховица. Първата стъпка са дейностите по удължаване на пистата, които ще започнат, след като миналата седмица Общинският съвет в града одобри изготвянето на проект за специализиран ПУП – план за застрояване в района на летището. Предложението на концесионера за промяна на устройствения план бе внесено в общинската администрация в средата на февруари заедно с копия от Генералния план за инвестиции и развитие на летището, одобрен на 24 октомври 2017 г. от Министерството на транспорта. С решението на местния парламент на практика бе дадена “зелена светлина” на консорциума за изпълнение на ангажиментите му по договора.
Сега пистата е с дължина 2450 м, което позволява на нея да кацат самолети от категория Код D с размах на крилата до 52 м. С предвиденото удължаване летището ще може да посреща и по-големи самолети. Контрактът за аеропорта бе сключен през 2016 г., след като МС отдаде на концесия летището на консорциума “Гражданско летище Г. Оряховица”. В него участват фирмата “Кристална вода” АД, която държи 95 % от капитала на компанията, и държавната “Летище Г. Оряховица” ЕАД, чийто едноличен собственик е транспортното министерство с капитал от 5 %.
Концесията е за срок от 35 г. и предвижда инвестиции в размер на 32 млн. лв., като 22,4 млн. лв. трябва да бъдат вложени през първите 4 г. Според договора инвеститорът се задължава да развие, разшири и модернизира летището с оглед осигуряване на ефективното му и устойчиво функциониране като летище за международни и вътрешни полети. В инвестиционния план са заложени три етапа за модернизация на аеродрума, които включват изграждане на допълнителна пътека за рулиране, ремонт, разширяване и удължаване на пистата, изграждане на карго терминал и разпределителен център, изграждане на ремонтна база за самолети, на логистичен център и на център за подготовка на пилоти. Сградата на терминала също ще бъде обновена.
Най-малкото международно летище у нас има важна роля за развитието на региона. В момента се използва за нередовни превози на пътници и товари, както и за обслужване на авиацията с общо предназначение. Специализирано е в извършването на карго полети и има потенциални възможности за увеличаване обема на своята дейност чрез привличане и осигуряване на вноса и износа на суровини и готова продукция от предприятия в региона и страната. Разположените в близост туристически обекти в област В. Търново представляват интерес за чуждите туристи, които посещават България. В тази връзка има запитвания от страна на бизнесмени и туроператори за възможностите за опериране на летището.
Весела БАЙЧЕВА
https://www.dnesbg.com/goreshti-novini/zapotchva-obnovyavaneto-na-letishte-gorna-oryahovitsa.html
 

·
Registered
Joined
·
34,909 Posts
Discussion Starter #53
ФРЕНСКА КОМПАНИЯ ИМА ИНТЕРЕС КЪМ ИНДУСТРИАЛНАТА ЗОНА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА

Общината има терен от около 300 дка в източната промишлена зона.

Френска компания има интерес към индустриалната зона в Горна Оряховица. Това стана ясно при подписване на Меморандум за сътрудничество между Национална компания индустриални зони и общината. Подписи по сключването на Меморандума положиха изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес и кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Министър Караниколов бе категоричен, че чрез създаването на зоните държавата противодейства на регионалните дисбаланси. По думите му изграждането на новия участък от магистрала Хемус е още една мярка в посока преодоляване на диспропорциите и начин за привличане на още повече инвестиции в областта. Стана ясно, че Община Горна Оряховица е подготвила и разполага с готов терен, попадащ в източната промишлена зона на града, с обща площ около 300 дка. Териториалното му разположение го прави атрактивен за инвестиции, тъй като е с добра техническа инфраструктура и е разположен непосредствено до летище и гара.

По време на срещата министър Караниколов поясни какви са механизмите за създаването на дружеството и каква е новата политика в изграждането на индустриалните зони.

До момента НКИЗ ЕАД има подписани меморандуми за сътрудничество с общините в Бургас, Божурище, Враца, Сандански, Ловеч, Кюстендил, Варна, Видин, Дупница, Стара Загора, както с областна администрация Кърджали.
http://www.citybuild.bg/news/frenska-kompaniia-interes/36634
 

·
махлене&
Joined
·
4,189 Posts
 

·
Registered
Joined
·
34,909 Posts
Discussion Starter #55
Летището в Горна Оряховица вече се ремонтираЗапочва и удължаване на пистата за кацане и излитане.

Инвестиционното намерение на концесионера „Гражданско летище горна оряховица 2016“ АД е изпратено до областната екоинспекция и община Горна Оряховица. Местният общински съвет вече одобри частично изменение на подробния устройствен план за пистата.

Сега съществуващата писта е с дължина 2450 метра и ширина 45 метра, както и странични ивици, широки по 7,5 метра. По проекта се предвижда преасфалтиране и удължаване с 600 метра в западна посока, което ще позволи и кацането на по-големи и тежки самолети.

Строителството е част от генералния план за развитие на летището, който концесионерът изпълнява за период от 35 г. През това време в инфраструктура и обновление трябва да се инвестират 32 млн. лв.
Източник: Борба - Велико Търново
 

·
Registered
Joined
·
34,909 Posts
Discussion Starter #56
Министър Нанков откри обновения със средства от ОПРР парк „Детски кът“ в Горна Оряховица

Обновеният със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. парк „Детски кът“ откри в Горна Оряховица днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В навечерието 150-та годишнина от обявяването на Горна Оряховица за община откриваме един от най-смислените проекти – паркът прави града по-добро място за живеене, отбеляза министър Нанков по време на церемонията. Допреди осем месеца тук е било джунгла. Затова нека се пази не само от общината, но и от гражданите, призова той.

Паркът е благоустроен в рамките на проект „Обновяване на градската среда в град Горна Оряховица”, който е част от инвестиционната програма на общината.

На площ от 53 дка с около 1,7 млн. лв. е реконструирана алейната мрежа, обособени са зони за разходка и социални контакти, за пикник и за отдих. Около площадка с фонтан в центъра на парка вече са разположени места за сядане. В едно от най-предпочитаните места за отдих в града са изградени детски площадки, комбинирано игрище, площадки за скейтборд и с фитнес-съоръжения, а също и детска сцена. Съществуващата растителност е обогатена с нови храсти и декоративни дървета, както и с цветна растителност и декоративни треви. Монтирани са енергоспестяващо парково осветление и система за видеонаблюдение.

Освен парка, по проект „Обновяване на градската среда в град Горна Оряховица” на обща стойност почти 6 млн. лв. се модернизира и пл. „Георги Измирлиев“. В него е включено и изграждане на кръгово кръстовище между общината и Пощата, чрез което преминаването на превозни средства ще е безконфликтно и ще се подобри движението на пешеходците. Обновената среда след изпълнението на дейностите по проекта в Горна Оряховица ще се ползва от около 60 000 души.
http://vestnikstroitel.bg/news/183626_ministr-nankov-otkri-obnoveniya-ss-sredstva-ot-oprr-park-detski-kt-v-gorna-oryahovica/
 

·
Registered
Joined
·
34,909 Posts
Discussion Starter #58
ПРИЮТ ЗА БЕЗДОМНИ ЛИЦА ОТКРИХА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА

Той е с капацитет 15 места и се простира на площ 952 кв. м в кв. „Пролет”.

Сградата е масивна, на два етажа и в нея се помещават осем стаи, административни помещения, трапезария, кабинети за социално, психологическо и правно консултиране, има лекарски кабинет и др. Изградена е система за видеонаблюдение, пожароизвестяване, повиквателна система за обслужване на стаите и др.

В приюта ще бъдат настанявани бездомни хора, на които ще се предоставят подслон, храна, здравни грижи, хигиена и социални услуги за времето, през което институциите ще работят за разрешаването на всеки отделен случай.Приютът ще обслужва основно лица от и намиращи се на територията на населените места в Община Горна Оряховица. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на ОПРР Деница Николова заяви, че това е поредният успешно завършен обект на общината от инвестиционната програма на стойност над 12 млн. лв., осигурени от ОП „Региони в растеж" 2014-2020 г.При посещението си в Горна Оряховица зам.-министър Деница Николова инспектира някои от ключовите проекти, които общината реализира по ОПРР. Тя разгледа новоизградения „Детски парк", както и обновяването на централната градска част.
http://www.citybuild.bg/news/priiut-bezdomni-litza-otkriha/37277
 

·
Registered
Joined
·
34,909 Posts
Discussion Starter #59
СГРАДА С ХОТЕЛ И РЕСТОРАНТ ЩЕ ИМА ПРИ СТАРИТЕ БАСЕЙНИ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА

Те също ще бъдат изцяло обновени.

Инвестицията е на лясковската фирма “Барон Н” ЕООД и Николай Атанасов, който има комплекс в града. Предложението предвижда обединяването на двата урегулирани поземлени имота за построяване на нова сграда с хотелска и ресторантьорска част и обслужващи сгради към двата съществуващи басейна.Общинските съветници одобриха предложението за изготвяне на проект за ПУП - план за регулация и План за застрояване, обединявайки два съседни имота в центъра в края на парк "Детски кът". В тази връзка се предвижда промяна на уличната регулационна линия за новообразувания поземлен имот, чиято обща площ е 8022 кв.м. Според проекта застрояването ще е с височина до 10 м.През 2006 г. мястото е купено от търновската фирма “Кастекс” ЕООД за 96 000 лв. Инвестиционните намерения бяха за 3 г. да бъдат вложени 2 600 000 лв., с които да бъде направен аквапарк. През есента на 2012 г. Окръжен съд – В. Търново развали договора между Общината и “Кастекс”, тъй като още в края на първия инвестиционен период Комисията за следприватизационен контрол установи, че не са направени инвестициите в посочения размер.

http://www.citybuild.bg/news/sgrada-hotel-restorant-starite/37294
 

·
Registered
Joined
·
34,909 Posts
Discussion Starter #60
Приключва ремонтът на площада в Горна ОряховицаРемонтът на площад “Георги Измирлиев” в Горна Оряховица е към финала. В момента текат ремонтните дейности на пространството пред поликлиниката, но най-късно до края на септември ще бъде официалното му откриване. “Заради някои забележки се наложи временно да спрем малките фонтани, докато бъдат отстранени, но вече функционират”, уточни кметът инж. Добромир Добрев. И допълни, че обликът на площада не е променян повече от 40 г., а повече от 20 не е правен ремонт.
Обновяването на площада и пешеходните подходи към него стартира м.г. по проект на стойност 5,9 млн. лв., финансиран по Оперативна програма “Региони в растеж”. Община Горна Оряховица осигури близо 354 000 лв. от бюджета за някои от дейностите по облагородяване на трите обекта, включени в проекта. Той включва изграждане на модерен градски център с водни каскади и зони за отдих, ремонт на парк “Детски кът” и кръгово кръстовище до сградата на Общината.

На площада са изградени водни каскади, които замениха остарелия шадраван. Премахната е амортизираната мраморна настилка и е заменена с павета и гранитни ивици. Автоматизирана подземна система с разпръсквачи ще се грижи за поливането на зелените площи, а видеокамери ще следят за опазване на инвестицията. С откриването на обновения площад ще бъде завършен последният етап от мащабния проект.

В края на май бе открит изцяло обновеният парк “Детски кът”. На площ от 53 дка с около 1,7 млн. лв. бе направена реконструкция на алейната мрежа, обособени са зони за разходка и социални контакти, за отдих и пикник. В новия парк има оформена площадка с фонтан с места за сядане и разхлада в горещините. Изградени са също детски площадки за различна възраст, има комбинирано игрище, площадки за скейтборд и фитнес съоръжения, а също и детска сцена. Съществуващата растителност е обогатена с нови храсти и декоративни дървета, както и с цветна растителност и декоративни треви. Монтирано е енергоспестяващо парково осветление и система за видеонаблюдение. С изграждането на кръговото кръстовище между пощата и Общината пък бе решен въпросът с отпушване на трафика в центъра на града.
https://www.dnesbg.com/pari-i-vlast/priklyutchva-remontat-na-ploshtada-v-gorna-oryahovitsa.html
 
41 - 60 of 72 Posts
Top