SkyscraperCity Forum banner

[Gorzów Wlkp.] este Gorzów

993780 Views 8358 Replies 111 Participants Last post by  este
TU POWINIEN BYĆ SPIS TREŚCI, ALE WŁAŚNIE TRWA

ZAMĘT I REMANENT
  • Like
Reactions: 3
1 - 20 of 8359 Posts
Ciekawe urozmaicenie z tej estakady w rejonie ścisłego centrum, w którym takich rzeczy najbardziej potrzeba w związku z ubytkami w historycznej zabudowie. Takie klimaty poza Gorzowem i Wrocławiem nigdzie indziej nie występują - lokale gastronomiczne i inne pomieszczenia pod torami. W Gorzowie do tego dochodzi bliskość rzeki.
See less See more
Jedź do Kostrzyna zobaczyć miasto widmo. Ja ostatnio miałem w Gorzowie za dużo czasu i pojechałem i nawet potem wróciłem.
^^
Ktoś ma jeszcze konto na tym badziewiu? :|
Wincyj pokory, bo możemy się kiedyś obudzić bez zdjęć na darmowym do poprzedniego dnia hostingu ;)
Gorzów to wszystko lądolodowi zawdzięcza i powinien mu wystawić pomnik. Niestety ze względu na klimat musiałby to być pomnik sezonowy ;)
No chyba że masz na myśli zabudowę jednorodzinną ogólnie - jako mało ekonomiczną :)
Zabudowa jednorodzinna na przedmieściach dużych miast jest wybitnie ekonomiczna. Z jednego prostego powodu - gdyby na terenie całego miasta wolno było mieszkać tylko w zabudowie wielorodzinnej, to wszyscy, którzy w takiej mieszkać nie chcą, musieliby się wybudować pod miastem. Nie tylko część jak dzisiaj (suburbanizacja), ale wszyscy bez wyjątku. Efekt byłby taki, że poza ściśle zabudowanym centrum aż do granic administracyjnych miast byłby pas nieużytków, a tuż za granicami zaczynałby się pas szczelnie okalających miasto osiedli domków jednorodzinnych i miasto wyglądałoby jak Saturn ze swoim pierścieniem. To miałoby niewiele wspólnego z ekonomią ;) Lepsze rozplanowane z głową podmiejskie dzielnice z zabudową jednorodzinną i reprezentacyjne dzielnice willowe, niż nieokiełznany sprawl z korkami powstający w kilku jednostkach administracyjnych bez żadnej koordynacji i nie mający nic wspólnego z urbanistyką.
See less See more
Zdjęcie sprzed roku, kiedy Prezydent był jeszcze Wójtem.
Ale jak już zbudujemy lokomotywę...
Myślałem, że Gorzów wcześniej prawa miejskie dostał niż rok temu, ale skoro większość Zielonej Góry dostała dopiero 3 dni temu, to czemu tu się dziwić ;)
  • Like
Reactions: 1
Wspaniale. Jak połączycie się z Rzeszowem dajcie znać, kupię dwa bilety miejskie i będzie taniej po kraju podróżować z przesiadką na pętli.
  • Like
Reactions: 1
Jak już będziemy się łączyć z Rzeszowem to i o Legnicy nie zapomnimy
Najlepiej tak, żeby Prochowice z Sudetami były już po rzeszowskiej stronie, a Legnicę i Wrocław możecie brać. Wtedy na jeden bilet będę mógł we wszystkie góry jeździć miejskim autobusem. A nad morze drugim. Po co wam góry, będziecie mieć morze.
See less See more
Największe wrażenie podczas pierwszej wizyty stricte fotograficznej w Gorzowie (2011) zrobił na mnie ceglany ekspresjonizm. Widzę, że nie wszystkie przykłady udało mi się dotąd obejrzeć ;)
1 - 20 of 8359 Posts