SkyscraperCity Forum banner
3421 - 3440 of 3452 Posts

·
Above-the-clouds
Joined
·
9,173 Posts


 

·
Registered
🇺🇦
Joined
·
677 Posts
Trg nenadoma pričakuje pozitivne obrestne mere v roku 12 mesecev. Me res zanima, kaj nas čaka, če naraščajočim cenam prištejemo naraščajoče obresti na kredite. Upam, da se objavljenje cene ponudbe nepremičnin nekoliko umirijo, ker to kar trenutno gledam na nepremicnine.net je čisti bubble. Druga zgodba je dejanska realizirana cena, ampak vseeno.

 

·
Registered
Joined
·
65 Posts
Ponudbo stanovanj bi najhitreje povečali, če bi prazna stanovanja spravili na najemni trg. Javna najemna služba Stanovanjskega sklada je dobra ideja, vendar če bodo lastnikom ponujali nizko najemnino, potem bo strel v prazno. Država bi morala sofinancirati stroške, ki jih bo sklad imel z oddajanjem zdaj praznih stanovanj.
Tu so podatki, koliko je praznih stanovanj po celi Sloveniji, ni jih malo:
 

·
Registered
Joined
·
341 Posts
V negativnem smislu mene še Švica preseneča.
Si pa ne bi mislil, da ima Hrvaška tako velik %, prav tako Romunija.

Kaj pa je razlog pri državah s tako nizkim procentom? Nezainteresiranost nad vetrno energijo, slabi pogoji za takšno energijo ali tudi kakšni ptiči in drugi ogroženi je*ivetri?
 

·
Registered
Joined
·
308 Posts
Hrvaška ima večji delež, ker Pezrol tam postavlja veterna polja, sedaj bo pa začel še fotovoltaična polja-samo letos preko 20 Mw. To se šteje med OVE Hrvaške, kljub temu, da se del elektrike upprabi pri slovenskih porabnikih.
 

·
Registered
Joined
·
3,514 Posts
''Gradnja bi prekinila tudi eno od kolesarskih poti, na najvišji točki Brkinov pa bi se pašniki, kamor se turisti zatekajo po svež zrak in čisto vodo, znašli sredi industrijske cone. "Čeprav ni nobene druge turistične ponudbe v vasi kot le razgled in naša pitna voda, smo na to res ponosni. V resnici ljudje hodijo gor samo zaradi razgleda, miru, tišine in narave," je dejala domačinka Tjaša Dujmovič. ''

🤡sicer pa ima Slovenija to smolo, da praktično ni koščka države kjer ne bi bilo vsaj kakšnega zaselka ali pa vasice. Ta razpršenost je res neverjetna. Praktično povsod, v še največjih vukojebinah živijo ljudje (npr. Črni kal, sredi ničesar, praktično na pečini). Zapuščenih naselij, brez prebivalcev je zelo malo. Posledično, kjer ni nobenega območja brez prebivalcev, se vedno najde nekdo, ki nasprotuje kakršnemukoli večjemu infrastrukturnemu projektu. To je posledica tega, vsaj pomoje, ker je še iz tako zabačene vasice max 20-30 km do najbližjega občinskega središča, in se posledično lahko tja odpelješ, kjer imaš vsaj nujno infrastrukturo.

škoda res, lahko bi imeli res veliko vetrnih elektrarn, sploh glede na to, da nimamo drugih virov energije (jedrska vprašanje če bomo kdaj dosegli tako visoko stopnjo družbenega soglasja), bomo kmalu morali zaradi takšnih kapric lokalnih osebkov, morali elektriko na polno uvažati. Aja pa na položnicah se bo še bolj poznalo. Potem se pa na polno joka po tednikih, energetska revščina. Ja, še več je bo.
 

·
Registered
Joined
·
2,357 Posts
. Praktično povsod, v še največjih vukojebinah živijo ljudje (npr. Črni kal, sredi ničesar, praktično na pečini). Zapuščenih naselij, brez prebivalcev je zelo malo.
To je načeloma dobra stvar. Pelji se kdaj južneje, boš videl kako žalostno izgleda zapuščena pokrajina s praznimi vasmi. Čist depresija.
Problem pri nas je, da na stvari prevečkrat gledamo subjektivno in nismo podjetni. Seveda je prav, da se kar v največji možni meri ohranja narava, živali, zapuščina. Vendar ne prav za vsako ceno. In to je tudi en izmed razlogov zakaj nismo druga švica, čeprav imamo vse predpogoje za to. Ker preprosto ljudje niso pripravljeni dati niti pedi zemlje za v skupno dobro. Pa vem, da zato obstajajo zgodovinski razlogi, ampak od "tistih" časov je že dolgo. Lahko bi se že menjal mindset, pa se še kar ni. Morda pa se mora generacija zamenjat, pa bo bolje.
Vetrne elektrarne so OK, ampak vnašajo nihanje v omrežje in niso optimalne. Tudi vzdrževanje ni poceni. Mi potrebujemo novo nuklearko, ali dve. Černobil gor ali dol, še vedno je jedrska elektrarna ena izmed najbolj čistih. Predno me napadete glede odpadkov - čista je tudi zaradi dejstva, da ena takšna elektrarna lahko proizvede toliko energije, kot je ne bi dobili s tisoč vetrnicami. Je potrebno gledati celoten ROI.
 

·
Registered
Joined
·
861 Posts

 

·
Registered
🇺🇦
Joined
·
677 Posts
Veterne elektrarne se zelo dobro prilagajajo stanju v omrežju
To ni ravno res. Lahko se jih poljubno izklopi, ampak če ni vetra, ni generiranja. S tega vidika je kar praviš čisti larifari, ker bodo vetrnice vedno proizvajale max kapaciteto. Ker se pa termo izklopi počasneje, je mogoče izklop "poflikat" s strani vetrne - to je res. Ampak spet, nerelevantno v pomenu prilagajanja potrebam omrežja z zelenega vidika.
 

·
Registered
Joined
·
861 Posts

 

·
Registered
Joined
·
525 Posts
Kako pa se potem Danska izogne nihanjem v omrežju s svojim 70 %-deležem vetrne energije v energetskem spektru? Je edini razlog, da tam piha konstantno z isto močjo?
 

·
Registered
Joined
·
649 Posts
Z deležem, kolikšna je proizvodnja iz vetrnih elektrarn na Danskem, je potrebno biti previden. Včeraj v času jutranje konice ob 7:30 19 %, v času večerne konice po 19 uri, pa je bil delež iz vetrnih elektrarn malo čez 32 % celotne proizvodnje Danes so na 65 %. Nihanje Danci pokrivajo s sistemskimi storitvami, ki jih ponujajo druge elektrarne ter uvozom. V prvi vrsti najprej na spremembo proizvodnje iz vetrnih elektrarn, reagira regulacija za vzdrževanje in zatem regulacija za povrnitev frekvence. Prva je obvezna za vse sinhronske generatorje, druga se zakupi na trgu, kot sistemska storitev. To drugo regulacijo pa lahko ponudijo samo določene elektrane. Vetrna je ne sme, oziroma ni priporočljivo, lahko pa jo baterijski hranilnik električne energije. Te storitve so v vsaki državi enake, različna je samo višina rezerve energije, ki se jo določi iz različnih faktorjev. In ja, več kot je vetrnih elektrarn, večjo količino te rezerve rabiš.


 
3421 - 3440 of 3452 Posts
Top