Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 79 Posts

·
Banned
Joined
·
6,331 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Мало касним, знам, мало више од годину дана, али ето, дошло време и за то. Може да преломи онима који се двоуме или петоуме око летовања.

Па да почнемо од Мецова. То је планинско место на путу Козани - Јоанина. Скрене се са аутопута, и гудурама, пар километара се вози серпентинама и наилази се на чаробно место, како чух, скијашки центар, један мали стари градић који одише рустиком. Супер место да се стврати после дугог пута, попије кафа и мало прошета и ужива у амбијенту који је тешко спојив са Грчком.

Локација:

https://www.google.rs/maps/@39.7633549,21.1714114,3426m/data=!3m1!1e3

Много зајебано искључење са аутопута, између 2 тунела међусобног размака пар стотина метара, налази се огромна петља. Ова деоница аутопута, може да буде пример како би изгледао аутопут кроз ЦГ. Дакле, ограничење кретања са 110-90км/х, мада га грци углавном не поштују, неки моји су пичили 160 туда, и нису им одрапили казну на граници. Обавештења о камерама су на сваких километар, као и знакови упозорења на брзинско ограничење.

Аутопут је генерално супер, и њиме може да се иде брже кад је лепо време. Ипак, због великих нагиба терена, кад падне киша, и није баш препоручљиво.

https://www.google.rs/maps/@39.7599...ata=!3m4!1e1!3m2!1sHy8RWrvNzXgM0ZJ2oidBnQ!2e0
 

·
Banned
Joined
·
6,331 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Ide, ide...Odma sutra ujutro. Nije lako probrati slike i uploadovati a uz to i napisati opise koji su u mom slucaju detaljni i siroki. Tako volim, ne volim kad nesto napola odradim.
 

·
Banned
Joined
·
6,331 Posts
Discussion Starter · #8 · (Edited)
Фактички, Мецово је на путу било прво место на које смо стали у грчкој, ако не рачунам неки маркет код солуна у који смо свратили да купимо кафу и да наставимо. И тако, изашавши из кола, угледасмо грчку тучу - гуркање на сред улице :D

Циркус водимо...

Него... Пут није напоран, колико год се мислило да је лефкада далеко. Она је можда стотинак километара даља од тасоса нпр. иако на први поглед делује да је много више. Већи проблем су границе. Ми смо доста чекали и на једној и на другој, па кад се узме у обзир да је то 3-4 сата чекања на 2 границе, спавање уз пут од 2 сата (радио сам то вече до 11 увече, а на пут смо кренули у 1) па станеш да купиш воду, па нешто поједеш, па седнеш на кафу... још 2-3 сата... Ми смо стигли на лефкаду сутрадан око 5 поподне по грчкомвремену. И погодите, кренули смо без букираног смештаја са намером да одемо на катизму и да нађемо смештај тамо, или у крајњем случају ако тамо не буде, онда агиос никитас - симпатична рибарска варошица на северозападу острва, један рт га дели од прелепих западних пешчаних плажа по којима је Лефкада и чувена.
 

·
Banned
Joined
·
6,331 Posts
Discussion Starter · #12 · (Edited)
Требало је мало времена одабрати дестинацију где да се проведе лето. Грчка има много острва, различите су понуде смештаја, цене, негде има трајект, негде само може авионом. Опет, летовање на острву је некако другачије, углавном ти требају кола јер једна страна острва, она ка копну, бар на овим јонским острвима, је насељена, ту се налазе градови, а плаже су на супротној страни, бар оне боље.

Значи, ако платиш авион до острва, платићеш и рентакар, јер без кола је јако тешко.

Лефкада је практична. То је острво које је некаквом мочваром повезано са копном, па је преко те мочваре провучен некакав насип - мост, па је директно спојена са копном, управо у главном граду - лефкас. Западно од Лефкаса почињу лепе пешчане плаже, док је јужно од лефкаса, источна страна острва, нешто попут бококоторског залива, ту су градићи познати углавном по журкама, попут Нидрија.

Дакле, острво има све за свачији укус.

- Главни град Лефкас је супер за вечерње шетње, има таверни, барова, шопова, прелепа пешачка зона, има чак и неких клубова, али не толико активних колико јужније у нидрију. Има лепих смештаја по периферији у прелепим маслиновим шумама.

- Нидри - клиначке разуларене журке. Плаже широке 2м, топла заливска вода, плажа ради реда, тек да може да се назове плажом. До источних плажа дневно вожње до сат времена. Већина наших агенција на Лефкаду воде управо у Нидри. По мени место за избегавање, само смо кроз њега прошли, изнајмили чамац, обишли залив, сели у кола и отишли. Као атракција се предлаже обилазак неког водопада, који је по мени прецењен, на коме смо тај исти дан били, налази се пар км. од Нидрија у брду. Биће слика и одатле.

- Василики бич симпатична лука на југу, мало рибарско село, јужни ветрови су у том заливу погодни за једриличарство, па има доста британаца који држе школе једрења и издају опрему за једрење, од дасака, до мањих и већих једрилица. Сама плажа мало подсећа на јаз, само мало лошија, није баш за купаче јер делује као да је 90% плаже заузето од стране сурфера. Све у свему, василики може да буде добра база, ако се путује до западних плажа, које су од њега удаљене 20так мин. вожње.

- Агиос Никитас, мало мирно рибарско месташце, које је задржало шарм прошлих времена, на крајњем северу свега по пар километара од познатих плажа Милос и Катизма. Све што је накнадно грађено у овом сеоцету морало је да се гради одређеним материјалима и по одређеним принципима. Сеоце има прелепу малу плажу, окружено је густом боровом шумом и мени лично оставило некако најлепши утисак. Успут, Лефкас је на 12км одавде, па се до њега стигне за 15так минута вожње, са друге стране, лако доступна катизма ово место чини најбољом базом на острву.

- Катизма, једина урбана плажа на западу, до које води широка магистрала, на којој има чак 3 хотела, и доста ресторана и кафића. Ова прелепа плажа јеи била наш коначни избор у истраживању острва, а с обзиром да има само 3 хотела, у случају да не нађемо смештај на самој плажи, алтернатива је био 2км удаљени Агиос Никитас.

Тако је и било. Лењим Грцима тешко је и мејлове да пишу па су на наше захтеве за ценама одговарали на катизми сваки 2ги дан. Тако је прошло недељу дана а да нисмо успели ни конкретну цену да извучемо, а не да се исцењкамо. Дошавши доле, схватили смо да цела породица која држи Сансет апартмане, преседи на тераси и мрзи их дупе да мрдну, а не да пошаљу један мејл дневно. Зато смо превасходно, имајући искуство са смештајем из црне горе, решили да смештај нађемо на лицу места, а не да га букирамо преко интернета. Цена смештаја јесте најскупља на острву у тој категорији, али имајући у виду да си на плажи на којој не мораш да палиш кола бар 5 од 10 дана да би ишао на друге плаже и исплатило се, иако сама соба није била ништа посебно. Дакле, платили смо 55е са доручком за двоје, неки позадински апартман (незавршена зграда иза рецепције, која је мало сиромашнија варијанта регуларних апартмана, који су по свему лепше опремљени, али суштински располажу истом опремљеношћу.

У року од сат времена смо већ могли да проберемо 3 апартмана у Агиос Никитасу. На катизми нисмо нашли слободан смештај, али се сутрадан ослободио један па смо једно вече нашли преноћиште у Агиос Никитасу.

То је већ било 2 дана неспавања, једва смо се тетурали по оним брдима у потрази за апартманима. Критеријуми су са умором опадали, после неког времена ухвати свеједноћа, нисмо стигли ни да једемо, а били смо у еуфорији да нађемо смештај до 9 сати, јер после нећемо наћи власнике. Једва смо чекали хладан туш. И ето, прва соба.
 

·
Banned
Joined
·
6,331 Posts
Discussion Starter · #19 ·
Ситуација са лежаљкама...

И даље сам фрапиран да дебилизам у црној гори издаје лежаљке за 15е, ми смо на Лефкади уз 1 пиће добијали лежаљку цео дан. Њима се то исплати?? Хех...
 
1 - 20 of 79 Posts
Top