SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 148 Posts

·
Banned
Joined
·
6,331 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
I evo, resio sam da malo krenem sa reportazama. Krenuo sam od nazad, mada, mozda je trebalo obrnuto, jos cuvam slike i od lefkade, ali posto su se bas ove slike nasle na prenosnom uredjaju, resio sam da krenem odatle.

Elem, za 2, 3, 4, i 5 maj, putovanje na hilandar i usputni obilazak soluna. Klasicna tura, a mogu reci da su utisci fantasticni, i da nece biti poslednji odlazak tamo, zapravo, prvi sledeci ce biti sigurno dugotrajniji, i planiram da obidjem jos neke manastire posto na ovoj kratkoj turi nije bilo vremena ni za pricu sa monasima, a ne za obilazak jos nekih stvari.

Usputno cu objasnjavati, a ima dosta slika pa cu ih postavljati dnevno po nekoliko uz prikladna obavestenja.

Neposredno posle granice, razdanilo se, upravo izaslo sunce.U Solun se uslo ujutro oko 6 sati, obilazak busem: 

·
Banned
Joined
·
6,331 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Malo kad se prodje bela kula, u onom perifernijem delu grada, nailazi se na fensi gradjevinu, jedinu koja se razlikuje od ostalih, mada imitira formom, ali su joj materijali drugaciji. Medjutim, pitam se, kad i tu dodju tende...

 

·
Banned
Joined
·
6,331 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Omorfi Thesaloniki nije opravdao predivotu. No ipak, atmosfera tamo, kao i u svakom grckom gradu, doduse i balkanskom u globalu je fantasticna. Postoji neka posebna vrsta atmosfere tamo koja cini da pozelis da se vratis i istrazis grad malo dublje od ovih par sati. I pored toga sto je grad ostavio jako los utisak u svakom drugom smislu koji se tice estetike i prostora.

Idemo redom. Prvo da ukljucimo muziku. A usput, na sledecem klipu mozete videti i kako je solun nekada izgledao i shvatiti koliko je privatni interes unakazio ovaj grad.

 

·
Banned
Joined
·
6,331 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Трагедија је, да је и оно што је остало од оног старог солуна, какав је био читав уз море уместо ових трагичних новоградњи, остало ово, које видимо како се одржава:

За коју годину, чудовиште са континуалним терасама и тендама ће појести и ове парцеле.
 

·
Banned
Joined
·
6,331 Posts
Discussion Starter · #11 · (Edited)
И наравно, да агенцијска посета солуну не може да избегне зеитинлик.

Постоји податак великог броја туриста који посете српско гробље годишње. Тај податак је за понос, знајући да су истовремено друга околна гробља прилично заборављена.

Господин Михајловиц је јос хвала богу стабилно на ногама. Али молам да плиметим, да суска. Мало је поплимио онај грцки акценат.

Како смо изашли из аутобуса, комарци су почели да једу. Сећам се, враћајући се прошлог лета са лефкаде, стали смо нешто после наплатне рампе на аутопуту, близу солуна, негде код укључења ка евзонију, у кола је улетео рој комараца, и то оних агресивних.

Да зло буде горе, почео је пљусак због кога сам морао да станем у зауставну траку. Толико је био јак да се ништа испред није видело, а напољу мркли мрак, 11 увече. Нема пумпе, нема ничега уз пут, а ауто је постао комора за храњење комараца, с обзиром да од пљуска не можеш ни да помислиш да отвориш прозор. Патили смо до крагујевца жестоко.

Тако сам стекао утисак да се у тој делти роје комарци ко луди, што претпостављам да утиче и на солун.

Зеитинлик:

 

·
Banned
Joined
·
6,331 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Француско војно гробље.

Тај дан остао сам под утиском документарца, који је причао о европском колонијализму. Како је француска у првом светском рату одлучила да француским папирима привуче црнце из африке који би ратовали за њу. Туга је да је страдало на десетине хиљада црнаца дневно, као да су их намерно стратешки слали као топовско месо да их што више нестане.

И ето мене на зеитинлику, 2 дана после документарца, лично да се уверим, на гробљу је минимум 60% не француских имена. Да се видети на први поглед. Пожелео сам да посетим разна војна гробља у Београду.

 

·
Banned
Joined
·
6,331 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Francusko vojno groblje. Rano jutro, vec se vide chemtrailsovi na nebu. Komarci jedu. Mesto da zaprasuju komarce, oni zaprasuju ljude.

Inace, ko ne zna, francusko i srpsko vojno groblje nisu pregradjeni i jedno do drugog su.

 
1 - 20 of 148 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top