SkyscraperCity Forum banner

[Grabiszyn] Nowy Grabiszyn (dawna Fadroma)

124359 Views 303 Replies 66 Participants Last post by  mamik
Hale produkcyjne będą wyburzone, znikną także charakterystyczne kominy Fadromy. W miejscu dawnej fabryki powstaną nowe ulice i osiedle mieszkaniowe.

Teren przy ul. Grabiszyńskiej od dawna przeznaczony był pod zabudowę śródmiejską. Od 2009 roku w urzędzie trwały prace nad planem zagospodarowania terenu po zakładach Fadroma. Propozycje poddano pod konsultacje społeczne, a dziś podczas sesji rady miejskiej gotowy dokument zostanie uchwalony.

Zgodnie z jego zapisami na przedłużeniu ul. Miedzianej wyznaczona będzie nowa ulica prowadząca w kierunku linii kolejowej Wrocław-Wałbrzych. Od ul. Mosiężnej w stronę dawniej Fadromy urbaniści przewidzieli osiedlowy chodnik pieszo-rowerowy. Kolejna nowa ulica prowadzić będzie od ul. Grabiszyńskiej do linii kolejowej, a potem skręci w prawo, wzdłuż torów, w kierunku ul. Manganowej.

Na dużej części terenu ma powstać zabudowa mieszkaniowa o wysokości do 25 metrów, natomiast biurowce (wysokie maksymalnie do 38 metrów) przewidziano w okolicy ul. Grabiszyńskiej, a także na terenie przyległym do kolejowej obwodnicy towarowej.

Podczas konsultacji planu zagospodarowania społecznicy z Towarzystwa Upiększania Miasta Wrocławia i Towarzystwa Benderowskiego chcieli uratować sześć charakterystycznych kominów Fadromy. Właściciel jednak już otrzymał pozwolenie na rozbiórkę, a wieże nie były wpisane do ewidencji zabytków.

Teren po dawnej fabryce należy dziś w większości do spółki Fadroma Development, miejsce obok hal wykorzystywane jest m.in. jako parking samochodowy, czasem urządzano tam też targowiska.

Teren Fadromy przed wojną mieścił założone w 1867 roku zakłady J. Kemna, które produkowały maszyny budowlane, np. walce drogowe. Po wojnie w znacjonalizowanych budynkach urządzono Fabrykę Maszyn Drogowych, która produkowała m.in. koparki czy ładowarki. W 1999 roku fabryka została postawiona w stan upadłości, od 2001 roku jej działalność kontynuuje firma Fadroma Development.
http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/...rodukcyjne-zbuduja-osiedle.html#ixzz4TYdcIa2O
See less See more
1 - 20 of 304 Posts
Był osobny wątek o mieszkaniach na terenie Fadromy?

Bo to będzie to
W przyszłym roku spółka Budimex Nieruchomości po raz pierwszy ruszy z inwestycją we Wrocławiu, gdzie wybuduje osiedle na 1000 mieszkań. — Mamy tam 7 ha gruntu. Konkurs architektoniczny jest już rozpisany. Powinien zostać rozstrzygnięty jeszcze w tym roku — informuje Henryk Urbański, prezes Budimeksu Nieruchomości.
https://www.pb.pl/budimex-nieruchomosci-rosnie-wszerz-871554

Te 7 ha to hale widoczne na zdjęciu - bez działki z parkującymi samochodami na pierwszym planie. I bez biurowca bo nadal należy do PHO.

See less See more
  • Like
Reactions: 5
Podsumowanie

Plany zagospodarowania dużo nie pomagają. Większość nowych koszmarów i koszmarków powstaje zgodnie z nimi. Są po prostu za mało surowe. Ciaśninej tylko z lepszych materiałów? Nie raczej ciaśniej i z gorszych materiałów za to w krótszym czasie. Dziś w rok powstaje osiedle za to potem tynki pękają i wszystko trzeba poprawiać na swój koszt. Brak miejsc postojowych to ciągle zmora mieszkańców, a to akturat idzie łatwo zmienić we wszystkich planach przez replace(1.2,3) w 10 sekund. Zmiana ilości miejsc postojowych i terenów zielonych w jednym momencie przekreśli ciasną zabudowę bo to się po prostu nie opłaci. Jeszcze jedno co bym wpisał do planów to zakaz wykonywania prac budowlanych po godzinie 18:00. Jak taki zakaz będzie dotyczył wszystkich firm to nikt na tym nie straci.
See less See more
Te 7 ha to hale widoczne na zdjęciu - bez działki z parkującymi samochodami na pierwszym planie. I bez biurowca bo nadal należy do PHO.
Polski Holding Obronny cały czas trzyma działkę na potrzeby Mieszkania+?
Polski Holding Obronny cały czas trzyma działkę na potrzeby Mieszkania+?
No właśnie sprzedał Budimexowi w czerwcu br. Został im się ino biurowiec.
^^ Dzięki za wyjasnienie. Zapamiętałem informację, że PHO odwołał przetarg, więc pomyślałem, że mieli działkę na której parkują samochody.

BTW, te parkingi to należą do...?
Szkoda mi będzie tego widoku na kominy

Zdjęcie za Hydralem
See less See more
  • Like
^^ Dzięki za wyjasnienie. Zapamiętałem informację, że PHO odwołał przetarg, więc pomyślałem, że mieli działkę na której parkują samochody.

BTW, te parkingi to należą do...?
O właśnie o tym myślałem na początku gdy pytałem o wątek :) Wtedy odwołali a teraz jednak sprzedali, zmieniła się koncepcja widocznie. W Warszawie LCC też coś niedawno kupiło od PHO. Parking należy do osoby fizycznej, ale skoro MPZP to też obejmuje to pewnie tylko kwestia czasu i ceny.

Dwie działki Budimexu zaznaczone na zielono.

See less See more
  • Like
Szkoda mi będzie tego widoku na kominy

Zdjęcie za Hydralem
Bardzo fajna dominanta i zamknięcie osi widokowej. Inwestor z głową by o nią zadbał. Niestety takowych ci u nas niedostatek.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Rekrutują, oferty z ostatnich 10 dni
Specjalista Inżynier
zadania:
•nadzór nad realizacją procesu inwestycyjnego mieszkaniowego projektu deweloperskiego
https://skk.erecruiter.pl/Offer.aspx?oid=2565583

Specjalista ds. ekspansji
zadania:
•aktywne poszukiwanie nieruchomości we Wrocławiu

https://skk.erecruiter.pl/Offer.aspx?oid=2564474
See less See more
  • Like
To już naprawdę coś :
Warszawski deweloper Budimex Nieruchomości planuje pierwszą inwestycję mieszkaniową we Wrocławiu. Na zakupionym od Polskiego Holdingu Obronnego sp. z o.o. terenie po byłej fabryce koperek i ładowarek Fadroma przy ulicy Grabiszyńskiej (działki nr 13/5 i 14/1 - obręb 28 – Grabiszyn (KW WR1K/00058011/1) o łącznej powierzchni 70.096 m2 wraz z prawem własności posadowionych na nich budynków, położonych przy ul. Grabiszyńskiej 163) inwestor planuje realizację osiedla mieszkaniowego z ponad 1000 mieszkań. Inwestycja ma być etapowana.
Dawne hale produkcyjne będą wyburzone, znikną także charakterystyczne kominy Fadromy. W miejscu dawnej fabryki powstaną nowe ulice i osiedle mieszkaniowe. Zgodnie z aktualnym miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego na przedłużeniu ul. Miedzianej wyznaczona będzie nowa ulica
investmap.pl

Jak się patrzy na te wykresy z pozwoleniami/budowami mieszkań to Wrocław staje się takim eksperymentem, "kiedy to wszystko walnie"
See less See more
Myślisz, że te 1000 mieszkań rzucą od razu w całości na rynek? Takich inwestycji jest cała masa we Wrocławiu tylko, że są etapowane.
  • Like
Myślisz, że te 1000 mieszkań rzucą od razu w całości na rynek? Takich inwestycji jest cała masa we Wrocławiu tylko, że są etapowane.
W artykule jest napisane że będzie etapowane, potrafię czytać. Inna sprawa że 4 lata temu jakoś takiego parcia na rynku mieszkaniowym nie było.

Naprawdę myślicie że te mieszkania to dla tych Ukraińców? Czy nagle Polaków stać na to aby wyprowadzać się od rodzin i kupować mieszkania dla 1-2 osób. Duża część będzie pustostanami, z wiszącymi szmatami z balkonów " mieszkanie 64m2 sprzedam". Ja nie twierdzę że te inwestycje to coś złego, poprostu nie widzę uzasadnienia dla tak wzmożonego ruchu. Nawet biorąc pod uwagę że większość pójdzie pod wynajem. Tak się składa, że interesuje się podnajmem i wiem że już dzisiaj jest ciężej o wynajmujących ( co prawda w pewnej grupie, bo mieszkania są dzielone nadają się dla studentów pracowników i młodych pracujących). Obok mieszkania mam hotel robotniczy i tak się składa że językiem "urzędowym" na podwórku jest ukraiński, większość ludzi ze wschodu nie będzie wynajmować mieszkań a mieszkać właśnie w "hotelach". Choć znam osoby pracujące w IT to jest to odsetek z tych 60k czy ilu ich tam jest.

P.s na forum są zapewne osoby, które lepiej się znają, ja wyrażam jedynie swoją opinie.
See less See more
  • Like
Reactions: 3
Wykrakałem. "Inwestor z głową" to chyba u nas jakiś oksymoron.
  • Like
Reactions: 2
Może chociaż tę estetycznie pordzewiałą blachę zostawią respektując sentymentalne wspomnienia niektórych userów ssc :eek:hno:
  • Like
Reactions: 3
Budimex Nieruchomości Sp. z o.o. planuje zrealizować ponad 1000 mieszkań na terenie dawnej fabryki koparek i ładowarek na Gajowicach. Urzędnicy przygotowują ocenę środowiskową.

Pełnomocnik warszawskiego dewelopera złożył 1 lutego wniosek o wszczęcie postępowania w sprawie wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach dla budowy budynku wielorodzinnego z usługami w parterze i garażem podziemnym wraz z zagospodarowaniem terenu przy ulicy Grabiszyńskiej 163
. Inwestycja ma powstać na działkach nr 13/17 i 14/2 o łącznej powierzchni 7,15 ha. Proces administracyjny ruszył 7 lutego.

Konkurs architektoniczny na projekt osiedla miał zostać rozstrzygnięty do końca 2017 roku.

– Procedury wciąż trwają, tym samym nie mamy jeszcze żadnych szczegółów – wyjaśnia Andrzej Miś z biura prasowego Budimex Nieruchomości Sp. z o.o.

Warszawski deweloper chce wybudować w kilku etapach ponad 1000 mieszkań na terenie zakupionym od Polskiego Holdingu Obronnego Sp. z o.o.

Dawne hale produkcyjne będą wyburzone, znikną także charakterystyczne kominy Fadromy. W miejscu dawnej fabryki powstaną nowe ulice i osiedle mieszkaniowe. Zgodnie z aktualnym miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego na przedłużeniu ul. Miedzianej wyznaczona będzie nowa ulica prowadząca w kierunku linii kolejowej Wrocław-Wałbrzych. Od ul. Mosiężnej w stronę dawniej Fadromy przewidziano osiedlowy chodnik pieszo-rowerowy. Nowa ulica prowadzić będzie również od ul. Grabiszyńskiej aż do linii kolejowej. Potem skręci w prawo, wzdłuż torów, w kierunku ul. Manganowej.

Na większej części terenu ma powstać śródmiejska zabudowa mieszkaniowa o wysokości do 25 metrów. Według miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego w okolicy ul. Grabiszyńskiej, a także na terenie przyległym do kolejowej obwodnicy towarowej mogą powstać biurowce (wysokie maksymalnie do 38 metrów).
https://investmap.pl/artykul/artyku...rawie-budowy-osiedla-w-miejscu-fadromy,138024
See less See more
  • Like
Reactions: 1
23.02.2018 - wniosek o pozwolenie na rozbiórkę trzech hal, dwóch wiat stalowych, budynku biurowo-socjalnego, budynku hydroforni z basenem, obudowy stalowej kanałów wywiewnych oraz wygrodzenia ceglanego, adres: ul. Grabiszyńska 163, inwestor: Budimex Nieruchomości
  • Like
1 - 20 of 304 Posts