SkyscraperCity banner

1 - 20 of 78 Posts

·
Vajko Rasic
Joined
·
310 Posts
Discussion Starter #1
Kutak za one koji imaju zanimljivih fotografija ove vrste bosanskohercegovacke kulturne bastine, neke za temu korisne informacije ili ga ova tema samo interesuje...
 

·
senior member
Joined
·
17,340 Posts
Latinska ćuprija

je jedan od najstarijih sarajevskih mostova, a mijenjao se s vremenom, od prvog drvenog
mosta, koji je stajao na istom tom mjestu, pa sve do današnjeg oblika.

Sagradio ga je sarač Husein, sin nekog Širmerda. Kameni most gradi sarajevski ajan
Ali Ajni-beg godine 1565. Poplava koja je pogodila Sarajevo 1791. oštetila je most,
a sredstva za njegovu obnovu izdvaja Hadži Abdulah Briga. Obnova je uslijedila 1798/99.
godine. U obnovi su učestvovali domaći majstori, kako se spominje u tadašnjim dokumentima.

Smatra se da je most imao četiri stuba na kojima je ležalo pet lukova, ali regulacijom
Miljacke u XIX vijeku jedan stub biva zazidan, a ćuprija ostaje sa četiri luka. U masi
iznad pilona možemo vidjeti dva olakšavajuća okulusa, koje vidimo i kao jedan od simbola
grada u grbu Sarajeva. U doba Austro-Ugarske mostu su dodani konzolni trotoari.
Građen je od sedre i krečnjaka.
(od 1918-1992 nosio naziv Principov most).
 

·
senior member
Joined
·
17,340 Posts
Šeher-Ćehajina ćuprija

nalazi se na Miljackoj u historijskom središtu Sarajeva. Šeher-Ćehajina ćuprija je danas nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Prvi most sagrađen u osmanskom razdoblju, vjerovatno je bio izgrađen na mjestu starijeg srednjovjekovnog prijelaza rijeke. Malo se zna o izgradnji mosta. Prema jednom natpisu u Mostarskom gradskom arhivu, ćuprija je možda bila izgrađena već 1585./1586. godine. Samo ime mosta navodi na tumačenje da ga je podigao neki šeher-ćehaja Sarajeva. Po nekim izvorima most je izgrađen 1620. godine. Postoji i jedan drugi historijski naziv za most, "Mustafa-pašin", koji se spomenuje u Sarajevskim novinama 1881. godine.

Po jednoj poznatoj priči, osnivač mosta je Hadži Husein Hodžić koji 1610. godine bijaše šeher-ćehaja Sarajeva. Po toj priči, odlučio je izgraditi most kad mu je jedini sin, Mustafa, otišao u Carigrad i odlučio da se ne vrati. Hadži Husein je uskoro umro, pa je gradnja obustavljena. No, nakon što je čuo vijesti o smrti njegovog oca, Mustafa se vratio i završio gradnju mosta. Prema priči, taj Mustafa Hodžić bijaše pokopan na Alifakovicu pored svoje žene..
 

·
senior member
Joined
·
17,340 Posts
Gradnje u BiH iz osmanskog perioda

Turska donacija za restauraciju Žute tabije

Admir
01.02.2010
234

Restauracije bedema iz osmanskog perioda

Zahvaljujući razumijevanju i preporuci ministra inostranih poslova Republike Turske Ahmeta Davutoglua narod Republike Turske, putem Ambasade Republike Turske u BiH, donirao je određena finansijska sredstva za projekt restauracije i rehabilitacije starog gradskog bedema iz osmanskog perioda.

Bedem povezuje Kapi kule Ploča - Širokac s Ahmed-pašinom tabijom, u narodu poznatom kao Žuta tabija i zajedno čine istočnu granicu Memorijalnog kompleksa Kovači.

Tim povodom će 3. februara u prostorijama Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida u Sarajevu biti upriličena pres-konferencija.

Na pres-konferenciji prisutnim novinarima će se obratiti direktor Fonda memorijala Nurudin Džiho i ambasador Republike Turske u BiH Vefahan Ocak.

Odlukom Upravnog odbora i direktora Fonda Memorijala Davutogluu i Ocaku će biti uručene Srebrne plakete sa Srebrnim pečatom u znak zahvalnosti na razumijevanju i pomoći u izgradnji Memorijalnog centra Kovači, saopćeno je iz Fonda memorijala.

(sa-c.info / fena)
 

·
senior member
Joined
·
17,340 Posts
Završena prva faza rekonstrukcije Panjine kule
xYz
19.01.2010
282

Vrijednost restauracije 350.000 KM

Završena je prva faza projekta zaštite, restauracije i revitalizacije objekta Panjina kula na Sedreniku (Kaukčijina 3), koji je od 1951. godine pod zaštitom države kao spomenik kulturno-historijskog naslijeđa. Kompletan projekt restauracije tog spomenika finansira Općina Centar sa 350.000 KM. Iz općinskog budžeta 2008. godine izdvojeno je 150.000 KM za otkup objekta i 50.000 KM za izradu projekta restauracije i konzervaciju građevine, te u 2009. godini dodatnih 150.000 KM za rekonstrukciju i sanaciju Panjine kule.

Prema projektu Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, koji je zadužen i za nadzor, radnici građevinske firme "Dedo-rez" d.o.o. iz Zenice su nakon demontaže devastirane građevine ponovo izgradili kompletan objekt kojeg čine suteren, prizemlje i sprat, koristeći izvorne materijale: kamen, ciglu, drvo... Građevinska firma koja izvodi radove specijalizirana je za takvu vrstu posla.

Do sada su uspješno završili restauraciju džamije Magribija, kuće Alije Đerzeleza i Svrzine kuće kao i restauraciju Eminagića kuće u Tešnju.

U nastavku radova, koji je planiran sa poboljšanjem vremenskih prilika, radnici će malterisati vanjske zidove te raditi na uređenju unutrašnjosti objekta. Također je planirana izgradnja drenaže za odvod oborinskih voda te adekvatna hidroizolacija oko objekta.

Historijat Kule datira od početka 18. stoljeća kada je izgrađen kao ljetnikovac sarajevske porodice Panja. Arhitektonsko rješenje asocira na kamene kule bosanskih feudalaca. Objekt je izgrađen na tri etaže: suteren, visoko prizemlje i sprat.

Uz kulu se pružala kaldrmisana avlija u kojoj je bila kućica za poslugu i naknadno dograđena pekara. Nakon smrti posljednjeg potomka porodice Panja 1879. godine građevinu je ženidbenim vezama naslijedila porodica Kumašin - po kojoj se još naziva i Kumašinova kula.

(sa-c.info / centar.ba)


 

·
Registered
Joined
·
6,284 Posts
Pohvale za temu :eek:kay:

Projekat za rekonstrukciju Mosta Mehmed-paše Sokolovića

25.01.2010 www.sa-c.info

U opštinu Višegrad iz Turske je stigla obimna dokumentacija u kojoj se nalazi glavni projekat kompletne rekonstrukcije i revitalizacije Mosta Mehmed-paše Sokolovića, jednog od tri mosta u svijetu koji se nalaze na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine.

Predstavljajući projekat, koji je uradila turska specijalizovana firma "Aproje", načelnik opštine Višegrad, Tomislav Popović, kazao je da je njegova izrada koštala 270.000 maraka.

"U okviru aranžmana s Vladom Turske, projekat je finansirala Turska agencija za međunarodnu saradnju "Tika"", istakao je Popović.

On precizira da je opština Višegrad do kraja aprila preuzela na sebe nekoliko obaveza.

"Već smo na području sela Klašnik pronašli odgovarajući majdan za krečnjak, koji će se koristiti za specijalni malter, po ugledu na onaj kada je most građen između 1571. i 1577. godine. Kad je u pitanju sedra, kojom je most zidan, pokazalo se da je bolja ona u Višegradskoj banji od sedre na području Međeđe. Ali, kako je lokacija u Višegradskoj banji u zaštićenoj zoni termalnih voda, nastojima da na području Višegrada pronađemo još nekoliko nalazišta", istakao je Popović.

Od preostalih obaveza opština Višegrad treba da izmjesti cijevi starog vodovoda preko ćuprije, a Telekom Srpske telefonske kablove.

"Za to su već urađeni projekti, tako da će naše obaveze, kojima je uslovljen početak radova, uskoro biti završene", izjavio je Popović.

On je izrazio očekivanje da će, nakon što "Tika" krajem aprila raspiše međunarodni konkurs za odabir izvođača, glavni radovi na rekonstrukciji i revitalizaciji Mosta Mehmed-paše Sokolovića početi već ovog ljeta.

Ranije je saopšteno da će kompletnu revitalizaciju i rekonstrukciju višegradske ćuprije na Drini, što podrazumijeva i sanaciju više oštećenih kamenih kula, u cijelosti finansirati Vlada Republike Turske. Prema ranijim procjenama za taj obiman posao biće potrebno oko pet miliona eura.

 

·
Registered
Joined
·
6,284 Posts
Svečano otvorena Kamena ćuprija

Srijeda, 17 Juni 2009

Jučer je u Konjicu svečano otvorena Kamena ćuprija a otvorena je od strane ministra Uprave za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Turske, Faruka Čelika i načelnika opštine Konjic Emira Bubala.

Na svečanosti su bili prisutni i član predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo te ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović.

Glavni sponzor obnove Kamene ćuprije u Konjicujeste Uprava za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Turske koja je zajedno sa opštinom Konjic obezbijedila 2,7 miliona eura za obnovu mosta.

Kamena ćuprija je izgrađena 1682. godine za vrijeme sultana Mehmeda IV a srušena je u Drugom svjetskom ratu, u martu 1945. godine.


 

·
Vajko Rasic
Joined
·
310 Posts
Discussion Starter #18

Travnicka tvrdjava


Jeni dzamija (niza lijevo), u sklopu nje je Rufaijska tekija gdje su svi dobrodosli na caj, kahvu i druzenje. Prelijepo mjesto i srdacni dervisi, obavezno navratiti prilikom posjete Travniku!
 

·
senior member
Joined
·
17,340 Posts
Hadzi Sinanova tekija

Od ukupno sedam tekija, koliko ih je bilo izgradjeno u Sarajevu, ostala je samo Hadzi Sinanova tekija, koja je locirana u Sagrdzije-cikmi. Potjece iz sredine 17. stoljeca, a izgradio je Silalhdar Mustafa-pasa. Gradjena je od finog klesanog kamena sto je, izmedju ostalog, razlog njene fizicke postojanosti. I danas sluzi osnovnoj namjeni. Veliku vrijednost ove tekije predstavljaju kaligrafski zapisi koji su stari koliko i tekija, a nalaze se na unutrasnjim zidovima ulaznog trakta.source: http://tutibaja.blogger.ba/arhiva/2006/10/15/470714

.
 

·
senior member
Joined
·
17,340 Posts
Sufijska tekija na vrelu Bune - Blagaj

napravljena u 16tom stoljecu.

 
1 - 20 of 78 Posts
Top