SkyscraperCity Forum banner

[Granada] miasto i Alhambra

7071 Views 17 Replies 7 Participants Last post by  verbat
6
Granada ma około 250 000 mieszkańców. Najpierw trochę zdjęć z centrum miasta. Świeże bo robione w tym tygodniu.

See less See more
1 - 18 of 18 Posts
Oho, Granada, będzie się działo :)
Piękne miasto i cudowna Alhambra :cheers:
Szkoda trochę że nie opisujesz co jest na zdjęciach, chociaż z grubsza. Ja mniej więcej wiem co jest na fotkach i w jakich okolicach były robione, ale nie wszyscy znają Granadę ;)
8
Udajemy się w kierunku Alhambry, to jakieś 10 minut spaceru z centrum. Ale zaczynają się schody, a raczej ostre podejście pod górkę.

Uliczka prowadząca do Alhambry.

Brama do Alhambry

Ta sama brama z drugiej strony

Okazało się, że do kas jest około jednej godziny marszu, cały czas pod górę, przez ciekawy park.

Udało sie jeszcze pomylić drogę i zastaliśmy kasy zamknięte. Dobrą stroną było to ze można się było zorientować w topografii terenu. Na dodatek okazało się, że pod same kasy dojeżdża się mikrobusami od innej strony za 1,20 od głowy. Plan na następny dzień był już więc gotowy.

Jeszcze raz krótki marsz przez miasto do przystanku.

Jeszcze raz Municipio

See less See more
8
Zdjęcia z Generalife.

Mur przypominający ten chiński.

Jeszcze raz widok z Generalife na Albaicin.

A to sam pałac Generalife.

Wieża z flagami to Torre Vela

Na pierwszym planie z prawej to Pałac Nasrydów, z tyłu za nim duzy Pałac Karola V, miał chyba za zadanie przysłonić wcześniejsze budowle arabskie.

Pałac Nasrydów

Opuszczamy ogrody Generalife i przechodzimy do Alhambry.

To na razie tyle. Więcej w przyszłym tygodniu.
See less See more
Dopiero co odkryłem ten temat i czekam na więcej zdjęć. Szkoda tylko, że tak dużo ich w jednym poście - widać, że muszę przyspieszyć internet bo powili się wczytują.
Ciąg dalszy zdjęć z Generalife.

Intrygujący mur, przypominający ten chiński. Nie udało mi sie dowiedzieć jakie było jego przeznaczenie.

To są jedyne pozostałości muru który okalał całą Granadę. A przeznaczenie jak to przeznaczenie muru, ochrona miasta :)

Dopiero co odkryłem ten temat i czekam na więcej zdjęć. Szkoda tylko, że tak dużo ich w jednym poście - widać, że muszę przyspieszyć internet bo powili się wczytują.
Ja mam 2Mb/s i mi się wolno coś ładuje, może forum łapie zawiechy jakieś?

P.S Skansen, to nie wchodź na mój stary wątek o Granadzie, bo tam już jest naprawdę masakra z ilością zdjęć :|
5
Mi się wczytują zdjęcia błyskawicznie. Może był jakiś problem z imageshack.

Jeżeli chodzi o mur, to pewnie masz rację, tyle, że biegnie jakoś tak dziwnie, prostopadle do obwodu miasta i przecina na pół puste wzgorze.
Spróbuję rozgęścić trochę zdjęcia.

Mury Alhambry

Na pierwszym planie pozostałości arabskiego miasta Medina, widoczne tylko fundamenty.

Kościół Santa Maria z bliska

See less See more
eh jedno z tych miast, w których zawsze bardzo chciałem zamieszkać
W mieście były spore korki i w zasadzie nie nadawało się do jazdy samochodem bo wiele ulic jest rozkopanych. Okazało się, że to z powodu budowy metra. Jak na 250 000 miasto, posiadające lotnisko i leżące na przecięciu dwóch autostrad A44 i A92 to nieźle.
Wątek zapowiada się ciekawie, chętnie pooglądam sobie Grenadę! Miasto jest przepiękne i wyjątkowo ciekawe dzięki różnorodności poszczególnych dzielnic, szczególne wrażenie robi kontrast pomiędzy płaskim miastem "katolickim" o dość szerokich ulicach, a stromymi i krętymi uliczkami muzułmańskiego Albacinu; w gruncie rzeczy typowym andaluzyjskim pueblo blanco.
A po centrum Granady rzeczywiście upierdliwie się jeździ, ja na szczęście parkowałem na dużych parkingach turystycznych na wschód od kas biletowych Alhambry. Gorzej, jeśli trzeba tam wrócić po wizycie w mieście :lol:
Poproszę więcej zdjęć!!!
6
Dalszy ciąg zdjęć z Alhambry. Poniżej pałac Karola V. Budowa rozpoczęta w XVI wieku. Uważany, za najlepszy pałac renesansowy poza Italią. Budowę dokończono ostatecznie dopiero czternaście lat temu (budowa dachu).

See less See more
8
Wejście do twierdzy Alcazaba

A to juz po przekroczeniu bramy

Pałac Karola V, tym razem z góry, z wiezy Alcazaby

Widok na Pałac Nasrydów

Dzielnica Albaicin

Mury i wieże Alkazaby

See less See more
7
Góry Sierra Nevada, widok z Alhambry. Znajduje sie tam najbardziej na południe położony osrodek narciarski w Europie.

Odchudzam poprzednie posty aby zdjęcia się lepiej wczytywały. A więc wracamy do miasta.

Pomnik Izabeli Katolickiej, królowej Kastyli i Aragonii. Izabela I Katolicka była znana ze swej religijności. Dokonała tego, co nie powiodło się innym panującym przed nią władcom - wypędziła Maurów z Półwyspu Iberyjskiego, czym zakończyła trwającą od VIII w. rekonkwistę

City Hall, Municipio albo budynek Rady Miejskiej, bo słowo Ratusz jakoś mi słabo tu pasuje.

See less See more
6
Dalszy ciąg zdjęc pozostałych po odchudzeniu poprzednich postów.

Zdjęcia z Generalife. Co to jest?
Ogrody i pałac letni emirów Grenady z dynastii Nasrydów, położony w Grenadzie, w hiszpańskiej Andaluzji. Jest jednym z najstarszych zachowanych ogrodów mauretańskich[2]. W 1984 roku kompleks został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Ponieważ Alhambra miała charakter oficjalnej rezydencji, konieczna była budowę letniego pałacu, w którym władcy mogliby znaleźć wytchnienie od codziennych obowiązków. Kompleks pałacowo-ogrody powstał za panowania Muhammada III, w latach 1302-1309 na miejscu dawnych sadów i pastwisk, na wzgórzu po północnej stronie Alhambry. Został przebudowany za panowania Ismaila I (1313-1324) w 1318 roku, pod nadzorem architekta Aben Walida. Władcy muzułmańscy, wznosząc kolejne budowle kompleksu, kierowali się pragnieniem stworzenia raju na ziemi.

Widoki na Alhambrę

A to juz widok na pałac Generalife i ogrody.

Kolejny widok na Alhambrę.

Kościół Santa Maria, ten powstał oczywiście juz po rekonkwiście.

See less See more
5
Te wieże to twierdza Alkazaba, najstarsza część Alhambry.

Znowu Alhambra z daleka

Kolejna dwa zdjęcia z centrum miasta

See less See more
Miasto cudowne, byłem w tym tygodniu parę dni i nocy i stawiam je na równi z Barceloną i Paryżem, choć to zupełnie inny kaliber.
1 - 18 of 18 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.