SkyscraperCity Forum banner
1 - 7 of 7 Posts

· Registered
Joined
·
2,273 Posts
Браво, като цяло много ми харесва, нищо че кулите от две станаха една. Поне дизайнът и цялостното оформяне е в модерен облик. Радвам се също така, че името на комплекса не е толкова турско, а звучо по така, международно. Турците по принцип строят бързо, та да видим колко време ще трябва, за да се построй този уникален комплекс.

ПП: Само на мен ли ми се струва, или щеше да е супер ако терена на комплекса бяха поляните зад Кепитала?
 

· Registered
Joined
·
2,273 Posts
Проектът е готов и е на 26 етажа. Много е елегантен и силуета му не се натрапва. Но едно от най-хубавите неща е че скрива грозния грамаден калкан на Крит
Какво е това застрояване на високи сгради до панелните блокове? Сгради по 30 етажа пръснати из цяла София и пак никакъв скайлайн няма да се оформи. Станахме като Истанбул преди 20 години, дано поне след време се оформи някакъ скайлан изобщо в столицата. :bash:
 

· Registered
Joined
·
2,273 Posts
Нали, вместо да се строят блокче тук, блокче там, бизнес сграда тук, бизнес сграда там, да вземат да се обединят, да направят един два небостъргача на по 150-200 метра, а долу да засадят дръвчета и зелени площи...ех Младост, ех красота...
Въпросът не е да се строят сгради на по 150-200 метра, ами да се строят високи сгради в близост една до друга, за да се оформи някакъв кластуър. Ето, например Осло, сградите не са кой знае колко високи, даже бих казал, че не надвишават 100 метра, но се е оформил супер скайлайн (снимката по-долу). При нас застрояването на нови високи бизнес сгради се извършва безобразно из цяла София, както навремето се правеше в Истанбул, само дето Истанбул е метрополитен град от световен мащаб и инвестицийте са много по-големи от тези в София и сега се получава вече скайлайн.
Когато се озна, че ще се строй Капитала, много хора си викаха, че това ще е Софийския Лю Дефанс, само дето Капитала остана сам самичък. Милениума се построй в центъра, Соффарма таурс в чисто друга посока, България мол еди къде си, сгеа Гаранти Коза и някакъв друг небостъргач в Младост... Имам чувството, че ако се беше постройла Европа таур на времето си, около нея щеше да се построят и други високи сгради и чак тогава шяхме да имаме София скайлайн. Мятото й беше перфектно - в центъра, а всъщото време никому непотребни буренища.
Това ми бе мисълта! :bash:

 

· Registered
Joined
·
2,273 Posts
Инвестиционно намерени, наличен терен, разрешително за строеж от 1000 институции, някои от които никак не лесни за преодоляване като РВД, И така като ги описваш прави ли ти впечатление, че всичките са сръразни с метрото. То не е толкова просто да създадеш клъстер, скайлайн и други чуждици. Трябва да има къде да ги сложиш тия сгради, как да ги облсужваш и други скромни подробности от този вид...
То това ми е ясно, но нали затова София има архитекти, че и главен. Достатъчно им се плаща, за да си напрегнат малко мозъците.
Както и да е, темата е раздълбавана милион пъти, и да спорим, нишо няма да постигнем. Това, което ни остава, е, да чакаме и надяваме някой ден и ние да имаме Софийски Лю Дефанс. :)
 

· Registered
Joined
·
2,273 Posts
Защо са дали в проекта още една жилищна сграда? Толкова ли трудно щеше да е, ако на нейно място бяха направили още една кула с 20-30 метра по-висока от сегашната?
 

· Registered
Joined
·
2,273 Posts
На паркинга на билата май ще правят автомивка:


wikimapia
Извинявам се предварително, че ще се отклоня от темата, но може ли някой да ми обясни що за чудо на чудесата е тази кооперацийка насред нищото? И колко тъп трябва да си, за да позволиш подобно чудо на архитектурата???? :bash::bash::bash::bash:
 

· Registered
Joined
·
2,273 Posts
Днес се заговорих с една позната и се оказа, че работи за Гаранти Коза (не само в България, а навсякъде, където имат обекти). Та новото за мен бе, че крайният срок за построяването (за раздаване на ключовете на собствениците) на Гранд Каньон е септември 2020-а. Досега се мотаели основно заради разрешителните - имало е натиск за рушвети, но собствениците отказали да дават и си чакали колкото време е нужно по законен път всички документи да станат готови. Санирали са 2-3 училища, финансирали са още няколко, но поне тези пари са отишли за реално обновяване, а не в джоба на един или друг термит в СО и в районните й подразделения. За да се спази срока ще се докарат работници от Турция (предпочитали турци, защото българите били доста мързеливи...), демек на място ще се труди бая народ. Друго любопитно е, че височината на етажите (вкл. и при бъдещия София Скуеър) ще е 3,20 м, а не стандарта от 2,20м.

За другия обект на "Гешов" и "Цар Борис Трети" срокът на реално започване още не се знае именно поради отказа да се поддадат на натиска от рушвети и необходимостта да изчакат по законен път да излязат всички необходими документи за започване на строежа. Аз приветствам това поведение, защото подадеш ли веднъж, винаги ще те цоцат. Особено за София Скуеър, който е доста по-мащабен от Гранд Каньона.
Демек има шанс да се построи и София скуер, само търпение трябва, заради българската шуробаджанащина... :bash:
Ще чакаме!
 
1 - 7 of 7 Posts
Top