Зле е положението, спор няма 
Колеги качвам няколко снимки и информация за комплекса, който ще се строи в Младост на мястото на "Аско Деница" от турската компания "Гаранти Коза". Няма да коментирам текста, който меко казано звучи доста странно. Хубавата новина, е че според инфото ще се строи и 120 метров небостъргач![]()
. Снимките са кофти защото са снимани от едно списание.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Шлицовите стени не са вечни, но като дълготрайност на материала (бетон + стомана) могат спокойно да изкарат 25+ години. Ако може да има притеснение, то е по-скоро за анкерите, които държат тези стени, тъй като те най-вероятно са изчислени като временни елементи и са пасивни (не позволяват активно напрягане, донапрягане и нямат антикорозионна защита). Отделно като временно съоръжение, надали е изчислявано за сеизмично въздействие. По-лаишки - ако ще пада, ще пада като блок със все улицата заради земната основа, а не заради корозирал бетон и армировка. Интересната страна на обекта е, че именно ще получим натурно изпитване в реално време за тази дълготрайност във времето...Аз не съм специалист , затова и въпроса ми не трябва да учудва никого, как няма амортизация, тия подпорни стени вечни ли са ?