SkyscraperCity Forum banner

[Grand Kanyon] 118,4m | 30 fl | 22 fl | 19 fl | On hold

1098315 Views 4303 Replies 333 Participants Last post by  gstoychev

Колеги качвам няколко снимки и информация за комплекса, който ще се строи в Младост на мястото на "Аско Деница" от турската компания "Гаранти Коза". Няма да коментирам текста, който меко казано звучи доста странно. Хубавата новина, е че според инфото ще се строи и 120 метров небостъргач :) :). Снимките са кофти защото са снимани от едно списание.


Уж щеше да са 2 кули, пък сега 1. Ама поне дизайнът е добре. И не ме кефи, че всички забиха на 120метра и край..дайте нещо 130 поне де. :lol:
1121 - 1140 of 4304 Posts
Ето я новината всъщност -
Riofisa продаде парцел от 85 дка в София за 10.2 млн. евроЕдин от големите инвестиционни проекти в София, замразени покрай кризата, окончателно няма да се случи, поне не от обявилата го компания инвеститор. Става въпрос за плановете на испанската строителна група Riofisa да построи смесен комплекс в района зад Централна гара в столицата (бившия жп завод). От финансовия отчет на едно от дъщерните дружества на Riofisa в страната – "Риофиса България", става ясно, че в началото на юни по-голямата част от терена, предназначен за проекта, е била придобита от испанската банкова група Sabadell.

Купувач е дъщерното дружество за недвижими имоти на кредитната институция – Sabadell Real Estate Development, като с продажбата е била покрита част от дълга на строителната компания към банката. Цената на прехвърлянето на терена с площ 85 дка е 10.2 млн. евро, става ясно от отчета на "Риофиса България".

Другата дъщерна компания на Riofisa в България – "Риофиса дивелъпмънтс", притежава останалата част от имотите на испанската група в страната. Те включват парцел от 23 дка също в района зад Централна гара в София, както и терен с площ 31 дка в пловдивския квартал "Тракия". Имотите бяха обособени и прехвърлени от едното българско дружество в другото в края на 2008 г., като тогава общата им оценка беше 24.8 млн. лв., се вижда от документацията около преобразуването. Двата парцела са заложени като обезпечение на испанската компания майка, като в годишния отчет на "Риофиса дивелъпмънтс" за 2014 г. се посочва, че не са стратегически проекти и основната цел на българското дружество за 2015 г. остава тяхната продажба.

Големите планове

Испанската компания купи първия си терен през 2006 г. Плановете за България включваха изграждането на мултифункционален комплекс в София, съдържащ търговско-развлекателен център на три нива, 100-метрова кула, в която трябваше да се помещават офиси и хотел, жилищен комплекс и паркинг. В първата фаза на инвестицията – за търговския център и кулата, компанията смяташе да вложи 270 млн. евро. В търговския център Civis Center бяха предвидени 12 кинозали с капацитет за 3000 места, зала за боулинг, казино, детски кът и голям хипермаркет, разположен на 13 500 кв.м на партерния етаж.

Комплекс с марката Civis Center, включващ търговски център, хотел и офиси, трябваше да се появи и в Пловдив. Предвидената за него инвестиция беше 175 млн. евро. Испанската група имаше интерес и към Варна и Бургас, но не стигна до конкретни покупки на земя.

Краят на амбициите

Световната криза обаче сложи край на амбициозните планове за експанзия на испанската група, която подготвяше проекти и в румънските градове Тимишоара и Брашов.

Заради замръзването на инвестиционната активност и краха на строителния пазар както в Испания, така и в България финансовото състояние на компанията се влоши, а проектите й извън родния пазар бяха замразени. През 2010 г. испанската корпорация с дейност в областта на недвижимите имоти Inmobiliaria Colonial, която беше собственик на Riofisa, отдели строителната група в поделението си за токсични активи Asentia.

В началото на 2015 г. Riofisa поиска защита от кредиторите си заради дългове на обща стойност 400 млн. евро. Групата получи четири месеца за преговори с кредитиращите я банки и за договаряне на план за погасяването на задълженията.

През първото тримесечие на 2015 г. Riofisa продаде и дяловите си участия в румънските проекти на местния си партньор – строителната група Tiriac Imobiliare, срещу близо 10 млн. евро. Двата проекта – в Брашов и в Тимишоара, се оценяваха на около 300 млн. евро, припомня местното издание Romanian Insider.
^^
Това вече е пускано тук, но по-важното според мен е че именно там е една от възможните локации, където Гаранти Коза може да се развихрят.
Въпреки, че според мен по-вероятно е на парцела, който беше отрден за Европа тауър да се случи това.
Каквии? Споделете, ако не е тайна. Някой скрейпър нещо? :yes:
Нещо такова. Имаш лично съобщение.
Едва ли е нещо мащабно, щом не присътства като тема в този форум :D
Е, може би е твърде в начален стадий и още не е достъпно за масите. Обаче мисля че за небостъргачи там е още рано, не и преди да се направи инфраструктура, Цариградско вече започна да утеснява, Околовръстното източно е трагедия, то и сега стават километрични задръствания, а с такива сгради ще се увеличи доста трафика. Младост е много застроен, трагедийка ще стане придвижването, Цариградско няма да може да поеме целия този трафик. Ако разширят подобаващо новата част от Околовръстното и направят пробив оттам, тогава ще има алтернатива. И да ги правят без кръгови кръстовища и светофари. Само на 2 нива кръстовища и детелини.
И все пак само там ли може да се разположат тези сгради, да ги натъчпат всичките до Младост, там живея, и сега е луцница и движение, не може ли малко по-източно да ги разположат ?
Колко свободни пространства има ....
Там няма метро, нито пътища - там , където си оградил. Оградените от теб територии ще им дойде времето , просто няма да е това десетилетие.

А и един голям проект ще отнеме поне 2+ години - проект, разрешителни, груб строеж, довършване, нанасяне на наематели и прочие, а и като има метро и булевард до тях няма да е кой знае каква драма с придвижването. Общината ще се усети и Копенхаген ще го направят за 3 месеца, просто като играят много пари ( говорим за поне 500 милиона инвестиции около метростанция Младост 3) Бойко няма да остави нещата просто така ;)
Чуват се тътени от към обекта. Може би и втората половина на "Деница" екс. пада.
Работниците разчиствят, задната страна си е все още там ;)
По-късно и с доказателства :devil:
Преди малко минах с очакването вече всичко да е паднало, но явно не бързат :)Край.
някъде по тая стена имаше шадраван с водопад :)
  • Like
Reactions: ВОДА
Чуват се тътени от към обекта. Може би и втората половина на "Деница" екс. пада.
Няма скоро да падне. Бетонните "крака" от североизточната стена все още не са сринати, а днес го даваха доста лежерно:Няма ли да се намери някой добър човек да пусне малко снимки?
  • Like
Reactions: ВОДА
Няма ли да се намери някой добър човек да пусне малко снимки?
Утре вечер :soon:
Още не са го съборили това нещо...соц строителството не се дава лесно :D
Много метал бе, това ако го зърне някой циганин ще получи стрес, цигански Клондайк.
Останете със здраве! :)[/QUOTE]
Не знам дали знаеш ама в младост това значи да го духате! :lol:
1121 - 1140 of 4304 Posts
Top