SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 125 Posts

·
Registered
Joined
·
21,827 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Grote stad steeds meer een kraamkamer voor hoogopgeleidenDoor: Tjerk Gualthérie van Weezel − 27/06/12, 06:02


© ANP. Een bakfiets in het Amsterdamse Vondelpark.
De stad Amsterdam wordt steeds meer een kraamkamer voor hoogopgeleiden. Lang verliet deze groep de stad na de geboorte van het eerste kind, maar de grootstedelijke opvoeding wordt er steeds populairder. Het is een trend die ook in Londen, Kopenhagen en Berlijn te zien is. .

De voorzieningen en het culturele leven in de centrale delen van de hoofdstad winnen het van de rust en ruimte buiten de ringweg, zegt de sociaal-geograaf Willem Boterman. De hoge middenklassegezinnen leggen beslag op de populaire centrale wijken in de stad. En dat heeft praktische gevolgen. 'De prijzen van gezinswoningen blijven daar hoog en de wachtlijsten voor parkeervergunningen en havo- en vwo-scholen zullen nog langer worden.'

Het is al langer bekend dat er meer welvarende kinderen in Amsterdam worden geboren. Maar nieuw is dat de ouders niet van plan zijn er weg te trekken. Boterman komt tot die conclusie in een proefschrift dat hij volgende week verdedigt. De trends die hij signaleert, zijn volgens hem ook van toepassing op Utrecht.

Vroedvrouwpraktijken
Voor het onderzoek ondervroeg Boterman in 2008 ruim 250 aankomende ouders in bijna alle vroedvrouwpraktijken binnen de ringweg over hun verhuisplannen. Twee jaar later vroeg hij dezelfde gezinnen hoe het hen vergaan was. In grote meerderheid bleven ze in de stad wonen. Bijna de helft van de ondervraagden verhuisde in de onderzoeksperiode; in grote meerderheid stond hun nieuwe huis weer in Amsterdam. Ze vinden het een handige en geschikte plek om hun kinderen op te voeden.

Logistiek vinden bijna alle ondervraagden dat er veel te zeggen is voor de stad. Werk, kinderopvang en scholen zijn doorgaans snel te bereiken. Maar de meeste ouders in het onderzoek besluiten vooral op basis van 'wat goed voelt' of ze blijven of weggaan. En wat goed voelt, verschilt sterk.

Boterman onderscheid de middenklassegezinnen aan de hand van twee criteria: hun inkomen en hun culturele bagage. Dat laatste wil bijvoorbeeld zeggen dat ouders geregeld theaters en bioscopen bezoeken en een krantenabonnement hebben.

Culturele baggage
De groep die na de geboorte van de kinderen vaak de stad verlaat, bestaat voornamelijk uit mensen met goede inkomens en weinig culturele bagage. Deze groep, waarin bijvoorbeeld bankiers en fusieadvocaten worden ingedeeld, is kampioen grote huizen kopen. Zo'n 90 procent bezit een eigen woning, maar na het eerste kind vaak buiten de stad.

Gezinnen met veel culturele bagage en een goed inkomen kopen vaak een huis in populaire stadsdelen. Boterman: 'Dat zijn bijvoorbeeld werknemers van grote internationale bedrijven, die op hun fiets naar hun werk willen. Daarvoor vinden ze Amsterdam de ideale stad.

Ook gezinnen met een laag inkomen maar veel culturele bagage zijn verknocht aan de centrale delen van de stad. Kopen zit er voor hen vaak niet in. Maar via de sociale huursector vinden zij toch hun plek, blijkt uit het onderzoek. De groep is vaak goed ingevoerd in de regels van woningcorporaties en maakt daar op slimme manieren gebruik van. 'Zo weten ze zichzelf toch in grotere woningen te manoeuvreren in populaire stadsdelen', zegt Boterman.

Invloed
Het stadsbestuur kan volgens hem invloed uitoefenen op de bevolkingssamenstelling. Zo ontmoedigen lange wachtlijsten voor parkeerplekken en goede scholen veel hoger opgeleiden. Boterman: 'Als je deze gezinnen wilt behouden, moet je dus iets doen aan die schaarste. .

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5288...meer-een-kraamkamer-voor-hoogopgeleiden.dhtml
 

·
Bas
Joined
·
15,700 Posts
De trends zijn ook van toepassing op Leeuwarden. Dus is een nieuwe thread wel gerechtvaardigd, dus komt u maar met andere steden en bewijzen/citaatjes.

LEEUWARDEN - Sinds 1998 heeft Leeuwarden vooral woningen gebouwd om gezinnen en hogere inkomens te trekken. Dat is volgens de rekenkamer gelukt. De stad heeft daarnaast voortvarend gereageerd op de bouwcrisis, die in 2008 losbarstte. De afgelopen veertien jaar is het aantal inwoners met kinderen met ruim met 4 procent gestegen, terwijl die in de rest van Friesland met 7,5 procent daalde. Het aantal huishoudens met hogere inkomens steeg met 4,2 procent, tegen 2,9 procent in de rest van de provincie. Bron: Leeuwarder Courant, 18-06-2012.
 

·
Urbanist
Joined
·
3,360 Posts
Een stukje uit de Stadsvisie Eindhoven 2010:

"Zo is in Eindhoven het aantal hoogopgeleiden gestegen en het aantal tweeverdieners spectaculair toegenomen."
 

·
MP
Joined
·
11,498 Posts
Nou en mijn stad heeft het ook hoor! Veel gezinswoningen, en dat al heel lang! Driewerf hoera voor Alkmaar!

Het gaat hier natuurlijk om de grote stad, niet over provinciesteden die altijd al veel gezinnetjes huisvestten. Amsterdam was niet zo lang geleden nog een stad voor studenten en ****'s, dat is blijkbaar aan het veranderen. Het grotestadswonen zit in de lift. Dat zorgt natuurlijk voor praktische problemen, want in grote steden is de ruimte beperkt, maar voor de leefbaarheid is het alleen maar goed.
 

·
Registered
Joined
·
5,774 Posts
Maar jij bent een Haarlemmer.
bij uitstek een stad voor hoog opgeleide gezinnen.

voor die gezinnen is de leefbaarheid daar ideaal. veel studenten of cultureel aanbood in de leeftijds categorie 20-35 zul je er niet vinden. een verhoging van het percentage gezinnen zie ik dan ook liever gepaard gaan met een zelfde verhoging aan inwoners, anders verlies je netto aan leefbaarheid.
 

·
Registered
Joined
·
6,039 Posts
Niets ten nadele van uitgezakte Jaap bierbuik en 'lekker pittig kort kapsel' Truus met hun ingevulde weekrooster :puke: aan de koelkast maar liever niet teveel daarvan in het centrum. IJburg en Noord is meer geschikt voor hen.
 

·
Registered
Joined
·
6,039 Posts
Oei ja, je zou maar andere mensen dan je eigen soort tegenkomen in de grote stad, brrr. Voor sommige mensen is de "anonimiteit van de stad" gewoon een manier om hun eigen bekrompenheid te kunnen cultiveren, helaas.
Amsterdam was niet zo lang geleden nog een stad voor studenten en ****'s, dat is blijkbaar aan het veranderen.
mooi he.
 

·
Registered
Joined
·
1,614 Posts
Niets ten nadele van uitgezakte Jaap bierbuik en 'lekker pittig kort kapsel' Truus met hun ingevulde weekrooster :puke: aan de koelkast maar liever niet teveel daarvan in het centrum. IJburg en Noord is meer geschikt voor hen.
Dit artikel gaat niet over Jaap bierbuik en 'lekker pittig kort kapsel' Truus, maar eerder over Laurens-Jan theaterliefhebber en 'elke-donderdag-yoga' Eveline, met hun onuitstaanbare vrije school kids ;)
 

·
Urbanist
Joined
·
3,360 Posts
komt het in eindhoven ook niet door de annexaties?
Annexatie van wat? De laatste grote wijzing van de gemeentegrens dateert uit 1920 waarin de stad Eindhoven met de omliggende kerkdorpen samen Groot-Eindhoven gingen vormen.
 

·
Urbanist
Joined
·
3,360 Posts
Het grotestadswonen zit in de lift. Dat zorgt natuurlijk voor praktische problemen, want in grote steden is de ruimte beperkt, maar voor de leefbaarheid is het alleen maar goed.
Klopt helemaal. Er is een soort reurbanisatie aan de gang; een hernieuwde trek naar de stad. Daar heb ik ooit nog een keer onderzoek naar gedaan. In de steden zie je het terug, met name ook in de hoogbouwontwikkelingen. Gezinnen met kinderen willen echter liever een pandje met een tuintje net iets buiten de winkelschil van de stad. Daar valt nog wat halen. Maar de prijs van de grond is vaak te hoog en de ruimte te schaars. Dan toch maar de lucht in of creatief hergebruiken. Zie het voorbeeld van De Hoge Rug op Strijp-S. Een gigantische daktuin zorgt voor het nodige groen, rust en ruimte.
 

·
Registered
Joined
·
1,614 Posts
De stad is altijd hip. De golfbeweging zit m in de hoeveelheid mensen die 'hip' belangrijk vinden.
 
1 - 20 of 125 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top