SkyscraperCity Forum banner

Gruzja

50964 Views 198 Replies 36 Participants Last post by  bloom25
4
Wielu Polaków jeździ obecnie do Gruzji (a przynajmniej tak mi się wydaje, bo będąc tam spotykałem ich wszędzie) ale nie znajduje to odzwierciedlenia na tym forum. Spróbuję wrzucić kilka zrobionych tam zdjęć.

Granica w Sarpi

Kazbegi

See less See more
1 - 20 of 199 Posts
wrzucaj mniejsze zdjęcia.. proszę?!

btw wyczekiwałem tego wątku :)
Też bardzo czekam na kolejne zdjęcia ale jak kolega powyżej napisał, wstawiaj mniejsze zdjęcia. O ile się nie mylę standardem tutaj są 800x600.
Też bardzo czekam na kolejne zdjęcia ale jak kolega powyżej napisał, wstawiaj mniejsze zdjęcia. O ile się nie mylę standardem tutaj są 800x600.
OK. Te powyższe już zmieniłem.
Następne w miarę możliwości jak będę wrzucał będą już mniejsze.
Czekamy na więcej ;)
I mam prośbę o szacunkowe przedstawienie kosztów dojazdów etc.
Bilet LOT-u do Tbilisi i z powrotem to ok. 1 150 zł - kupowany z 3 - tygodniowym wyprzedzeniem (niektórzy podobno w promocji kupowali nawet o połowę taniej z wyprzedzeniem 3 -miesięcznym).
O ile się orientuję (po własnych doświadczeniach z wyprawy drogą lądową do Kapadocji sprzed kilku lat) lądem wychodziło pewnie tyle samo przy minimum 3 dniach straconych na podróż w każdą stronę.

Za to transport lokalny jest tani np. plackarta Tbilisi - Batumi = ok. 15 lari (ok. 25 zł), marszrutka na tej samej trasie = 20 lari, marszrutka Tbilisi - Wardzia = 15 lari, marszrutka Tbilisi Kazbegi = 10 lari.
6
Kutaisi - katedra Bagrati

Wardzia i okolice

See less See more
Mozna tez KTW - KBP wizzairem, jezeli dosc wczesnie zabukujesz to lecisz za 150, potem KBP - BUS jakes 1500 (wszystko tam i curyk). Takie rozwiazanie ma kilka uzasadnien. Po pierwsze: jezeli na twoich ulicach wiekszosc rejestracji zaczyna sie na S to masz blisko, po drugie jak wyladujesz na koncu tej wyprawy to tego samego dnia pociagniesz lyk wina juz na kamienistej plazy, po trzecie, jak juz pisalem w watku o Kazachstanie, w Kijowie na Jużnym jest bar z pysznymi pierogami i niezgorszym piwem, a przeciez samoloty nie latają jeden po drugim, tylko trzeba swoje odczekac.

PS jakby kto potrzebowal transport czy hotel w Adżarii - to moge sprawe pchnac do przodu :). jakby co to na priva
Czekamy na więcej ;)
Hej,
w tym roku jechałem do Gruzji drogą lądową, przez Ukrainę, Rumunię, Bułgarię i Turcję.
Do Czerniowców kowelskim poizdem, dalej przemytnikobus do Suczawy za bodaj 47 UAH. W Suczawie kupiliśmy bilety BalkanFlexiPass (więcej pisałem o nich tutaj, opcja szczególnie atrakcyjna dla osób U26), na których dojechaliśmy do Ankary (można i dalej w kierunku Erzurumu i Karsu, co skraca odległość do przebycia autobusem), dopłacając 25 RON za kuszetkę w rzeźni do Bukaresztu i bodaj 9€ za kuszetę do Stambułu; w Turcji na pociągi z miejscami siedzącymi (w tym i HSL Eskesehir-Ankara) trzeba pobrać bezpłatne miejscówki, wysokości dopłat do kuszet nie znam; za autobus Ankara-Trabzon zapłaciliśmy coś koło 60 TRY, Trabzon-Batumi bodaj 20 TRY. Koszty podróżowania w Gruzji niskie, włącznie z taksówkami - wynajęcie taksy na cały dzień (np. Tbilisi-Kazbegi-Tbilisi z postojami i oczekiwaniem) to około 100 GEL.

A bilety t/p Wawa-Tbilisi (i Wawa-Erywań) były do złapania w PromoLOCIE od 620 PLN, oczywiście z megawyprzedzeniem.

Gorąco zachęcam do odwiedzin Zakaukazia, bardzo warto.
See less See more
Mozna tez KTW - KBP wizzairem, jezeli dosc wczesnie zabukujesz to lecisz za 150,
Ale bez bagazu i mega wczesnie. Teraz nawet na 3 m-ce wczesniej jest ok 230 zl i to za sam bilet +136 zł za bagaz. Opcja ciekawa, ale nadal mega długa i dosc droga. Ja bym szukał promoLOTu i leciał bezposrednio do Tbilisi (czyli jesli mają byc Katowice to Katowice-Warszawa-Tbilisi )
Bilet LOT-u do Tbilisi i z powrotem to ok. 1 150 zł - kupowany z 3 - tygodniowym wyprzedzeniem (niektórzy podobno w promocji kupowali nawet o połowę taniej z wyprzedzeniem 3 -miesięcznym).
O ile się orientuję (po własnych doświadczeniach z wyprawy drogą lądową do Kapadocji sprzed kilku lat) lądem wychodziło pewnie tyle samo przy minimum 3 dniach straconych na podróż w każdą stronę.

Za to transport lokalny jest tani np. plackarta Tbilisi - Batumi = ok. 15 lari (ok. 25 zł), marszrutka na tej samej trasie = 20 lari, marszrutka Tbilisi - Wardzia = 15 lari, marszrutka Tbilisi Kazbegi = 10 lari.
Z Tbilisi do Batumi najlepiej brać pociąg nocny i kimnąć się w kupiejnym za 23 GEL.

Marszrutka do Gori: bodaj 5 GEL czy jakieś tam grosze. Busik Kutaisi-Zugdidi 7 GEL. Tbilisi - Mccheta 1,5 GEL. Wszystkie w jedną stronę.

Bilet komunikacji miejskiej w TBS: 0,40 GEL :D

Gorąco zachęcam do odwiedzin Zakaukazia, bardzo warto.
Teraz to już rusycyzm. Tera się mówi, uważasz, Kaukaz Południowy ;)
A jakie są ceny w Gruzji? Za nocleg, za jakiś obiad w knajpie, za coca colę? Czy ogólnie jest tam bezpiecznie? Może ktoś był w Gruzji i na Ukrainie. Gruzja jest tańsza/droższa niż Ukraina?
Wybieram się jutro do Tbilisi na kilka dni. Jak najefektywniej spożytkować czas? Wolnego będę miał jakieś 2-3 godziny dziennie wieczorową porą.
6
Przy okazji kilka fotek z Armenii

Erywań

Khor Virap

Ararat

See less See more
A jakie są ceny w Gruzji? Za nocleg, za jakiś obiad w knajpie, za coca colę? Czy ogólnie jest tam bezpiecznie? Może ktoś był w Gruzji i na Ukrainie. Gruzja jest tańsza/droższa niż Ukraina?
Gruzja, knajpa 5-7 Lari wypasione danie np. porcja pierogow Chenkali, której nie zjesz, 4 Lari litr wina domasznego, 10 Lari pol litra samogonu czacza (nazwa pasuje jak ulał). spanie od 5 / 10 Lari za łóżko (zadu.ie / hotel przy plazy) po sezonie, co szczegolnie wazne dla rejonow nadmorskich. (ceny w pln x1,7). Bezpieczenstwo, a raczej jego brak jest glownie zwiazane z czaczą. Mozna za duzo, może braknąć (to oczywiscie żart), mozna na wlasne zyczenie kinetycznie uszkodzic sobie ciało przy manewrach, innych niebespieczenstw nie stwierdzilem.
Ukraina, tu jest róznie z cenami - i wyzej (duzo wyżej, np w Kijowie) i niżej (zadu.ie), bezpieczenstwo, cóż tu jest jakby podobnie do Polski, ale mam wrażenie, że mimo wszystko lepiej, a włóczenie sie po nocnych klubach + powrot na kwatery w Kijowie i robienie tego samego w Warszawie to juz jak 1:5. Niestety na korzyść ich stolicy ...
1 - 20 of 199 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.