SkyscraperCity Forum banner

HASSELT | Metamorfose van de Grote Ring

58859 Views 151 Replies 27 Participants Last post by  Spookvlieger
HASSELT - Het Autonoom Gemeentebedrijf Hasselt gaat aan de Universiteitslaan een nieuw administratief centrum bouwen voor het provinciebestuur en voor ICT-bedrijf Cegeka. Het is de eerste keer dat in Vlaanderen een immobiliën-samenwerking tot stand komt tussen stad, provincie en privé. De bouwwerken moeten eind dit jaar starten, kosten om en bij de 10 miljoen euro en zouden in de zomer van 2007 afgerond moeten zijn.

Tussen het provinciehuis en de gebouwen van Cegeka - een hightech ICT-bedrijf - ligt een perceel grond dat eigendom is van de provincie. Nu wordt het gebruikt als bijkomende parking. Zowel de provincie als Cegeka wilden uitbreiden. Voor beide partijen stelden zich heel wat praktische problemen.

Bij een uitbreiding van het bestaande provinciehuis moest dezelfde bouwstijl worden gerespecteerd: laagbouw op een grote grondoppervlakte. Dat is weinig efficiënt.

Cegeka zou dan weer eerst de grond van de provincie hebben moeten kopen, wat een serieuze financiële aderlating zou zijn voor het bedrijf.

Tussen beide nieuwe gebouwen zou bovendien in een open strook groen worden voorzien, wat verlies van ruimte betekent. Daarom hebben beide partijen nu gekozen voor één hoogbouw waarin ze de beschikbare bureelruimten zullen delen.

Om deze publiek-private samenwerking te realiseren, deden de provincie en Cegeka een beroep op het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Hasselt , opgericht in 1999 en nu al aan zijn zesde project toe. Alle partijen halen daarbij hun voordeel.


Het project heeft nog geen naam maar zal 7.500 m² kantooroppervlakte omvatten en een ondergrondse parking voor 230 auto's. Op korte termijn komen bij Cegeka 50 extra personeelsleden in dienst
een 8 verdiepingen hoog gebouw, met twee indrukwekkende torens. Voor de realisatie tekenen het provinciebestuur, het ict-bedrijf Cegeka en het autonoom gemeentebedrijf van de stad Hasselt, een PPS-project. Het gebouw wordt ruim 10.000 vierkante meter groot en zal 11 miljoen euro kosten.


de torens zijn qua beeldindruk gebaseerd op die van madrid, schuin, overhellend maar wel het spiegelbeeld ervan, dus: dicht tegen elkaar aan, op een soort van basis maar wel van elkaar weghellend. in V-vorm dus.

een ontwikkeling die het volgen meer dan waard is, want anders dan bv in kortrijk, is dit project wel degelijk door de nodige officiële instanties bekrachtigd. ze participeren er zelfs in.
1 - 19 of 19 Posts
Cool nieuwtje, zeker omdat het in Hsslt is! Ik had er wel nog niets van gehoord... Wel vreemd dat Hsslt zo hoogbouwgezind geworden is? Vernieuwing TT, stationsbuurt, oude Philips site, Ekkelgarden en dan nog een klein woontorentje langsheen de ring! Voor Hsslt toch grote projecten... Alleen denk ik dat deze torens niet hetzelfde effect zullen hebben als deze van Madrid. 8 bouwlagen is nu niet meteen sensationele hoogbouw, MAAR 't is wel alweer een mooi project...

HOu ons Op de hOogte ! !
B!
Ja qua vormgeving moet ik toch ook nog even wachten met mijn 'kritiek', echt gek ben ik niet er niet van... Maar we hebben nog geen enkele rendering gezien dus kunnen we moeilijk oordelen...

Afwachten maar... Weet je waar ik ook zo graag eens wat nieuw van zou krijgen; die langverwachten doorbraak in het project: 'Blauwe Boulevard' Weet je daar ook niets van...
Mss moet je het niet zo zwart-wit bekijken! Ok PlopsaLand en EthiasArena konder HEEL veel beter! Nul, komma, nul esthetische waarde! Maarje, 't is functioneel en het rendeert, en dat was blijkbaar voldoende voor de stad (over dat laatste valt te discusieren)

Maar ik denk dat we met de Via Media, waar Kinepolis, Radio 2 en TVL liggen een andere mentaliteit zullen zien! Hier gaan ze toch wel duurzaam bouwen. En ik denk dat daarom een modern kantoorgebouw een boost kan geven aan dit gebied om zich in de toekomst nog meer uit te breiden!! Ik geloof dat dit een zeer interessant gebied kan worden voor Hasselt om uit te breiden in de toekomst! Hier liggen vele mogelijkheden! Nu hopen dat ze ons niet teleurstellen en dat die Landmarks idd een nieuw icoon mag zijn voor Hasselt!! En een eerste stap naar de uitbreiding van dit gebied!

Ik denk niet dat het Provinciehuis daar niet onder zal lijden! (en Euhl denk niet dat Wright het zo'n compliment zou vinden als je dat vergelijkt met zijn werk! ok die daken doen er mss een beetje op lijken...)
ja daar zit nu net de kern van mijn pleidooi; wacht even met het project af te schieten totdat we de feitelijke renderings zien! Het zouden immers niet die twee scheven torens worden! En het feit dat ze een landmark willen ontwerpen impliceert toch dat ze rekening gaan houden met architecturale waarden, daarom lijkt me het een project, waardig om op te volgen - eens iets anders dan die banale architectuur die er recentelijk werd geplaats!

Zou dat gebouw nu echt zo'n weerslag gaan hebben op de skyline? Ik denk het niet... En volgens mij hebben de TT torens, ookal is de renovatie niet super knap, zijn een echte landmark! Die Hasselt zijn bekende gezicht geeft! Meer nog, zonder deze torens had Hasselt weinig herkenningspunten! En zou het niet anders zijn, qua skyline, dan de meeste Limburgse steden!

Uitbreiding is geloof ik toch gepland langsheen universiteitslaan als ik het niet mis heb, nu ben ik wel niet erg op de hoogte van de locatie en de enventuele verkavelingen... Maar het ziet er op 't eerste zicht een veelbelovende plek uit voor verdere ontwikkelingen...

Laat Hsslt maar verder ontwikkelen, ik zie ze daar nog goede zaken verrichten qua stedenbouw en architectuur!
^^

scannen dat ding; ben benieuwd !! Grtz
Tss Cegeka en het Provincie Huis? UH?? Dat kan ik me amper voorstellen...
Nope?

En vlak ertegenover zijn ze ook bezig aan een project? Wat wordt dat?!
2 projecten? Geen informatie? Lijkt wel Brussel...
Dit zou het wel eens knn zijn?

Alwéér een vrij groot wooncomplex! Hasselt begint stilaan verzadigd te worden?
Sociale woonblokken? Buh?

Het geeft me niet meteen inspiratie! Jammer, dit project, zeker op die locatie, zou wat knn opleveren, maar nu blijft het toch een architecturaal 'gedrocht'... En vrij aanwezig in het stadsbeeld, kruispunt van één van de belangrijkste invalswegen.

En we waren net zo goed bezig in Hsslt!
Uitgebreid in het TVL nieuws http://www.tvl.be/nl/nieuws/zoek?src=cegeka


start werken: aug. 07 en zou 18 maanden duren; prijskaartje 20 miljoen EUR.

Grtz B!
netjes!

Holistic architecture? wat moet ik me daarbij voorstellen..

Sinds ze van naam zijn veranderd, zijn hun projecten ook wel béter geworden.. Dat belooft voor de toekomst.
Jeetje, het is echt wel indrukwekkend als je het lijstje ziet..!

Hopelijk blijven ze zoeken naar kwaliteit, integendeel tot 17 (?).. 6 van Vamos; vind ik dan weer wel een goed voorbeeld!
Heeft die structuur ook een functie of is ie 'alleen blits en trendy'?

(Ik ga bij het volgend fietsweer mijn camera es nemen en rondtoeren.)
Sneltramlijn verandert uitzicht Hasselt:

http://www.tvl.be/nl/2012-06-11/sneltramlijn-verandert-uitzicht-hasselt/#.T9guiO0kUgo

De eerste sneltramlijn Hasselt-Maastricht zal rijden in 2017. Dat zegt Heide Roubben, directeur van De Lijn Limburg. + veranderingen aan de grote ring (kruispunt Ethias Arena) en ..
Ook BMW vernieuwd:

Project: Holistic Architecture
Teaser langs de ring van Hasselt voor nieuw project - wonen & werken:Fintech (Dhoore Vanweert Architecten)

  • Like
Reactions: Meurisse
PXL Studentenhotel - Hasselt

De campus van Hogeschool PXL langs de Hasseltse grote ring breidt fors uit. Waar tot voor kort de oude ateliers van de kunstopleidingen stonden komt een nieuw gebouwencomplex met twee opvallende torens.

Deze nieuwbouw werd ontworpen door a2o architecten en biedt onderdak aan de kunst- en informaticaopleidingen van PXL. Naast het campusgebouw komt een opvallende toren met het allereerste studentenhotel van België.
Dit wordt ontwikkeld door VKS Home-Invest met Vanhout Projects, Kumpen RED en Steps Real Estate als investeerders.

http://www.pxl.be/Pub/Home/In-De-Me...ifunctioneel-PXL-campusgebouw.html?filter=701  • Like
Reactions: BreDi and Ivo
1 - 19 of 19 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top