SkyscraperCity Forum banner

HASSELT | Metamorfose van de Grote Ring

58848 151
HASSELT - Het Autonoom Gemeentebedrijf Hasselt gaat aan de Universiteitslaan een nieuw administratief centrum bouwen voor het provinciebestuur en voor ICT-bedrijf Cegeka. Het is de eerste keer dat in Vlaanderen een immobiliën-samenwerking tot stand komt tussen stad, provincie en privé. De bouwwerken moeten eind dit jaar starten, kosten om en bij de 10 miljoen euro en zouden in de zomer van 2007 afgerond moeten zijn.

Tussen het provinciehuis en de gebouwen van Cegeka - een hightech ICT-bedrijf - ligt een perceel grond dat eigendom is van de provincie. Nu wordt het gebruikt als bijkomende parking. Zowel de provincie als Cegeka wilden uitbreiden. Voor beide partijen stelden zich heel wat praktische problemen.

Bij een uitbreiding van het bestaande provinciehuis moest dezelfde bouwstijl worden gerespecteerd: laagbouw op een grote grondoppervlakte. Dat is weinig efficiënt.

Cegeka zou dan weer eerst de grond van de provincie hebben moeten kopen, wat een serieuze financiële aderlating zou zijn voor het bedrijf.

Tussen beide nieuwe gebouwen zou bovendien in een open strook groen worden voorzien, wat verlies van ruimte betekent. Daarom hebben beide partijen nu gekozen voor één hoogbouw waarin ze de beschikbare bureelruimten zullen delen.

Om deze publiek-private samenwerking te realiseren, deden de provincie en Cegeka een beroep op het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Hasselt , opgericht in 1999 en nu al aan zijn zesde project toe. Alle partijen halen daarbij hun voordeel.


Het project heeft nog geen naam maar zal 7.500 m² kantooroppervlakte omvatten en een ondergrondse parking voor 230 auto's. Op korte termijn komen bij Cegeka 50 extra personeelsleden in dienst
een 8 verdiepingen hoog gebouw, met twee indrukwekkende torens. Voor de realisatie tekenen het provinciebestuur, het ict-bedrijf Cegeka en het autonoom gemeentebedrijf van de stad Hasselt, een PPS-project. Het gebouw wordt ruim 10.000 vierkante meter groot en zal 11 miljoen euro kosten.


de torens zijn qua beeldindruk gebaseerd op die van madrid, schuin, overhellend maar wel het spiegelbeeld ervan, dus: dicht tegen elkaar aan, op een soort van basis maar wel van elkaar weghellend. in V-vorm dus.

een ontwikkeling die het volgen meer dan waard is, want anders dan bv in kortrijk, is dit project wel degelijk door de nodige officiële instanties bekrachtigd. ze participeren er zelfs in.
41 - 60 of 152 Posts
Het is nu niet bepaald de aangenaamste locatie om te wonen hé. Langs de ene kant één van de drukste wegen in Limburg waar het verkeer nog verder zal stijgen en langs de andere kant een voetbalstadion.
geweldig dit ding
ik kijk er naar uit
één van de absolute blikvangers van de toekomst...
en wel een voorbeeld van hoe een invalsweg opgewaardeerd kan worden


zoals gezegd, doet me denken aan het stadion van Braga :werken aan het Herckenrode Business park:

Uitgebreid in het TVL nieuws http://www.tvl.be/nl/nieuws/zoek?src=cegeka


start werken: aug. 07 en zou 18 maanden duren; prijskaartje 20 miljoen EUR.

Grtz B!
leuke nieuwe zichten in de video !
waarom maakt men in belgië nu eens niet een mooie presentatie-site, zie nederland
dat verdient een gebouw als dit toch!

de architect is wel in een erg idioot ' kijk mij hier maar ns de creative van het gezelschap zijn' -pak gestoken, zeg!! hahahaahaha!
Nieuwbouw voor Cegeka en Provinciebestuur Hasselt

[11-06-2007] Democo.be

Donderdag 7 juni ll werd op de persconferentie, die doorging in de kantoren van Cegeka te Hasselt, bekendgemaakt dat de Tijdelijke Handelsvennootschap Heijmans-Democo de opdracht krijgt voor de uitvoering van de nieuwbouw voor Cegeka en het Provinciebestuur van Hasselt, dit in opdracht van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Hasselt.

Deze dubbele nieuwbouw van ongeveer 35m hoog bestaat uit 7.800 m² kantoorruimte en drie ondergrondse niveaus parkings (7.600 m²). Architectenbureau 50°N5°E Holistic Architecture, studiebureau Libost en ingenieursbureau Arcade tekenden samen het project uit en hadden vooral aandacht voor de samenstelling van een duurzaam gebouw dat zoveel mogelijk ecologisch verantwoord is.

Opvallend aan de gebouwen is de schuine constructie ervan, waardoor er minder terrein in beslag genomen wordt dan bij een rechte constructie. Door hogere plafonds, warme kleuren, natuurlijke materialen en veel natuurlijk licht te gebruiken wordt een hogere belevingswaarde gecreërd.

Tussen de huidige gebouwen van Cegeka en de gebouwen van het provinciehuis zullen tegen het voorjaar van 2009 deze nieuwe kantoren verrijzen om het acute Het budgeplaatsgebrek bij beiden op te lossen. Het provinciebestuur koopt haar gedeelte na voltooiing over van het Autonoom Gemeentebedrijf en Cegeka zal haar kantoren leasen van de bouwheer.

fantastisch! ik ben echt benieuwd
die houten lamellen: geweldig !

dezelfde architect gaat trouwens langs de grote ring een toonzaal bouwen, waarboven een dergelijke spectaculaire uit houten lamellen bestaande luifel zal worden geplaatst
ook zeer de moeite !
Inderdaad, die toonzaal komt in de buurt van de Grenslandhallen; voor het (lelijke) gebouw van Inbev (zijn we van dat zicht ook ineens gelost) :)

fantastisch! ik ben echt benieuwd
die houten lamellen: geweldig !

dezelfde architect gaat trouwens langs de grote ring een toonzaal bouwen, waarboven een dergelijke spectaculaire uit houten lamellen bestaande luifel zal worden geplaatst
ook zeer de moeite !
netjes!

Holistic architecture? wat moet ik me daarbij voorstellen..

Sinds ze van naam zijn veranderd, zijn hun projecten ook wel béter geworden.. Dat belooft voor de toekomst.
HASSELT : Metamorfose van de Grote Ring

Omdat er nogal een aantal topics gaan over de projecten rond de Grote Ring heb ik hier een overzicht gemaakt van alle projecten die nu bekend zijn.

Op de link hieronder een videofragment over de toekomst van de Grote Ring:

http://video-tvl.brainlane.com/play.asp?file=http%3A%2F%2Fvideo%2Etvl%2Ebe%2FItems%2FWMF%2FHQ%2F20070619%2D016%2D6780%2Ewmv&onderwerp=Plannen+grote+ring+Hasselt&datum=2007%2D06%2D19&intro=De+grote+ring+rond+Hasselt+gaat+de+komende+jaren+fors+van+uitzicht+veranderen+en+krijgt+een+stedelijk+karakter%2E+Ook+het+verlagen+van+de+snelheid+van+90+naar+70+km%2Fuur+op+sommige+plaatsen+wordt+onderzocht%2E+Er+zijn+op+dit+ogenblik+meer+dan+25+grote+projecten+in+ontwikkeling%2E+Nog+nooit+was+de+bouwwoede+zo+groot%2E+BBW

Het is dus de bedoeling om de Grote Ring een stedelijk karakter te geven, wat deze op een aantal plaatsen nog lang niet heeft. Hier een overzicht van de eerste projecten:

1) Sporthal PHL: naast de gebouwen van de Handelsschool. Met ecologisch groendak en regenwatersysteem.


2) Sanitair Lambrechts: nieuwe toonzaal iets verder dan de Grenslandhallen
3) Bloso: tennishal naast schaatshal De Schaverdijn. Er komen vier terreinen.


4) Cegeka: nieuw, ecologisch verantwoord kantoorcomplex van Cegeka en de Provincie Limburg. Met 15.000 vierkante meter kantoren en parking voor 300 voertuigen.
5) RAC: uitbreiding Rijksadministratief Centrum. Nieuwbouw van 6.000 vierkante meter met extra kantoorruimte.


6) Vamos: nieuwe kantoren vlakbij het huidige gebouw van Deloitte.
7) 3D-project: kantoorgebouw op de hoek van de Prins Bisschopssingel en de Kroonwinningsstraat.

opmerking: dat project staat op die plaats al minstens 5 jaar aangekondigd8) Federale Politie: uitbreiding van de kazerne aan de Luikersteenweg. Verhuis uit het oude rijkswachtgebouw aan de TT-wijk.


9) Reiger II: ING-bankkantoor op de hoek van de Luikersteenweg en de prins Bisschopssingel.


10) Belvi: nieuwe kantoren.


11) Crematorium: uitbreiding aan de Prins Bisschopssingel. Er komt een grote aula, en ontvangstruimte, cafetaria en drie koffiezalen.


12 + 13) Boerenkrijg en Gaerveld: projecten goed voor 140 appartementen en 100 parkeerplaatsen, ondergronds als bovengronds. Met een aantal woongelegenheden aan redelijke prijzen.


14) Seniorie: in Runkst tussen de Gifi en Rijsbasisschool De Puzzel op de Runkstersteenweg.


15) Extensa: woonverkaveling met 270 woningen en appartementen. Een kleiner project komt op de hoek van de Kramerslaan en de Van Veldekesingel.


16) Brico: uitbreiding, de vroegere afdeling in de openlucht wordt overdekt, de winkel wordt heringericht.


17) Greenfield: tegenover de Carrefour zijn de fundamenten van dit project bijna uitgehard. Hier komen 177 woongelegenheden, ondergrondse parkeerplaatsen en een aantal commerciële ruimtes.
18) Garage Boden: nieuwe toonzaal en werkplaats met kantoren. Het skelet is nu al te zien.
19) De Lijn: nieuwe stelplaats aan de Kuringersteenweg-Crutzenstraat.


20) Vanhelmont: moderne woontoren met appartementen en handelsruimten op de hoek van de Herckenrodesingel en de Kuringersteenweg.


21) Kazerne Brandweer en Civiele Bescherming.


22) Heraanleg Kempische Steenweg


23) Garage Lieben verdwijnt: nieuw woonproject aan de Kempische Steenweg. Met mix van sociale koop- en huurwoningen.Reeds voltooid:

1) Kantoren ter hoogte van de Luikersteenweg:
2) Uitbreiding Grenslandhallen:Op de parking van de Grenslandhallen komen binnenkort 5 windmolens (dubbel zo hoog als diegene die op de achtergrond te zien zijn). Ze zullen onder andere het hele complex van stroom voorzien.


3) Gevangenis:


Hier alles nog eens in tekstvorm:

www.hbvl.be

20/06 22 nieuwe bouwprojecten rond grote ring Hasselt

Tegen 2012 oogt de Hasseltse grote ring zonder twijfel heel anders dan vandaag. Tegen die tijd moeten 22 nieuwe bouwprojecten gerealiseerd zijn en moet aansluitend de aanpassing van vier kruispunten uitgevoerd worden.

Nu al is de aansluiting met de Kempische Poort vernieuwd. In de 22 plannen zijn zeshonderd woongelegenheden voorzien, naast een reeks gebouwen voor diensten zowel privé als voor de overheid.

“De ring lijkt stilaan een grote werf”, zegt burgemeester Herman Reynders. “Daardoor zal deze rondweg steeds meer een stedelijk karakter krijgen.”

Opvallend is wel dat er op het stuk tussen de Sint-Truidersteenweg via de Luikersteenweg en de Maastrichtersteenweg tot aan de Kempische Steenweg alleen dienst- en handelsgebouwen bijkomen. Op het kleinere traject vanaf het kruispunt met de Kuringersteenweg tot voorbij Runkst staan dan weer zes grote woonprojecten met daarbij onder meer een seniorie gepland.

De Provinciale Hogeschool bouwt momenteel een nieuwe sportzaal en daarnaast verrijzen de funderingen van de nieuwe toonzaal van Lambrichts. Naast de schaatsbaan De Schaverdijn plannen Bloso en de stad een tennishal. Iets buiten de ring is recent de start gegeven voor de bouwwerken van Cegeka en de Provincie Limburg.

Aan de binnenzijde van de ring krijgt het Rijksadministratief Centrum een forse uitbreiding. Naast de leegstaande Taxandria-gebouwen bouwt Vamoss nieuwe kantoren, evenals 3D-project op de hoek van de Kroonwinningsstraat.

Veel bedrijvigheid ook in de buurt van de Luikersteenweg waar de federale politie haar kantoren gaat uitbreiden. Vlakbij de Nationale Bank bouwt de ING een nieuw bankkantoor en vestigt ook de groep Belvi er haar nieuwe kantoren. Het Hasseltse crematorium is al bijna klaar met de uitbreiding van haar ontvangstruimten.

In de buurt van de Runkstersteenweg verrijzen drie wooncomplexen: Gaerveld en Boerenkrijg met achterliggend een seniorie. Tegen de spoorwegbrug poot projectontwikkelaar Extensa dan weer 270 woningen en appartementen neer.

Grote drukte ook in de buurt van de Kuringersteenweg waar Brico uitbreidt. Daar pal tegenover is het woon- en kantoorproject Greenfield al van start gegaan. In de buurt van Carrefour heeft Garage Boden zijn nieuwe zetel gepland, terwijl De Lijn een nieuwe stelplaats voorziet aan de aanpalende Crutzenstraat. Op de hoek van de Kuringersteenweg en de ring verrijst binnenkort ook een woontoren voor 60 gezinnen.

In de buurt van de gevangenis bouwen brandweer en civiele bescherming. Garage Lieben verdwijnt aan de Kempische Steenweg om plaats te maken voor een nog te plannen woonproject. De hele wegeninfrastructuur is op die plaats recent heraangelegd en krijgt binnenkort ook nieuw straatmeubilair aangemeten.

Bron: www.hbvl.be

:) Volgens de stad zullen de projecten geen extra verkeershinder veroorzaken: maak dat iemand anders wijs he

Als je op de Grote Ring zit vandaag, rij je voor een gedeelte buiten de stad. In de toekomst zal je eigenlijk in de stad rijden (dat is althans de bedoeling). Daardoor zal niet alleen doorgaand maar ook veel lokaal verkeer van de Ringweg gebruik maken. Bovendien zijn er op die Ring zeer veel kruispunten, vaak lokale wegen die aansluiten op een primaire weg II wat volgens de principes van duurzaam veilig en categorisering totaal niet kan. In de toekomst zullen er dan ook een heel aantal kruispunten afgeschaft worden (althans volgens de streefbeeldstudie)

Maar nee, geen extra verkeershinder :bash:
Ben echt eens benieuwd naar die woontoren voor 60 gezinnen!! Mooi overzicht trouwens, merci!
Jeetje, het is echt wel indrukwekkend als je het lijstje ziet..!

Hopelijk blijven ze zoeken naar kwaliteit, integendeel tot 17 (?).. 6 van Vamos; vind ik dan weer wel een goed voorbeeld!
gek dat je van de rest niets kan vinden

ik heb die nieuwe brandweerkazerne al ns ergens online gezien (een nogal braaf modernistisch, dat niet meteen internationaal potten zal breken, zucht :tongue4: maar ook best wel verfijnd uitzag

is ineens overal verdwenen

ook ik benieuwd naar toren voor 60 gezinnen !
Het werd best wel tijd: sommige stukken leken meer op de rand van een platteland ipv een stad.
Van de andere projecten vind ik inderdaad niet direct iets terug, maar het gaat ook over een tijdspanne van meer dan 5 jaar. De brandweerkazerne heb ik ooit ook al is gezien. Hier is een reportage waarin het ontwerp te zien is: http://video-tvl.brainlane.com/play.asp?file=http%3A%2F%2Fvideo%2Etvl%2Ebe%2FItems%2FWMF%2FHQ%2F20040610%2D017%2D9785%2Ewmv&onderwerp=Civiele+bescherming&datum=2004%2D06%2D10&intro=Past goed langs de nieuwe gevangenis. Het zou ten laatste einde 2007 af zijn... dusja; dat project loopt dus een goed jaar achter.


Dit stond vandaag in de Standaard:

een overzichtfoto waar ge uiteindelijk weinig aan hebt.dit is een toren die ertussenstaat maar veel kan ik er niet uit opmaken:En dan nog deze tekst:

"Om de aantrekkingskracht van Hasselt nog te verhogen, plant het stadsbestuur van Hasselt de heraanleg van twee grote kruispunten op de grote ring. Onder de ring wordt een nieuwe verbindingsweg met de E314 aangelegd. Die weg zal uitmonden in een deels ondergrondse parkeergarage. Daardoor zou de Hasseltse binnenstad verkeersarmer worden en het centrum rustiger maken. 'We willen minder blik in de straat', zegt Marc Verachtert. Hij is informatieambtenaar in Hasselt. 'De binnenstad moet nog aangenamer worden. Het moet er nog gezelliger worden om er te wonen en te winkelen.'

De ontsluitingsweg onder de ring moet er voorts voor zorgen dat ook de Kuringersteenweg, de huidige verbinding tussen de Hasseltse binnenstad en de E314, minder verkeer te slikken krijgt. Waar de steenweg de ring kruist, ligt nu een uitgebreide woonzone."

Hiervan kan ik mij dus niks voorstellen he :bash:

Om te beginnen verbindt de Kuringersteenweg de E313; das nen hele andere weg :)
gek dat je van de rest niets kan vinden

ik heb die nieuwe brandweerkazerne al ns ergens online gezien (een nogal braaf modernistisch, dat niet meteen internationaal potten zal breken, zucht :tongue4: maar ook best wel verfijnd uitzag

is ineens overal verdwenen

ook ik benieuwd naar toren voor 60 gezinnen !
Ze zullen idd wel de E313 bedoelen. Van de afrit Hasselt centrum vermoed ik dat ze de toegang tot de stad via de Kuringersteenweg en de Konining Astridlaan zullen afleiden naar een nieuwe bedding die leidt naar de nieuwe ondergrondse parking aan de Blauwe Boulevard.
Kan zijn, maar de parking aan de Blauwe Boulevard wordt helemaal ondergronds dacht ik, terwijl die aan het station deels ondergronds is. Afwachten maar.
Ze zullen idd wel de E313 bedoelen. Van de afrit Hasselt centrum vermoed ik dat ze de toegang tot de stad via de Kuringersteenweg en de Konining Astridlaan zullen afleiden naar een nieuwe bedding die leidt naar de nieuwe ondergrondse parking aan de Blauwe Boulevard.
hoppa !erg veelbelovend !

vooral ook het nieuwe torengebouw!

Hoogbouw komt er op het kruispunt Kuringersteenweg – Grote Ring. Aansluitend aan het ‘Greenfield-project’ komt de ‘Toren Vanhelmont’(4) die plaats zal bieden aan appartementen en handelsruimten.
Dat deze bouwprojecten zich aan de binnenkant van de grote ring bevinden is niet toevallig: ze sluiten aan op bestaande woonkernen, geven ideale verbinding met wijken en buurten, maar ook op autowegen en buslijnennet.


Ik denk eerder dat het kruispunt van de Kuringersteenweg en de ring volledig heraangelegd gaat worden, waarbij het verkeer vanuit Kuringen onder de ring doorgeleid worden naar de nieuwe afrit van de ring die uitgeeft in de stationsomgeving en zo verder gaat naar de nieuwe ondergrondse parkingen aan het station.
Hierdoor zou je enkel de brug over het spoor moeten verlengen en dus niet gaan beginnen met tunnels onder de ring, zoals in dat artikel wordt gesuggereerd.
Ik denk dat ik dit vroeger trouwens al eens gehoord heb.

De blauwe Boulevard is absoluut onbereikbaar van hieruit, ofwel moets je zowat de gehele Heilig Hartwijk gaan slopen.:cheers:
Ze zullen idd wel de E313 bedoelen. Van de afrit Hasselt centrum vermoed ik dat ze de toegang tot de stad via de Kuringersteenweg en de Konining Astridlaan zullen afleiden naar een nieuwe bedding die leidt naar de nieuwe ondergrondse parking aan de Blauwe Boulevard.
Je kan wel gelijk hebben, heb even de streefbeeldstudie erop nagekeken:
Nog is een tekst: www.hasselt.be

In de bouw van de ring!

Langs de grote ring lijkt het wel één grote werf. Er zijn meer dan 25 grote projecten in ontwikkeling. In deze bijdrage laten we er een aantal de revue passeren, met tegelijk hun impact voor stadsleven en uitzicht.

Wonen
Hasselt wil zijn inwoners kwaliteitsvolle en betaalbare woningen aanbieden en dat terwijl de bevolking voortdurend aangroeit! Het lukt, dankzij een gericht vergunningenbeleid en optimale samenwerking met privé-investeerders. Er wordt bovendien niet ingeboet aan open ruimte. Groepswoningbouw en hoogbouw bieden dé oplossing.
Ter hoogte van de Herkenrodesingel, tegenover de Carrefour, zijn de fundamenten van het ‘Greenfield-project’(2) bijna uitgehard. Op deze site is er plaats voor 127 woongelegenheden, ondergrondse parkeerplaatsen en een aantal commerciële ruimtes. Verderop, langs de Boerenkrijgsingel, staan twee projecten al een stapje verder. ‘Boerenkrijg’(1) en ‘Gaerveld’(6) zijn twee wooncomplexen in aanbouw. Ze zijn samen goed voor een 140-tal appartementen en 100 parkeerplaatsen. In deze projecten is er absolute aandacht voor een voldoende groot aantal woongelegenheden die verkocht worden aan een maatschappelijk correcte prijs.
Andere projecten wachten nog op hun eerste steen. In het gebied tussen de Spoorwegstraat, Boekstraat en de Van Veldekesingel komt een woonverkaveling ‘EXTENSA’ met een 270-tal woningen en appartementen. Verder liggen er plannen ter goedkeuring voor, om waar nu nog Garage Lieben gevestigd is aan de Kempische steenweg, een nieuw woongebied aan te leggen met een mix van o.a. sociale koop- en huurwoningen. Hoogbouw komt er op het kruispunt Kuringersteenweg – Grote Ring. Aansluitend aan het ‘Greenfield-project’ komt de ‘Toren Vanhelmont’(4) die plaats zal bieden aan appartementen en handelsruimten.
Dat deze bouwprojecten zich aan de binnenkant van de grote ring bevinden is niet toevallig: ze sluiten aan op bestaande woonkernen, geven ideale verbinding met wijken en buurten, maar ook op autowegen en buslijnennet.

Handel
Naast woongelegenheden krijgen ook handelspanden flink wat aandacht. Logisch, de grote ring is een ideale etalageplaats om een bedrijf in het zicht te plaatsen.
Naast de huidige gebouwen van Democo en Ernst&Young op de Herckenrodesingel heeft garage Boden(8) een plan voor een nieuwe toonzaal met werkplaats en kantoren. Het skelet van het bouwwerk van om en bij 4200 m² rijst al op uit de grond. Meer richting Kuringersteenweg zorgde de doe-het-zelf-zaak Brico al voor eigen uitbreiding. De vroegere afdeling in openlucht werd overdekt en de gehele winkel overzichtelijker ingericht. Voor de nabije toekomst zijn ook al plannen gekend van andere handelszaken. Zo plant sanitairgroothandel Lambrechts een nieuwe toonzaal aan de Sasstraat.


Diensten
Hasselt is de 4de handelsstad van Vlaanderen, maar profileert zich ook op vlak van diensten. Het uit zich in de versterking van de dienstensites rond de grote ring: advocatenkantoren, verzekeringen, overheidsdiensten en nog andere dienstenleveranciers bouwen faciliteiten en kantoren. ING-Bank is één van de eerste die het al bestaande aanbod komt vergroten. Zij bouwen op de hoek van de Luikersteenweg en de Prins Bisschopssingel. Aan de Voorstraat tussen de huidige gebouwen van het Rijksadministratief Centrum, kortweg RAC, komt een nieuwbouw met 6000 m² extra kantoorruimte. Een paar honderd meter verder komt het ‘3-d-kantorencomplex’(3). Dat ook brandweer en civiele bescherming(7) nieuwe gebouwen zouden krijgen langsheen de grote ring, kon je al uitgebreid lezen in een vorige Nieuwe Hasselaar. Ondertussen heeft ook de Federale politie plannen klaar voor een nieuwbouw aan de huidige kazerne Luikersteenweg. De afdelingen die nu nog verdeeld zitten over de Guffenslaan en Kermt, zullen op die manier vanuit dit centrale punt kunnen opereren.

Ecologisch bouwen
Het CEGEKA-provincie-gebouw(5) is een uniek project in deze context. Het nieuwe kantoorcomplex wordt opgericht om gebrek aan ruimte bij CEGEKA en provinciebestuur op te vangen. Voor de constructie wordt overwegend gebruik gemaakt van ecologische materialen en bouwtechnieken. De goede isolatie en de ecologische verwarmings- en verluchtingssystemen zorgen er voor een optimaal energiegebruik en verbruik. Met zijn 15 000m² aan kantoren en parking biedt het gebouw plaats voor een 300-tal werknemers.

Onderwijs
Hasselt bouwt vanzelfsprekend ook verder aan zijn functie als onderwijsstad. De stadscampus is daar één voorbeeld van. De Elfde Liniestraat wordt een verkeersluwe verbinding die alleen nog genomen wordt door een beperkt aantal bussen. Daarmee komt plaats vrij voor een sfeervol plein met veel groen en zit- en ligbanken. Deze stadscampus wil een ontmoetingsplaats worden voor studenten en docenten, maar ook voor alle Hasselaren. In de rand van dit bouwproject komt een nieuwe sporthal(9) voor de studenten aansluitend aan de gebouwen van de ‘Handelsschool’. Een ecologisch groendak en regenwatersysteem verwijzen ook hier naar de milieubewuste bouwtechnieken. Nog meer sportinvesteringen gebeuren naast de schaatshal ‘De Schaverdijn’. BLOSO investeert er in de oprichting van een tennishal met vier tennisterreinen en bijhorende kleedkamers.

Ook nog
Een minder plezierig, maar nuttig bouwproject is de uitbreiding van het crematorium. De stijgende vraag voor crematies en de bijhorende ceremonies waren aanleiding tot het uitbreidingsplan. Er wordt op dit ogenblik druk gewerkt aan de bouw van een grote aula, een ontvangstruimte, een cafetaria en drie koffiezalen.

Mobiliteit
De uitbreiding van wonen, handel en diensten rond de grote ring heeft natuurlijk invloed op de mobiliteit. Vandaar ook werken aan de grote ring en zijn invalswegen. Ze hebben stuk voor stuk het garanderen van een vlotte verkeersdoorstroming op het oog, zonder daarbij de veiligheid voor voetgangers en fietsers uit het oog te verliezen. De recent uitgevoerde herinrichting van de Kempische poort mag als voorbeeld dienen. Eerste schetsen zijn ook al gemaakt voor de herinrichting van het kruispunt grote ring – Maastrichtersteenweg en Diepenbekerweg. Ook daar meer duidelijkheid en vooral veiligheid voor iedereen. Het Ministerie van het Vlaams Gewest gaat in de directe toekomst nog meer projecten opstarten. Ze werken een zogeheten sfeerbeeld uit voor de grote ring. Dat alle partners daarbij dezelfde richting uit willen en al passende initiatieven nemen spreekt voor zich. Zo kocht vervoersmaatschappij De Lijn al een terrein aan ter hoogte van de Kuringersteenweg – Crutzenstraat om er zijn nieuwe stelplaats in te richten. Het speelt daarmee ideaal in op deze nieuwe ontwikkelingen, maar ruimt ook baan voor verdere projecten in de stationsbuurt die daarmee ook weer op volle snelheid kan verder groeien.
Ik denk eerder dat het kruispunt van de Kuringersteenweg en de ring volledig heraangelegd gaat worden, waarbij het verkeer vanuit Kuringen onder de ring doorgeleid worden naar de nieuwe afrit van de ring die uitgeeft in de stationsomgeving en zo verder gaat naar de nieuwe ondergrondse parkingen aan het station.
Hierdoor zou je enkel de brug over het spoor moeten verlengen en dus niet gaan beginnen met tunnels onder de ring, zoals in dat artikel wordt gesuggereerd.
Ik denk dat ik dit vroeger trouwens al eens gehoord heb.

De blauwe Boulevard is absoluut onbereikbaar van hieruit, ofwel moets je zowat de gehele Heilig Hartwijk gaan slopen.:cheers:
41 - 60 of 152 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top