SkyscraperCity Forum banner

HASSELT | Metamorfose van de Grote Ring

59083 Views 151 Replies 27 Participants Last post by  Spookvlieger
HASSELT - Het Autonoom Gemeentebedrijf Hasselt gaat aan de Universiteitslaan een nieuw administratief centrum bouwen voor het provinciebestuur en voor ICT-bedrijf Cegeka. Het is de eerste keer dat in Vlaanderen een immobiliën-samenwerking tot stand komt tussen stad, provincie en privé. De bouwwerken moeten eind dit jaar starten, kosten om en bij de 10 miljoen euro en zouden in de zomer van 2007 afgerond moeten zijn.

Tussen het provinciehuis en de gebouwen van Cegeka - een hightech ICT-bedrijf - ligt een perceel grond dat eigendom is van de provincie. Nu wordt het gebruikt als bijkomende parking. Zowel de provincie als Cegeka wilden uitbreiden. Voor beide partijen stelden zich heel wat praktische problemen.

Bij een uitbreiding van het bestaande provinciehuis moest dezelfde bouwstijl worden gerespecteerd: laagbouw op een grote grondoppervlakte. Dat is weinig efficiënt.

Cegeka zou dan weer eerst de grond van de provincie hebben moeten kopen, wat een serieuze financiële aderlating zou zijn voor het bedrijf.

Tussen beide nieuwe gebouwen zou bovendien in een open strook groen worden voorzien, wat verlies van ruimte betekent. Daarom hebben beide partijen nu gekozen voor één hoogbouw waarin ze de beschikbare bureelruimten zullen delen.

Om deze publiek-private samenwerking te realiseren, deden de provincie en Cegeka een beroep op het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Hasselt , opgericht in 1999 en nu al aan zijn zesde project toe. Alle partijen halen daarbij hun voordeel.


Het project heeft nog geen naam maar zal 7.500 m² kantooroppervlakte omvatten en een ondergrondse parking voor 230 auto's. Op korte termijn komen bij Cegeka 50 extra personeelsleden in dienst
een 8 verdiepingen hoog gebouw, met twee indrukwekkende torens. Voor de realisatie tekenen het provinciebestuur, het ict-bedrijf Cegeka en het autonoom gemeentebedrijf van de stad Hasselt, een PPS-project. Het gebouw wordt ruim 10.000 vierkante meter groot en zal 11 miljoen euro kosten.


de torens zijn qua beeldindruk gebaseerd op die van madrid, schuin, overhellend maar wel het spiegelbeeld ervan, dus: dicht tegen elkaar aan, op een soort van basis maar wel van elkaar weghellend. in V-vorm dus.

een ontwikkeling die het volgen meer dan waard is, want anders dan bv in kortrijk, is dit project wel degelijk door de nodige officiële instanties bekrachtigd. ze participeren er zelfs in.
See less See more
121 - 140 of 152 Posts
Filmpje over de werken op het kruistpunt van de Maastrichtersteenweg - Diepenbekerweg - Grote Ring:

http://www.tvl.be/nl/nieuws/2009-08-24/fileleed-grote-ring-hasselt/
Belang van Limburg, 3 november 2009

In de rubriek 'Bouw in beeld':


De scheve torens van Democo

Hasselt - In heel België zijn elke dag opnieuw honderden Limburgse bouwarbeiders druk in de weer aan grote en kleine bouwprojecten. In deze reeks stellen we de grote Limburgse bouwbedrijven en een van hun recente projecten dan ook graag voor. Vandaag is dat Democo, met misschien wel het meest besproken bouwwerk van de jongste jaren in Limburg, het duurzame kantoorgebouw voor Cegeka en de Provincie Limburg naast het huidige Provinciehuis. Inderdaad, dat opvallende overhellende complex.
Democo is daarnaast actief op zowat elke grote werf in Limburg: het nieuwe woonpark Anicius in Tongeren, het Stadsplein van Genk, 20000 m2 Factory Outlet in Maasmechelen Village, het nieuwe Hasseltse gerechtsgebouw aan het station of de omvorming van de oude gevangenis in Hasselt tot nieuwe rechtencampus voor de UHasselt. Democo is bovendien ook actief in andere Vlaamse provincies en in Polen. Het bouwbedrijf stelt zo'n 300 mensen tewerk, voor de volledige Democo Group bedraagt dat aantal 630. De respectieve omzetten liepen vorig jaar op tot 80 en 132 miljoen euro.
See less See more
Zwarte punten op Singel verdwijnen

Hasselt wordt weer een pak verkeersveiliger. Niet alleen de automobilisten zullen blij zijn met de aanpassingen, ook voor de zwakke weggebruikers wordt de grote ring rondom Hasselt heel wat aangenamer. De kruispunten met de Maastrichtersteenweg, de Luikersteenweg, de Kliniekstraat en dat van de Runkstersteenweg zijn of komen aan de beurt.

Maastrichtersteenweg
Het meest opvallende werk is dat aan de Maastrichtersteenweg. Daar wordt een dubbel kruispunt herleid tot één veiliger punt. Zo wordt de Maastrichtersteenweg, vanuit het centrum, rechtstreeks aangesloten op de Diepenbekerweg. Door beide kruispunten samen te voegen ontstaan minder conflictsituaties, waardoor de veiligheid zal verhogen. De herinrichting van het kruispunt zorgt bovendien voor een betere ontsluiting van de stad en het industrieterrein Dorlik. Het oude gedeelte van de steenweg, buiten de Grote Ring, zal niet meer rechtstreeks verbonden zijn met het kruispunt waardoor de leefbaarheid voor de bewoners gevoelig verbetert.
Ook voor de fietsers en voetgangers betekent de herinrichting van het kruispunt een grote vooruitgang. Er komen immers nieuwe vrijliggende fiets- en voetpaden en een fietstunnel onder de Grote Ring. Na afloop krijgt het nieuwe kruispunt, door de komst van grote stukken gras, bomen en struiken, bovendien een rustigere en sfeervolle uitstraling.

Luikersteenweg
De Grote Ring wordt heringericht vanaf de Luikersteenweg tot aan de spoorwegbrug ter hoogte van het crematorium. Opvallend is dat het kruispunt met de Kliniekstraat en het De Geloesplein verdwijnt waardoor je er niet meer de Grote Ring kan oprijden. Voor fietsers komt er wel een fietstunnel. In ruil komt vlak voor de spoorwegbrug, 200 meter verder in de richting van de Sint-Truidersteenweg, een gloednieuw kruispunt met conflictvrije lichten. Dat kruispunt moet zorgen voor een betere afwikkeling van het verkeer van en naar de industriezones Hellebeemden en Ekkelgarden. Aan het kruispunt van de Luikersteenweg met de Grote Ring worden de drukste afslagstroken verlengd. Aan beide zijden van het kruispunt komen ook veilige fietstunnels. Een startdatum voor deze werken ligt voorlopig nog niet vast.

Runkstersteenweg
Aan het kruispunt van de Grote Ring met de Runkstersteenweg starten kortelings de werken die ook daar voor een fietstunnel gaan zorgen. De fietstunnel daar zal bruikbaar zijn in 2010.

INFO
dienst Wegen
tel. 011 23 93 91
[email protected]

(20-10-2009)

De werken met de Runkstersteenweg zijn net begonnen. Het autoverkeer wordt deels via de naastliggende parallelweg omgeleid wat tot files leidt tijdens de spits. De 2 rijstroken van de omleiding zijn ook zeer smal en bochtig. Hier gaan er nog veel een kras oplopen.
See less See more
De werken met de Runkstersteenweg zijn net begonnen. Het autoverkeer wordt deels via de naastliggende parallelweg omgeleid wat tot files leidt tijdens de spits. De 2 rijstroken van de omleiding zijn ook zeer smal en bochtig. Hier gaan er nog veel een kras oplopen.
net hetzelfde als aan de werken met de Diepenbekerweg: 2 tijdelijke rijstroken, maar eveneens smal en bochtig met werfsignalisatie die soms niet meer op zijn plaats staat door o.a wind en slordigheid; vuile rijstroken als het fel geregend heeft...
See less See more
Ik zag het ook net: van de ene helft de bovenlaag er helemaal af geschraapt.
Wel vraag ik mij nu af hoe ik best naar de Colruyt fiets (vanuit de Steenweg in Diepenbeek). Voor de ene werken reed ik al om langs de Universiteitslaan, hoe moet ik de andere nu omzeilen? Op den duur wordt die van Genk nog dichter voor mij (Hasselt is 7 km bij geen hinder).
See less See more
Uitbreiding kantoren Federale Politie aan de Luikersteenweg / Singel.

See less See more
3
Update 3D project

Hier een update van het 3D-project dat al jaren staat aangekondigd op de hoek van de Singel en de Kroonwinningstraat.

Nu in handen van Holistic Architecture 50|5.

See less See more
7
ik kan er niet aan doen maar ik vind het echt een lelijk gebouw .
ik kan er niet aan doen maar ik vind het echt een lelijk gebouw .
omdat het niet in Genk staat?:D
Kantoor SD Worx in het Illgat Business Park, de bouw is reeds een tijd geleden gestart.

omvang & budget
7.200.000 euro excl. btwStramien en Cenergie ontwerpen samen een duurzaam
kantoorgebouw voor SD Worx te Hasselt.
Stramien en Cenergie, in Bouwteam met Kumpen nv,
leggen momenteel de laatste hand aan de plannen
voor de bouw van de nieuwe kantoren van SD Worx
in het “Ilgat Business park” te Hasselt.
Net zoals bij voorgaande projecten in Kortrijk en Antwerpen
kiest SD Worx voor een duurzame aanpak bij
de realisatie van haar kantoren. Die duurzaamheid
gaat samen met hedendaags gebruikscomfort en
architecturale kwaliteit. Dit uitgangspunt is hier vertaald
in vijf duidelijke concepten

Een compact gebouw
De compacte vorm van het gebouw beperkt het
energetische verliesvlak tot een minimum. Een centrale
kern op elke verdieping bevat de gemeenschappelijke
functies. Alle kantoorplekken liggen aan de
buitengevels om van daglicht en uitzicht te genieten.

Een flexibel gebouw
De centrale kern zorgt tevens voor een modulair en
flexibel gebouw met een ‘open plan’. Wijzigingen in
de tijd zijn eenvoudig door te voeren en latere generaties
beschikken over een gebouw waarbij de draagstructuur
vele mogelijkheden tot hergebruik biedt.

Verstandige gevels
De oriëntatie van het gebouw is het belangrijkste uitgangspunt
bij het ontwerpen van de gevels. Naarmate
de oriëntatie wijzigt, wijzigt de ‘perforatiegraad’
van de buitengevels mee. Het gevelontwerp baseert
zich op een ‘optimum’ dat per windrichting een maximum
aan daglicht combineert met een minimum
aan opwarming. Variabele zonwering en glasoppervlak
leiden tot een gemoduleerd gevelpatroon dat
architecturale variatie met bouweconomie verzoent.

Een energiezuinig gebouw
Doorgedreven isolatie en een luchtdicht gebouw beperken
de warmteverliezen tot een absoluut minimum.
Geautomatiseerde nachtventilatie zorgt voor
natuurlijke koeling van het betonnen gebouw via de
openklappende ramen.

Een leesbaar gebouw
De vormgeving van het gebouw vertaalt duidelijk de
verschillende functies. De beglaasde sokkel huisvest
de onthaalzone, vergaderzalen, refter en opleidingslokaal.
Het kantoorblok van drie verdiepingen kraagt
over deze sokkel heen en krijgt karakter door het
ritme van de gevelmodules en de ramen.

Stramien zorgt eveneens voor het ontwerp van de
omliggende tuin en parkeerterrein. Een geïntegreerde
aanpak zorgt voor een boeiend samenspel tussen
gebouw, omgeving en groen. Kunstenaar Maarten
Vanden Eynde is ingeschakeld en gaat op zoek
naar de oorsprong en het “wezen” van de gebruikte
bouwsystemen en -materialen en verwerkt deze in
de architectuur.
See less See more
3
Sneltramlijn verandert uitzicht Hasselt:

http://www.tvl.be/nl/2012-06-11/sneltramlijn-verandert-uitzicht-hasselt/#.T9guiO0kUgo

De eerste sneltramlijn Hasselt-Maastricht zal rijden in 2017. Dat zegt Heide Roubben, directeur van De Lijn Limburg. + veranderingen aan de grote ring (kruispunt Ethias Arena) en ..
See less See more
Op zich zeker positief die tram.
Maar weer dat typische gratis sossenverhaal, LOL !
nieuw kantorencomplex

Enkele beelden van een nieuw kantorencomplex op de hoek van de Gouverneur Verwilghensingel en de Elfde Liniestraat. o.a. Sanibri zal hier zijn intrek nemen, want de winkel langs de Kanaalkom moet plaats maken voor de Blauwe Boulevard.

De bouwvergunning is afgeleverd, de werken starten nog dit jaar.See less See more
4
Momenteel staat op die plaats nog het oude kantoor van Sanibri. Gaat het op een uitbreiding dan?
Dat is toch afgebroken, dat is nu een braakliggende vlakte.
121 - 140 of 152 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top