Skyscraper City Forum banner
1 - 17 of 17 Posts

·
Registered
Joined
·
98 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Aangezien Heerhugowaard blijft groeien en er nog genoeg interessante projecten op stapel liggen, een eigen forumpagina voor HHW.

Het aantal inwoners in Heerhugowaard is met 17.394 inwoners toegenomen (afgerond is dat 45%): van 38.456 in 1995 tot 55.850 in 2018. Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari in het bevolkingsregister vastgelegd. Verwacht wordt dat dit doorstijgt tot 57000 in 2020 (Bron


 

·
Registered
Joined
·
98 Posts
Discussion Starter · #4 · (Edited)
Overzicht projecten in ontwikkeling en in uitvoering

Appartementencomplex Stationsweg met 60 appartementen.
Status: in ontwikkeling. Plannen lagen medio april 2018 ter inzage.
Link: http://www.breebaartkorver.nl/?project=appartementengebouw-stationsweg


Appartementencomplex De Coraal Het eerste gedeelte, 24 van de totaal 80 appartementen wordt nu gebouwd.
Status: in uitvoering
Link: https://www.de-coraal.nl/


Nieuwbouwwijk Broekhorn.Hier komen in totaal zo’n 550 woningen, verdeeld over 3 nieuwbouwprojecten: Havenkwartier, Parkhof en Rietland. Deze laatste gaat inmiddels in de verkoop.
Status: in uitvoering
Link: https://www.broekhorn.com/

Stationsgebied Heerhugowaard. Dit totale gebied moet op de schop gaan. Een aantal lokale ondernemers hebben samen met Breddels Architecten zo wat impressies neergezet. Onder andere een woontoren van 20 etages. Dit tot ophef van de naburige gemeente.
Status: in ontwikkeling
Link: http://www.breddels.nl/projecten/wonen/stationsgebied-heerhugowaard-115/


Het land van Luna. 86 woningen
Status: in uitvoering
Link: https://www.landvanluna.nl/


De Draai. Hier worden de komende jaren ongeveer 2.700 woningen gerealiseerd.
Status: in ontwikkeling, in uitvoering
Link: http://www.heerhugowaarddedraai.nl/De+Draai/default.aspx


Aanvullingen zijn welkom
 

·
Registered
Joined
·
4,383 Posts
Nieuwbouwwijk Broekhorn.Hier komen in totaal zo’n 550 woningen, verdeeld over 3 nieuwbouwprojecten: Havenkwartier, Parkhof en Rietland. Deze laatste gaat inmiddels in de verkoop.
Status: in uitvoering
Link: https://www.broekhorn.com/
Hier op googlemaps wat er inmiddels gerealiseerd is van Broekhoorn - een treurig samenraapsel van fragmenten in een infrastructuurlandschap zonder enige openbare ruimte. Samen met de Draai en het land van Luna vreet Heerhugowaard zich steeds verder in zeer lage dichtheden de polder in. Een toonbeeld van suburbanisering, verkwisting en een niet duurzame ontwikkeling.

Waarom überhaupt Heerhugowaard? Waarom is er niet voor gekozen Alkmaar uit te breiden?
 

·
Registered
Joined
·
98 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Waarom überhaupt Heerhugowaard? Waarom is er niet voor gekozen Alkmaar uit te breiden?
Persoonlijk ben ik ook van groen parklandschap, waarin laagbouw zich afwisselt met landmarken van hoogbouw. HHW zal zich waarschijnlijk meer richten op jonge gezinnen, dus ieder een eengezinswoning met tuin en het en der een speeltuin is dan het meest voor de hand liggend. Helaas erg vinex-achtig en het vreet oppervlakte.

Alkmaar richt zich daarentegen erg op het centrum en herontwikkeling van oude terreinen.
 

·
Registered
Joined
·
4,383 Posts
HHW zal zich op mensen richten die veel vierkante meters voor weinig willen en weinig geven om een mooie woonomgeving. HHW is een beetje wat de kiloknaller plofkip bij de Lidl is voor wonen. Voor de prijs van een balkonnetje krijg je een tuin, maar alle wegen die gebouwd moeten worden omdat je in HHW alles met de auto doet betalen we met zn allen.

De vraag is echter waarom we - via ruimtelijke ordening - toestaan of zelfs bevorderen, dat HHW dat (verder) doet. Dat HHW bestaat is geen overweging van commerciele partijen, maar een beslissing van de overheid. Een ontwikkelaar mag in Nederland niet zo maar een weiland kopen en volbouwen. In dit geval vind het provincie Noord Holland het volbouwen van de polders hier kennelijk een geweldig idee.
 

·
Registered
Joined
·
98 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Het slotstuk dat moet verrijzen op het Stadsplein: Lapis Lazulli. Het bouwbord met impressie is inmiddels geplaatst. Vierkant als ontwerp, wederom.

Het heeft mooie elementen zoals een trap en groen, wat nu ontbreekt.Woneninlapis.nl
 

·
Registered
Joined
·
12,078 Posts
Wie denkt aan Heerhugowaard denkt niet meteen aan hoogbouw maar er zijn dus zowaar plannen pal naast het station:


628647

628650

628654


Die blokjes eromheen nog steeds bizar gespreid opgezet voor een stationsgebied maar oké.
 

·
Registered
Joined
·
4,383 Posts
Wow, dat is me nog eens een ontwerp voor een stationsgebied! o_O Wat voor verhaal zou de stedenbouwkundige er bij vertellen? Of beter nog: de landschapsarchitect!

De landschapsarchitect heeft gekozen voor een verbindend groen tapijt, dat betovert door haar volledige ongedefinieerdheid. De tegenpool is dan een evenzo ongedefnieerd ´niet-groen´ langs het spoor dat vloeiend overgaat in een soort vaag parkeeroord: parque-vague.

De stedenbouwkundige kan misschien een verhaal houden over het expres weglaten van openbare ruimte met als belangrijkste keuze de afwezigheid van een stationsplein. De verwarring waarmee hij de reiziger dan verwent wordt gecomplimenteerd door een gevoel van ´non-plek´: waar de reiziger ook heen loopt, er zal nergens een duidelijke ruimte zijn. Ook geluidstechnisch is concept vernieuwend: door de open bebouwing zal iedereen een geluidsbelaste gevel hebben - de ultieme spoorwoonervaring.
 

·
Registered
Joined
·
98 Posts
Discussion Starter · #17 ·

Bron: riantconnections.nl

Het centrum van de nieuwbouwwijk 'De Draai': 'Draaiwaard' met 31 appartementen, 4 dag winkels en een Vomar filiaal. Het brengt wat levendigheid, al is dat enkel tijdens openingsuren. Misschien dat een paar terrassen met een mooi pleintje, omgeven door groen, meer centrumgevoel biedt. Ik moet zeggen dat het een mooie wijk is geworden met veel afwisseling in bouwstijl. Nu nog wachten tot het 'vergroent'.

Ander nieuws gaat over de ontwikkeling van gebied 'Westpoort', het braakliggende terrein van hoofpijndosssier ziekenhuis. Door appartementencomplex 'De Bever' al omgedoopt tot woongebied. Gebiedsvisie Westpoort

In een NHD artikel (premium) wordt volgens mij terloops ook een landmark genoemd in de visie. Klinkt als een hoogte-accent wat daar zeker niet zou misplaatsen als poort van Heerhugowaard. En wellicht wat minder kans op massaal verzet van omwonenden?
 
1 - 17 of 17 Posts
Top