SkyscraperCity Forum banner
161 - 180 of 260 Posts

·
Registered
Joined
·
21,302 Posts
Discussion Starter · #162 ·


Grb je u crvenom štitu srebrni ždral koji drži kamen stoji iznad srebrnog ulaza sa četiri kule na srebrnom dvolučnom mostu iznad zelenog trobrijega. Zasniva se na obiteljskom grbu grofova Jankovića Daruvarskih, a u gotovo identičnom obliku koristi se od kraja XVIII. stoljeća. Ždral se odnosi na ime Daruvara, koje na mađarskom znači otprilike "Ždralov grad" i simbol je budnosti na straži. Zastava je svijetlo plava s grbom u sredini.
 

·
Registered
Joined
·
21,302 Posts
Discussion Starter · #163 ·


Grb Plitvičkih jezera je preko zelenih stijena prelijevaju se s vrha te sa strana mnoštvo slapova koji se sjedinjuju u dnu, gdje na zelenom brežuljku stoji uspravljeni smeđi medvjed u prirodnoj boji. Grb u heraldičkom obliku prikazuje Jezera s njihovim brojnim vodopadima, s obzirom da nacionalni park čini veći dio površine općine. Medvjedi su svojstveni ovom kraju, te također označavaju zaštitu prirode. Zastava je plava sa žuto obrubljenim grbom u sredini.
 

·
Registered
Joined
·
21,302 Posts
Discussion Starter · #165 ·


Grb Grada Krapine ima oblik štita i obrubljen je crnom bojom. Unutar štita na plavoj podlozi nalaze se tri kule od tesana kamena koji predstavljaju simbol krapinske tvrđave. Srednja kula je najviša i nosi četiri kruništa s dva usporedna prozora u gornjem katu. Kule sa strane su niže i imaju po tri kruništa i visoki krov koji sa strane nosi po jednu nataknutu kuglu. Sprijeda su kule zaštićene zidom koji u sredini ima vrata nad kojima se uzdiže mali toranj s krovom. Na krajnjim dijelovima zida smješten je po jedan mali šiljatim krovom prekriveni tornjić. Polje grba je plave boje dok su krovovi kula i tornjića crvene boje. Zidovi su bijele boje s crnim prugama.
 

·
Premium User
Joined
·
4,915 Posts
Pregrada

Grb Pregrade je u zelenom štitu dva zlatna uspravljena i okrunjena lava koji zajednički drže srebrnu crkvu s dva tornja crvenog krova sve praćeno s osmokrakom zlatnom zvijezdom i srebrnim polumjesecom u zaglavlju.


Buzet

Grb Buzeta sastoji se od prikaza gradskih vrata s bunarom ispred njih unutar kartuše koja sadrži ornamente hrasta i vinove loze.


TisnoGrb čini poluokrugli štit plave boje na kojem je horizontalno, ulijevo položen mač zlatne drške i srebrne (bijele) oštrice preko koje je presavijen crveni plašt, što predstavlja atribute Sv. Martina.
 

·
Registered
Joined
·
21,302 Posts
Discussion Starter · #179 ·
Otok Man

Grb otoka Mana u današnjem obliku datira od 1996. godine. Službeni je naziv grb Njenog Veličanstva na otoku Man.

Grb se sastoji od crvenog štita na kojem se nalazi triskelion. Držači štita su jastreb i gavran. Jastreb ima povijesni značaj jer su dva jastreba davana engleskom kralju na dan ovjenčavanja kao određeni tip danka. Gavran se često spominje u legendama o otoku.

Moto ispod štita glasi Qucunque Jaceris Stabit (Čime god gađali, stajati će). Prikaz grba, crveno polje s triskelionom, koristi i zastava otoka Man.

Triskelion (gr. τρισκέλιον - tri noge) je simbol koji se sastoji od tri spirale koje se međusobno zatvaraju, tri savijene ljudske noge ili bilo koji drugi simbol sa tri simetrična nastavka.

Triskelion je najprepoznatljiviji kao simbol na zastavama otoka Man i Sicilije.

:cheers:
 
161 - 180 of 260 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top