Skyscraper City Forum banner
1 - 12 of 12 Posts

·
Banned
Joined
·
206 Posts

Vinkovci
- zidana kruna podsjeća na rimsku Cibaliae, grad na kojem su današnji Vinkovci nastali; tri grozda su u bojama hrvatske trobojnice u zlatnom polju i tri klasa u crveno predstavljaju bogatstvo kraja; u donjem plavom polju je kameni stol - simbol uloge Vinkovaca u nacionalnom pokretu 1848. godine; tri srebrne rode predstavljaju bogato močvarno područje. Bijele grede predstavljaju rijeku Bosut, s pritokom Ervenicom (odnosno Nevkoš, prema drugom tumačenju).


Vukovarsko srijemska županija
- Tri bijele grede predstavljaju tri srijemske rijeke - Dunav, Savu i Bosut. Zlatna ogrlica na jelenu znak je bogatstva, a slavonski hrast simbol prirodnog bogatstva kraja. U originalnom grbu iz XVIII. stoljeća na mjestu hrasta nalazilo se drvo čempresa (po drugim izvorima jablan), dok su rijeke bile predstavljene valovitim rezom. Osim toga grb je bio nadvišen zlatnom krunom.

Izvor: The Fame, Željko Heimer
 

·
rekreativac
Joined
·
11,646 Posts
fora dretva. bit ce zanimljivih grbova ovdje:cheers:
evo malo rijeckog orla...
sori na opseznom postu, ali ovaj simbol to zasluzuje:)


Riječki grb
Povijesni grb grada Rijeke temelji se na grbu koji je dodijelio hrvatski kralj i austrijski car Leopold I. 6. lipnja 1659. U crvenom ovalnom štitu desnom nogom stojeći na stijeni dvoglavi crni orao uzdignutih krila obiju glava gledajući u lijevo sa zlatnim kljunovima i nogama i crvenim jezicima, lijevom nogom drži vrč prirodne boje iz kojeg se obilno izlijeva voda koja se razlijeva oko stijene. Iznad orla je austrijska carska i hrvatska kraljevska kruna s dvije plave trake koje vise vodoravno iz nje. Ispod štita je traka s natpisom "INDEFICIENTER" (nepresušan). U službenoj uporabi je verzija grba bez krune i natpisa Indeficienter budući su odbijeni mišljenjem ministrastva Uprave iz 1998.

Priča o riječkom orlu

Povijest riječkog dvoglavog orla počinje u 17. stoljeću kada na zahtjev Riječana car Leopold I izdaje povelju 6. lipnja 1659. kojom gradu Rijeci odobrava grb. Neki povjesničari prenose kako su izgled grba zamislili sami Riječani. Prema toj povelji grb je opisan na slijedeći način: iznad damask-plava podloga obrubljena zlatnom bojom, štit s karmin-crvenom podlogom u sredini kojeg se nalazi dvoglavi orao koji desnom kandžom stoji na stijeni, a lijevom drži vrč iz kojeg teče voda. Iznad orla nalazi se kruna, a ispod njega natpis Indeficienter.

Koliko su Riječani voljeli svoj grb dokazuju i mnogi prosvjedi nakon 1890. godine kada je dvoglavi orao zbog rekonstrukcije maknut s vrha Gradskog tornja o čemu svjedoče čak i riječke narodne pjesme kao npr. popularna «Indeficienter».

U isto vrijeme pojavio se i politički spor izmedju ugarskih i gradskih vlasti o tome čija bi se zastava trebala vijoriti na gradskoj uri, mađarska ili riječka.

Problem je riješen 1906. godine kada je zahvaljujući riječkim ženama dvoglavi orao vraćen na svoje mjesto. Naime naše poduzetne bake i prabake su nakon brojnih prosvjeda za vraćanjem orla, stvar uzele u svoje ruke i osobnim prilozima su skupile novac za izgradnju novog. Novi orao je bio visok 2,20 metara, a širok (raspon krila) 3 metra i težio je 2000 kg. Svečanost inauguracije novog dvoglavog orla na Gradskom tornju je održana na dan Sv. Vida 15. lipnja 1906. godine. Priča se da je gotovo cijeli grad prisustvovao tom činu, a slavlje i pjesma čula se do duboko u noć.

Orao je u prvotnom obliku preživio sve do 1919. godine i dolaska D'Anunzia u grad. Naime, tada mu je jedan D'Anunzijev ardit odrubio jednu glavu budući su talijanski fašisti tumačili kako je dvoglavi orao austrijski, a jednoglavi rimski.

Ipak, orao je i u takvom krnjem obliku preživio sve do 1949. godine kada su ga tadašnje komunističke vlasti označile kao buržoaski i nenarodni simbol te ga dale skinuti i rastaliti. Nisu u potpunosti uspjeli. Stari Fiumani-Riječani koji su tada bili među radnicima brodogradilišta '3. Maj' kojima je naređeno skidanje orla, uspjeli su sakriti nekoliko komada brončane statue te ga do danas sačuvati u gradu na nekoliko lokacija.

sluzbeni grb


ovako je izgledao kroz povijest


a ovako kad su ga talijani 'skratili za glavu':lol:
 

·
HAL9001
Joined
·
1,553 Posts
OVO NIJE ENGLESKA ZASTAVA: Grb Grada Zadra temelji se na povijesnom gradskom grbu, ima oblik poluokruglog štita u kojem je na crvenoj pozadini na konju vitez u zlatnom oklopu, gologlav, mladolikog lica, crnokos sa zlatnom aureolom oko glave (Sv. Krševan), u lijevoj ruci poludesno okrenut trokutasti štit (na srebrenoj podlozi crveni križ), u desnoj uzdignutoj ruci zlatno koplje sa zastavom polukružno vijorećom iznad glave konjanika, zastava srebrna sa crvenim križem, na kraju izrezana u tri repa, srednji nastavak crvenog križa, o pojasu zlatni mač u koricama, iza ramena plavi vijoreći plašt tri puta presavijen, crni konj u skoku, prednje noge u zraku presavijene, stražnje čvrsto oslonjene, oprema konja zlatna, sedlo konjanika crveno obrubljeno zlatom, iza konjanika srebrne zidine sa kruništem, u dnu ispod zidina valovito plavo more. :lol:

 

·
glavoč
Joined
·
7,713 Posts
Obilježja Grada Pule

Grad Pula ima grb i zastavu.
Grb Grada je povijesni grb Grada Pule.
Grb Grada Pule je štit zelene boje u kojem je latinski križ zlatne (žute) boje. Krakovi križa dodiruju rub štita. Za svečanu službenu uporabu ističe se grb na renesansnom štitu posebno oblikovan (uglovi, sredina gornjeg ruba i dno su zašiljeni), obrubljen i odozgo ukrašen bočnim uvojcima i središnjim stiliziranim cvijetom ljiljana povezan sa križem bijelom lentom na postamentu.
Zastava Grada Pule je pravokutnik zelene boje u kojem je latinski križ zlatne (žute) boje.
Grb i zastava koriste se na način kojim se ističe tradicija i dostojanstvo Grada Pule.

službene stranice Grada

------------------------------

Grb Grada PuleSvečani grb Grada Pule:Grb Pule sličan je drugim jednostavnim grbovima s križem tako čestim u Istri, ali ipak kombinacija boja ovdje je jedinstvena u zelenom štitu zlatni križ. Zastava Pule također je netipična, iskačući iz obrasca utvrđenog za hrvatske gradske zastave, prema kojem zastave moraju biti jednobojne sa grbom. Zastava Pule je u obliku takozvanog skandinavskog križa, zelena sa žutim križem.
http://public.carnet.hr/fame/hrvat/hr-pn1.html#hr-pn-pu

Inače, grb Grada Pule (kao i ostali slični grbovi istarskih gradova) seže u doba Križarskih ratova. Barem sam tako negdje čitao..
 

·
glavoč
Joined
·
7,713 Posts
Grb Istarske županijeOvo je trenutni grb Županije, a prethodilo mu je nekoliko sličnih rješenja..

Koza, odnosno jarac zabilježen je kao simbol Istre još u starorimsko doba. Tradicionalni grb Istre kao habsburske markgrofovije je – u plavom, na zelenom trobrijegu, zlatna koza s crvenim rogovima i papcima.

Likovno rješenje grba, što ga je usvojila Županijska skupština 1. srpnja 2002. godine, temelji se na jednom od povijesnih grbova Istre iz 19. stoljeća.

Predložak za to rješenje – u plavom zlatni jarac s crvenim rogovima i papcima - preuzet je iz knjige austrijskog heraldičara K.Linda: Stadte-Wapen von Österreich, koja je tiskana u Beču 1885. godine.

Zastava je vodoravna plavo-zelena dvobojnica s grbom u sredini. Plava boja simbolizira istarsko nebo i more a zelenilo unutrašnjost Istre.
http://www.istra-istria.hr/index.php?id=16
 
1 - 12 of 12 Posts
Top